Jak to działa (schemat), gdzie to można kupić i czy ewentualnie można zrobić samemu.
Ten problem nurtuje mnie od niedawna. Chodzi o podawanie komend ludziom znajdującym się w wodzie od operatora na powierzchni.
Jeśli macie jakieś dane na temat tego ustrojstwa to proszę o informacje...
To urządzenie to łączność podwodna.Może być przewodowa (połączenie kabloliną z jednym lub kilkoma nurkami ) lub bezprzewodowa (przetworniki ultradzwiękowe ,modulacja SSB itp.) Schematu i dokumentacji technicznej nikt nie udostępni.Cena łączności bezprzewodowej powyżej 10tyś.Przewodowa kilka tyś.Zwykle jest to łączność w obie strony (nurek ma mikrofon w masce pełnotwarzowej) ale można to uprościć i wyposażyć nurka tylko w przetwornik (głośnik)Samemu można zrobić.Potrzebna tylko znajomość elektroniki,mechaniki,czas i kasa.
W przypadku zainteresowania łącznością przewodową proszę o kontakt.Wykonuję takie urządzenia
Chodziło o głośnik zanużany. Taka kopułka na kablu opuszczana do wody i emitująca dźwięki w wodzie. To tyle. Jak działa łączność podwodna to wiem, ale jak działa takie urządzenie?
a jak ci nie wystarczy, to wpisz w jakiejkolwiek przegladarce
+underwater +speaker
do wyboru do koloru...
urzadzenie dziala na takiej samej zasadzie jak najzwyklejszy glosnik domowy, membrana z elektromagnesem, roznica polega jedynie na zabezpieczeniu przed kontaktem z woda, bo i jedno i drugie srodowisko przenosi przeciez dzwieki prawie tak samo...
Stary [Usunięty]
Wysłany: 21-11-2003, 22:37
Dzięki za info. Jest wszystko. Tego właśnie potrzebowałem...
Jestem zainteresowany czy uda Ci sie to zkonstruować ,z checia bym to wykorzystał do prowdzenia treningów . Jesli będziesz mógł to przekaż mi infrormacje. Ja nie zabardzo sie znam na technice ,ale koledzy pomogą.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko