Wysłany: 08-11-2009, 19:42 Konfiguracja SIDEMOUNT pod lód
Czy ktos z was moze probował taka konfiguracje jak sidemount stosowac pod lodem:) ciekawy jestem czy to by sie sprawdzilo na razie jedna zaleta to ze mozna szybko zakrecic zawor od butli w razie zamarzniecia automatu
Ostatnio zmieniony przez hazi 08-11-2009, 19:43, w całości zmieniany 1 raz
jedna zaleta to ze mozna szybko zakrecic zawor od butli w razie zamarzniecia automatu
nie stosowałem,choć ma więcej zalet niż ta wymieniona przez ciebie,akurat najmniej istotna,ponieważ nurek decydujący się na takie nurkowanie powinien szybko zakrecić zawór w kazdej konfiguracji w której idzie pod lód:)dla mnie pozostałe zalety to :łatwość transportu butli do przerebla bez obciazeń kregosłupa przy wykonywaniu ślizgów na lodzie,dalej...wejscie do przerebla bezproblemowe, po prostu dopinam butlę w wodzie,tak samo wychodzę-odpinam,podaję na luzie wychodzę,nikt się nie męczy.mozliwosć depozytowania na poręczówce w celu ułatwienia płynięcia...
Wysłany: 09-11-2009, 09:02 Re: Konfiguracja SIDEMOUNT pod lód
hazi napisał/a:
Czy ktos z was moze probował taka konfiguracje jak sidemount stosowac pod lodem:) ciekawy jestem czy to by sie sprawdzilo na razie jedna zaleta to ze mozna szybko zakrecic zawor od butli w razie zamarzniecia automatu
Sidemount pod lód to IMHO bardzo wygodna konfiguracja. Pomijając łatwy dostęp do zaworów bardzo łatwe jest wychodzenie z przerębli - odpinasz w wodzie butle, odkładasz na lód i wychodzisz w samym skafandrze. Wdrapywanie się na śliski lód w twinsecie jest dużo bardziej kłopotliwe.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 09-11-2009, 10:05
Konrad Dubiel napisał/a:
Wdrapywanie się na śliski lód w twinsecie jest dużo bardziej kłopotliwe.
Z tego powodu wychodzę na lód bez twinsetu. Chyba, że mnie wyciągną
Wysłany: 11-11-2009, 09:44
...wydaje mi się że pod lód najlepiej zabierac sprawdzona (używaną),
po prostu trzeba dobrze nauczyc sie obsługi zaworów i nie ma potrzeby zmiany całej konfiguracji
chyba ze planujesz jej zmianę ze wzgledu na jaskinie i przeciskanie sie w tunelach
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 11-11-2009, 10:35
RobsonA napisał/a:
chyba ze planujesz jej zmianę ze wzgledu na jaskinie i przeciskanie sie w tunelachr
Nie widzisz tego właściwie. Sidemount jest fajny sam w sobie i wcale nie trzeba jaskini, aby tak się skonfigurować. Pod lód? Czemu nie. Zapas gazu jest, redundancja jest. I tak sie włazi do przerębla... Na pewno wygodniej niz z twinem
Ostatnio zmieniony przez TomM 11-11-2009, 10:38, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 11-11-2009, 11:16
TomM napisał/a:
Nie widzisz tego właściwie. Sidemount jest fajny sam w sobie
...ok, jeżeli to ma być docelowe przesjcie na daną konfiguracje to TAK, jeżeli tylko pod lód to (tak uwazam) jest to komplikacja - zupełnie inne ustawienia, inne reakcje, gdzie indziej szukasz rozwiązań
co do twina - to przyznaje cieżki jak cholera, ale mozna wychodzic z przerebla zostawiajac go w wodzie - pomaga support
nie twierdze ze jest to zła konfiguracja, ale lepsze jest stosowanie swojej sprawdzonej
generalnie wolno Tomku w swoim domku
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 11-11-2009, 17:52
TomM napisał/a:
Nie widzisz tego właściwie. Sidemount jest fajny sam w sobie i wcale nie trzeba jaskini, aby tak się skonfigurować. Pod lód? Czemu nie. Zapas gazu jest, redundancja jest. I tak sie włazi do przerębla... Na pewno wygodniej niz z twinem
Najdziwniejszy jest postawiony problem w wątku. Pytanie czy konfiguracja do nurkowań overhead nadaje się do nurkowań overhead Jaja jakieś, czy jak?
RobsonA napisał/a:
...ok, jeżeli to ma być docelowe przesjcie na daną konfiguracje to TAK, jeżeli tylko pod lód to (tak uwazam) jest to komplikacja - zupełnie inne ustawienia, inne reakcje, gdzie indziej szukasz rozwiązań
Nie chodzi tylko o inne usytuowanie wszystkiego To zupełnie inna zabawa. Moim zdaniem, fajniejsza Do lodu jest trochę czasu, więc: do roboty!
Wysłany: 11-11-2009, 17:57
RobsonA napisał/a:
jeżeli to ma być docelowe przesjcie na daną konfiguracje to TAK
A ja uważam inaczej. Wcale tak nie jest, że nurek musi byc monokonfiguracyjny. Mozna pływać z twinami, sidemountem, rebem i w każdej z tych konfiguracji panowac nad sytuacja nie zmieniając zasadniczych procedur parterskich. Każda z tych konfiguracji może mieć długiego węża i każda ma cechy specyficzne dla siebie. Niemniej - żadna z nich nie musi być "docelowa"
RobsonA napisał/a:
zupełnie inne ustawienia, inne reakcje, gdzie indziej szukasz rozwiązań
Niekoniecznie. To to samo środowisko, te same awarie i te same reakcje. Różnice są w szczegółach, np. w rebie i sidemouncie długiego węża podajesz po odpięciu karabinka, bo nie masz go w ustach.
Wysłany: 11-11-2009, 17:58
...no jeżeli to ma być celowe i przećwiczone to "up to you"
Ostatnio zmieniony przez RobsonA 11-11-2009, 17:58, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 11-11-2009, 17:59
Ps. Hazi: na forum DiW zaczyna się cokolwiek tworzyć odnośnie side mount. Diabeł tkwi w szczegółach a tam wymieniamy się trochę doświadczeniami. Może też coś podpowiesz, podpatrzysz, itp.?
Wysłany: 11-11-2009, 18:15
RobsonA napisał/a:
chodzi o wyrobienie odruchów a nie poznanie tylko konfiguracji
Dla mnie nurkowanie OC jest jedno, więc odruchy sa identyczne. Identycznie tak samo regulujesz pływalnośc oddechem, tak samo wypinasz złączki znajdujące sie w tych samych miejscach, z tych samych powodów zakręcasz zawory. Tak samo robisz wdech i wydech.
Różnice to są w CCR.
Ja nie uznaje niemyślenia w wodzie. Cokolwiek czynisz - myśl co robisz. Ślepe poleganie na "odruchach" to wyłączenie myslenia. Pewnie każdy przechodzi taki okres w nurkowaniu, że wydaje mu sie, że jakies manipulacje, konfiguracje są jedynie słuszne. A to nieprawda. Jedynie słuszne jest używanie rozumu. Jak zawiedzie rozum, nie pomoga żadne "odruchy".
Wysłany: 11-11-2009, 18:20
TomM napisał/a:
Ślepe poleganie na "odruchach" to wyłączenie myslenia.
nie twierdziłem ze ma to byc ślepe działanie, a chodzi mi o wyrobienie umiejetnosci rozwiązywania problemu
a myślenie przydaje sie wszedzie, nie tylko pod wodą
Ostatnio zmieniony przez RobsonA 11-11-2009, 18:44, w całości zmieniany 2 razy
Ja ostatnio nie ukrywam konfiguruje cos takiego pod lod ale przed wejsciem musze pare razy normalnie przetestowac zeby nie bylo pozniej jaj.Zamierzam na razie zastosowac uprzaz dir i cos z nia pokabinowac.Na razie mam przygotowane obie butle zrobilem podobnie jak tutaj http://gnj.org.pl/szkolenie/sidemount_pl.php ale jakos mi sie nie podoba to ze plywalnosc trzeba regulowac suchaczem.Moze dac normalnie do tego skrzydlo nie wiem jak to bedzie z pływalnoscia.W ten weekend mam zamiar przetestowac wszystko a bawie sie z tym wszystkim bo jestem ciekaw jak sie w ten sposob nurkuje.W tej konfiguracji podoba mi sie tez to ze masz wszystko pod kontrola i pewnie nie czuje sie juz tego ciezaru na plecach
Ostatnio zmieniony przez hazi 11-11-2009, 18:57, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 11-11-2009, 19:17
RobsonA napisał/a:
chodzi mi o wyrobienie umiejetnosci rozwiązywania problemu
OK.
hazi napisał/a:
Zamierzam na razie zastosowac uprzaz dir i cos z nia pokabinowac
Zanim zaczniesz kombinować zdobądź "butt-pad" czyli płytę pośladkową dokręcaną do płyty standardowej (DTD oferuje zdaje się), bo bez tego będzie kłopot. Świetnie sprawdza się małe skrzydełko typu "TrekWing" lub inne z możliwościa dopięcia skrzydeł do płyty (nowe RecWingi?), ewentualnie obrócone inflatorem w dół (da sie tak to skonfigurować, trzeba przedłuzyć sznurek od spłuczki). Stejdży do sidemountu nie polecam, da sie, ale nie jest nawet w połowie tak wygodnie jak na gumach wg zasady Armadillo. Zamiast oryginalnego Armadillo mozna zastosowac płytę z butt-padem i odpowiednim workiem. Ewentualne szczegóły na PW
Ostatnio zmieniony przez TomM 11-11-2009, 19:23, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 11-11-2009, 22:16
hazi napisał/a:
Na razie mam przygotowane obie butle zrobilem podobnie jak tutaj http://gnj.org.pl/szkolenie/sidemount_pl.php ale jakos mi sie nie podoba to ze plywalnosc trzeba regulowac suchaczem
Rozumiem, że butle 4l/200bar? Policzmy. 2x4lx200bar=1600lx1,3=2,08kg powietrza. Tyle musisz balastować suchaczem. Dużo?
RobsonA napisał/a:
ciach
To było "natury ogólnej", nie do Ciebie
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 11-11-2009, 22:21, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko