Jakiś czas temu ktoś mówił, że nie może znaleźć programów szkolenia CMAS.
Na konferencji nurkowej w Krakowie był człowiek z KDP CMAS, miał książeczki ze standardami szkoleń. Podobno od przyszłego roku mają być inne, ale jak ktoś chce się dowiedzieć jak wygląda obecnie zakres szkolenia na P1, P2, P3 i nie tylko to mogę gdzieś wrzucić.
Pozdrawiam.
Na konferencji nurkowej w Krakowie był człowiek z KDP CMAS, miał książeczki ze standardami szkoleń.
Był w czarnych okularach. Walizkę z książeczkami postawił na podłodze i zaczął rozglądać się po ścianach . Wtem inny mężczyzna z identyczną walizką podszedł do pierwszego i postawił ją obok. Mężczyźni, nie patrząc na siebie niepostrzeżenie wymienili się walizkami i każdy ruszył w swoją stronę.
-Nareszcie - pomyślał MI_G - będę mógł podzielić się tajnymi materiałami z kolegami z forum. Otarł zroszone potem czoło i jednym susem wskoczył do właśnie odjeżdżającego autobusu by zmylić pogoń...
c.d.n.
Autobus zakończył ucieczkę na słupie tajne informacje wyciekły ksiązki trafiły do kosza
Liczę jednak na to że się informacje znajdą inaczej pozostaje tylko info z nurkomanii ;/
-Nareszcie - pomyślał MI_G - będę mógł podzielić się tajnymi materiałami z kolegami z forum. Otarł zroszone potem czoło i jednym susem wskoczył do właśnie odjeżdżającego autobusu by zmylić pogoń...
Aż tak to nie było...
Zastanawia mnie czy tych standardów nie ma na stronie KDP czy są tak zgrabnie umieszczone że nie można ich znaleść.
Co do zawartości standardów to jako posiadacz kilku plastików CMAS KDP stwierdzam że przynajmniej moje kursy zawierały mniej więcej to co jest w standardach z naciskiem na więcej...
Jakiś czas temu ktoś mówił, że nie może znaleźć programów szkolenia CMAS.
Na konferencji nurkowej w Krakowie był człowiek z KDP CMAS, miał książeczki ze standardami szkoleń. Podobno od przyszłego roku mają być inne, ale jak ktoś chce się dowiedzieć jak wygląda obecnie zakres szkolenia na P1, P2, P3 i nie tylko to mogę gdzieś wrzucić.
Pozdrawiam.
Ciekawe co się zmieni i czy to oficjalna informacja.
Zeskanowałem i są już pdf'y P1, P2, P3 + tabela ekwiwalentnych stopni wg KDP:
zamiast P1 wrzuciles jakis wariant bis - ilosc nurkowan jakos mi podejrzanie stopniala .
aktualne standardy mozna znalezc np. na stronie bydgoskiego Aquariusa.
co do zmian - sam jestem ciekaw i czekam z niecierpliwoscia.
Czy ktoś może uzasadnić, dlaczego stopnie federacji europejskich, zrzeszonych w CMAS są obniżone o jeden (3*=2* itd.)?
Podobnie, dlaczego jedynie PADI jest sekowane, mimo ewidentnie lepszego zaplecza w postaci spójnych i zestandaryzowanych materiałów i procedur szkoleniowych?
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 29-09-2010, 12:57
Haw napisał/a:
amiast P1 wrzuciles jakis wariant bis - ilosc nurkowan jakos mi podejrzanie stopniala
Faktycznie... Przeczytałem nagłówek w skanie i widze ze to program dla posiadających PM/1. Sprawdzę, może był jakiś nie-bis.
Haw napisał/a:
aktualne standardy mozna znalezc np. na stronie bydgoskiego Aquariusa.
Faktycznie są. Tak przy okazji to te które mam są z 2006r. Ciekawe bo ilość godzin zajęć teoretycznych nie zgadza się równiez dla P2 i P3. Ilość zajęć praktycznych jest identyczna. Jeżli na stronie Aquariusa są aktualne to by wynikało że KDP zwiekszyło wymaganą ilość zajęć teoretycznych na przestrzeni ostatnich 4 lat. Jestem nieco zaskoczony... Wydawałoby się ze trendy są raczej odwrotne.
To może podzielmy się uwagami?
W zasadzie do p*** powinno być według KDP 40 nurków (o ile pamiętam 60 było poprzednio) ale ja jestem amator i się nie znam.
Zaproszone osoby: 1
Wysłany: 04-10-2010, 20:28
beroduar napisał/a:
mi_g napisał/a:
Na konferencji nurkowej w Krakowie był człowiek z KDP CMAS, miał książeczki ze standardami szkoleń.
Był w czarnych okularach. Walizkę z książeczkami postawił na podłodze i zaczął rozglądać się po ścianach . Wtem inny mężczyzna z identyczną walizką podszedł do pierwszego i postawił ją obok. Mężczyźni, nie patrząc na siebie niepostrzeżenie wymienili się walizkami i każdy ruszył w swoją stronę.
c.d.n.
beroduar - piszesz coraz lepiej!
myślałam że jak zabraknie jackaplacka to HHumor zniknie bezpowrotnie z tego forum, ale szczęśliwie zostałeś jeszcze Ty....
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 04-10-2010, 22:22
nurkot napisał/a:
beroduar - piszesz coraz lepiej!
myślałam że jak zabraknie jackaplacka to HHumor zniknie bezpowrotnie z tego forum, ale szczęśliwie zostałeś jeszcze Ty....
Z całym szacunkiem ale do ciętej i intyligentnie złośliwej Jackowej riposty to jeszcze kawałek... ni nie duży kawałek...
beroduar napisał/a:
A sprawę JackaPlacka i tak wyjaśnimy - jeśli nie z Tuskiem to z Macierewiczem.
I w ten oto sposób Jacek stał się postacią polityczną
Wiek: 52 Dołączył: 15 Mar 2010 Posty: 1532 Skąd: Jaworzno
Wysłany: 08-10-2010, 08:47
Teraz rozwieje całą otoczkę tajemnicy
Znalazłem wizytówkę (wiedziałem że miałem tylko nie mogłem odnaleść). Osobą która byla na konferncji był pan Marcin Dąbrowski członek KDP ZG PTTK, autor książki "Wyjazdy nurkowe" .
Pewnie mozna do niego napisac w sprawach związanych ze standardami szkoleń adres mejlowy jest na stronie http://www.kdp.pttk.pl/?go=conten&menu_id=7 .
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko