Wysłany: 06-08-2010, 08:22 Bułgaria
We wrześniu będę w Bułgarii, Słoneczny Brzeg nieopodal Nesebar. Czy ktoś wie czy na miejscu są jakieś centra nurkowe z którymi możnaby zanurkować? Poszukiwania w archiwum FN niewiele dały, bo mało jest postów dotyczących Bułgarii, a te które są, są sprzed kilku lat.
[ Dodano: 16-09-2010, 14:27 ]
Wczoraj wróciłem z Bułgari, po pobycie w Złotych Piaskach. W samych Złotych Piaskach nie znalazłem żadnej bazy nurkowej, lecz wizyta w Nessebarze, czyli sasiadującej miejscowości, zaowocowała znalezieniem CN www.angel-divers.com. Nessebar jest w zasięgu dłuższego spaceru od Piasków, lub mozna tam podjechać dobrze urzadzoną komunikacją. Nessebar jest urokiliwą miejscowością z wartą obejrzenia starówką. W starej części masta, przy porcie jest niewielka budka wielkości warzywniaka, z ww bazą. Prowadzi ją sympatyczny Rosjanin Mike, poliglota mówiący w 5 językach, w tym po angielsku. Nie ma więc problemów z dogadaniem się. Instruktor z którym nurkowałem był Bułgarem, ale też mówił po angielsku. Zrobiliśmy dwa płytkie nurki ok 10m, z plaży w Nessebarze. Celem były podwodne ruiny. Nie było to zbyt ciekawe - masa obrosniętych głazów, nie przypominajaca jakichkolwiek budowli. Życia podwodnego tez niewiele - głowna atrakcją były kraby chowajace się pod kamieniami, a zaskoczone na otwartym terenie, groźnie wymachujące szczypcami. Sporo było też ogromnych meduz, o srednicy małej parasolki. W chwili nieuwagi, w jedną z nich przyłożyłem głowa, co było dość twardym zderzeniem. Na szczęscie dla obydwu stron skończyło sie to dobrze. Posumowując nurki nie były zbyt ciekawe, no ale na bezrybiu i rak ryba...
Zdecydowanie nie ma się tam po co wybierać specjalnie na nurkowanie, ale jeśli juz tam się jest - jest mozliwość wejścia pod wodę.
Za dwa nurki z ich sprzętem, zapłaciłem 50 Euro. Dodatkowo kupiłem koszulkę z ich logo, za 25 Lewa, czyli ok. 50 zł.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko