Wysłany: 30-05-2010, 16:54 Hamerhead w The Pit "Getin Step"
Senota The Pit należy do systemu jaskiniowego Dos Ojos. I od głównego wejścia jest oddalona jakieś 3 km. Można tam dotrzeć drogą przez dżunglę zwykłym autem ( tylko ostanie 300 m trzeba nieść sprzęt na plecach ) lub pod wodą z Dos Ojos ( 2 godziny płynięcia na skuterze i co najmniej 3 butle jak się zna drogę ) Średnia głębokość płynięcia to 10 m.
The Pit to wyjątkowa jaskinia w stanie Quintana Roo. O jej wyjątkowości stanowi głębokość (znaczna część jaskini rozwija się na głębokości 100m ) oraz niesamowicie urokliwa studnia wejściowa opadająca na głębokość 30 m.
Jaskinia jest znana od dawna ale trudny dostęp (jeszcze cztery lata temu trzeba było iść ze sprzętem 3 km przez dżunglę) i głębokość powodowały że tylko nieliczni zapaleńcy tam docierali.
Ostatnia poważna eksploracja dolnych ciągów zakończyła się w 2000 roku. Steve Bogaert odkrył i wyeksplorował wtedy fragment jaskini o pięknej nazwie Next Generation Tannel.
Od tamtego czasu było już parę wypraw nurkowych starających się pociągnąć eksploracje ale bez powodzenia.
Ja pierwszy raz zetknąłem się z The Pit 6 lat temu ale były to tylko nurkowania w ciągach rozwijających się na 12 m.
Pierwsze głębsze nurkowanie zrobiłem w zeszłym roku ale jeszcze na OC, dotarłem wtedy tylko do Wakulla Room. Wnioski jakie wyciągnąłem to: nigdy więcej OC na takich głębokościach a drugi to musze tu jak najszybciej wrócić.
No i wróciłem pierwszy raz w styczniu i pierwsze przymiarki na HH i teraz w maju drugi raz.
Plan był na tydzień w The Pit ale słynny wulkanik rozdupczył ten plan i zostało tylko 2 dni i to pomiędzy dwoma grupami nurków jaskiniowych, którymi się „opiekowałem”
W dwa dni to wiele się nie dało ugryźć i dlatego tylko to 30 metrów nowego korytarza które nazwałem Getin Step. Ale dla mnie to ważny krok bo: posunąłem eksploracje która utknęła przez ostatnie 10 lat, rozpoznałem jaskinie i wiem jak się do niej lepiej przygotować, doszedłem do wniosku że nurek w takiej jaskini na rebie z bailautem OC to delikatnie mówiąc nieporozumienie no i udowodniłem sobie że nie jestem jeszcze taki stary piernik i może jeszcze coś zdołam zrobić w życiu nim się kompletnie zdegeneruje
Parametry nurkowania
Czas denny troszke ponad 60 minut na 100m
Max głębokość 106m
Całkowity czas nurkowania 4 godziny 45 minut
Sprzęt: rebreather HH i 10 butli bailautowych (tylko 7 automatów bo tylko tyle uzbieraliśmy) na wypadek awarii HH Nigdy więcej bailautu oc!!!!!!!!!!!!!!
Skafander suchy Eques
Skuter Cuda 650 i SS18 pożyczony do Patryka
Saport Krzysztof Kozielski 7 maja wsadził mnie do wody i Marek Klyta 8 maja wyciągnął mnie i moje butle z wody. Wielkie dzięki koledzy
7 maja rozstawiałem depozyty i butle deco a 8 maja zrobiłem główne nurkowanie i w powrotnej drodze pozbierałem butle
Plany: kończe prace przy podwójnym rebie i na przełomie roku wracam do The Pit na prawdziwą eksploracje
Poniżej parę fotek, te z pod wody to dzięki kamerce Bartka Gryndy którą miałem na kasku. Świetny sprzęt do robienia dokumentacji
ZDJĘCIA
-Plan jaskini z forum-nuras 2000 roku. Mocno nieaktualny przodek już wtedy był znacznie, znacznie dalej
- parę fotek z podwójnym rebem nad którym obecnie pracuje
- parę fotek z 8 maja z The Pit. Z pod wody nie ma bo nie miał kto robić
- te z pod wody to klatki z kamerki Gryndy : depozyt Patryka co tam leży już pół roku, azymuty w Getin Step i rozwijanie liny
60 min/100 metrów -
1 . taki wynik to każdy ma w logbuku
2. a poza tym taki sam muł jak na 100 m jest na 20 metrach
3. udowodnij
4. Ja p.....!
5. Gratulacje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko