Wysłany: 04-02-2010, 23:56 SSI - AOWD - cała garść pytań
Witam,
Chciałem zrobić kolejny kurs (OWD mam w PADI) i akurat prawdopodobnie padnie na SSI. Właśnie sobie przeczytałem ich standardy i nie wiem, czy je dobrze rozumiem (i czy w ogóle mam aktualne).
1. Mając AOWD mogę nurkować do 39m, tak?
2. Rozumiem, że w SSI AOWD to 4 PEŁNE specjalności (nie tak, jak np. w PADI) - ale czy na pewno?
3. W standardach, które przeglądam jest napisane, że do AOWD można zrobić jakiekolwiek 4 specjalność. To jak to jest, bo wydawało mi się, że głębokie, nawigacja i ograniczona widoczność jest obowiązkowa.
4. Do AOWD potrzebne jest 8 nurkowań kursowych - na stronie tego instruktora, o którym myślę jako 4 specjalność jest podana konserwacja sprzętu - to do tego też muszą być nurkowania? (pytam teoretycznie, bo i tak chcę zamienić to na Nitrox)
5. Robiąc Nitrox podczas AOWD będę miał Nitrox level 1 (32%) czy level 2 (40%)?
6. Gdybym zdecydował się tylko na Nitrox, to będę po takim kursie mógł nurkować do 39m (mając oprócz tego tylko PADI OWD)?
7. Opcja Nitrox jest dostępna bez nurkowań kursowych - czy taki kurs jest wtedy liczony tak samo, tzn. czy też można po nim nurkować z nitroxem? I jak wtedy z zaliczeniem późniejszych nurkowań nitroxowych kursowych? Uprawnienia będą dokładnie takie same jak po kursie z nurkowaniami?
8. W ogóle dostrzegam pewną nieścisłość: kurs nitroxowy może być przeprowadzony bez nurkowań kursowych. Jednocześnie EAN 40 level 2 upoważnia do nurkowania do 39m z nitroxem do 40%? To jak, gdybym po OWD poszedł na ten kurs, to mogę nurkować do 39m bez ani jednego głębszego nurkowania z instruktorem?
9. Czy jeśli kurs będzie robiony w Hiszpanii, to rzeczywiście powinienem wziąć poprawkę i w PL nie mogę nurkować na pełną głębokość 39m ze względu na trudniejsze warunki?
10. Po zrobieniu Nitrox-u w zestawie AOWD będę mógł bez problemu wziąć udział później w kursie Advanced Nitrox w IANTD?
Tak zastanawiając się ponownie, to możliwe, że zdecyduję się na Nitrox w SSI i potem P2 w Cmas (bo już myślałem wczesniej zrobić P2, tylko wyjazd mi przeszkodził). Czy później przeskakując z rec na tech poziom P2 będzie uważany jako Rescue czy jako AOWD?
tylko na czesc odpowiem: kurs nitroxowy w (chyba) kazdej organizacji jest kursem teoretycznym, nurkowanie do kursu nitroxowego jest zbedna. a kurs nitroxowy w zadnej organizacji nie da Ci uprawnien na glebsze nury niz te, ktore masz w "kwicie glownym"-tu OWD
No właśnie w Standardach SSI wyczytałem:
"13. Qualification – Level 1: Divers who hold an
Enriched Air Nitrox EAN 32 – Level 1 certification may:
• Dive in open water with EAN 32 and air baseddive planning or computer settings up to a
depth of 100 feet (30 metres).
• Enroll in an SSI Enriched Air Nitrox Specialty Course and have the Basic Nitrox training count full toward certification requirements.
14. Qualification Level 2: Divers who hold an Enriched Air Nitrox EAN 40 – Level 2 certification may:
• Dive in open water with maximum EAN 40 and Nitrox based dive planning or Nitrox computer settings up to a depth of 130 feet (39 metres)"
No więc jak dla mnie to po samym nitroksie mogę mieć uprawnienia do 39m, chyba że nie mogę
10. Po zrobieniu Nitrox-u w zestawie AOWD będę mógł bez problemu wziąć udział później w kursie Advanced Nitrox w IANTD?
Zapewne tak o ile piszesz o AOWD w SSI. Zresztą - AEAN można połączyć zarówno z Deepem jak i od biedy z Nitroksem podstawowym - najwyżej się nieco przeciągnie w czasie...;)
W sumie - czemu AOWD też nie w IANTD
Pozdrawiam,
Sebastian
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 05-02-2010, 09:10
W zasadzie to nurkujemy, żeby być pod wodą. 39m na powietrzu daje Ci raptem jakieś 5min czasu dennego, co wliczając niezbyt wprawną kontrolę sprzętu, nie jest zbyt wiele... Z twojego postu wynika, że masz spore parcie na głębokość, bez zastanowienia się nad jakością a i przypuszczam, że chcesz mocno ciąć koszty. Nie warto tego robić ani na sprzęcie, ani na szkoleniu. Tyle, że kiepski sprzęt łatwo poznać i wymienić a z instruktorem różnie bywa.
Luego napisał/a:
Tak zastanawiając się ponownie, to możliwe, że zdecyduję się na Nitrox w SSI i potem P2 w Cmas (bo już myślałem wczesniej zrobić P2, tylko wyjazd mi przeszkodził).
Nie znam stopni SSI, ale jeżeli dostaniesz uprawnienia do 39m to są one wyższe niż P-2(30m czyli w zasadzie równoważnik AOWD+Rescue PADI. Może nurkować do 40m ale nie samodzielnie bo nie jest tego nauczony) W wielu federacjach kurs Rescue jest samodzielnym kursem, bo jest mocno naładowany teorią i praktyką(szczególnie dla kogoś nie mającego wcześniej styczności z ratownictwem wodnym, czy jakimkolwiek innym) i łączenie go z kursem AOWD, kajakowym, szachowym czy innym warcaby, niepotrzebnie(moim zdaniem) rozprasza uwagę.
Swego czasu tez kierowałem się federacją, mając straszne parcie na CMAS. Po kilku wpadkach, wybieram instruktora i konfrontuję jego ofertę z moimi ambicjami. Akurat tak się złożyło, że od AOWD jest to IANTD, ale wybór padł na nazwiska i gdyby byli zrzeszeni gdzie indziej, tam miałbym plastiki. Prawdopodobnie gdybym jednego gościa poznał wcześniej, część byłaby w NAUI (co pewnie i tak się stanie )
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 05-02-2010, 09:15, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 05-02-2010, 09:35
Witaj,jestem instruktorem organizacji SSI i postaram się odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania:
Luego napisał/a:
1. Mając AOWD mogę nurkować do 39m, tak?
Pod warunkiem że jedną z wybranych przez Ciebie specjalizacji będzie "nurkowanie głębokie"
Luego napisał/a:
2. Rozumiem, że w SSI AOWD to 4 PEŁNE specjalności (nie tak, jak np. w PADI) - ale czy na pewno?
Tak 4 pełne specjalizacje, minimum 8 nurkowań,
na stronie KDP CMAS masz tabelę równoważności stopni płetwonurkowych, AOWD w PADI odpowiada stopień OWD SSI link do tabeli
Luego napisał/a:
3. W standardach, które przeglądam jest napisane, że do AOWD można zrobić jakiekolwiek 4 specjalność. To jak to jest, bo wydawało mi się, że głębokie, nawigacja i ograniczona widoczność jest obowiązkowa.
Jeszcze dwa lata temu tak było, teraz według standardów niestety możesz wybrać 4 dowolne, ale ja osobiście nie wyobrażam sobie nurka AOWD nurkującego w naszych zimnych i mało przejrzystych wodach bez specjalności:nawigacja, nurkowanie głębokie, suchy skafander, dodatkowo nitrox lub nocne, jednak jeżeli zastanawiasz się którą czwartą a na pięć nie masz kasy to zdecydowanie nitrox (będziesz zdrowszy), kolejna nocne, choć w naszych wodach poniżej 30m prawie zawsze masz "nocne"
Luego napisał/a:
4. Do AOWD potrzebne jest 8 nurkowań kursowych - na stronie tego instruktora, o którym myślę jako 4 specjalność jest podana konserwacja sprzętu - to do tego też muszą być nurkowania? (pytam teoretycznie, bo i tak chcę zamienić to na Nitrox)
Oczywiście zamieniaj na nitrox, moim skromnym zdaniem przesadza, przy dobrym AOWD instruktor w przerwie między nurkowaniami powinien pokazać co i jak ze sprzętem, budowa , konserwacja, przy nitroksie może np.pokazać jak się robi czystość tlenową butli i zaworu (ale tego nie ma w standardach i zależy od dobrej woli instruktora).
Luego napisał/a:
5. Robiąc Nitrox podczas AOWD będę miał Nitrox level 1 (32%) czy level 2 (40%)?
Zależy od ceny, Ciebie i instruktora. ja bym robił pełny nitroks czyli level2
Luego napisał/a:
6. Gdybym zdecydował się tylko na Nitrox, to będę po takim kursie mógł nurkować do 39m (mając oprócz tego tylko PADI OWD)?
Pod warunkiem posiadana specjalizacji nurkowanie głębokie
Standardy:Wszyscy kursanci – nawet po uzyskaniu licencji –
powinni nurkować tylko do głębokości zgodnych z
limitami przebytego szkolenia.
Luego napisał/a:
7. Opcja Nitrox jest dostępna bez nurkowań kursowych - czy taki kurs jest wtedy liczony tak samo, tzn. czy też można po nim nurkować z nitroxem? I jak wtedy z zaliczeniem późniejszych nurkowań nitroxowych kursowych? Uprawnienia będą dokładnie takie same jak po kursie z nurkowaniami?
Standardy:
Kurs Nurkowanie nitroxowe
może zostać przeprowadzony jako specjalność
bez nurkowań. Specjalności przeprowadzanych
bez nurkowań nie można zaliczyć na konto
kontynuacji szkolenia.
Kurs specjalistyczny Nurkowanie nitroxowe, aby
mógł być zakwalifikowany do uzyskania licencji
Specialty, Advanced lub Master Diver, powinien
zawierać minimum dwa nurkowania na wodach
otwartych.
Luego napisał/a:
9. Czy jeśli kurs będzie robiony w Hiszpanii, to rzeczywiście powinienem wziąć poprawkę i w PL nie mogę nurkować na pełną głębokość 39m ze względu na trudniejsze warunki?
Kilka nurkowań polecam z instruktorem
Luego napisał/a:
tak, stopnie pomiędzy organizacjami są uznawane, nie wiem czy nie musisz pomiędzy kursami wykonać kilku nurkowań na nitroksie
To tyle, mam nadzieję, że pomogłem. Standardy SSI nie mają tajemnic są dostępne w sieci na stronie SSI.
To też rozważam, ale chciałbym najbardziej zrobić P2, bo znam pewnego instruktora (wydaje mi się, że bardzo dobrego) i chcę u niego zrobić choć jeden kurs (no, a że on z CMAS, to trudno). Ten instruktor jest w PL i dopiero po powrocie mogę u niego zrobić kurs, bo teraz nie zdążyłem. Jeśli się nie uda to kto wie
jacekplacek napisał/a:
masz spore parcie na głębokość, bez zastanowienia się nad jakością
Nie nie mam parcia na głębokość - raczej docelowo mam parcie na długość
jacekplacek napisał/a:
a i przypuszczam, że chcesz mocno ciąć koszty
No na razie tak, ale za rok to już będę w końcu cokolwiek zarabiał, to i wydawanie będzie bardziej możliwe
jacekplacek napisał/a:
Tyle, że kiepski sprzęt łatwo poznać i wymienić a z instruktorem różnie bywa.
No właśnie, tam na miejscu się okaże, czy ten instruktor będzie dobry. Jak będzie bardzo dobry to pewnie zrobię AOWD bez zastanowienia, jak nie to pewnie tylko Nitrox (albo w skrajnym przypadku nic) Jeśli nic z nitroxu mnie ten instruktor nie nauczy, to trudno, bo i tak wiem wystarczająco dużo (powiedzmy obejrzało się to i owo i przeczytało to i owo
Sprawa wygląda tak, że na pół roku wyjeżdżam (wymiana studencka) i już poznałem tam ludzi z którymi będę nurkował. I oni wszyscy mają wyższe kwalifikacje, a ja nie chciałbym, żeby przeze mnie musieli nurkować płycej. Jak dla mnie to godzinami mogę siedzieć na kilku metrach i jest mi z tym bardzo dobrze
Co do tych 39m to tak wykombinowałem, że i tak mi się przyda, bo fajnie by uzupełniało właśnie P2, która nie pozwala mi nurkować bez "opieki" od 30m do 40m.
A swoją drogą to ciągle nie poznałem jeszcze dobrego instruktora (poza tym jednym) - znam tylko 5 ;/ Jakieś sugestie na przyszłość na priv będą mile widziane
[ Dodano: 05-02-2010, 09:57 ]
Właśnie wpadło mi tylko po angielsku: "Non-diving specialties may not count towards Continuing Education ratings without dives performed." No i z tego wzięła się ta wątpliwość, ale już rozwiana
Dzięki leon na super wyczerpującą odpowiedź
Więc prawdopodobnie zrobię w takim razie pełne AOWD, no chyba że ten instruktor tam na miejscu okaże się... hmmm niesatysfakcjonujący.
Bo jak na razie z opisu samego AOWD - to że w sumie narzuca specjalizację konserwacji sprzętu to też mi się wydaje że nie dobrze o nim świadczy.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 05-02-2010, 10:04
Luego napisał/a:
Jakieś sugestie na przyszłość na priv będą mile widziane
Z dobrych, znanych mi instruktorów, którzy mają dla kursantów czas(co jest dość istotne, bo nie zawsze dasz radę skończyć jednym tokiem. Miałem tak, że przez wypadek w drodze na kurs! przerwałem w połowie szkolenie i następne terminy dostawałem po prawie roku! Oczywiście zrezygnowałem z takich usług):
Paweł Poręba - IANTD do poziomu NTMX, znakomity nurek jaskiniowy, wrakowy, ogromna wiedza z zakresu dekompresji, bardzo wymagający, szkolenia w Jastarni
Michał Winek - CD NAUI, doskonały nurek jaskiniowy, wrakowy, bardzo wymagający, szkolenia w.... hmm sporo miejsc
Dzięki, też myślałem o nich, ale jakoś wydawało mi się, że na moim poziomie wyszkolenia to szkoda im zawracać głowy jeszcze
hehe chyba wiem nawet o kim piszesz, że nie miał czasu (czyżby czarny zakon
ASD robilem u Michala i Margity bardzo sympatycznie spedzony czas i mam powazne poczucie, ze sporo mnie nauczyli zdecydowanie dalsze kwity chce robic u Majkiego
co do nie-zawracania glowy? nie zgadzam sie zdecydowanie, im wczesniej zostaniesz nauczony poprawnych odruchow tym mniej pozniej bedziesz musial sie oduczac. pomijam duza ilosc umiejetnosci, ktorych Majki uczy a nie sa w standardach
a jak znam Majkiego, to pewnie stwierdzi, ze w Hiszpani to go jeszcze nie bylo
[ Dodano: 05-02-2010, 11:11 ]
a, sorki za lekkie wprowadzenie w blad, nie wiedzialem, ze patenty w ssi na tyle roznia sie od calej reszty
A czy moje OWD (w PADI) wystarczy do AOWD w IANTD, bo jest niby, że
"Kandydat musi mieć licencję Open Water (Nitrox) Diver lub *CMAS bądź inną odpowiadającą RSTC Entry Level Diver"
Nie mogę nigdzie znaleźć opisu tego RSTC Entry Level Diver, a wiem, że np. w CMASie to OWD z PADI traktowane jest gorzej niż inne OWD.
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-02-2010, 11:24
Luego napisał/a:
A czy moje OWD (w PADI) wystarczy do AOWD w IANTD
Tak.
S.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 05-02-2010, 11:53
Luego napisał/a:
a wiem, że np. w CMASie to OWD z PADI traktowane jest gorzej niż inne OWD
Sądzę, że Strugalski w swoich książkach narobił takiego wrażenia. Normalny instruktor weźmie Cię pod wodę, oceni umiejętności i na tej podstawie zaproponuje dalsze kroki.
Luego napisał/a:
chyba wiem nawet o kim piszesz
Piszę o zjawisku, nie o osobie. Wielu instruktorów chciałoby osiągnąć taką pozycję(a tylko kilku ją ma), żeby mieć kalendarz zapisany na kilka miesięcy naprzód. Niestety, dla kursanta może to wytworzyć dość patową sytuację czy wręcz rezygnację z doskonałego skądinąd szkolenia. Inna sprawa, czy instruktor chce, co też nie zawsze jest oczywiste - to tylko ludzie i mają prawo kogoś np. lubić lub nie. Poręba też miał zaciśnięty kalendarz a czas dla mnie znalazł. Nie wątpię, że jest to sporą zaletą szkolenia w jednej lokalizacji: czy miał czas, czy nie, po prostu sobie przyjeżdżałem i wskakiwałem w ew. okienko. Majki, nie dalej jak tydzień temu, jak mu się kursant pochorował, natychmiast takie okienko znalazł, więc i kwestia chęci jest istotna.
Wysłany: 02-03-2010, 00:08
[quote="jacekplacek"]
Luego napisał/a:
a wiem, że np. w CMASie to OWD z PADI traktowane jest gorzej niż inne OWD
Sądzę, że Strugalski w swoich książkach narobił takiego wrażenia. Normalny instruktor weźmie Cię pod wodę, oceni umiejętności i na tej podstawie zaproponuje dalsze kroki.
Luego napisał/a:
chyba wiem nawet o kim piszesz
Zobacz tabele równoważnych kursów. OWD w PADI to intro w CMASie. OWD w SSI to P1 - same organizacje dobrowolnie podpisały porozumienie w tej sprawie. Strugal, jest jaki jest ale nie demonizuj go co do zasady ma facet rację. Inna sprawa,że znałem OWD z 200 - 300 nurkowaniami i nie jednego P-1 - P-2 by zagięli pod wodą. Ale 4 nury i polskie warunki to za wcześnie na samodzielnego nurka.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 02-03-2010, 08:31
MiroXXL napisał/a:
znałem OWD z 200 - 300 nurkowaniami i nie jednego P-1 - P-2 by zagięli pod wodą
Witam
mam pytanie co do „równości” czemu to OWD w PADI jest niżej niż OWD SSI przecież po obu są uprawnienia do 18 m
Czemu AOWD w PADI jest równe OWD SSI Przecież po AOWD w PADI ma się uprawnienia do 30 m. Proszę o wyjaśnienie bo pewnie jak zwykle diabeł tkwi w szczegółach. Dzięki
Pozdrawiam
Jednocześnie EAN 40 level 2 upoważnia do nurkowania do 39m z nitroxem do 40%?
Ja tam bym nie nurkował z Nitroxem 40% poniżej 25m, ale jeśli SSI ma kurs nurkowania do 39m na 40% Nitroxie to natychmiast biegnę zapisać tam moją Kochaną Żonę !
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko