Wysłany: 19-10-2010, 16:51 Nowe wytyczne Europejskiej Rady Resuscytacji
Właśnie ogłoszono nowe wytyczne Europejskiej Rady Resuscytacji! Dość rewolucyjny moim zdaniem jest zapis, który umożliwia prowadzenie uciskania klatki piersiowej przez nieprzeszkoloną osobę po telefonicznym instruktażu dokonanym przez dyspozytora pogotowia. Czytajcie tu: http://tinyurl.com/34c86wo
Ustawa nakładała i nadal nakłada na każdego obowiązek udzielenia pierwszej pomocy pod karą pozbawienia wolności (chyba) do lat 2 niezależnie od tego czy jesteśmy przeszkoleni czy nie. W nowych wytycznych upraszcza się schemat postępowania: jak nie umiesz podawać wdechów ratowniczych to wystarczy samo uciskanie klatki.
Bardzo proste i konkretne. Dyspozytor ma za zadanie udzielić instruktarzu, co zresztą miało już bardzo często miejsce
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 19-10-2010, 18:15
To są rewolucyjne zmiany. Uproszczenie procedury, "formalny" nakaz podjęcia akcji przez każdego z Was (ja byłem do tego zobowiązany od wielu lat ), de facto pominięcie ;itery B, w nauczanym od dziesięcioleci schemacie ABC (airway, breathing, circulation)...
"formalny" nakaz podjęcia akcji przez każdego z Was
no tu się z Tobą nie zgodzę - Europejska Rada Resuscytacji nie jest organem stanowiącym prawo w Polsce zatem żaden jej zapis nie obliguje do niczego zwykłego obywatela - tylko ustawa przegłosowana przez Sejm i podpisana przez Prezydenta stanowi prawo i może mi cokolwiek nakazywać "formalnie"
co innego zapis o konieczności niesienia pomocy pod groźbą pozbawienia wolności...
ale to już "nasza" ustawa
a myślę, że rewolucyjne to jest tylko o tyle, że najpierw trzeba się połączyć z dyspozytorem... trzeźwym
jak to nam się będzie udawało za każdą próbą to dopiero będzie rewolucja
Panowie każdy z nas jest zobowiązany do niesienia pomocy, a nie udzielenie pomocy potrzebującym jest zagrożone do lat 3. Osoba niosąca pomoc nie jest pociągana do odpowiedzialności za czyny związane z niesieniem danej pomocy. Co do wielkich zmian to raczej ich tu nie widać.
No taaak...
Nie ma już potrzeby ćwiczyć metody usta-usta pod wodą....
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 19-10-2010, 23:09
klon napisał/a:
a myślę, że rewolucyjne to jest tylko o tyle, że najpierw trzeba się połączyć z dyspozytorem... trzeźwym
Taa, właśnie sobie przypomniałem jak to w sierpniu byłem świadkiem powstawania pożaru ( czyt. niekontrolowane rozprzestrzenianie się ognia) i po zatelefonowaniu na 112 Pan policjant 3- krotnie próbował mnie przełączyć do Straży Pożarnej!!!. Pierwsze dwa razy połączenie zostało Przewane! Może najpierw powinniśmy wyszkolić odpowiednio nasze służby ratunkowe...
Przecież trąbią na lewo i prawo, że numer 112 nie działa tak jak powinien. Szybciej byłoby wykręcić numer 998 to też tylko 3 cyfry i łączysz się z najbliższą jednostką straży pożarnej.
niestety w PL nr 112 nie dziala tak jak trzeba i dlatego w razie wypadku nurkowego czy w sytuacji kiedy mamy poszkodowanych nalezy dzwonic na 999 a nie na 112, bo nie wiadomo z kim przy takim polaczeniu bedziemy miec do czynienia - policja, pogotowie, straz... i tracimy cenne sekundy... przede wszystkim 999
z dokładnością do 5 m , co ułatwia akcję ratowniczą
taką informację ma operator bo system "wie" z którą stacją bazową, na którym sektorze Twój telefon się łączy oraz jaki jest poziom sygnału...
działa, ale pewnie nie tak jak powinno
taką informację ma operator bo system "wie" z którą stacją bazową, na którym sektorze Twój telefon się łączy oraz jaki jest poziom sygnału...
działa, ale pewnie nie tak jak powinno
To działa na zasadzie aproksymacji na podstawie przesunięc fazowych i jest dokonywane przy pomocy kilku stacji bazowych. Działa to doskonale, bo jest wykorzystywane przez siec do optymalizacji "siły sygnału" docierającego do Twojej komórki.
Jednak co z tego, że operator komórkowy będzie to wiedział, jeśli nie będzie miał komu przekazac tych danych? Po to wdrażany jest system PLI-CBD - Platforma Lokalizacyjno-Interwencyjna Centralnej Bazy Danych.
nuras5 napisał/a:
Tylko 112 powinien pozwolić cię namierzyć z dokładnością do 5 m , co ułatwia akcję ratowniczą- ale to również nie działa.
Nie namierzy Cię, bo PLI-CBD jest dopiero w fazie uruchamiania. Harmonogram wygląda następująco: termin rejestracji operatorów minął kilka dni temu. Wstępne testy przewidziane są na połowę listopada. Uruchomienie, jeśli nic się nie wydarzy, z początkiem roku.
Znając życie coś się pewnie wydarzy (tego typu rzeczy bywają nieprzewidywalne), więc liczyłbym, że namierzanie będzie dostępne dopiero w okolicach lutego-marca.
To, czy wybierzemy 112, 998 czy 999, nie będzie miało znaczenia. PLI-CBD obejmie wszystkie numery.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 20-10-2010, 22:15, w całości zmieniany 4 razy
Marcin13736 [Usunięty]
Wysłany: 20-10-2010, 22:54
Numer 112 ZAWSZE połączy cię z Policją. A wiadomo jak to jest w Policji- ważne jest czy dzwonisz ze swojego telefonu, czy aby nie kradziony...
Dzwoniąc na 112 z lasu pomiędzy Gostyninem a Kowalem połączyłem się z komendą wojewódzką Policji we Włocławku... Już chyba dalej się nie dało
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko