Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z uchem
Autor Wiadomość
FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 19-06-2014, 19:27   Problem z uchem

Tak wiem powinienem isc do laryngologa (jak sam nie ogarne to pojde). Chodzi o zawalone ucho. Stan zapalny kanalu sluchowego zew. Mialem juz taki tematMam chorbe plywaka. Czyszcze uszy H2o2 nie patykami. Pruba Valsalwy nie wychodzi czuje ze nie przepycha ucha;/. Czy macie sprawdzone sposoby/farmakologiczne na recepte i cez zeby ogarnac temat...z gory dzieki :pa:
Ostatnio zmieniony przez FABER 19-06-2014, 19:32, w całości zmieniany 1 raz  

grol 

Stopień: CMAS P2, SS, Nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2014, 19:50   

Raczej nie szedłbym tą droga - kolega próbował się leczyć na bazie dobrych rad i już nie nurkuje...

FABER 

Kraj:
USSR

Wysłany: 19-06-2014, 20:02   

Spoko Panie ja szukam jakiegos specyfiku zeby infekcje wygonic skoro przyszla to musi odejsc popedzona farmakologia....

Marcin R 

Stopień: P2 + PN1 + SS1
Kraj:
Poland

Wysłany: 19-06-2014, 20:11   

Ja ostatnio dostałem Dicortineff , ale też proponuję wizytę u laryngologa. Przeszedłem już z 5 zapaleń i za każdym razem, w zależności od stanu zastanego, leczenie było różne.

Zdrowia!

juwisz 

Stopień: AOWD, EAN
Kraj:
Ukraine

Wysłany: 19-06-2014, 21:25   

Idź do laryngologa, sam nie wyczarujesz. Lekarz zresztą może tylko zajrzeć do ucha i ew. stwierdzić stan zapalny. Ew. w razie konieczności zrobi endoskopię ucha, nic przyjemnego, ale sporo wyjaśnia. Może stan zapalny ucha zewnętrznego, a może coś więcej np. ucha środkowego.
Miesiąc bez nurkowania powinien pomóc jak mawiają lekarze.
Krople do oczu/uszu z antybiotykiem.
Powoli zanurzaj się, a w razie problemów obróć głowę (uchem na dół/do góry i delikatnie wykonaj próbę. Chodzi o otwarcie dostępu do trąbki słuchowej.
Jeżeli stan zapalny nawraca, w tej sytuacji mogą pomóc zatyczki do uszu Doc's Proplug.

FABER 

Kraj:
USSR

Wysłany: 19-06-2014, 21:53   

Miesiac to za duzo :ping: albo sprobuje tego co poleca Marcin albo antybiotyk

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 19-06-2014, 22:40   

FABROLO napisał/a:
Chodzi o zawalone ucho. Stan zapalny kanalu sluchowego zew. (...) Pruba Valsalwy nie wychodzi czuje ze nie przepycha uch

Próba Valsalvy (ale znacznie bezpieczniej i skuteczniej robić manewr Frenzla) nie ma ucha "przepchać", ale wdmuchać powietrze do jamy bębenkowej, żeby wyrównać ciśnienia po obu stronach bębenka (błony bębenkowej).
Powodów "nieprzedmuchiwalności" może być wiele, ale bez otoskopii(ew. innych badań) nie da rady tego zdalnie zdiagnozować.
Nie nurkuj - idź do lekarza - możesz sobie zrobić nieodwracalną krzywdę.
Ostatnio zmieniony przez beroduar 19-06-2014, 22:42, w całości zmieniany 2 razy  

Mar-77 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2014, 07:46   

Jeżeli jesteś z Wawy lub okolic polecam Mirka Szczepańskiego, laryngolog, tez nurkujacy.

arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2014, 13:00   

FABROLO napisał/a:
Miesiac to za duzo :ping: albo sprobuje tego co poleca Marcin albo antybiotyk

Co miesiąc miałam stan zapalny ucha, leczyłam się u lokalnych laryngologów - w końcu w desperacji poszłam do nurkującego. :ping:

Okazało się, że dzięki lekarzom (złe dawkowanie leku), mam przewlekłe zapaleniu uszu, a leczenie będzie trwało cały rok. :buuu:

Dobra wiadomość - nie musiałam mieć żadnej przerwy w nurkowaniu. :ping:

Leczenie: kilka tygodni: antybiotyk + inne specyfiki, co 3 m-ce czyszczenie uszu, po każdym zamoczeniu głowy, plus rano i wieczorem, Laticort - przez rok.

Tak jak mi powiedział lekarz, po powyższej kuracji całkowicie wyleczyłam uszy. :ping:

Rada: im szybciej pójdziesz do dobrego laryngologa (byłam u dr Skorka z Kliniki Św. Łukasza w Bielsku-Białej), tym szybciej będziesz nurkował bez bólu i strachu, czy ucho pozwoli....

danielmichalak 

Stopień: Adv Rec.Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-06-2014, 20:18   

Marcin R napisał/a:
Przeszedłem już z 5 zapaleń i za każdym razem, w zależności od stanu zastanego, leczenie było różne.

Bo różny przedstawiciel farmaceutyczny odwiedził przed tobą doktora :aaa:

Raz pisał receptę za wycieczkę na Dominikanę, drugi raz za weekend w spa...
Ostatnio zmieniony przez danielmichalak 20-06-2014, 20:20, w całości zmieniany 2 razy  

beroduar 

Stopień: Były przewodn. :-((
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 21-06-2014, 00:42   

danielmichalak napisał/a:
Raz pisał receptę za wycieczkę na Dominikanę, drugi raz za weekend w spa...
Niestety , tak dobrze to nie ma :-(
Ale jest też dobra wiadomość - leków 'laryngologicznych' jest niewiele- zwykle to są różne kombinacje z antybiotykiem/sterydem/środkiem antyseptycznym, które stosuje się (zwykle w jakiejś tam kolejności, wg danego szamana ) przez kilka miesięcy, unikając wody w uchu jak ognia :aaa:
Najprawdopodobniej ucho się wyleczy (chyba, że ktoś ma pecha)- być może wyleczyłoby się także bez używania jakichkolwiek leków , ale z zachowaniem czyszczenia i odpowiedniej higieny.
Ale szamanizm w Polsce ma się dobrze :aaa:

bogmar79 

Stopień: ARTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2014, 10:58   

Spróbuj specyfik Ototalgin, mi pomaga jak czuje ze coś niedobrego zaczyna dziać się w uchu.
Tak czy inaczej wizyty u dr. nie odkładaj.

FABER 

Kraj:
USSR

Wysłany: 21-06-2014, 22:05   

Spoko,bylem u lekarza ale nie uchologa wczoraj w dluuuuuuuuuuugi weekand to graniczylo z cudem. nawet jak polozylem 120 pln to sie musialem prosic dr zeby mnie przyjal -żenada ;fuck: przypomnialem siw znajomej ktora ogarniala moje uszy po wizycie na Krecie 4 lata temu. Dostalem antybiotyk, krople ze steydem i p/bolwe tabsy bo teraz wiem ze trzeba je szamac. Powiem szczerze ze poszedl mi kolo nosa Powidz i splyw Brda na ktory mocze sie juz 2 lata no ale w pewnym wieku zdrowie jest najwazniejsze. Dzieki wszystkim za pomoc :beer3:

mike217 

Stopień: P2 i inne
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-06-2014, 22:21   

Spływ był wypas. Nie pękaj jeszcze z 2 w tym roku pewnie będą. Pracujesz w służbie zdrowia i zamiast iść do lekarza od razu cudujesz jak byś był laikiem...Oj... :rozpacz:

FABER 

Kraj:
USSR

Wysłany: 21-06-2014, 22:39   

Pisałem ze nie ma opcji nawet prywatnie czytaj Mike ze zrozumieniem pracuje w medycynie i cholernie ubolewam jak ona funkcjonuje czy prywatnie czy na NFZ...pozdro rusz tyłek do wody :smok:

mike217 

Stopień: P2 i inne
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2014, 12:33   

Ty się o mój tyłek nie martw, ostatnio wręcz rozmoczony jestem, na Chełmżyńskim szukałem 2 weekendy utopionych gratów, nie wszystko znalazłem. Prywatnie jest kilku laryngologów w Bydgoszczy od ręki.

FABER 

Kraj:
USSR

Wysłany: 22-06-2014, 12:46   

Ty o moje uszy mogłeś wczesniej.W piatek jak pisałem nie było opcji! Byłem w 7 miejscach i biZielu srali na moje pieniadze prywatni. Tak to jest w długie weekandy, dzieki jeszcze raz za pomoc Wszystkim :pa:

Sebiriusz 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2014, 14:55   

FABROLO napisał/a:
(...) srali na moje pieniadze prywatni. Tak to jest w długie weekandy, dzieki jeszcze raz za pomoc Wszystkim :pa:

widocznie za mało dawałeś :ping:

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-06-2014, 15:30   

poszukaj w bardzo starych wątkach TomM, tam jest skład specyfiku do zrobienia przez farmaceutę i masz duże szansę na pozbycie się kłopotów. Jednak mimo wszystko konieczna wizyta u laryngologa.

FABER 

Kraj:
USSR

Wysłany: 22-06-2014, 16:53   

Jestem juz w trakcie leczenia najgorsze za mną za 2 tyg do wody

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu