Wysłany: 05-09-2011, 13:03 Antyoksydanty w nurkowaniu
Hej interesował się ktoś z Was kiedyś tematem wolnych rodników?
Czy wiecie coś więcej na ten temat bo z tego co czytałem w organizmach nurków wytwarzają się ich ogromne ilości a to prowadzić może do wielu zaburzeń.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 05-09-2011, 15:24 Re: Antyoksydanty w nurkowaniu
dragonxp napisał/a:
wytwarzają się ich ogromne ilości a to prowadzić może do wielu zaburzeń.
No bo nurkowanie niebezpieczne jest i szkodliwe...
Jakieś takie zatrucie tlenowe może być, to też coś ma wspólnego z oksydazą....
O co konkretnie chcesz zapytać?
tak jak Matych napisał większe prawdopodobieństwo uszkodzeń DNA, perodksydacji lipidów, oraz prblemy w przemianach biochemicznych białek i aminokwasów. Plus zaburzona równowaga redoks. Orientowałem się w kilku preparatach na rynku ale ciężko znaleźć coś na prawdę dobrego. Śmiać można się oczywiście i nie brać tego do siebie jednak nasz organizm tylko w pewnym stopniu jest w stanie się przystosować do tych warunków
tak jak Matych napisał większe prawdopodobieństwo uszkodzeń DNA, perodksydacji lipidów, oraz prblemy w przemianach biochemicznych białek i aminokwasów. Plus zaburzona równowaga redoks.
No rzucam nurkowanie . Wreszcie będę mogła palić, z powyższego wynika, że będę zdrowsza
.
Dragonxp, mam wrażenie, że masz jakiś cudowny preparat pod ręką i zaraz się z nami podzielisz tą rewelacją..........
Może bezpośrednio nie ma na pisane ale jednak jak ktoś z Was czytał pisał o czymś takim jak reperfusja po niedokrwieniu. Chyba można połączyć temat..... Tak czy siak znalazłem coś wśród wielu niby supli dla sportowców. Co byście powiedzieli o vitamin anti ox Super sportjest już chyba dostępne...
I tyle ze spamowania
Ostatnio zmieniony przez arkac123 06-09-2011, 12:52, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 06-09-2011, 13:02
FotoMiś napisał/a:
Osobiście stawiam 10pln na sektę wyznawców wyciągu z pestek grejfruta.
Są badania podwójnie ślepe i potrójnie randomizowane porównujące skuteczność tych tabletek do codziennego spożywania odchodów wieloryba przez 2 lata i odchody wieloryba okazały się nieco skuteczniejsze w grupie wiekowej 20-25 lat, ale znacznie słabiej tolerowane...
Wybór jak zwykle należy do spożywcy.
to dlatego my się szybciej starzejemy i do tego jeszcze zdemolowane DNA
To teraz rozumiem dlaczego coraz bardziej łysy jestem.. Kumple piją i palą zero sportu i nic ich nie bierze a czlowiek dziadzieje......ech rzucam nurkowanie
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 06-09-2011, 20:55
Prawdą jest, że tlen atomowy jest najsilniejszym wolnym rodnikiem. Prawdą jest również, że najchętniej obecnie przyjmowane teorie zakładają, iż mechanizm toksyczności mózgowej tlenu związany jest z działaniem wolnych rodników. Niemniej znaczenie tzw. zamiataczy wolnych rodników dla nurka jest dokładnie takie samo, jak dla każdego innego człowieka. Nie przeceniałbym ich znaczenia. Jeżeli jednak jesteś zainteresowany, napisz do mnie na PW.
Prawdą jest, że tlen atomowy jest najsilniejszym wolnym rodnikiem.
Hubert, chodzi Ci o tlen singletowy, czy anionorodnik ponadtlenkowy? Nie do końca rozumiem, co miałeś na myśli pisząc najsilniejszy wolny rodnik: czy to, że ma największą stałą szybkości reakcji, najtrwalszy, czy, że sieje największe spustoszenie?
Wysłany: 06-09-2011, 21:59
Padmapatra napisał/a:
Hubert, chodzi Ci o tlen singletowy, czy anionorodnik ponadtlenkowy? Nie do końca rozumiem, co miałeś na myśli pisząc najsilniejszy wolny rodnik: czy to, że ma największą stałą szybkości reakcji, najtrwalszy, czy, że sieje największe spustoszenie?
Dokładnie. W największym stopniu uszkadza łańcuchy kwasów nukleinowych (DNA, RNA).
Ostatnio zmieniony przez hubert68 06-09-2011, 22:01, w całości zmieniany 1 raz
Dokładnie. W największym stopniu uszkadza łańcuchy kwasów nukleinowych (DNA, RNA).
No niestety nie masz racji. Anionorodnik ponadtlenkowy nie atakuje składników kwasu nukleinowego. Natomiast co innego rodnik hydroksylowy - ten to dopiero potrafi siać spustoszenie w DNA, a poza tym powoduje peroksydacje lipidów, czego wspomniany anionorodnik nie potrafi. Generalnie rodnik hydroksylowy jest dużo lepszym utleniaczem i z tego co pamiętam właśnie on jest uważany za - że użyje Twojego - "najsilniejszy wolny rodnik".
Wysłany: 06-09-2011, 22:59
Wchodzisz trochę w moją działkę zawodową. Nie wiem czy wiesz ale zajmuję się radioterapią - właśnie taki jest mechanizm oddziaływania promieniowania na komórki. Tlen atomowy, czy singletowy powoduje powstanie wielu innych wolnych rodników, m.in. również hydroksylowego, jak również bezpośrednio oddziaływuje na niektóre rodzaje wiązań, w tym powoduje rozerwanie wiązań pomiędzy zasadami azotowymi. Więc może rzeczywiście nie RNA ale DNA tak. Stąd np. podejmowane były próby poprzedzania radioterapii seansami tlenoterapii w warunkach hiperbarycznych (komora). Ale to niewiele wnosi do tematu, więc nie będę kontynuował tej dyskusji.
Wchodzisz trochę w moją działkę zawodową. Nie wiem czy wiesz ale zajmuję się radioterapią....
Wiem Hubert czym się zajmujesz, ale tak się składa, że to w sumie też moja działka. Wprawdzie samymi wolnymi rodnikami nie zajmuje się od napisania magisterki, ale za to jeśli chodzi o uszkodzenia DNA i mechanizmy jego napraw to temat jest mi dość bliski - jutro znowu dzień zaczynam od pomiaru tępa napraw podwójnych pęknięć DNA w komórkach raka piersi. Z resztą nie ma sensu toczyć tu sporu akademickiego - pogadamy jak się zobaczymy nad wodą
Z resztą nie ma sensu toczyć tu sporu akademickiego
hubert68 napisał/a:
No właśnie chłopaki, tylko nie pijcie za dużo tego piwa, bo odwodni Wam te wodne rodniki ... rodne wodniki ... czy coś...
Co innego odchody wieloryba...
Ostatnio zmieniony przez beroduar 07-09-2011, 12:13, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko