Wysłany: 27-08-2010, 19:00 Nurkowanie po operacjach mózgu?
Witam,
Nadszedł czas zrealizować moje marzenie, czyli zacząć nurkować. Zanim jednak rozpocznę kurs, muszę się dowiedzieć czy z moim stanem zdrowia mogę nurkować.
Mój lekarz jest na urlopie, więc pytam najpierw na forum.
Czy jest ktoś na forum kto nurkuje po operacji usunięcia nowotworu mózgu? A może jest tu jakiś nurolog albo neurochirurg, który mógłby się wypowiedzieć czy są jakieś przeciwwskazania po takich operacjach?
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Miłosz
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 27-08-2010, 21:22
Z pewnością bez badania neurologicznego się nie obejdzie ale na początek dobrze byłoby na własną rękę odpowiedzieć sobie na parę pytań w stylu: czy zdarzają się jakiekolwiek utraty przytomności, nagłe utraty sił lub zawroty głowy ? Kłopoty z koordynacją lub motoryką ? Problemy ze wzrokiem, słuchem ? To wszystko zarówno w spoczynku jak i wysiłkowo ? Czy od lekarza są jakiekolwiek przeciwskazania co do innych aktywności lub czynności (prowadzenie samochodu, pływanie, biegi, itp).
nowotwor to jedno, slyszalem o osobie, ktora po takim czyms nurkowala, to tez w duzej mierze, to co powiedzial Styx zalezy jak aktualnie sie czujesz, ale jeszcze mam pytanie czy kiedykolwiek miales choroby ukladu oddechowego, np. astma itp.?
Witam,
Przykro mi, że doświadczyłeś tak poważnej choroby, ale mam nadzieję, że sprawa jest już całkowicie wyleczona i nie będzie już Cię nękać.
Niestety, ale zdaniem naukowców po jakichkolwiek operacjach na czaszce bezwzględnie nie wolno nurkować. Każdy pacjent po operacjach czaszkowych jest potencjalnie narażony na napad drgawek pourazowych. Sytuacja taka pod wodą zwykle kończy się utonięciem.
Przykro mi, ale powinieneś zmienić swoje marzenia, gdyż stres związany z nurkowaniem jest zagrożeniem dla życia Twojego jak i partnera nurkowego.
Pozdrawiam,
Wysłany: 28-08-2010, 15:29
Dzięki za wszystkie odpowiedzi.
Ja też mam nadzieję, że już mi nic nie odrośnie.
Obecnie nie mam żadnych objawów choroby. Pracuję, gram w tenisa i prowadzę normalne życie jak zdrowy człowiek. Od lekarzy nigdy żadnych przeciwwskazań nie dostałem. Nigdy też nie miałem ataków typowej padaczki z utratą przytomności i drgawkami. Przed usunięciem pierwszego guza miałem padaczkę skroniową, której objawy nie są groźne i która ustąpiła całkowicie po operacji w maju 2005, od tamtej pory nie miałem ani jednego ataku.
Mam nadzieję, że jednak da radę, chociaż obawy oczywiście mam.
Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam
Miłosz
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 31-08-2010, 21:01
Miłosz, generalnie jest tak, jak napisał dr Jarek Krzyżak. Jeśli chcesz jakichś informacji więcej, napisz proszę do mnie na PW. Jestem onkologiem-radioterapeutą i nurkiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko