Wysłany: 27-04-2005, 07:37 jez. Głębokie
jez Głębokie
Głębokość jeziora do 25 m.,
najlpeiej dostac sie do niego od wschodniej strony, gdzie znajduja sie ośrodki letnie i jest kilka pomostów.
Przy jedym z nich działa Naobrzański Klub Płetwonurów (nonprofit), gdzie niestety nie ma jak załadowac butli.
Wchodząc do wody po odejściu trochę od brzegu, dno opada więdzym spadem do ok 10m, gdzie kończy się już roślinność. Następnie do 25m opada spokojnym spadem.
Roślinnośc jest bardzo bogata i bujna, wspaniałe podwodne łąki. Sporo okoni i płoci.
Pod woda jako atrakcje znajduje się: pianino, platformy, kafejka (caffe groza 2), lodówka, antena
Nurkowanie 24.04.2005. Głębokośc max 15m. Temperatura powyżej termokliny (7m) pozwalała na przebywanie w mokrej piance w wodzie spokojnie przez godzine. Widoczność dosyć słaba jak na to jezioro (ok 2-3m).Woda była bardzo mętna i miała kolor zielonkawy. Jeżeli chodzi o rybki to oprócz drobnicy płoci, nic większego nie zauważyłem.
Dzięki !
Niestety to trochę daleko. Na dziś nie ma planów wyprawy w te okolice, ale jakby co (w końcu czasami służbowo wysyłają w różne rejony Polski) - dam znać !
Witam
Nurkowaliśmy 21.08.2005 z pomostu wydawało sie całkiem całkiem ,lecz po wejsciu pod wode tragedia pierwsze co przy brzegu nie stawać na dnie mozna zostawić płetwe w mule widoczność ok 2 m lecz woda mętna i ma zielonkawy kolortermoklina na ok 6m roslinnosć nie dość że nie ciekawa to jeszcze pokryta szarym nalotem a ryby hmmm.. pare widziałem na chwile obecną nie polecam
pozdr
Jak widze w lipcu i sierpniu woda jest kaszaniasta, lepszej się spodziewam po połowie września. , cóż najlepsza to październik i listopad Czekam na oziębienie
[ Dodano: 01-12-2005, 22:52 ]
Wybieram się z kompanem nurkowym na sobotę 3-12-2005....moze ktoś chętny.
Jakby co...ja w piance koleś w suchym.
[ Dodano: 04-12-2005, 00:46 ]
2005-12-03
Godz ok 12:00
Wejeście do wody od bazy Nadobrzańskiego Klubu Nurkowego.
Woda ......do
Jak na grudzień to spodziewaliśmy się z Marmiel'em zdecydowanie lepszej widocznosci.
Ogólnie zielona ciemna zawiesina....
Woda: 4-5 st.
Powietrze 1-2 st.
Średnia głębokosc 6 m
Max 10 m
Widocznosć 3 m.
Po 48 min to już miałem dość siedzenia w wodzie w mojej pianeczce
[ Dodano: 22-04-2007, 21:41 ]
Czy ktoś był w ostatnim czasie? Jaka wizura?
[ Dodano: 26-05-2007, 23:25 ]
26.05.2007
Wizura do d... ok 1-2m
Nurek z Maczkinem, głównie skupił sie na moich ćwiczeniach na platformie: pływanie do tyłu, helikopter. Było swietnie. Cieszę się że mogłem się nauczyć czegoś nowego
kunicki,
na co dzień mieszkam w Szczecinie, ale kiedyś to był Miedzyrzecz...
- bywam ostatnio czesto, ale w "tygodniu" - po prostu nie mam z kim zanurać, a woda na Głębokim: POEZJA !!!
odezwij się na maila:
rolex78@wp.pl
Wysłany: 20-06-2011, 21:02
warunki z dnia 18.06.2011
Widoczność około 5-6 metra przy kiepskim słoneczku- obiektywnie
Temp. wody przy powierzchni 21stC ale nie jestem tej temperatury pewien.
Nurkowaliśmy głównie w przedziale 5-6m i do tej głębokości występuje roślinność. Głębiej odczuwalny spadek temperatury do 11stC i pustynne widoki byliśmy max na 11,7m.
Mnóstwo ryb w litoralu i przepiękne widoki urozmaiconej roślinności.
Wygodne do ćwiczeń duże platformy na 3 i 6m ale radzę szukać ich troszkę głębiej bo są dość wysoko nad dnem usytuowane. Wygodniej będzie zejść po bojce ale całą frajdę jej znalezienia się straci
Nad jeziorkiem baza z parkingiem, wc, ławeczkami i stołami na sprzęt. Zapomniałem zapytać o kompresor ale raczej mają. Trza się liczyć z dodatkowym kosztem za parkowanie samochodu 5 zeta i od osoby po 5 zeta
Kilka praktycznych informacji można znaleźć tutaj
Witam
Dzisiaj ponurkowalem sobie na Glebokiem kolo Miedzyrzecza widocznosc do 3 mm a nurkowalem kolo wypozyczalni rowerow i kajakow na glownej plazy kolo betonowych pomostow wodocznosc do 4 m
Bardzo fajny poltoragodzinny nurek termoklima na jakis 8 metrach a ja bylem na maksymalnie 11 metrach ponizej jak dla mnie za zimno cienka pianka 3 mm tylko.
Zdjecia i filmy z tego nurka i z tego dnia wrzuce dopiero pojutrze w domu mam slabego neta.
Tu naleza sie tez podziekowania temu centrum www.extreme-dive.pl za wypozyczenie sprzetu i opieke podczas nurkowania.
Fajna ekipa serdecznie ich polecam kontakt do nich na ich stronie.
Pozdrawiam Jozio
[ Dodano: 11-08-2013, 23:38 ]
Warunki w dniu 11-08-2013
Widoczność do 5 metrów przyzwoita 5 a nawet powyżej pięciu metrów im niżej tym gorzej my byliśmy na maksymalnie 8 metrów a tam juz robi się zimnawo i wyczuwalna termoklima oraz coraz gorsza widoczność
Woda do 5 metrów cieplutka i przyjemna ponad 23 stopnie.
Fajny szuwarowy prawie godzinny nurek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko