Wysłany: 17-02-2012, 12:08 Atlas / tablice ryb morskich.
Witam wszystkich serdecznie, moj pierwszy post na forum wiec mam nadzieje ze zostanie przyjety lagodnie
Probowalem znalezc na forum jakies info odnosnie literatury / atlasow / tablic opisujacych ryby morskie (jak na razie bezskutecznie ).
Chodzi o cos co mozna by zabrac ze soba na wyprawy i po nurkowaniu sprawdzic jak sie nazywaja te cuda, ktore sie widzialo pod woda. Mile widziana wersja z plyta CD lub wydanie elktorniczne. Moga to byc serie podzielone na poszczegolne morza/rafy/regiony. Jezyk niekoniecznie polski, moga to byc wydania po angielsku, niemiecku lub hiszpansku.
Moze ktos mial juz do czynienia z ponizszymi tytulami:
- World Atlas of Marine Fishes (Kuiter, Debelius)
- Reef Guide Coral Sea (Debelius)
- Reef Guide Red Sea (Debelius)
Poza tym jest specjalizacja nurkowa PADI w której masz stosowne tablice do rozpoznawania "rybek" Nie znam tej specjalizacji. ale tak mi mówiono że są takie pomoce - jeden kolega który może taką specjalizację prowadzić.
Wysłany: 18-02-2012, 03:08
a ja kupiłam laminowany miniatlas w Safadze (początkowo w języku niemieckim ) - świetnie mieści mi się w logbooku i sporo rybek w nim znajduję
ale ja ciągle początkującym nurkiem rec jestem
Dzieki za sugestie, wszystkie ciekawe i warte rozpatrzenia
@ jacekplacek
link zawiera ogromna baze danych i daje duzo frajdy ale niestety sprawdzi sie tylko w warunkach domowych bo na rafie z netem to raczej kiepsko
Marzy mi sie wersja elektorniczna, ktora moge zgrac na lapsa i zabrac ze soba w kazdy zakatek swiata
@ arkac123
pozycja Colinsa 'Coral Reef Guide: Red Sea' wyglada z opisu bardzo zachecajaco. Ciekaw jestem jak sa przedstawione 'okazy' w srodku; zdjecia czy rysunki? Jaka jakosc i format prezentacji? Czy poszczegolne ryby sa tak oznaczone ze da sie je bezproblemowo rozpoznac?
Kupilas przez internet czy w jakiejs ksiegarni? Chcialbym sprawdzic ja fizycznie przed zakupem, a moze masz mozliwosc wrzucenia skanow/fotek kilku stron w celach porownawczo-informacyjnych
@ pomorzanka
pewnie jesli nic nie znajde do wyjazdu to na miejscu tez sobie takowy laminowany miniatlas sprawie. plus jest taki ze nie przemaka i jest mini formatu
co do wersji niemieckiej to pewnie kazda ryba z nazwy jawi sie groznym dla czlowieka potworem hehe
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 20-02-2012, 10:05
moonwielki napisał/a:
Marzy mi sie wersja elektorniczna, ktora moge zgrac na lapsa i zabrac ze soba w kazdy zakatek swiata
Do oznaczania gatunków roślin i zwierząt służą tzw. klucze. Działa to na zasadzie: od ogółu do szczegółu. I tak: pierwszym pytaniem może być "roślina czy zwierzę" jeżeli roślina, szukaj tu itd. Trudno powiedzieć, czy są takie klucze w wydaniu elektronicznym: pewnie są, ale to dość specjalistyczne, więc i mało popularne. Takich rzeczy szukałbym w odpowiednim ośrodku naukowym.
pozycja Colinsa 'Coral Reef Guide: Red Sea' wyglada z opisu bardzo zachecajaco. Ciekaw jestem jak sa przedstawione 'okazy' w srodku; zdjecia czy rysunki? Jaka jakosc i format prezentacji? Czy poszczegolne ryby sa tak oznaczone ze da sie je bezproblemowo rozpoznac?
Kupilas przez internet czy w jakiejs ksiegarni? Chcialbym sprawdzic ja fizycznie przed zakupem, a moze masz mozliwosc wrzucenia skanow/fotek kilku stron w celach porownawczo-informacyjnych
W środku są zdjęcia. Książkę kupiłam w CN w Egipcie. Podeślę Tobie na kilka zeskanowanych stron, żebyś mógł zobaczyć, jak to wygląda.
W środku są zdjęcia. Książkę kupiłam w CN w Egipcie. Podeślę Tobie na kilka zeskanowanych stron, żebyś mógł zobaczyć, jak to wygląda.
Bylbym bardzo wdzieczny. Jak na razie wspomniane pozycje widzialem tylko na necie wiec ciezko je ocenic i sie zdecydowac a warto miec cos co sie przyda na dluzej i sprawi duzo frajdy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko