Wysłany: 04-12-2003, 16:01 Centra Nurkowe w Polsce
Dla wielu nurasów jest już po sezonie nurkowym, więc myślę, że dobrym tematem, nad którym możemy pogawędzić są nasze centra nurkowe. Co jest w nich dobrego, do czego jeszcze muszą dorosnąć ich właściciele, a czego po prostu w nich brakuje. Jestem ściśle powiązany z jednym z nich, więc za wszystkie uwagi będę wdzięczny.
Pozdrawiam Wiechu
Uwazam, ze jesli jestes scisle zwiazany z jakims centrum to chyba nie powinienes zaczynac takiej dyskusji - szczerze: dla mnie wazny jest obiektywizm takiej dyskusji, ktorego nie da sie osiagnac bo duza czesc dyskutantow jest powiazana z jakims klubem lub centrum. A jesli juz bardzo chcesz dyskutowac to zajrzyj na forum Victorii - adres mozna znalezc w postach.
Pozdrawiam
Mania
Mania dlaczego nie Opinie na temat CN są jak najbardziej pożądane zarówno te złe jak i dobre.
Przy okazji można się na przyszłość dowiedzieć gdzie np. wypożyczyć piankę Wiechu popieram
Wysłany: 04-12-2003, 17:22
Sam temat do dyskusji jest OK
Natomiast rozumiem to o czym pisze Mania, trudno zachować obiektywizm gdy jesteśmy związania z jakimś konkretnym centrum czy klubem. Ja też jestem "związany" dość mocno z jednym centrum i nie wypada mi wyrażać opinni o innych centrach, ale mogę poczytać
Dokladnie o to mi chodzilo. Jestem niezwiazana z zadnym centrum czy klubem. Zalozmy, ze szukam jakiegos centrum. Czytam posty w takiej dyskusji i skad mam wiedziec ktore sa obiektywne a ktore nie? Pytac poszczegolnych osob czy sa zwiazane z opisywanym przez siebie centrum? Czy tez moze poszczegolne osoby powinny zaczynac swoje posty "pracuje dla centrym XYZ" albo "jestem tak czy inaczej zwiazany z centrum XYZ"? A przeciez taka dyskusja powinna moc dac pewien obraz komus jak ja. A czy bedzie to obraz prawdziwy? Moim zdaniem nie, a ja nadal nie bede wiedziala czy jakies centrum jest naprawde OK czy nie do konca. Przypomnijcie sobie dyskusje na temat Kownatek i zarzuty jakie wtedy stawiano Tommy222...
Mania
Wysłany: 04-12-2003, 23:59
Rozumiem obawy Mani, tak przynajmniej mi sie wydaje. Z tym watkiem bedzie podobnie jak z pytaniem o to ktory AO jest najlepszy??? Juz w tym momencie wiadomo co powiedza Ci ktorzy nurkuja na Poseidonie, a co Ci ktorzy na Apeksie, a co Ci ktorzy na Scubapro, co powiedza Ci ktorzy maja Sherwooda....................
Kazdy by chcial znac obiektywna opinie o:
i tu lista checi.
Nie wiem jak to zrobic, tzn. nie mam pomyslu (moze kiedys cudownie albo przecietnie wpadnie mi to do glowy ), jak to przeprowadzic w sposob obiektywny na forum (wide dyskusja o Kownatkach).
Jak to weryfikowac itd.....
Mam duzo watpliwosci.
Osobiscie tez bym chcial zagladnac w takie magiczne miejsce gdzie sa wszystkie informacje i dokonac wyboru w komfortowy sposob.
Wysłany: 05-12-2003, 00:50
a ja zdecydowanie nie zgadzam sie z Wiechem (jednym z jego stwierdzen)
JAK TO ZAKONCZYL SIE SEZON NURKOWY?????
o co chodzi????
to co ja robie w weekendy????
w wodzie jest caly czas super
a jezeli chodzi o glowny watek to popieram - zalety i wady centrow nie tylko mozna, ale nawet trzeba omawiac
Kuba
tapicer
Wysłany: 05-12-2003, 11:00
Nie wchodząc w dyskusję które CN jest dobre, a które nie może warto się na forum zastanowić jakie powinny być przyjęte kryteria oceny. Byłby to pierwszy krok w dyskusji o ocenie CN.
Z tym watkiem bedzie podobnie jak z pytaniem o to ktory AO jest najlepszy??? Juz w tym momencie wiadomo co powiedza Ci ktorzy nurkuja na............
A wcale nie
Mozesz sie zapytac na przyklad mnie...
Odpowiem Ci uczciwie. Nurkowalem naprawde na kilku automatach roznych firm i mysle ze odpowiedz bedzie subiektywa ale nie tendencyjna
Co do pomyslu wyrazania swoich opini na temat CN jestem za.
Oczywiscie beda pisac rowniez Ci zywo zainteresowani ale rowniez tacy ktorzy z danym CN nie maja nic wspolnego.
Zawsze mozna wyciagnac jakas srednia z tych wypowiedzi.
Wysłany: 05-12-2003, 13:17
ok, to ja moze zaczne czesc merytoryczna (od razu uprzedzam, ze bedzie to niekompletne, ale mam b. duzo pracy)
centrum nurkowe, ktore moglo bym i sie podobac musi potrafic integrowac swoich kursantow. organizowac wyjazdy na ktore sa oni zapraszani oraz regularnie zachecac do samodzielnego "parowania sie" kursantow. musza oni byc w stanie samodzielnie funkcjonowac w swiatku nurkowym
musi posiadac niekoniecznie najnowszy lecz sprawny i schludny sprzet. jak pewien czas temu widzialem grupke kursantow OWD (nie wiem PADI czy SSI ale OWD) scodzacych do Hanczy z instruktorem w "wymietych", poszarpanych jacketach i wyraznie zuzytych kiepskich automatach to az mi sie zele robilo
powinno integrowac uczestnikow nie tylko pod woda - w pubach, wspolnych wyjazdach, basenach
powinno umozliwiac wszystkim swoim kursantom wypozyczanie kompletego sprzetu po sensownych cenach
powinno miec sprezarke
powinno przekonywac do podrozy w rozne miejsca, a nie plywaniu cale zycie w jednym jeziorku
jesli posiada baze nurkowa, to powinna to byc naprawde pozadna baza (ale to juz temat na inny watek)
powinno posiadac wlasciwie przygotowana sale wykladowa. miejsce do wygodnego siedzenia, video, manekiny, schematy....gitarka tez by nie byla zlym pomyslem
wreszcie powinna zwracac uwage na instruktorow - nie tylko wiedza, nie tylko "zyczliwe podejscie", nie tylko umiejetnosc nauczania - ale kabinacja wszystkich tych elementow. instruktor ma sie znac na nurkowaniu i byc doskonalym kompanem. ma wiedzec co to za kolorowa rybka jest na zdjeciu, jak sie naprawia automat, co to jest ten dziwny DIR a co okienko tlenowe
instuktor musi byc zachecany do podwyzszania kwalifikacji, musi potrafic powiedziec kursantowi nie, jak rowniez zdrowo go ochrzanic za naprawde niebezpieczny wyglup
ok, to chwilowo na tyle. wracam do pracy
pozdrawiam
Kuba
ps. to wszystko sa oczywiscie moja subiektywne odpowiedzi
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 05-12-2003, 15:34
wow Kuba - wiedza to potęgi klucz -> ale ty to chcesz być potężniejszy od Power rangers ;)
spokojnie tylko żartuje ;))))
nie ma wg mnie pojęcia obiektywny i obiektywnie (poza teorią).
każdy z nas ocenia w tym przypadku CN wg własnych potrzeb i wg swojego ideału Bazy (wide wymagania Kuby i tak naprawdę chyba kazdego), czyli tylko i wyłącznie subiektywnie! (Viki nie krzycz na mnie;)
każda ocena CN jest dobra (nawet gdy jest zła;) i warto poczytać o uchybieniach, a czasem warto wazelinkę z monitora wytrzec ;)
Baza i centrum też pewnie poczyta i chetnie odeprze zarzuty lub podstawi 4litery do ucałowania
Chętnie poczytam o bazach i centrach i jak mi sie jakaś ocena trafi też tu umieszczę
regularnie zachecac do samodzielnego "parowania sie" kursantow.
Kuba, a ty na pewno o nurkowaniu myslales jak to pisales????
Mania
PS. Mam sporo ulotek miejsc, ktore zachecaja do "parowania sie" kursantow (czesto parkuje samochod w centrum miasta) - moge sie podzielic... hihihihihhi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko