Wysłany: 14-11-2011, 18:44 Android GAP- czy ktoś testował?
Witam.
Ściągnąłem niedawno z netu program do planowania nurkowań przeznaczony na tel. kom. z systemem Android - Android GasAbsorptionProgram.
Czy ktoś z kolegów zna ten program i jak go oceniacie?
Nie miałem jeszcze doczynienia z takimi programami i nie wiem, czy można im ufać oraz na ile obliczenia dokonane tym programem są dokładne.
Proszę użytkowników programu o opinie.
Dodaję, że program można znaleźć na stronie www.gap-software.com.
Jeżeli nie trafiłem z tematem w odpowiedni dział, proszę o przeniesienie w odpowiednie miejsce.
pzdr Maciej
Wysłany: 14-11-2011, 18:49
Używam GAPa w wersji na laptopa od paru lat i jest moim zdaniem bardzo wygodnym programem. Możesz planować zarówno w oparciu o Bulhmanna z GF jak i model pęcherzykowy
MSC
gorcio [Usunięty]
Wysłany: 14-11-2011, 19:04
Hmmm, nie znalazlem zadnej informacji o koszcie tego softu. Masz moze jakies dane ?
KSD [Usunięty]
Wysłany: 14-11-2011, 19:45
W chwili obecnej na system Android dostępny jest też V-Planner.
Właśnie będę się zabierał za testowanie tej wersji (dotychczas korzystałem tylko ze standardowej wersji windows).
Koszt jest stosunkowo przyzwoity i wynosi w tym wypadku 35 EUR.
V-Planner na androida ładnie liczy darmowo wszystke nurki pod warunkiem, że są robione na nitroksie 21 - przy wprowadzeniu innej mieszanki, woła o kasę ("Kindly purchase a registration").
O kasę woła przy nitroxach powyżej 45% O2.
Możesz liczyć nawet deco akcelerowane dla 45% różnica niewielka względem 50ki
Ale wyniki dla dłuższych dekompresji jakieś takie krótkie wychodzą
Dzięki wszystkim za odpowiedzi
V-plannera już sciągnąłem i przejżę w wolnej chwili.
Jeszcze jedno pytanko:
jak w GAP Android ustawić konserwatyzm na modelu BuhlGF? Czy zostawić na 85/35?
Na RGBM wiadomo, -2,-1,0,+1,+2, a w BuhlGL?
pozdrawiam Maciej
Wysłany: 18-11-2011, 09:28
Ja ustawiam w zależności od planu nurkowania, konserwatyzmu, roli tworzonego runtimu od GF Lo/Hi15/65 do 20/75 ale ja lubię dość konserwatywne plany.
Pamiętaj, że GAP w ustawieniach RGBM jest dość mało konserwatywny nawet na +2. Może lepiej zbierz więcej praktycznych doświadczeń od jakiegoś doświadczonego nurka lub instruktora. Co innego rady jaki program wybrać lub co ma dobrego a co innego nauka przez internet
MSC
Ja ustawiam w zależności od planu nurkowania, konserwatyzmu, roli tworzonego runtimu od GF Lo/Hi15/65 do 20/75 ale ja lubię dość konserwatywne plany.
Pamiętaj, że GAP w ustawieniach RGBM jest dość mało konserwatywny nawet na +2. Może lepiej zbierz więcej praktycznych doświadczeń od jakiegoś doświadczonego nurka lub instruktora. Co innego rady jaki program wybrać lub co ma dobrego a co innego nauka przez internet
MSC
Dzięki za rady.
Na razie zbieram opinie, a z racji tego, że jeszcze nie korzystalem z takich programów rady praktyczne odnośnie używania też się przydadzą.
Jak czegoś nie wiem, to wolę się zapytać, niż kombinować na własną rękę, bo efektem tego działania może być utrata zdrowia, a nawet życia nie tylko mojego.
Praktyczna nauka posługiwania się programem pod okiem doświadczonego kolegi jest bardzo cenna, lecz nie widzę niczego złego w nauce przez internet, oczywiście jeżeli wiedza jest przekazana w przystępny i zrozumiały sposób.
Jeszcze raz dziękuję i podrawiam
Maciej
[ Dodano: 29-12-2014, 19:15 ]
Witam.
Trochę odświeżę, bo mam problem.
Padła mi karta pamięci w telefonie, gdzie miałem zainstalowanego GAP-a. Ponownie ściągnąłem apkę, ale nie chce mi go zainstalować. Z tego, co pamiętam potrzebny był jeszcze jakiś dodatkowy plik...
Czy ktoś może pomóc w tym temacie?
M
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko