Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
najmłodszy rescue diver na świecie ;)
Autor Wiadomość
power 

Stopień: T1
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2011, 22:02   najmłodszy rescue diver na świecie ;)

http://krakow.naszemiasto...l?kategoria=663

Mam tylko jedno pytanie. Czy ktoś może wskazać na jakiej głębokości leży znany wrak z drugiej wojny światowej gdzie mamy działa i motory?

pozdr.
Power

waterman 

Stopień: D-Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2011, 22:26   

A czy młody napisał, że znany?

gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2011, 22:26   

power napisał/a:
Mam tylko jedno pytanie. Czy ktoś może wskazać na jakiej głębokości leży znany wrak z drugiej wojny światowej gdzie mamy działa i motory?

to jest najciekawsze?!
mnie bardzie fascyunuje: "Nie można zbyt szybko się wynurzyć, bo tlen rozerwie płuca - wyjaśnia"

md1974 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2011, 22:29   

To co jest tam napisane utwierdza mnie w przekonaniu, że słusznie robię trzymając swoje dzieci z dala od nurkowania jeszcze przez jakiś czas. Na tyle długi aby w pełni zrozumieli zjawiska fizyczne jakie na nas działają pod wodą.

krzyś kruk 

Stopień: właśniesięzastanawia
Kraj:
Maldives

Wysłany: 11-07-2011, 23:34   

mnie bardzie fascyunuje: "Nie można zbyt szybko się wynurzyć, bo tlen rozerwie płuca - wyjaśnia"[/quote]
przecież kazdy, będący na bieżąco z mediami, nuras wie,że nurkuje się z 'butlami tlenowymi'.
to co ma rozerwać płuca, jak nie tlen :trawa:

KonradK. 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-07-2011, 23:48   

Instruktor który szkolił dzieciaka może byc z siebie dumny....Siła szmalu robi swoje....

QQS 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-07-2011, 08:43   

Czemu wszyscy tak najezdzacie na tego chlopaka i jego instruktora. Nie sadze aby ten artykul oddawal wiedze i umiejetnosci tego chlopaka i jego instruktora.

Dziennikarz przeprowadzil wywiad, zrozumial pewnie niewiele na temat zjawisk fizycznych zachodzacych podczas nurkowania, napisal bardzo pobieznie okrojony artykul przeinaczajac pewnie znaczenie tego co uslyszal adekwatenie do swojej wiedzy w tym temacie, zamieniajac np powietrze z tlenem bo

krzyś kruk napisał/a:
przecież kazdy, będący na bieżąco z mediami, nuras wie,że nurkuje się z 'butlami tlenowymi'.
to co ma rozerwać płuca, jak nie tlen

a wszyscy sie podniecaja jak nurek mogl cos takiego powiedziec.

Henry 

Stopień: jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-07-2011, 10:34   

QQS napisał/a:
Dziennikarz przeprowadzil wywiad, zrozumial pewnie niewiele na temat zjawisk fizycznych

Całkiem prawdopodobna teza. Mam znajomych z którymi bywam nad wodą i których wielokrotnie poprawiam że na tlenie się nie nurkuje ale kilka chwil później przytoczą : czynnik oddechowy ???? - Tleeeeen (pada odpowiedź)
Wydaje mi się że przecietny ziemianin ma znikomą wiedzę czym oddycha i jaki skład ma ta mieszanka.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 12-07-2011, 21:34   

QQS napisał/a:
Czemu wszyscy tak najezdzacie na tego chlopaka i jego instruktora. Nie sadze aby ten artykul oddawal wiedze i umiejetnosci tego chlopaka i jego instruktora.
Dziennikarz przeprowadzil wywiad, zrozumial pewnie niewiele na temat zjawisk fizycznych zachodzacych podczas nurkowania, napisal bardzo pobieznie okrojony artykul przeinaczajac pewnie znaczenie tego co uslyszal adekwatenie do swojej wiedzy w tym temacie, zamieniajac np powietrze z tlenem

Dokładnie. Dziennikarz pisze, jak sam zrozumiał. A chłopakowi należą się gratulacje, bo to nie jest łatwy kurs i wzięcie na siebie odpowiedzialności za partnerów dobrze o nim świadczy. Negatywne ocenianie instruktora, to już kompletne kuriozum.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 13-07-2011, 11:50   

jacekplacek napisał/a:
wzięcie na siebie odpowiedzialności za partnerów dobrze o nim świadczy

Ja pierd.....

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 13-07-2011, 11:58   

martin napisał/a:
Ja pierd.....

Aż Ci zazdroszcze :P

Szczery 

Stopień: (R)AOWD, EANx
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2011, 08:50   

Sorry, ale jak 13 latek zaczyna mówić o odpowiedzialności to ja wysiadam.
Nie zmienia to faktu, że jestem pełen podziwu dla zapału młodego człowieka i życzę mu samych sukcesów. Przy jego dobrych chęciach i zasobności portfela jego rodziców nie będzie to raczej trudne ;)

Pytanie do instruktorów / rescue - czy 13-latek z typową dla swojego wieku tężyzną fizyczną waszym zdaniem jest w stanie skutecznie udzielić pomocy dorosłemu tonącemu ? Wyzwolić się z uchwytu spanikowanej osoby ? Holować 2 x cięższego od siebie partnera ? Omijam kwestie natury prawnej wynikające z faktu bycia nieletnim.

Ja z takim partnerem nie czułbym się bezpiecznie. Mój instruktor przed kursem rescue ostrzegł mnie, że 'może jednak zostańmy kumplami i zrób ten kurs gdzie indziej, bo u mnie na rescue jest po prostu wpi...dol. Bo rescue to nie fajny lanserski plastik, tu uczymy się co robić jak będzie gorąco i nie ma głaskania...'

Kwestii tlenu rozrywającego płuca nie komentuję bo to na 100% wina braku autoryzacji tekstu, poziom naszych dziennikarzy często jest żałosny.

Pomimo odrobiny dziegciu raz jeszcze gratulacje dla młodego zapaleńca.

Marek 

Stopień: Powietrzny
Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2011, 09:04   

Tak, znamy wielu którzy osiągali stopnie nurkowe w młodym wieku. Lecz po kilku sezonach mijał zapał do nurkowania i certyfikat lądował w szufladzie. pozostawały tylko filmy o życiu w morzach i oceanach.

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2011, 09:15   

Szczery napisał/a:
Pytanie do instruktorów / rescue - czy 13-latek z typową dla swojego wieku tężyzną fizyczną waszym zdaniem jest w stanie skutecznie udzielić pomocy dorosłemu tonącemu ? Wyzwolić się z uchwytu spanikowanej osoby ? Holować 2 x cięższego od siebie partnera ? Omijam kwestie natury prawnej wynikające z faktu bycia nieletnim.
A Ty jesteś siebie w 100% pewien, trenujesz to codziennie? Jakie masz doświadczenie w ratowaniu ludzi? Dlaczego oceniasz kogoś z kim nie mialeś możliwości się spotkać. Są maleńkie kobiety dające sobie rade z wielkimi chłopami, są nurkowie HSA, będący zajebistymi nurkami RD.

Szczery 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2011, 11:07   

waterman napisał/a:
A Ty jesteś siebie w 100% pewien, trenujesz to codziennie? Jakie masz doświadczenie w ratowaniu ludzi? Dlaczego oceniasz kogoś z kim nie mialeś możliwości się spotkać. Są maleńkie kobiety dające sobie rade z wielkimi chłopami, są nurkowie HSA, będący zajebistymi nurkami RD.

Oczywiście, że nie jestem w 100% pewien i nigdy nie będę. Tyle tylko, że tu nie chodzi o moją skromną osobę.

Po prostu - jak widzę dziecko z tak odpowiedzialnymi uprawnieniami to mam wątpliwości i tyle. Ty nie masz ? Uważasz, że 13 lat to ok ? Przecież taka osoba dopiero co otrzymała ograniczoną zdolność do czynności prawnych. Przy nieudanej akcji ratowniczej rodzina poszkodowanego idzie do sądu i co ? Rodzice się będą spowiadać ? Nie bez powodu ratownikiem WOPR można być od 18 lat.

Ratownik/rescue to nie Słoneczny Patrol. To targanie na brzeg uślinionego albo zarzyganego kolesia i smakowite usta-usta. Zapisanie dziecka na taki kurs zwiększa szanse, że będzie uczestniczyło w takich 'atrakcjach'.

Sorry, dorośli ludzie często nie wychodzą z traumy, że nie zdołali komuś pomóc/kogoś uratować. Co dopiero 13-latek którego psychika się kształtuje.

waterman 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2011, 11:22   

Szczery napisał/a:
Uważasz, że 13 lat to ok
oczywiście to mlody czlowiek, ale jeśli został odpowiednio wyszkolony i będzie powtarzał ćwiczenia da sobie radę. Jesteś z Krakowa idz na zajecia HSA zobacz jak dają sobie radę z RD ludzie, ktorzy wg wielu "wybitnych" nie powinni sie zbliżać do wody.
Co do odpowiedzialności... to nie wiem. Zaprzyjaźniony ratownik, pracujący na co dzień w takich służbach i prowadzący szkolenia jest jak najbardziej za szkoleniem młodych ludzi.

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 14-07-2011, 11:29   

waterman napisał/a:
ale jeśli został odpowiednio wyszkolony i będzie powtarzał ćwiczenia da sobie radę.

Tu nie chodzi o "da rade". Tu chodzi o:

Szczery napisał/a:
Przecież taka osoba dopiero co otrzymała ograniczoną zdolność do czynności prawnych.

Oraz:

Szczery napisał/a:
Sorry, dorośli ludzie często nie wychodzą z traumy, że nie zdołali komuś pomóc/kogoś uratować. Co dopiero 13-latek którego psychika się kształtuje.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 14-07-2011, 12:44   

Szczery napisał/a:

A jaka jest trauma człowieka, który mógł pomóc, ale nie umiał, bo ktoś "mądry" doradził mu, żeby się nie nauczył? A co z człowiekiem, któremu odradzono nauczenie się, ale on mimo to podjął akcję - bo takie ma morale i odwagę - i nie przeżył? Popatrzysz rodzicom w oczy, wiedząc, że odradziłeś a gdyby nie Twoje głupie rady, może by przeżył? Może przeżyłyby dwie osoby: ratownik i ratowany? Niedawno w tv pokazywano młodego człowieka: wyholował dwóch tonących NA RAZ!!! Jeden z nich zmarł: łzy ratującego mówią wszystko o ratowniku. Ale kolejny raz na tym forum radzi się zaniechania UCZENIA SIĘ ratownictwa w imię "i tak się nie uda" Dla mnie to skrajna głupota, leserstwo, brak szacunku dla życia.

Szczery 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2011, 13:16   

Znajdź fragment gdzie ktoś w tym wątku odradza nauki ratownictwa. Ja nie znalazłem.
To co piszesz ma sens ! Dlaczego ? Bo używasz słowa 'człowiek'. Ja przez to rozumiem dorosłą i odpowiedzialną osobę. Młody człowiek to 16-17 lat a nie 12-13.

Moje doświadczenie w pedagogice nauczyło mnie, że 13 lat to dziecko, nabuzowany hormonami nastolatek który ma średnio poukładane w głowie i dopiero zaczyna dojrzewać.
(ok, wyjątki dlatego konkretnego chłopaka nie skreślam bo go nie znam, poruszam temat wieku ogólnie)

Kurs pierwszej pomocy - oczywiście, że tak. 13 lat na ratownictwo to ... rzucanie się na głęboką wodę. (a na głęboką to chłopak wejdzie dopiero za 5 lat i wtedy może zobaczy co to ta narkoza o której czytał na kursie rescue)...

Ilu z nas na forum wysłałoby swojego 13 letniego syna na kurs, żeby potem ratował tonącego chłopa 35 lat 90 kg ? To co, może następny rekord ? Rescue dla 11 latka ?
Gdzieś przecież jest granica. Mam wątpliwości i się nimi dzielę na forum. Tyle. A forum jest dyskusyjne, to sobie dyskutujemy ;)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 14-07-2011, 14:01   

Szczery napisał/a:
że tak. 13 lat na ratownictwo to ... rzucanie się na głęboką wodę.

Dle to przecież tylko "PADI Rescue Diver" a nie żaden "nurek ratownik" - równie dobrze kursmógłby się nazywać "Rescue Procedures" i pewnie nikt nie oburzałby się, że uczy się takiego czegoś 13'to latka.

Gdyby ten sam młody człowiek zrobił jakiś "junior P2 do 12m" (gdyby istniał), podczas którego również ćwiczyłoby się procedury ratunkowe, zapewne nikt nie miałby żadnych obiekcji

Dla mnie ogólnie szkolenie nurkowe dzieci (czyli poniżej 16 lat) to kwestia mocno dyskusyjna. Ale to nie ze względu na ich odpowiedzialność czy kwestie prawne, ale ze względu na brak wiarygodnych badań na większej próbie na temat wpływu nurkowania na tak młody organizm.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu