Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
05-12-2011, 19:15
UWAGA: Oszust na forum.
Autor Wiadomość
Bogen 

Stopień: instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2011, 18:02   UWAGA: Oszust na forum.

Hej.
Zamieściłem na forum ogłoszenie dotyczące kupna aparatu oraz konwertera.

Na moją ofertę odpowiedział użytkownik o nicku: Stritooo

Nawiązał ze mną kontakt poprzez GG.
Nie chciał podać numeru telefonu.

Proponował przelew za pośrednictwem: bluecash.pl

bo jak cytuje:

Cytat:
zależy mi nia tym bo muszę oddać dziś pieniądze sąsiadce a mam limit dzienny

Podał mi numer konta:

11114020040000310270274320 

Po szybkim sprawdzeniu okazało się, że to oszust:

Podaj niżej ww. dane:

Piotr Wó***k Leszetyckiego */** 20-861 Lublin

oraz

Piotr Wó***k Lipowa 8/11 20-841 Białystok

Po wrzuceniu w google numeru konta:

KLIK

i jeszcze jedno info potwierdzające, że to oszust:

KLIK

Oszust działa na różnych forach min. rowerowym, wędkarskim ...

Po informacji na GG oszust zamilkł ....
Ostatnio zmieniony przez Bogen 17-08-2011, 19:17, w całości zmieniany 3 razy  

OLO Wawa 

Stopień: P2
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2011, 18:17   

dzieki za info

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 17-08-2011, 18:20   

Dzięki za czujność. Mam nadzieję, że nie dałeś się kolesiowi...

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2011, 18:21   

Mnie też konwerter chce opchnąć .

krzyś kruk 

Stopień: właśniesięzastanawia
Kraj:
Maldives

Wysłany: 17-08-2011, 18:28   

powiesić qtafona za jaja na suchej gałęzi...

atego815 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2011, 19:07   

Myślę Boguś że powinieneś "pociągnąć" sprawę dalej po swojemu. Dzięki za info.
;OK;

mike217 

Stopień: P2 i inne
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2011, 19:30   

No ciekawie... w google aż się roi od ostrzeżeń. Kwestia czasu aż się ktoś nim zajmie ale miejmy nadzieję, że najpierw dostanie dobry wpie...
Ostatnio zmieniony przez mike217 17-08-2011, 19:34, w całości zmieniany 1 raz  

pecze 

Stopień: nurek
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2011, 19:36   

:569: Tępić dziadostwo

waldek72 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2011, 19:43   

czy gościu jest namierzony? czy ma rzeczywisty adres w białymstoku? jeżeli to to możemy zorganizować coś w celu zlikwidowania takich numerów w przyszłości. białystok, lipowa 8 to budynek ze sklepami, mieszkań tam nie ma. biernackiej to w ogóle nie ma w białymstoku.

DeDeK 

Stopień: 36.6
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2011, 20:20   

kiedys trafilem takiego typa puscilem przelew ale cos mnie tknelo i zweryfikowalem sobie pewne dane

w ciagu 2h skontaktowalem sie z oddzialem banku, na ktory szedl przelew akurat bylo to PKO BP
na prosbe napisalem pismo o oszustwie i o tym ze przelew kierowany byl na inne dane adresowe niz wlasciciel konta nasteonego dnia mialem przelew nazad z prawdziwym imieniem nazwiskiem i danymi adresowymi wlasciciela konta alez mialem potem ubaw z kolesia jak podalem mu jego prawdziwe dane :D

Kulczyk 

Stopień: NTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2011, 22:49   

Ale jaja, dzisiejsza wiadomość w sprawie backupa którego chciałem kupić (zamieszczone w dziale kupię) od w/w użytkownika:

Witam mam do sprzedania Latarka Gralmarine Grallux K2max
Latarka wykonana z aluminium oxydozowanego, waski strumień światał typu LED, zasilana na 3 baterie R14.
Stan bardzo dobry cena 150zł pozdrawiam
http://imageshack.us/phot...9/53126042.jpg/

Prawie się naciąłem dzięki za info!!!
Ostatnio zmieniony przez Kulczyk 17-08-2011, 22:50, w całości zmieniany 1 raz  

DarekS 

Stopień: prawie OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2011, 22:53   

Czy jest tu ktoś kto przelał kasę temu oszustowi?
Poszukuję konkretnego poszkodowanego.

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-08-2011, 22:53   

Bogdan,pociagnij sprawę po swojej linii-ten typ nie może tak sobie bezkarnie funkcjonować

newcomer 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-08-2011, 21:51   

@DarekS wstyd się przyznać, ale mnie naciągnął więcej napiszę po skończonym meczu siatkówki

DarekS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2011, 00:52   

newcomer napisał/a:
@DarekS wstyd się przyznać, ale mnie naciągnął więcej napiszę po skończonym meczu siatkówki

podeślij mi na PW swoje namiary żebyśmy mieli jakiś kontakt

newcomer 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2011, 02:02   

Mecz się skończył porażką Polaków 0 - 3 , a moja porażka to 30 zł, czyli straciłem 30zł
Do zarejestrowania na waszym forum zmusiła mnie okoliczność znalezienia wspólnego frontu przeciwko oszustowi Michałowi Wójcik(bynajmniej takie podał dane)vel:
Zienkiewiczowi
kogi999
Pejter
cocacola
mrozental
stritooo
Cokesherry
Mizura
dzban
stritooo itd.

Może będą i jasne strony tego oszustwa, nowe hobby ? Moje zainteresowania są całkiem inne, ale kto to wie...
Gość ma pewny schemat rejestruje się na forach i przegląda dział KUPIĘ/SPRZEDAM, szczególnie interesuje go ten pierwszy dział, znajduje leszcza podobnego do mnie, który to złożył ofertę kupna. W moim przypadku był to kabelek do cyfrówki, który miał służyć do podpięcia aparatu z kompem. Następnie preparuje zdjęcia, by być bardziej wiarygodnym, w moim przypadku przesadził, w pierwszym PW jakie od niego otrzymałem było zdjęcie kabelka skopiowane z allegro, wiem bo interesowałem się tą ofertą, ale zdjęcie ukazywało kabelek który służy do podpięcia aparatu z TV. Po otrzymaniu tego PW wszedłem w jego profil. Okazało się, że gość ma zero postów i jest na forum zaledwie od dwóch dni. Na moją sugestię że to nie ten kabelek, natychmiast mi odpisał(tak jakby miał już przygotowaną odpowiedź) i za proponował już poprawny kabel, ale również z zdjęciem z allegro. Tak błyskawiczna odpowiedź z przygotowanym zdjęciem jeszcze bardziej zmogła moją czujność.
Jeszcze raz sprawdziłem jego profil i w specjalizacji ma napisane Bufanie - w slangu młodzieżowym oznacza palenie trawy. Więc piszę do niego, że mam pewne obawy co do transakcji, a on, że nie ma obaw bo do przelewu potrzebne są pełne dane odbiorcy. Prawdę powiedziawszy uspokoił mnie tym, gdyż kiedyś miałem przypadek, że przelewając kasę zrobiłem literówkę w imieniu odbiorcy i przelew nie został zrealizowany. Po części na przytępienie mego instynktu przyczyniła się mała kwota jak i zbliżający się mecz w TV.
Ponownie mój instynkt został pobudzony, gdy poprosił mnie by przelać przez bluecash bo przelew będzie natychmiastowy, teraz wiem dlaczego, dlatego, żeby czasami nie cofnąć przelewu i w ten sposób unieważnić transakcję. Praktycznie dowiedziałem się, że zostałem oszukany po pierwszym secie (w przerwie między pierwszym a drugim) zajęło mi to pół godziny od oszustwa. Jaki morał z tego, sami sobie od powiedzcie. Napewno była to dla mnie okazja podyktowana przez chciwość chociaż do tej pory myślałem, że mnie to nie dotyczy, zawsze wole dawać (nie oczekując nic w zamian) niż dostawać.

@DarekS wysłałem PW Fajnie gdyby udało Ci z kompletować takich matołków jak ja, utworzymy koło wzajemnej adoracji :ping:

Fish 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-08-2011, 09:57   

Tu się nie ma co szczypać tylko zgłosić na policję. Teraz się już takimi zajmują. Kiedyś się dałem naciągnąć na allegro. Kasa wpłaciłem, towaru niet. Zgłosiłem na policję, znalazło się jeszcze kilka osób i sprawa wylądowała w sądzie. Gość dostał 3 lata w zawiasach na 5 i całość kasy wszystkim poszkodowanym ma zwrócić w ciągu 3 lat albo pójdzie pierdzieć w pasiaki.

Arturwawa123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 29-09-2011, 18:50   

Cześć,
Mam wrażenie że w środę próbowano mnie naciagnąć na lampę błyskową IKELITE DS-125 za 165 PLN. Do kompletu miałem dostać akumulatorki i ładowarkę.
Na wszelki wypadek podaję numer tel. osobnika z Wielkopolski który do mnie dzwonił tel. 886 507 728. Dla niewtajemniczonych lampa DS-125 ma zintegrowany z lampą akumulator.
Pozdrawiam,
Arturro

cuker 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2011, 22:55   

Arturwawa123 napisał/a:
Cześć,
Mam wrażenie że w środę próbowano mnie naciagnąć na lampę błyskową IKELITE DS-125 za 165 PLN. Do kompletu miałem dostać akumulatorki i ładowarkę.
Na wszelki wypadek podaję numer tel. osobnika z Wielkopolski który do mnie dzwonił tel. 886 507 728. Dla niewtajemniczonych lampa DS-125 ma zintegrowany z lampą akumulator.
Pozdrawiam,
Arturro

akumulator można odłączyć, ale za 165 pln to nierealne
pozdrawiam
cuker

DarekS 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-09-2011, 23:13   

problem w tym, że wszystkie transakcje poniżej 250 pln nie kwalifikują się do ścigania jako przestępstwo :(

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu