Wysłany: 17-01-2004, 11:33 Digital czy prosty komputer ???
Witam i proszę o radę jak w temacie.
Stoję właśnie przed problemem zakupu jednego z nich i nie wiem co wybrać. Po prostu w cenie digitala kupi się prosty komputer (używany).
Będę wdzięczny za wszelkie rady.
Wysłany: 17-01-2004, 12:03
Trudne pytanie.
Wszystko zależy od tego co chcesz robić - jakie nurkowania
Jakie są twoje plany rozwojowe - sprzętowe i szkoleniowe.
Trudno napisać coś poważnego tak "na pałę"
Oba rozwiązania mają plusy i minusy.
Pozdrawiam
Wysłany: 17-01-2004, 12:58
Kup komputer z nitroxem na dłużej ci wystarczy (chodzi o zakres nurkowań, a nie czas użytkowania). Da ci to czas na zebranie kasy na zakup dobry sprzęt lub podobnej klasy nowego.
Ja kupiłem uwateca (ma już 3 lata) jestem zadowolony, jak sie dorobię reszty sprzętu to pomyślę o nowym kompie ze zmiana mieszanin pod wodą ten zostanie kompem zapasowym wiadomo że przy głębszych i dłuższych nurkowaniach należy mieć zdublowany sprzęt.
Na razie zacząłem ale dość intensywnie.
Co do sprzętu to płyta z workiem.
Co do planów, mocno do przodu.
OK. Jak dla mnie konkretne informacje.
Moja rada. Kup nowego Digitala. Będziesz miał na później jako backup.
Jeżeli nurkujesz rekraacyjnie (czyt. bezdekompresyjnie) to nie potrzebujesz info o dekompresji. ZAwsze robisz przystanek bezpieczeństwa.
Jak zaczniesz nurkować z deko to nie wyobrażam sobie nurka bez dokładnego planu + alternatywny.
A wtedy i tak nie jest Ci potrzebna informacja o deko bo trzymasz się planu.
Jak później zaczniesz wykonywć dużo głębsze nurki to uważam że powinieneś zastanowić się nad komputerem z możliwością wprowadzenia mieszanin i przełączania pod wodą.
Wysłany: 19-01-2004, 10:49
problem jest typu pojecyncza butla czy twinset, skrzydlo z jednym workiem czy dwoma etc.
wszystko zalezy do czego bedziesz go uzywac.
ja mam komputerem - starego dobrego aladynka i jestem zadowolony. czysto rekreacyjne latwe nurki robie na podstawie wskazan komputera, on mi zlicza ewentualne przystanki, pokazuje przerwy etc.
gdy robie jakiegos trudniejszego nurka (mimo wszystko dosc rzadko) to i tak wyliczam sobie wszystko z tabel (zreszta naprawde polecam zamocowanie Bullmana na stale do jacketu). komputerek mi sluzy wtedy wylacznie do zliczania czasu oraz ustalania glebokosi (zrezta mam wtedy koniecznie backup urzadzen pomiarowych).
podsumowujac - mam aladynka kupionego uzywanego za jakies 6-7stowek, nurkuje duzo i wcale nie widze potrzeby na jakiekolwiek zmiany
ale wszystko naprawde zalezy od tego jak zamierzasz nurkowac. jesli pojdziesz w kieurnku technicznym to digital to podstawa (a pozniej komputer z mozliwoscia zmian gazu)
Wiek: 57 Dołączył: 08 Maj 2003 Posty: 683 Skąd: Warszawka
Wysłany: 19-01-2004, 11:00
hej
weź pod uwage jeden drobiazg: większość komputerów (także tych starych) ma możliwość przełączenia w tryb "Gauge", czyli po ludzku tryb pomiaru; pokazuje w tym trybie tylko czas i głębokość (temperaturę, największą głębokość, i takie tam pierduły ;), a są to dokładnie te funkcje jakie ma Digital
masz więc teoretyczny wybór: komputer lub miernik czasu i głebokości
- w przypadku komputera masz i jedno i drugie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko