Jakoś ostatnio się szkoleniowo zasiedziałem i myślę nad jakimś kursem . Jak to wygląda w TDI i u kogo taki kurs zrobić ? Ewentualnie odpowiedniki takiego kursu w innej organizacji ?
A potem ewentualnie EXTENDED RANGE DIVER
Ostatnio zmieniony przez slawek290 23-01-2012, 22:00, w całości zmieniany 1 raz
Wiek: 51 Dołączył: 06 Lut 2006 Posty: 1166 Skąd: Warszawa
Wysłany: 23-01-2012, 22:08
slawek290 napisał/a:
Jak to wygląda w TDI
A co konkretnie chciałbyś wiedzieć?
Nie sądzę aby ten kurs znacząco różnił się między organizacjami. Z reguły to jest teoria + nurkowania skillsowe + nurkowania rzeczywiste/głębokie.
Natomiast z całą pewnością kurs ten będzie się różnił między instruktorami, niezależnie w jakiej organizacji wystawiają certyfikaty.
Teoria to fizyka, fizjologia, liczenie MOD, liczenie BestMix, omówienie czystości tlenowej sprzętu, tabele, komputery dekompresyjne, planowanie nurkowań i plany awaryjne, typowe sposoby mieszania gazów, dekompresja, deepstopy a przystanki dekompresyjne, support.
Skillsy to m. in. v-drill, s-drill, pływalność, zmiana gazu, strzelanie bojki, maska backupowa, różnorakie sytuacje awaryjne, procedury ratownicze.
Jak dla mnie to kurs, który zmienia sposób myślenia o nurkowaniu przede wszystkim z uwagi na zaawansowane planowanie (tzn. zanim wejdę do wody wiem, gdzie powinienem być w którym momencie nurkowania) oraz znacznie zaawansowana precyzja w kwestii pływalności, trymu, technik pływania.
W TDI taki kurs combo nie może być krótszy niż 6 nurkowań i ograniczony jest głębokością do 45m, ale przekracza się 30m.
slawek290 napisał/a:
Ewentualnie odpowiedniki takiego kursu w innej organizacji
Wysłany: 23-01-2012, 22:22
BitPump napisał/a:
Jak dla mnie to kurs, który zmienia sposób myślenia o nurkowaniu przede wszystkim z uwagi na zaawansowane planowanie (tzn. zanim wejdę do wody wiem, gdzie powinienem być w którym momencie nurkowania) oraz znacznie zaawansowana precyzja w kwestii pływalności, trymu, technik pływania.
Mistrz - jak jeszcze miał czas na szkolenie dużo o tym kursie opowiadał . On znając nasze umiejętności i swoje wymagania wyceniał to na 10 dni nurkowych w pocie i trudzie i nie dawał gwarancji pomyślnego zakończenia w wyżej wymienionym czasie .
Co większości robiących ten kurs sprawia największe kłopoty ? Jakie umiejętności są najtrudniejsze do opanowania ?
Wysłany: 23-01-2012, 22:35
slawek290 napisał/a:
Co większości robiących ten kurs sprawia największe kłopoty ? Jakie umiejętności są najtrudniejsze do opanowania ?
Każdy ma inny problem
Dla niektórych będą to problemy manualne (v-drill, wpinanie karabińczyków, itp.), dla innych planowanie, a dla sporej części realizacja runtime'u i/lub zastosowanie w nurkowaniu rozwiązywania awarii ćwiczonych na skillsach.
Dla osób przychodzących bezpośrednio z rekreacji (tj. bez Intro To Tech / Fundamentów / "warsztatów poziomego pływania") najtrudniejsze jest ewidentnie utrzymanie pływalności, a co za tym idzie zdolność wykonywania czynności bez ciągłego pływania po okolicy.
Czyli tak powiedziałem, że nadal nic nie wiadomo, nie?
Mistrz - jak jeszcze miał czas na szkolenie dużo o tym kursie opowiadał . On znając nasze umiejętności i swoje wymagania wyceniał to na 10 dni nurkowych w pocie i trudzie i nie dawał gwarancji pomyślnego zakończenia w wyżej wymienionym czasie
Wysłany: 23-01-2012, 23:22
beroduar napisał/a:
Srogi to Mistrz, że szukasz gdzie indziej
Oj srogi to on może i nie jest ... Ale efekty były zajebiste . Aż się sam dziwiłem że to tak szybko idzie . Ostatnio Mistrz jest strasznie zapracowany .
BitPump napisał/a:
Czyli tak powiedziałem, że nadal nic nie wiadomo, nie?
Ogólnie zawsze wypowiadasz się w sposób bardzo przejrzysty i czytelny . To co napisałeś jeż też czytelne .
W toni - jak wyglądają ćwiczenia w toni i jakie są dopuszczalne wahnięcia pływalności w czasie tych ćwiczeń ?
Czy na plecach musi być 2X12 ? czy wystarczy 2 x 7 ?
Reszta o której piszesz jest raczej jasna i czytelna .
Wysłany: 23-01-2012, 23:43
hubert68 napisał/a:
Slawek byles swiadkiem, jak wchodzilismy do wody na zajecia tego kursu, nie dalej jak 9 dni temu, na Zakrzowku.
No Hubert popatrz . Ja patrzyłem z boku i cieszyłem się Waszą obecnością i obecnością wody . Może gdzieś w ferworze ogólnego nastroju podniecenia umknął mi ten kurs . Z tego co pamiętam mówiłeś że kolega z którym nurkujesz to GUE . Wyglądał na bardzo dobrze nurkującego i nie szczególnie zwracałem uwagę na wasze GUE czary . Hubert po zatym chyba wszyscy byliśmy podekscytowani tą wodą i tym skuterem na stoliku . Sam nie zauważyłeś że Gosia ma innego męża .
Jak rozumiem przy najbliższej okazji będzie można pogadać z Tobą o szczegółach tego kursu ?
Wysłany: 23-01-2012, 23:47
slawek290 napisał/a:
W toni - jak wyglądają ćwiczenia w toni i jakie są dopuszczalne wahnięcia pływalności w czasie tych ćwiczeń ?
W TDI nie są określone procenty / centymetry na poszczególne ćwiczenia. Ma być dobrze według instruktora. Jak na mój gust na tym poziomie tolerancja około metra jest całkiem dobra. Nie chciałbym tu definiować czy "około metra to +/- 1m czy zakres wahnięcia 1,5m czy 1,2m itd.".
Oczywiście, rolą instruktora jest znaleźć przyczynę dlaczego są problemy z pływalnością i podać drogę do jej poprawy.
Na kursie instruktorskim kandydaci poznają właśnie rozsądne tolerancje i uczą się oceniać czy jest dobrze czy nie.
Ćwiczenia w toni bardzo dobrze trenuje się np. na Koparkach w oddali od platformy - nic nie widać w okolicy. Wisimy naprzeciw siebie i kręcimy zaworami, zdejmujemy sobie maski, zmieniamy gaz, itp...
Z całą pewnością robiłeś to nie raz ku satysfakcji Mistrza
slawek290 napisał/a:
Czy na plecach musi być 2X12 ? czy wystarczy 2 x 7 ?
Standardy TDI nie precyzują pojemności butli. Co więcej - teoretycznie można zrobić kurs w pojedynczej butli. Nie sądzę jednak aby wielu instruktorów zgodziło się poprowadzić taki program w singlu.
Jak dla mnie kurs należy robić w zestawie zbliżonym do takiego, w jakim chcę pływać.
Za całkowitą pomyłkę uznaję np. robienie kursu w singlu ("bo jest dużo łatwiej") aby dostać plastik i... na podstawie tego plastiku nurkować w twinie.
Ja bardzo lubię mojego 2x7, z całą pewnością jest dla mnie lepszy niż singlowa 12, ale nie czarujmy się - nie jest to pojemność odpowiednia dla wielu nurkowań poziomu Adv. Nitrox.
Wysłany: 24-01-2012, 00:00
BitPump napisał/a:
Ćwiczenia w toni bardzo dobrze trenuje się np. na Koparkach w oddali od platformy - nic nie widać w okolicy. Wisimy naprzeciw siebie i kręcimy zaworami, zdejmujemy sobie maski, zmieniamy gaz, itp...
Z całą pewnością robiłeś to nie raz ku satysfakcji Mistrza
Oj widzisz Mistrz był bardziej perfidny czasami . Było koło cieniutkiej linki i tak wahań pływalności na lince widać nie było , a wydawało się że prościej i tym sposobem się realizowało wynurzenie 9 , 6 , 3 przez 90 min różne czynności i problemy rozwiązując w tej toni .
Wysłany: 24-01-2012, 00:25
pomorzanka napisał/a:
kto jest Twoim Miszczem, Sławuś?
Pomorzaneczko ... Mistrz - to Mistrz . Niedościgniony wzór i Autorytet nurkowy i nie tylko .
Mistrz jest skromny i nie życzy sobie rozgłosu . Natomiast trzeba będzie Mistrza zapytać czy można poszukać nowego kandydata na Mistrza .
Mistrz powinien się cechować : dobrą techniką , wysokimi wymaganiami względem ucznia i sam powinien mieć ciągły progres na samodoskonalenie .Powinien być twardy i stanowczy .
Mistrz nie może być miękki ani nazbyt koleżeński . Do Mistrza winniśmy mieć należny mu szacunek .
Każdy nurek powinien szukać swojego Mistrza i Nauczyciela.
Ostatnio zmieniony przez slawek290 24-01-2012, 01:03, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 24-01-2012, 02:14
slawek290 napisał/a:
Tak na prawdę wracając to tematu . To trudny kurs i dla kursanta i dla instruktora , jak podejrzewam .
Czyta może ktoś kto chciałby na Zakrzówku popróbować zabawy w prawdziwej toni przed takim kursem
mówiłam już, że - Cię
i że jedynym moim autorytetem jest mój TATA? który nigdy nie nurkował?
ale na Zakrzówku czy w innym akwenie - chętnie popróbowałabym -chociaż co rusz próbuję - tej toni
Wiek: 58 Dołączył: 09 Mar 2008 Posty: 3897 Skąd: Łódź/Gliwice
Wysłany: 24-01-2012, 07:23
Zdradzę małą cząstkę tajemnicy - Mistrz Sławka nie udziela się na FN, jest nurkiem technicznym GUE i instruktorem SDI/TDI... I jednym z najlepszych nurków, z jakimi miałem okazję być pod wodą.
Wysłany: 24-01-2012, 08:03
hubert68 napisał/a:
Zdradzę małą cząstkę tajemnicy - Mistrz Sławka nie udziela się na FN, jest nurkiem technicznym GUE i instruktorem SDI/TDI... I jednym z najlepszych nurków, z jakimi miałem okazję być pod wodą.
Może przy okazji zdradzę iż Mistrz nie nurkuje wieki . Nurkuje kilaka lat - co jednak pozwoliło mu na zdobycie dużej wiedzy i co by tu nie powiedzieć wypracowanie sobie bardzo ładnego stylu Nurkowania .
Myślę iż nikt się nie pogniewa jak napiszę to - przy okazji omawiania tak trudnych kursów jak tutaj omawiamy .
Mistrz Uczył się u Najlepszych ( jakkolwiek tego nie rozumieć ) Swoje pierwsze papiery robił w Padi i nigdy nie powiedział złego słowa na jakąkolwiek organizację czy jakiegokolwiek nurka ( nawet takiego co mu do pięt nie dorastał )
Mistrz nie mówi dużo - Mistrz nurkował i nauczał pod wodą . . Aczkolwiek potrafił pięć razy powtórzyć jak się czegoś nie rozumiało . Widać było iż Mistrz ZAPIERDALA ze swoją wiedzą do przodu w tempie Expresu we Francji . Mistrz co chwila prezentował nowe techniki i rozwiązania podpatrzone u najlepszych . Mistrz nie wydawał plastików , na te to trzeba było w ciężkim pocie zapracować .
hubert68 napisał/a:
Mistrz Sławka nie udziela się na FN
Mistrz - udzielił się dwa razy na FN - dotyczyło to Palenia i standardów GUE . Krótko i treściwie się wypowiedział .
Kolega - Mistrza to forumowy Kangur . W nim też widać filozofię Mistrza ( liczenie Helu)
Hubert - Mistrz zawsze mówił że trzeba dużo nad sobą pracować i nigdy nie być z tego co prezentujemy pod wodą zadowolonym , ZAWSZE MOŻE BYĆ LEPIEJ .
Na Pw odezwał się Kolega instruktor - Który był przy kilku naszych Nurkowaniach z Mistrzem i napisał iż on myślał że Adv Nitrox i Procedury to myśmy już z Mistrzem zaliczyli ( tak to wyglądały Mistrzowskie szkolenia na poziomie AOWD )
Choć Mistrz zawsze podkreślał że trzeba różnych instruktorów spróbować . Dlatego chcę też zrobić kurs Podlodowego u Macka . Mistrz miał bardzo dobre relacje z Krakenem . I zawsze go Szanował .
Temat Mistrza zamknięty .
Ostatnio zmieniony przez slawek290 24-01-2012, 08:05, w całości zmieniany 2 razy
Dodałbym jeszcze, że dosyć solidnie uczy pokory... Polecam każdemu, nawet tym, którzy niekoniecznie chcą pójść potem dalej
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 24-01-2012, 08:56
slawek290 napisał/a:
ak na prawdę wracając to tematu . To trudny kurs i dla kursanta i dla instruktora , jak podejrzewam .
Nie jest trudny ani dla jednego ani dla drugiego. Ścieżka szkoleniowa federacji jest tak ustalona, że następuje ciągły progres w rozwoju: z każdym kolejnym etapem nurek nabywa coraz większych umiejętności i pewności siebie. Oczywiście, gdyby do kursu AdvEan dopuścic nurka świeżo po OWD, mógłby się nawet zniechęcić. Jednak normalnie przystępując do tego kursu, masz już deep, pewnie kilka specjalizacji i z całą pewnością wynurzenie w toni, przystanki, style pływania(przypomnę - uczone już na OWD bo nie da się uczyć nurkowania osoby nie umiejącej prawidłowo uzywać płetw) nie stanowią problemu. Dochodzi kilka nowych elementów jak np. twin(choć wiele osób już dawno w nim pływa i różne v-drille ma w małym paluszku), strzelanie bojki w toni(choć już na deep powinien to umieć), praca z butlą boczną, trochę rozbudowane planowanie i dalsza praca nad pływalnością. Nie widzę w tym kursie nic odkrywczego ani specjalnie trudnego - nawet limity głębokości nie zmieniają się jakoś widocznie. Osobiście robiłem ten kurs zaraz po deep i po opanowaniu zakresu deep nie było tam elementów sprawiających problem.
Natomiast korzyści z odbycia takiego kursu są ogromne: całkowicie zmienia się podejście do nurkowania. To nie limity no deko decydują jak długo chcesz być pod wodą - poczucie swobody jest ogromne.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 24-01-2012, 08:59, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko