Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Kursy dla... dzieci
Autor Wiadomość
scubbie 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-05-2009, 23:20   Kursy dla... dzieci

Witam! Zastanawiam się, które szkoły i miejsca gdzie odbywają się szkolenia prowadzą kursy dla dzieci i od jakiego wieku można posłać dziecko na taki kurs - chodzi nie o moje dzieci:) Ale mają odpowiednio - 11 i 14 lat - czy to odpowiedni wiek i od jakiego wieku się szkoli?
Czy możecie podać jakieś sprawdzone miejsce z instruktorami z naprawdę profesjonalnym podejściem do kursantów?
Pozdrawiam serdecznie

Cerberiusz 

Stopień: Zielony
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-05-2009, 23:49   

Z tego co się orientuję, to wiek w którym dzieci mogą zacząć nurkować to 10 lat.
Trudno będzie kogoś polecić, ponieważ nie wiadomo z jakiej okolicy ma być instruktor/centrum nurkowe.

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 00:17   Re: Kursy dla... dzieci

scubbie napisał/a:
Witam! Zastanawiam się, które szkoły i miejsca gdzie odbywają się szkolenia prowadzą kursy dla dzieci ...

To nie jest temat do rozmowy z instruktorem.
Przeczytaj Medycyna Nurkowa J. Krzyżak rozdział 5.8.

Jeśli nie masz w.w książki ... " z powyższych względów lekarze nurkowi uważają,że nurkowanie z użyciem sprężonego powietrza przez dzieci do 15 roku życia, jest dużą lekkomyślnością " ...
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 31-05-2009, 00:26, w całości zmieniany 1 raz  

Karol Susicki 

Stopień: Nx Trimix Instructor
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 08:20   

Granica wieku ustanowiona przez przepisy to 10 lub 12 lat w zależności od federacji. Czy nurkowanie dla dzieci jest niebezpieczne? TAK - tak samo jak dla dorosłych z tą różnicą, że dzieciaki często nie mają świadomości tych zagrożeń...

Czy należy dzieciakowi odmawiać nurkowania? No cóż wydaje mi się, że jeśli nurkujemy z własnym dzieciakiem to ryzyko zmniejsza się drastycznie.

Natomiast gdybym ja był nienurkujący to nie posłałbym swojego 11 letniego syna na kurs nurkowy samego. Natomiast chętnie bym z nim taki kurs przeszedł.

pozdrówka

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 10:43   

Karol Susicki napisał/a:
Granica wieku ustanowiona przez przepisy to 10 lub 12 lat w zależności od federacji.

Czy kolega chce powiedziec, że Scubbie powinna się kierowac postanowieniami organizacji nurkowych, a nie opinami lekarzy nurkowych?
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 31-05-2009, 10:43, w całości zmieniany 1 raz  

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 11:37   

zbigniewb napisał/a:
z powyższych względów lekarze nurkowi uważają,że nurkowanie z użyciem sprężonego powietrza przez dzieci do 15 roku życia, jest dużą lekkomyślnością " ...

A którzy to lekarze ( może z nazwiska) ........ bo wypowiedź trochę jak typu ... wszyscy wiedzą że.

Pozdrawiam Piotr

I aby nie było, że powtarzam to co wszyscy mówią... mój syn zaczął nurkować po ukończeniu 7 lat , z użyciem sprężonego powietrza po skończeniu 10 lat, obecnie ma 17 lat , moja żona ( również nurkuje ) jest kardiologiem dziecięcym.
Syn rozwija się prawidłowo.
Wynika z tego, że jesteśmy bardzo lekkomyślni, ale naprawdę życzę takiej lekkomyślności innym.

Pozdrawiam Piotr

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 12:10   

Moje dziecko zacznie nurkować (o ile zechce oczywiście) jak skończy 16 lat. Nie przemawiają do mnie opinie lekarzy, którzy twierdzą, że można nurać wcześniej i nie ma to wpływu na rozwój dziecka.

Co więcej, albo zrobi kurs u tego instruktora, którego ja uważam za stosowne, albo w ogóle. A potem jeszcze długo będzie pływać w mojej asyście.

I w tym konkretnym przypadku rozwoju dziecka jestem bezkompromisowa.

Kas.

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 12:26   

KasiaK napisał/a:
A potem jeszcze długo będzie pływać w mojej asyście.

Czyli do.... 26 roku życia ? :ping:

Pozdrawiam Piotr

Kasia , a skąd ta magiczna liczba 16 ??
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 31-05-2009, 12:27, w całości zmieniany 2 razy  

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 14:09   

piotrkw napisał/a:

Czyli do.... 26 roku życia ? :ping:

to zależy czy będzie kobietą czy mężczyzną. Kobiety dorastają "głownie" szybciej :P

piotrkw napisał/a:

Kasia , a skąd ta magiczna liczba 16 ??

bo to co ma się wykształcić, do tego wieku się wykształci i urośnie. Tak uogólniając :)

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 15:01   

piotrkw napisał/a:
zbigniewb napisał/a:
z powyższych względów lekarze nurkowi uważają,że nurkowanie z użyciem sprężonego powietrza przez dzieci do 15 roku życia, jest dużą lekkomyślnością " ...
A którzy to lekarze ( może z nazwiska) ........ bo wypowiedź trochę jak typu ... wszyscy wiedzą że...

Cytat do którego kolega się odnoś pochodzi z książki autorytetu w dziedzinie medycyny nurkowej J.Krzyżaka. W rozdziale 5.8 pt.Nurkujące dzieci - autor zawarł swoje poglądy na ten
temat.

Nazwiska lekarzy...??? :co: Proponuję zapoznac się z problemem w literaturze i wtedy podjąc
na łamach forum dyskusję z dr. Krzyżakiem ( może byc support szanownej żony- kardiolog).
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 31-05-2009, 15:04, w całości zmieniany 1 raz  

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 17:30   

zbigniewb napisał/a:
Cytat do którego kolega się odnoś pochodzi z książki autorytetu w dziedzinie medycyny nurkowej J.Krzyżaka.

Każdy ma swoje autorytety, kolega Zbigniewb wybrał akurat ten i chwała mu za to.
Całe szczęście, że mamy również kilka innych do wyboru.

Pozdrawiam Piotr

I na pewno , dużo zdrowsze jest zainteresowanie młodych ludzi bezpiecznym nurkowaniem w towarzystwie rodziców i dorosłych osób nurkujących , niż palenie tytoniu przez niczym nie zainteresowanych dwunastolatków i zażywanie środków odurzających . Ale to już pogląd innych autorytetów.
Ostatnio zmieniony przez piotrkw 31-05-2009, 17:32, w całości zmieniany 1 raz  

The_PiotREX 

Stopień: P2,WM1,PN1,TMX GB
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 19:08   

piotrkw, Rozumiem że to alternatywa pod tytułem "albo dziecko pojedzie ze mna na nurkowanie, albo zostawię je aby ćpało i paliło"? Bo próba tworzenia alternatywy albo jedno albo drugie jest po prostu tanim chwytem. No albo obrazem twoich metod wychowawczych.
Odnosnie zaś tematu: dziecko przede wszystkim musis CHCIEĆ nurkować. A nie tylko dlatego że rodzice tego chcą.

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 19:13   

The_PiotREX napisał/a:
Rozumiem że

Nie , nic nie rozumiesz.

Pozdrawiam Piotr

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 20:47   

piotrkw napisał/a:
zbigniewb napisał/a:
Cytat do którego kolega się odnoś pochodzi z książki autorytetu w dziedzinie medycyny nurkowej J.Krzyżaka.

Każdy ma swoje autorytety, kolega Zbigniewb wybrał akurat ten i chwała mu za to.
Całe szczęście, że mamy również kilka innych do wyboru.

Chętnie poznam inne nazwiska autorytetów z medycyny nurkowej. Myślę, że to zainteresuje nie tylko mnie. Także, jak byś był tak uprzejmy...

Może oprócz ludzi z KOMH. Tych już znamy.
Ostatnio zmieniony przez zbigniewb 31-05-2009, 20:58, w całości zmieniany 1 raz  

piotrkw 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 21:24   

Cytat:

Między innymi właśnie specjaliści z KOMH, których dobrze znamy , i pozwolisz że zakończę na tym .

Pozdrawiam Piotr

zbigniewb 

Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 21:31   

piotrkw napisał/a:
Cytat:

Między innymi właśnie specjaliści z KOMH, których dobrze znamy , i pozwolisz że zakończę na tym .

Pozdrawiam Piotr

Z przyjemnością pozwalam.

jaros4 

Stopień: Rugby-Oświęcim
Kraj:
Jamaica

Wysłany: 31-05-2009, 22:20   

choc raz musze sie zgodzic z kasia k,tez nie dam dzieciakom nurkowac za wczesnie(o ile beda chcialy oczywiscie),i raczej nie ma to zwiazku z tym jak w danym momecie beda rozwiniete...

Cezary Kędzia 

Stopień: DiveMaster PADI EAN
Kraj:
Poland

Wysłany: 31-05-2009, 23:14   

Witam !
Mój syn zaczął nurkowac w wieku 9 lat .Początkowo to były płytkie intro 6-8 metrów .Rok później zrobił OWD Junior i po czterech latach ma zalogowane powyżej 100 nurków. Chociaż wyrywa sie głębiej raczej staram się nie przekraczać limitów głębokości i czasowych dla dziecka (10 metrów i 40 minut o ile dobrze pamiętam, bo w PADI normy wiekowe dla dzieci uległy zmianie-teraz to chyba juz nie 10 a 9 lat). Głównym zagrożeniem dla nurkującego dziecka jest negatywny wpływ hyperbarii na ośrodki wzrostu kości. Dlatego nie rozumiem wczesniej podawanych magicznych liczb 14, 16 itd. Generalnie wzrost kończymy w wieku 21 lat. Rozwijający się układ oddechowy jest również w większym stopniu podatny na uraz ciśnieniowy-w literaturze opisane sa przypadki odmy u nurkujących dzieci. Chciałem nadmienić że młody nurkuje wyłącznie w mojej obecności choć opływany jest daj Bóg i niestety uzależnił się....... Wyobraźcie sobie jakie mam jazdy gdy lecę sam na nurki w czasie roku szkolnego. Masakra.
Jako lekarz -nurek i ojciec nurkującego małolata uważam ,że dzieci mogą nurkować ale należy pilnować limitów czasu i głębokości i przed rozpoczęciem nurkowania wykonać dzieciakowi szczegółowe badania włącznie z oceną laryngologiczą uszu, , spirometrią i ekstra echo serca.

Pozdrawiam

MIDZIK 

Stopień: MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-06-2009, 12:41   

Większość pyta o przepisy, wskazania medyczne, bezpieczeństwo dziecka, mało kto patrzy na bezpieczeństwo rodzica. Dziecko powinno nurkować w towarzystwie dorosłego, mało kto zwraca uwagę, iż dziecko jest również partnerem. Partnerem, na którego możemy liczyć, bo jest NASZYM PARTNEREM NURKOWYM!!!!!. No właśnie, tylko czy możemy?? Dajmy na to dziecko kilkunastoletnie, wyszkolone, bo przepisy na to pozwalają i rodzice chcieli - takie dziecko idzie nurkować z rodzicem lub instruktorem. Dajmy na to ten rodzic lub instruktor ma gdzieś około 4-go krzyżyka na karku , czyli jest w wieku, w którym może pojawić się jakaś niedyspozycja pod wodą. Czy takie dziecko może pomóc dorosłemu?? Może pomóc rodzicowi, który właśnie na jego oczach będzie miał największy życiowy problem? Będzie świadkiem zejścia ojca i nie będzie umiało i mogło pomóc, brak umiejętności, siły, inna świadomość.
Mój syn mógł być wyszkolony wcześniej przeze mnie, niemniej jednak czekaliśmy, w tym roku kończy 16 lat, ma 173cm wzrostu i jest silny - to chyba odpowiednia pora żeby pomyśleć o nurkowaniu, bo już może być partnerem.

Pzdr
Mirek

Konrad Dubiel 

Stopień: złomiarz
Kraj:
Kazakhstan

Wysłany: 01-06-2009, 13:19   

MIDZIK napisał/a:
Większość pyta o przepisy, wskazania medyczne, bezpieczeństwo dziecka, mało kto patrzy na bezpieczeństwo rodzica.

Tak samo pod wodą jak i przy przechodzeniu przez ulicę - to rodzic pilnuje bezpieczeństwa dziecka a nie odwrotnie.
Nurkując z dzieckiem jesteś zdany wyłącznie na siebie - i nie jest to nawet nurkowanie solo, bo jesteś dodatkowo obciążony pilnowaniem małolata.
Więc może poza dzieckiem warto jeszcze mieć dorosłego buddy.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu