Cześć właśnie doczekałem się smartfona ( pozazdrościłem Józiowi) i przyznam , że przeglądanie Forum nie jest takie intuicyjne dla mnie. Czy jest jakaś szansa na optymalizację w kierunku smartfonowym?
Na smartphonie najlepiej czyta się forum korzystając z Tapatalk. Niestety z tym forum to nie zadziała. Konieczne byłoby przejście na phpBB3, ale obawiam się, że to nigdy nie nastąpi.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 29-08-2012, 19:12
Nie ma. Nawet na tablecie upierdliwe
Ale prócz angrybirdsów, wszystko na tablecie jest upierdliwe
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 29-08-2012, 19:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 29-08-2012, 19:27
Chyba sporo zależy od systemu na telefonie, rozdzielczości ekranu i użytej przeglądarki. Mam doświadczenia właściwie głównie z Androidem i w zasadzie też nie znalazłem złotego środka.
Używam na dwóch urządzeniach: tablecie z Androidem 2.3 i nakładką Sense i telefonie z Androidem 4.0.4. Na obu urządzeniach używam pełnego widoku stron (agent ustawiony na desktop).
Prawie idealnie działa tablet i system 2.3, bo HTC zrobiło w systemowej przeglądarce zmodyfikowany, rewelacyjny reflow (wszystkie ramki forum skalują się tak, że całość tekstu w poziomie mieści się na ekranie bez względu na stopień powiększenia). Niestety Android 4.0 tutaj głupieje. Prawie rozwiązaniem jest zastosowanie Opery Mobile, która do renderowania stron nie używa systemowego silnika, potrafi robić reflow i na dokładkę bardzo szybko buduje obraz strony. Tyle że w jej przypadku, akurat słabo działa renderowanie długich postów na phpBB (na innych forach nie ma tego problemu). Tekst wcześniejszego postu czasami włazi na post kolejny i wychodzi paskudny, nieczytelny miks.
Zresztą przeglądanie to nie największy problem. Masakrą jest odpisywanie z selektywnym cytowaniem.
Siri powiadasz... Niestety nie mam ajfona, ale jak ktoś by miał to możecie może sprawdzić, co Siri odpowiada na pytanie o to, co jest lepsze - jacket czy skrzydło? I jeszcze by mi się przydała informacja o tym, gdzie się szkolić - w PADI czy CMAS i czy do pianki potrzebny jest zrzucalny balast, ale o to ostatnie to już zupełnie nie mam pojęcia jak po angielsku zapytać...
Siri powiadasz... Niestety nie mam ajfona, ale jak ktoś by miał to możecie może sprawdzić, co Siri odpowiada na pytanie o to, co jest lepsze - jacket czy skrzydło?
Ostatnio pracuję sporo nad czymś, co już pomału zaczyna rozumieć co się do niego mówi po polsku i co gorsza, nawet próbuje odpowiadać i to głosem pewnej znanej pezenterki TV!
Oczywiście to coś nie jest na tyle inteligentne, by mieć własną opinię na jakiś temat, ale gdyby to połączyć z odpowiednią bazą wiedzy...
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 29-08-2012, 23:08, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 30-08-2012, 02:20
grol napisał/a:
Jak zaznaczyć tekst z posta do cytowania w przeglądarce na androidowym smartfonie?
Na przeglądarkach zbudowanych na oryginalnym silniku jak choćby Dolphin prawie normalnie. Ikonę cytowana trzeba wcisnąć dwukrotnie. Pierwszy raz zdejmuje zaznaczenie, drugi raz wrzuca cytat do okna edycji. W Operze tylko przez schowek i ręczne dopisanie tagów.
[ Dodano: 30-08-2012, 02:42 ]
piotr_c napisał/a:
jacekplacek napisał/a:
A forum niby od czego?
To przydałaby się integracja Siri czy Sphinx'a z PHPBB i możnaby wreszcie używać telefonu do tego, do czego został stworzony
Akurat tutaj otwartość androida bije iOS na głowę. Do pisania głosowo na forum wystarczy klawiatura systemowa i naciśnięcie przycisku rozpoznawania mowy. Nic nie trzeba integrować. Działa zaskakująco skutecznie.
Też mam Nexusa, ale chyba się nie rozumiemy...
Nie chodzi o przesuwanie tekstu tylko o fizyczne zaznaczenie tekstu, żeby po naciśnięciu cytowania miało co pojawić się w okienku pisania postu. Mi próby zaznaczania kończą się powiększaniem i zmniejszaniem wielkości tekstu...
[ Dodano: 25-09-2012, 17:28 ]
grol napisał/a:
zaznaczenie tekstu
Odgrzeję temat: czy ktoś wie jak to zrobić na smartfonie z Androidem - zaznaczyć tekst w poście na forum, żeby go potem zacytować albo np. skopiować do schowka?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko