Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Filmy z nurkowań sidemount w Meksyku
Autor Wiadomość
piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2012, 15:33   Filmy z nurkowań sidemount w Meksyku

Witajcie,

Na Vimeo pojawiły się wczoraj dwa świetne filmy z nurkowań side mount w Meksyku, których autorem jest Leigh Cunningham, którego większości osób tutaj chyba nie trzeba przedstawiać. A tym którym trzeba, garść informacji: 5 nurkowań poniżej 200m; pierwsze nurkowanie na MY Jolanda (205m) - ówczesny rekord w głębokości nurkowania wrakowego.

Film z nurkowania w Pet Cementery: http://vimeo.com/35827782

Film z nurkowania w Mayan Blue: http://vimeo.com/35827822

Obydwa nurkowania prowadzone były przez Patricka Widmann'a i jak nietrudno zauważyć na filmie, praktycznie cała ekipa używa systemu side mount xDEEP :)
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 30-01-2012, 15:39, w całości zmieniany 2 razy  

ziemia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2012, 17:49   

Piękne filmy z przepięknych miejsc.

raptor_xxl 

Stopień: nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2012, 17:58   

Jak to obejrzałem, to się zakochałem w jaskiniach :D Gdzie w Polsce, najbliżej Warszawy są podwodne jaskinie?

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2012, 19:04   

Cytat:

Jak to obejrzałem, to się zakochałem w jaskiniach Gdzie w Polsce, najbliżej Warszawy są podwodne jaskinie?

No jest taka jedna w Czechach... ale gleboka dosc :humor:
Namiastki to roznego rodzaju industrialne dziury na Dolnym Slasku a nawet jedna mala jaskinka w ... Krakowie.
Wiekszosc "polskich" kursow jaskiniowych odbywa sie we Francji, jak myslisz dlaczego?
A i tak niektorzy twierdza, ze jaskinie w Europie nie umywaja sie do tych na Florydzie. W europejskich jeszcze nie mialem okazji zanurkowac ale IMHO te na Florydzie to niewiele w porownaniu do tych w Meksyku. Ale nie dziwie Ci sie. Kiedys obejrzalem fotki z Abaco na Bahama. I juz wiedzialem, ze to jest to, co chce robic.

kokaroll 

Stopień: Ins.SDI/TDI/nur.TMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2012, 19:37   

Super filmy!Trzeba kiedyś tam ruszyć!

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2012, 20:23   

piotr_c napisał/a:
Obydwa nurkowania prowadzone były przez Patricka Widmann'a i jak nietrudno zauważyć na filmie, praktycznie cała ekipa używa systemu side mount xDEEP :)

Czyli najlepszego z możliwych :) Gratulacje Piotr: sprzęt to wszak jedna ze składowych sukcesu nurków!!

hubert68 napisał/a:
No jest taka jedna w Czechach... ale gleboka dosc :humor:

W Hranickiej nie wolno nurkować. Wymagana jest zgoda a ta udzielana w wyjątkowych przypadkach.

raptor_xxl napisał/a:
Gdzie w Polsce, najbliżej Warszawy są podwodne jaskinie?

W Tatrach masz syfony: Dudnica, Kasprowa i sporo innych. Ale tam wymagana jest karta taternika, więc droga jakby wkoło. Nie mniej wielu znajomych tam nurkuje, łoi i uważają to za zajebistą zabawę :) Kilka osób jest nawet na forum.
Kolejna możliwość, to sztolnie dolnego śląska: nieprzeparty urok, piękne okolice, fajni ludzie. Co jakiś czas Majki organizuje takie zabawy. Możesz też uderzyć do SW: nauczysz się i wspinaczki i poznasz nurków jaskiniowych.

filipesku 

Stopień: szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2012, 20:36   

Co z tego ze 15 km od domu jak skill nie ten :(

raptor_xxl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2012, 20:49   

jacekplacek napisał/a:
Możesz też uderzyć do SW: nauczysz się i wspinaczki i poznasz nurków jaskiniowych.

Wspinaczkę, to ja już umiem :P
No to na razie pozostanę przy penetrowaniu wraków.

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2012, 20:58   

raptor_xxl napisał/a:
Wspinaczkę, to ja już umiem :P

Skoro jesteś w SW, to skąd pytania? Tam wiedzą sporo więcej. Np. w toku jest wyprawa do Nowej Zelandii - nurkowo speleologiczna.

Adam Nowak 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2012, 21:39   

piotr_c napisał/a:
Obydwa nurkowania prowadzone były przez Patricka Widmann'a i jak nietrudno zauważyć na filmie, praktycznie cała ekipa używa systemu side mount xDEEP

Filmy niesamowite tylko czemu w Twoim sprzęcie nurkuje się w meksyku a w polsce jeszcze nie jest dostępny?

raptor_xxl 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2012, 22:44   

Nie jestem w SW, po prostu bawię się we wspinaczkę dłużej, niż w nurkowanie

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 30-01-2012, 22:56   

raptor_xxl napisał/a:
Nie jestem w SW

To się zapisz: jest tam kilku bardzo dobrych nurków i fotografów :)
http://climastab.pl/foto/g2/

piotr_c napisał/a:
cała ekipa używa systemu side mount xDEEP :)

Rzuciła mi się w oczy bardzo zgrabna saszetka :) Też Twoja produkcja?
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 30-01-2012, 22:59, w całości zmieniany 2 razy  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2012, 23:13   

jacekplacek napisał/a:
Rzuciła mi się w oczy bardzo zgrabna saszetka Też Twoja produkcja?

Jeszcze nie, ale jak tylko uporam się z bieżącymi tematami to się nią zajmę. Mam na nią fajny pomysł.

Adam Nowak napisał/a:
Filmy niesamowite tylko czemu w Twoim sprzęcie nurkuje się w meksyku a w polsce jeszcze nie jest dostępny?

Spokojnie - będę dostępny niebawem :)

Spójrz na to z innej strony: ten sprzęt, który jest na filmach, to jedna pierwszych wersji. Od tego czasu wprowadzonych zostało kilkadziesiąt poprawek, z których każda ma znaczenie.

A że poprawki wprowadzane były na podstawie uwag ludzi, którzy od lat nurkują głównie w SM to masz gwarancję że finalny produkt, który wejdzie na nasz rynek, będzie maksymalnie dopracowany i sprawdzony w najbardziej ekstremalnych warunkach.

filipesku 

Stopień: szuwarek
Kraj:
Poland

Wysłany: 30-01-2012, 23:39   

A jakie są wieści na temat takiego klubu i nurkujacych osób we Wrocławiu ?

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 31-01-2012, 08:34   

filipesku napisał/a:
A jakie są wieści na temat takiego klubu i nurkujacych osób we Wrocławiu ?

Skontaktuj się z Kowim: KowiKowi1979 :)

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-02-2012, 08:01   

hubert68 napisał/a:
a nawet jedna mala jaskinka w ... Krakowie

Raczej też industrialno-militarna dziura no chyba ze mówisz o czymś innym niż Winnica...

hubert68 

Stopień: ważny ciągły progres
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-02-2012, 18:03   

Masz rację, oczywiście miałem na myśli Winnicę.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu