Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Gdzie na nurka 40 m w okolicach Legnicy?(dolnyŚląsk)
Autor Wiadomość
Mattanjah 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2010, 16:30   Gdzie na nurka 40 m w okolicach Legnicy?(dolnyŚląsk)

Witam!
Zna ktoś jakieś miejsca gdzie można dać nura na 40 w okolicach Legnicy, Złotoryi ?
Lub ogólnie na dolnym śląsku :)

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 06-09-2010, 16:38   

Najlepiej do Niemiec. Najbliżej Sproitz

Mattanjah 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2010, 18:12   

Niemcy są najlepszym rozwiązaniem na całodniowy wyjazd, a ja szukam czegoś w bliskiej okolicy na szybkiego nurka :) Także gdyby ktoś coś wiedział byłbym wdzięczny.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2010, 18:45   

Mattanjah napisał/a:
Witam!
Zna ktoś jakieś miejsca gdzie można dać nura na 40 w okolicach Legnicy, Złotoryi ?
Lub ogólnie na dolnym śląsku

Nawet 42m :)
http://vimeo.com/5486346

wielki nicpoń 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2010, 19:18   

Szybki nur & Legnica, Złotoryja & 40m? Niestety nie słyszałem o takich miejscach.

Andrzej Minorczyk 

Kraj:
Switzerland

Wysłany: 06-09-2010, 19:53   

jacekplacek napisał/a:
Nawet 42m

Nie wiem czy to dobry pomysł aby chwalić się i reklamować nurkowanie w ujęciu wody dla Srebrnej Góry. Bystrzyca to już lepiej ale tam nie ma 40 m.

Mattanjah 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2010, 20:01   

Ujęcie wody? dobre...
a Bystrzyca ile ma?
to 40 metrów to takie tylko "dobrze by było" ... ale jak macie jakieś inne pomysły...

Nie wie ktoś jak jest z Pilichowicami?

nurek102
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2010, 20:43   

W Zlotoryji jest kamieniolow, jest tak nawet sporo wiecej niz 40 m.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2010, 21:26   

nurek102 napisał/a:
W Zlotoryji jest kamieniolow

Możesz coś więcej napisać? Jakieś linki, jak z wejściem/wjazdem, jakie wizury itp.?

wielki nicpoń 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2010, 21:38   

nurek102 napisał/a:
W Zlotoryji jest kamieniolow, jest tak nawet sporo wiecej niz 40 m.

- to masz na myśli?

KowiKowi1979 

Stopień: IANTD+DSAT+NAUI+PSAI
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-09-2010, 22:05   

Mattanjah, masz ponad 40m kamieniołom w Złotoryi; dojazd: Jedziesz tak, jak na Bolesławiec (w kierunku Zagrodna) i zaraz za stromym podjazdem skręcasz w lewo na Uniejowice. Po kilkudziesięciu metrach skręcasz w drogę z betonowych płyt, która przechodzi w polną "szutrową". Po około 500m dojedziesz do górki, ta właśnie jest kamieniołom. Zazwyczaj ostatni kawałek drogi jest zablokowany potężnymi głazami i trzeba dojść 150m z buta, ale w lutym (bo wtedy ostatnio byłem) droga była przejezdna. Kamieniołom jest niestety bardzo brudny, wizura jest w miarę dobra tylko na płyciźnie. Od 25m nie widać nic. Oprócz wraków samochodów i ton śmieci, możesz tam znaleźć spore ryby, latem z góry widać potężne grzbiety ;-) Niestety gów&*%na wizura powoduje, że miejsce jest rzadko odwiedzane przez nurasów. Już lepiej pojechać do Sproitz, tak jak Ci napisał Andrzej, lub jeszcze bliżej do kamieniołomu "Śmietnik" koło Zgorzelca. Dość ciekawy akwenik z zalanymi domkami i sztolniami, tylko niezbyt bogata fauna, chyba nigdy nie widziałem tam żywej ryby. Niedawno kamyk został zagospodarowany i błotnista stroma ścieżka, która skutecznie utrudniała dojście do wody, obecnie jest posypana kruszywem i podzielona na kilkanaście "'segmentów". Namiar możesz znaleźć na stronie Hotdive. http://www.hotdive.com/pl...nik,Niemcy.html
PS> Jacek, weź sobie do serca uwagę Andrzeja.

nurek102
[Usunięty]

Wysłany: 06-09-2010, 22:07   

Wlasnie ten mam na mysli.
Dawno temu bylo tam sporo samochodow pod woda, podobno juz powyciagali je strazacy.
Nurkowanie do 10-15 metrow jest tam przyjemne, woda niezla. Glebiej widocznosc spada nawet ponizej metr.
Wszystko to informacje sprzed ponad 6 lat i nie wiem na ile sa aktualne.

Mattanjah 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2010, 16:30   

Drodzy panowie! Kamieniołom jest! Ale nic poza tym ponieważ obecnie jest w posiadaniu osoby prywatnej i jest tam zakaz wstępu. Miejsce patroluje policja. Wywieszone są informacje że wstęp grozi utratą zdrowia lub życia. Z tego co wiem to kupił to ktoś z Warszawy. Nie wiem po co. Jak będę wiedział coś na temat ewentualnego kontaktu z właścicielem to się odezwę :)

Pkost 

Stopień: adv. nitrox IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-09-2010, 17:00   

nurek102 napisał/a:
Wlasnie ten mam na mysli.
Dawno temu bylo tam sporo samochodow pod woda, podobno juz powyciagali je strazacy.
Nurkowanie do 10-15 metrow jest tam przyjemne, woda niezla. Glebiej widocznosc spada nawet ponizej metr.
Wszystko to informacje sprzed ponad 6 lat i nie wiem na ile sa aktualne.

Niestety koledzy mają rację, do 15 m można ponurkować głębiej robi się niebezpiecznie dla mnie nawet bardzo. Odradzam.
Tak jak reszta zdecydowanie polecam kierunek na Niemcy. Do wyboru i koloru.

KaszMen 

Stopień: CMAS P II
Kraj:
Poland

Wysłany: 23-11-2010, 21:19   

miejsce zostało wykupione i będzie tam osiedle domków jednorodzinnych przy lasku na skarpie wiem bo widziałem projekty. :-) około 20 domków

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu