Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Organizacje poponujące kursy SM
Autor Wiadomość
TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 21-03-2012, 11:30   Organizacje poponujące kursy SM

To będzie lista możliwych szkoleń SM.
Nie zbuduję jej sam.
Zapraszam do współpracy (tu, PW, email) instruktorów SM i Course Directorów.
Chcę w tym miejscu zebrać dane z manuali instruktorskich wszelkich organizacji mniej więcej według klucza:

- jakie są minimalne wymagania wstępne (wiek, certyfikat, ilość nurkowań)?
- badania lekarskie czy oświadczenie medyczne uczestnika?
- kto może szkolić (formalnie a nie nazwiska)?
- ile jest minimalnie godzin zajęć teoretycznych?
- ile jest minimalnie godzin zajęć w wodzie (lub ile nurkowań) i jaki rodzaj wód wystarczy (otwarte, kontrolowane, basenopodobne...)?
- jakie materiały szkoleniowe są wymagane i jak je zdobyć?
- jaki jest wymagany sprzęt dla kursanta?
- jaki certyfikat będzie wydany i do czego "uprawnia" według autorów programu (mile widziane zdjęcie :) )?
- czy szkolenie jest oferowane na terenie Polski?

Wątek będę w sposób znaczny moderował. Pierwszy wpis będzie zawierał esencję - najaktualniejsze info. Wpisy, z których zaczerpnę te informacje a nie zawierające nic ponadto usunę jako zbędne. Oczywiście merytoryczna dyskusja jest mile widziana aby wątek żył :)
Organizacje zamieszczam alfabetycznie.
Jeśli jest kilka stopni SM to poproszę o stosowny podział.
Proszę nie przysyłać mi samych linków - potrzebuję wygodny tekst do wklejania podany "na tacy" ;)

IANTD

Open Water Side Mount Diver

18 lat, 25 nurkowań OW, AOWD minimum

zgodnie z prawem PL, deklaracja wystarczy

- kto może szkolić
Instruktor Open Water Side-Mount lub Cave SM

Teoria bez limitów i nieokreślona

- ile jest minimalnie godzin zajęć w wodzie (lub ile nurkowań) i jaki rodzaj wód wystarczy (otwarte, kontrolowane, basenopodobne...)?
OW SM Diver :Jedne zajęcia w wodach ograniczonych
Minimum 4 nurkowania open-water z czasem dennym 120min łącznie (nie wliczając czasu w wodach ograniczonych)

Dostarczane przez instruktora, prezentacja, opcjonalnie manual

Dwie butle w konfiguracji SM (minimum 5,6l każda, dwa w pełni skonfigurowane AO, dwa niezależne źródła wyporu albo umiejętność zachowania pływalności na jednym w każdych warunkach, komputer lub tablice, urządzenie tnące, reszta sprzędu dostosowana do środowiska i termiki

- jaki certyfikat będzie wydany i do czego "uprawnia" według autorów programu
do nurkowania w tej konfiguracji, bez zmian głębokości/gazów

dwóch instruktorów ma poziom podstawowy, 3 innych jest Cave Instruktorami.

Advanced Side Mount / No Mount Diver

18 lat, 50 nurkowań, Cave Diver minimum

zgodnie z prawem PL, deklaracja wystarczy

Instruktor Advanced Cave

Teoria bez limitów i nieokreślona (trzeba ogarnąć całość i tyle)

- ile jest minimalnie godzin zajęć w wodzie (lub ile nurkowań) i jaki rodzaj wód wystarczy
3 nurkowania, 120 min. w przestrzeni zamkniętej + 2 nurkowania wstępne (wody ograniczone i skillsy cave)

Dostarczane przez instruktora, prezentacja, opcjonalnie manual

2 butle w SM (min 11l każda), opcjonalnie 1 extra na deco, dwa (3) niezależne i skonfigurowane AO, dwa niezależne źródła wyporu albo umiejętność zachowania pływalności na jednym w każdych warunkach, komputer lub tablice, urządzenie tnące, 1 kołowrotek, jeden backupowy kołowrotek, 3 światła, 3 strzałki. Reszta sprzędu dostosowana do środowiska i termiki.

- jaki certyfikat będzie wydany i do czego "uprawnia" według autorów programu (mile widziane zdjęcie :) )?
do nurkowania w tej konfiguracji w jaskiniach, bez zmian głębokości/gazów

dwóch instruktorów ma poziom podstawowy, 3 innych jest Cave Instruktorami.

NAUI :?:

PADI :?:

PSAI :?:

SDI / TDI

SDI SIDEMOUNT (rekreacyjny):

- jakie są minimalne wymagania wstępne?
SDI OWD lub równorzędny, 18 lat (lub 15 ze zgodą rodziców)

oświadczenie i w razie jakiegoś "TAK" - zgoda lekarza

- kto może szkolić
Instruktor SDI posiadających uprawnienia specjalizacji SDI SideMount Instructor.
(To jest taka specjalizacja jak Nurkowanie Głębokie, Suchy Skafander, Podlodowe, itp.).

Standardy nie określają limitów górnych i dolnych - ma być czas wystarczający do przekazania wiedzy.

Minimum 2 nurkowania. Wyraźnie zaznaczone, że jest to kurs NIE do przestrzeni zamkniętych.

Z tego co wiem nie ma jeszcze podręcznika - ani w języku angielskim ani polskim. Ja we własnym zakresie przygotowałem materiały dla instruktorów. [BitPump]

Prócz standardowego sprzętu: dwie butle i worek z inflatorem.

- jaki certyfikat będzie wydany i do czego "uprawnia" według autorów programu
Celem kursu jest nauczenie już certyfikowanych nurków korzystania z butli w konfiguracji bocznej jako alternatywy do tradycyjnej konfiguracji plecowej. Kurs jest ściśle bezdekompresyjny z limitem do 40m (lub do limitu aktualnie posiadanego certyfikatu przez kursanta - które z tych jest płytsze).

Z tego co wiem w Polsce jest w tej chwili przynajmniej sześciu instruktorów SDI SideMount. [BitPump]

TDI SIDEMOUNT (techniczny):

- jakie są minimalne wymagania wstępne?
SDI OWD lub równorzędny, 18 lat

oświadczenie i w razie jakiegoś "TAK" - zgoda lekarza

Instruktor "TDI SIDEMOUNT INSTRUCTOR". Jest to oddzielny poziom - jak np. instruktor Adv. Nitrox.

Minimum 2 dni szkolenia. Teoria minimum 4 godziny.

Minimum 3 nurkowania na wodach otwartych z czasem dennym minimum 90 minut.
Wyraźnie zaznaczone, że jest to kurs NIE do przestrzeni zamkniętych.

Z tego co wiem nie ma jeszcze podręcznika - ani w języku angielskim ani polskim. [BitPump]

Prócz standardowego sprzętu: dwie butle i worek z inflatorem.

- jaki certyfikat będzie wydany i do czego "uprawnia" według autorów programu?
Celem kursu jest nauczenie już certyfikowanych nurków korzystania z butli w konfiguracji bocznej jako alternatywy do tradycyjnej konfiguracji plecowej. Kurs może być połączony (combo) z innymi kursami TDI jak np. Decompression Procedures, Extended Range, Trimix, Adv. Trimix, Adv. Wreck.

Z tego co wiem w Polsce jest w tej chwili przynajmniej trzech instruktorów TDI SideMount. [BitPump]

UTD :?:

inne :?:

Gorące podziękowania za materiały dla styxa, BitPumpa i... :)
Ostatnio zmieniony przez TomS 22-03-2012, 06:25, w całości zmieniany 5 razy  

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-03-2012, 12:29   

Uwaga ode mnie:
SDI SideMount to rozwiązanie dla osób, które szukają SideMountu w rekreacji (np. nurkowania w Egipcie w bazie, gdzie nie ma twinów).

TDI SideMount to przygotowanie do nurkowań/szkoleń technicznych w konfiguracji SM.

TDI SideMount to nie koniecznie "multistage", ale staje się - w jakiś sposób - nim przy combo np. z Extended Range czy Trimix.

Żaden z tych dwóch kursów nie ma na celu nauczenia ludzi nurkowania w ciasnych ("sidemountowych") jaskiniach.
Istnieje na rynku kurs "Cave SideMount" (oferowany np. przez NSS-CDS), ale aby do niego przystąpić trzeba najpierw mieć spore doświadczenie jaskiniowe (rzędu 100 nurkowań jaskiniowych).

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-03-2012, 18:32   

Ja jak wyglada SM w Cmasie?

MaciekCh 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-03-2012, 21:55   Re: Organizacje poponujące kursy SM

TomS napisał/a:

IANTD

Advanced Side Mount / No Mount Diver

Adv SM/NM Diver - 18 lat, 50 nurkowań, Cave Diver minimum

Trochę niejasne jak dla mnie są powyżej zacytowane wymagania. Moim zdaniem z tekstu wynika że aby zdobyć Advanced Side Mount / No Mount Diver trzeba być Advanced Side Mount / No Mount Diver?
Prosiłbym tu o słowo wyjaśnienia

Dziękuję za uwagę, poprawiłem IANTD. Mój błąd w edycji.
TomS.

Co do opisu SDI, w tekście stoi : obecnie jest "co najmniej sześćiu" SM instruktorów SDI i "przynajmniej trzech" SM instruktorów TDI. Tak sie składa że ostatnio śledziłem ten temat na stronie TDI SDI, i naliczyłem 5-ciu z SDI i jednego z TDI (nota bene ten z TDI pomógł w sporządzeniu opisu powyżej :tak: )
Czy strona SDI TDI na ten moment nie zawiera kompletnej informacji czy może pomyłka edytorska powyżej?

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 21-03-2012, 22:18   

MaciekCh napisał/a:
Tak sie składa że ostatnio śledziłem ten temat na stronie TDI SDI, i naliczyłem 5-ciu z SDI i jednego z TDI (nota bene ten z TDI pomógł w sporządzeniu opisu powyżej )
Czy strona SDI TDI na ten moment nie zawiera kompletnej informacji czy może pomyłka edytorska powyżej?

Polska strona TDI-SDI jest uaktualniana ręcznie, a nie automatycznie. Stąd czasem drobne opóźnienie pomiędzy uzyskanymi uprawnieniami instruktorów, a pojawieniem się ich na stronie. Ale z tego co widzę to jest w tej chwili aktualna. Jako trener robię co w mojej mocy aby była ciągle nieaktualna - nieustannie szkolę instruktorów :D

Proces rejestracji instruktora przez HQ w USA (od kursu do otrzymania certyfikatu) też może trwać kilka tygodni.
Dodatkowo może się przytrafić instruktor szkolący chwilowo w Polsce, a zarejestrowany np. w Meksyku.

Niedawno przez ponad 4 tygodnie przebywał w Polsce instruktor jaskiniowy TDI/NSS-CDS Juan Carlos Carrillo, który także przeprowadził sporo zajęć SideMount w Polsce - na poziomie rekreacyjnym, technicznym oraz warsztaty z zaawansowanego jaskiniowego sidemountu.
Ostatnio zmieniony przez BitPump 21-03-2012, 22:19, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu