Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
sniadanie mistrzow czyli dieta freedivera
Autor Wiadomość
maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 19-11-2003, 15:02   sniadanie mistrzow czyli dieta freedivera

witam pieknie,

od kilku miesiecy cyklicznie nuram na bezdechu (glownie po osi x ;-)) i powoli ucze sie, jak na moje osiagi wplywaja takie sprawy, jak cisnienie w robocie, imieniny Zbigniewa dzien wczesniej czy godzina w korku. ponadto - nie bez pewnego wysilku :mrgreen: - zdyscyplinowalem sie i ustawowo nie jem minimum przez dwie godziny przed plywaniem.

pytanie mam takie: jak sie odzywiacie, zeby zachowac neutralna plywalnosc i wymagana krzepe? Golonka czy musli? Kawa czy herbata? ;-)

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 20-11-2003, 12:24   

qrcze pieczone w pysk, nikt nic nie pisze - wszyscy pod woda czy jak? :mrgreen:

nautilusik 

Wysłany: 21-11-2003, 20:50   

Proponuje rybkę - moze byc dorsik, duzo miodu, orzechy i suszone owoce no i oczywiście SOJA

Stary
[Usunięty]

Wysłany: 08-01-2004, 01:34   

Ostatnio trenowałem w basenie i "świąteczny bigosik" mocno odpycha od dna i wypłyca oddech. Zanim zacząłem nurkować wspinałem się kilka lat i wtedy przerzuciłem sie na wegetarianizm. To dawało rezultaty bo od razu spadłem na wadze i wynik był widoczny. Teraz jadam juz mięsko i muszę przynać, że nie ma cudownego jedonka dla sportowca. 2 godziny bez jedzenia to czas kiedy na pewno wszystko strawisz ale lepiej jeść coś takiego co strawisz szybciej. U facetów ma to szczególne znaczenie bo oddychamy "przeponowo" i jak brzuch jest "nabity" jedzeniem to wdech jest płytszy. To tyle z własnych doświadczeń...

nuras79
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2004, 14:50   

MUSLI I JOGURT TO REWELKA .TYLKO CZY TO DA FACETOWI SIŁĘ NA DŁUGIE PŁYWANIE? NA CAŁY DZIEN , NA SIEDZENIE W KORKACH ULICZNYCH? CHYBA ZE ZJESZ CAŁĄ TOREBKE MUSLI I ZAGRYZIESZ BANANKIEM.
POZDRAWIAM

maczaty
[Usunięty]

Wysłany: 26-11-2004, 15:21   

nuras79 napisał/a:
MUSLI I JOGURT TO REWELKA .TYLKO CZY TO DA FACETOWI SIŁĘ NA DŁUGIE PŁYWANIE?

No tak, powraca stare pytanie "Czy jeden serdelek może nasycić żołnierza?". Raczej nie bardzo :evil:

Ostatnio - powodowany raczej miłością własną niźli pragnieniem osiągów - przerzuciłem się na gerbery itp. wynalazki dla dzieci. Bolało trochę na początku, bo to nie moje klimaty smakowe (najchętniej nie wyłaziłbym z ukochanej Chinatown :mrgreen: ), ale teraz już jest OK. Oprócz tego sery wszelakie, zboża, owoce/warzywa, kefirki no i oczywiście zupki, które w wolnych chwilach z upodobaniem gotuję.

A co do wydatków energetycznych podczas pływania, to polecam ruch delfinowy, bo ma najlepszy wskaźnik price to performance. :plemn:
O ile się nie pływa w jet finach oczywiście... upss

:balloon:

(Art) 

Wysłany: 08-03-2005, 12:51   

dużo opowiadania ale wniosek jest Jeden trzeba wprowadzać diete lekko strawną i oczywiście racjonalną !!! Jeżeli bawimy się amatorsko to naprawdę szkoda teoretyzować . Pozdrawiam

mister_b 

Wysłany: 23-12-2005, 07:15   

ponoc najlepiej nie jesc przed zejsciem pod wode 6 h przed
2 h to stanowczo za malo, same mieso trawi sie minimum po 2 h
kiedy idziesz pod wode z niedokonca strawionym posilkiem pojawia sie nieprzyjemne uczucie, takie jako odbijanie a nawet podnoszenie sie pokarmu z zoladka

wrobel.cwirek 

Stopień: PADI AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-12-2005, 09:02   

mister_b napisał/a:
nieprzyjemne uczucie, takie jako odbijanie

hehe, ja tam lubie jak mi sie odbije... znaczy ze sie najadlem i dobre bylo ;-)

faktem ze pod woda to to nie jest przyjemne, pol biedy w scuba, ale bez... brrr

Adamus 

Stopień: TA - Tatuś Adaś ;-)
Kraj:
Martinique

Wysłany: 03-02-2006, 00:04   

Siemka,

Ja staram się nie jeść około 2-3h przed basenem. A zaraz po nim przyjąć relatywnie dużo białka i węglowodanów (odżywa, twaróg z owocami ... )
Standardowo staram się odżywiać średnio co 3h, czyli około 5 posiłków dziennie. Przy czym ilość węglowodanów w ciągu dnia zmiejszam, pozostawiając tę samą ilość białka (czyli ilość kalorii w ciągu dnia maleje).
Na posiłek przed basenem preferuję pierś z kurczaka/indyka gotowaną (ew. duszoną lub z grill'a), z niewielką ilością ryżu/kaszy. Jeżeli wcześniejszy posiłek zawierał dodatki skrobiowe, wykluczam je z posiłku przed basenem.

Kiedyś również byłem wegetarianinem, ale w tej chwili objadam się drobiem ile wlezie i na mnie działa bardzo dobrze. Daje dużo energii, nie zalega. W sam raz.
Dieta mleczna mi nie leży (mam problemy z przyswajaniem nabiału).

Pozdr,
A.

ps. Musli owszem ale na śniadanie. Na kolację wybieram chudy twaróg, tuńczyka lub kuraka. Dodam, że posiłek po basenie nie jest moją kolacją a jedynie podwieczorkiem (późno chodzę spać).

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu