Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Korona Jezior Ziemi
Autor Wiadomość
gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2012, 21:54   Korona Jezior Ziemi

nie wiedziałem, gdzie wrzucić ale to wydaje sie nurkowanie ekstremalne - dziwi mnie, że o projekcie dość cicho na FN, a chyba warto wesprzeć ten projekt choćby trzymając kciuki - znowu "nasi" mają szanse zrobić coś wyjątkowego
http://www.wyprawy.az.pl/

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2012, 21:57   

chyba cos nie tak z adresem jest.
Ostatnio zmieniony przez lozerka 01-04-2012, 21:57, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2012, 22:01   

Trzeba bez WWW: http://wyprawy.az.pl/

gringo napisał/a:
ale to wydaje sie nurkowanie ekstremalne

Biorąc pod uwagę cel najbliższej ekspedycji i plan nurkowania, to rzeczywiście ekstrema :)
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 01-04-2012, 22:02, w całości zmieniany 1 raz  

ZielonySmok 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2012, 22:04   

piotr_c napisał/a:
Trzeba bez WWW: http://wyprawy.az.pl/

Wiesz Piotrze, że najbliższa Ich wyprawa jest z Twoim, Xdeep, Side Mount?
Ostatnio zmieniony przez ZielonySmok 01-04-2012, 22:04, w całości zmieniany 1 raz  

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 01-04-2012, 22:16   

ZielonySmok napisał/a:
Wiesz Piotrze, że najbliższa Ich wyprawa jest z Twoim, Xdeep, Side Mount?

Ekstremalne wyzwania wymagają dobrego sprzętu :)

Bodek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2012, 19:07   

Tak, zdecydowaliśmy się na system boczny, bo wygodniej i wg. mnie bezpieczniej. Ze względu na problemy z trimixem, będziemy nurkować na powietrzu, na obiegu otwartym. Myślę, że boczny system montowania butli jest świetną alternatywą na ciężki twinset, który podczas transportu w warunkach górskich sprawia wiele kłopotów.
Yeti.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 07-04-2012, 22:36   

Bodek napisał/a:
Myślę, że boczny system montowania butli jest świetną alternatywą na ciężki twinset

I to będzie moja ścieżka rozwoju nurkowego, jak będzie głęboko i będzie trzeba więcej gazu zabierać ze sobą.

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2012, 23:19   

Bodek napisał/a:
Tak, zdecydowaliśmy się na system boczny, bo wygodniej i wg. mnie bezpieczniej.

Witaj na FN :)

Zdradzisz szczegóły planu nurkowania?

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-04-2012, 23:34   

Skoro już tu zawitałeś :)) Na stronie czytałam, ze z uwagi na wysokość, na której położone jest jezioro i głebokość, na jaką chcecie nurkować, to jest porównywalne z nurkiem na 100 m ?

Robiliście porównywalne nurkowania :) ? czy jednak "porównywalne" uzyto w innym znaczeniu :) ? Bo mi ta setka na powietrzu brzmi bardzo ekstremalnie :) Chociaż nie wiem, czy bardziej ekstremalnie, niż cała reszta planu :-D

i...podziwiam za sam pomysł i konsekwencję w realizacji :-)

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 07-04-2012, 23:40   

lozerka napisał/a:
Bo mi ta setka na powietrzu brzmi bardzo ekstremalnie
setka "dekompresyjnie" ale nie "narkotycznie" ani też "sac-owo" :)

Bodek 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2012, 09:17   

Cześć.

Plan jest jeden ustanowić nowy "rekord" - wysokość 5430 głębokość 50 m.
Nurkować będzie Kamil, ja sobie powiszę może na 12 z tlenem :)
A więc zaczynamy od długiej aklimatyzacji związana jest z długością naszej trasy. Mamy do pokonania ponad 80 km w dość trudnym terenie. Marsz zajmie nam ok 10 dni w jedną stronę, jeżeli wszystko pójdzie dobrze( bez niespodzianek ). Troszkę sprzętu na plecy i idziemy z pomocą co najmniej dwóch tragarzy.Gdy już dotrzemy stawiamy bojkę z linką i wówczas rola Kamila będzie zmagał się z prawami fizyki.
Oczywiście istnieje możliwość lotu śmigłowcem ale to odpada - bo jak wiecie człowiek to worek z wodą.Jeżeli ciśnienie otoczenia jest dużo niższe niż ciśnienie gazów rozpuszczonych w naszym ciele może dojść do tragedii. Długa i rozsądna aklimatyzacja da szansę na maksymalne wyrównanie ciśnienia. Przebywanie na dużej wysokości, zwłaszcza powyżej 5000 metrów jest dla każdego organizmu dużym wyzwaniem. Krew staje się bardziej gęsta, jednak są na to farmaceutyki z których korzystamy. Ze względu na bardzo ograniczony czas ( bo w powrotnej drodze planujemy jeszcze wejście na Mera Peak), nurkowanie odbędzie się prawdopodobnie po kilku godzinach od wejścia na wysokość 5400 m.
Sprzęt, który zabieram jest prosty i łatwo naprawialny bez udziwnień. Teraz bierzemy normalne 3 automaty ( 1 do flaszki z tlenem i 2 do 2 butli ( flaszki stalowe po 12 litrów). Bierzemy też side mounta xDEEPa, co prawda to nie jaskinia ale co będzie pod wodą nie wiemy jak również po takiej wędrówce jest to najlepsza opcja odciążenia pleców bo pakować twina na plecy to trzeba mieć kręgosłup z tytanu.

Profil nurkowy Kamila który użyjemy :

Wysokość jeziora 5430 m.n.p.m
Szybkość wynurzania – 4 m na minutę
Uwzględniając współczynnik Cross’a:
a = Po/Ph a > 1
Po – średnie ciśnienie atmosferyczne na nizinie [1013 hPa]
Ph – ciśnienie w górach (na wysokości akwenu) [495 hPa]
1013 hPa/495 hPa = 2,046
Teoretyczna głębokość oceaniczna - TOD:
TOD = D * a TOD > D
D - głębokość nurkowania ( 50 metrów)
a = 2,046
50 m * 2,046 = 102,3 m - teoretyczna głębokość oceaniczna
Głębokość i czas przystanków dekompresyjnych
m. min
50 1
18 1
15 1
12 1 ( od 10 metra przy wynurzaniu czysty tlen)-
9 3
6 4
4 5
3 10
2 5

Pozdrawiam.
Yeti.

Barcez 

Stopień: M2
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2012, 22:34   

Grzymowicz (prezydent Olsztyna) powinien bardziej dofinansować imprezę dla ponad 600 nurków (spływ Łyną).

Kamil Iwankiewicz 

Kraj:
Belize

Wysłany: 10-04-2012, 11:48   

Witam forumowiczów :) Pewnie, że Prezydent Grzymowicz powinien dofinansować spływ Łyną. To super impreza i świetna promocja dla Olsztyna i całego regionu. Nasz projekt "Korona Jezior Ziemi", objęty jest Patronatem Prezydenta Olsztyna, jednak od Pana Prezydenta Grzymowicza, nigdy nie otrzymaliśmy nawet złotówki.

[ Dodano: 10-04-2012, 11:56 ]
Dziękuję wszystkim za sugestię dotyczące naszego profilu nurkowego. Po długiej dyskusji i opiniach forumowiczów przedstawiam do analizy zmodyfikowany profil. Myślę o nieco dłuższym pozostaniu na 50 metrach, ale plany zweryfikują warunki na miejscu i nasz stan zdrowia.

Głębokość i czas przystanków dekompresyjnych
m min
50 - 1
18 - 2
16 - 2
14 - 2
11 - 5 (przejście na czysty tlen)
10 - 6
9 - 6
8 - 7
6 - 8
4 - 9
3 - 10
2 - 12

Dzięki raz jeszcze
Pozdrawiam
Kamil

[ Dodano: 10-04-2012, 12:10 ]
to cel naszej wyprawy

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-04-2012, 13:43   

TomS napisał/a:
setka "dekompresyjnie" ale nie "narkotycznie" ani też "sac-owo"

narkotycznie to będzie koło 45m...

ZielonySmok 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-04-2012, 21:33   

Bodek napisał/a:
Troszkę sprzętu na plecy i idziemy z pomocą co najmniej dwóch tragarzy

Nie zakładacie raczej wynajęcia przewodnika(szefa) + 6-8 tragarzy - i to w jedną stronę(nie wiem jak schodzicie)?

Udało Wam się znaleźć jakieś wskazówki jak ukształtowane jest dno? Jakie warianty zanurzenia/wynurzenia przewidujecie?

Kamil Iwankiewicz 

Kraj:
Belize

Wysłany: 12-04-2012, 14:42   

Cześć, zakładamy oczywiście wynajęcie kilku tragarzy. Wszystko zależy od pogody i trudności odcinka. Jeżeli będzie potrzeba zawsze można po drodze "zorganizować" kilku dodatkowych tragarzy. Nie mamy map batymetrycznych tych jezior, ale widziałem ten teren na mapach z przed kilkudziesięciu lat, kiedy nie było jeszcze tam jeziora i jestem w stanie określić w przybliżeniu gdzie będzie najgłębiej. Myślę, że najlepszą opcją będzie zanurzenie i wynurzenie po linie opustowej. Przypuszczam, że przeźroczystość wody może być bardzo mała. Często woda w wysokogórskich jeziorach, zwłaszcza gdy zasilają je strumienie z "martwego lodu" jest zabarwiona na biało i wraz z głębokością staje się coraz bardziej mleczna. Mam nadzieję , że w tym przypadku tak nie będzie. Bardzo ciekawy jestem jak tam jest na dnie i czy odnajdziemy jakieś ślady życia ?

ZielonySmok 

Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2012, 15:02   

Kamil Iwankiewicz napisał/a:
jestem w stanie określić w przybliżeniu gdzie będzie najgłębiej. Myślę, że najlepszą opcją będzie zanurzenie i wynurzenie po linie opustowej

To super, łatwiej Wam będzie plany nurkowania opracować.

Jeszcze trochę i słowa "rekord nurkowy" = "Polak" :-)
Ostatnio zmieniony przez ZielonySmok 12-04-2012, 15:02, w całości zmieniany 1 raz  

Kamil Iwankiewicz 

Kraj:
Belize

Wysłany: 12-04-2012, 15:23   

Za sprawą Krzyśka Starnawskiego, "Miodzia" i Leszka Czarneckiego już można tak mówić :) Polacy dodatkowo mają dobrą markę w Himalajach, zwłaszcza we wspinaczce zimowej, nie możemy jej zepsuć.

Barcez 

Stopień: M2
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-04-2012, 15:41   

Kamilu możesz przedstawić jaki SAC przyjmujesz?
Jakie zużycie gazu zakładasz przy butlach 12L?
Jakie gazy zabierasz w butlach na 50m?
Co z zabezpieczeniem? Przewidujecie tylko 1 osobę na support?
Nie za dużo rzeczy zostawiacie na "zobaczy się na miejscu"?
Nie że się przypierdzielam.

Kamil Iwankiewicz 

Kraj:
Belize

Wysłany: 12-04-2012, 19:13   

Cześć Barcez, ciekawe i zasadnie pytania. U mnie SAC w normalnych warunkach to 11-12, o ile nie zapomnę o oddychaniu :) . Mam niezłą kondycję, ważę niewiele bo 75 kg i mój SAC nawet przy wysiłku i ewentualnym stresie nie przekracza wartości 18 l/min. I teraz…kolejna niepewność (czyli zobaczymy na miejscu) :) Butle 12 litrowe, których będę używał w Nepalu można napełnić do 300 bar i chcę tak zrobić napełnić je powietrzem i zejść z 2 butlami na 50 metrów. Można, a czy będą napełnione na zimno do 300? To się niestety zobaczy na miejscu. Mam to obiecane, ale obiecane też miałem w Chile , a jak poszedłem pod wyznaczony adres to usłyszałem, że człowiek z którym się umawiałem na konkretny termin i godzinę właśnie wyjechał sobie i wróci za…2 tygodnie z Wenezueli. Takie przykłady można mnożyć. Nic nie jest pewne, zwłaszcza, że to Nepal a moimi partnerami od gazów są bracia Rosjanie. Chcę nurkować na powietrzu, bo z jednej strony nie mam innego wyjścia ( nie ma możliwości przetransportowania butli pełnych trimixu) a z drugiej robiłem już dość głębokie nury na powietrzu ( 90 metrów) i chcę tego spróbować w Himalajach. Zabezpieczenie…cóż tylko 1 osobę na suport, to mało ale w tych warunkach, gdzie człowiek ledwo zipie na powierzchni taki suppordowiec i tak niewiele może zrobić, nie oszukujmy się, to nie Egipt. Nie wiemy i nikt nie wie jakie mogą być warunki pod wodą. I to jest w tym najciekawsze…
Pozdrawiam serdecznie
Kamil

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu