Witam,
dzisiaj około godziny 20 pod hotelem forum mój Quadrocoter miał awarię jednego z silników i wpadł do Wisły. Po gruntownym poszukiwaniu możliwości wyłowienia dowiedziałem się tym o tym forum i możliwościach penetracji dna za pomocą kamery na podczerwień.
Stąd pytanie czy jest ktoś tutaj kto byłby w stanie tą techniką podjąć się znalezienia i wyłowienia śmigłowca z dna wisły.
Witam,
dzisiaj około godziny 20 pod hotelem forum mój Quadrocoter miał awarię jednego z silników i wpadł do Wisły. Po gruntownym poszukiwaniu możliwości wyłowienia dowiedziałem się tym o tym forum i możliwościach penetracji dna za pomocą kamery na podczerwień.
Stąd pytanie czy jest ktoś tutaj kto byłby w stanie tą techniką podjąć się znalezienia i wyłowienia śmigłowca z dna wisły.
Witam,
biorąc pod uwagę jego małą wagę, to mysle ze szanse znalezienia są małe,
Prąd go na pewno porwał troszkę dalej, niz sie może wydawac,
A tam w ogóle to mam pytanie o nurkowanie w Wisle?
Mozna tam w ogóle wchodzic np z rejonu hotelu Forum albo Wawelu?
Dobry Wieczór,
z kilku przeprowadzonych rozmów wiem, że poszukiwanie przez nurków jest nieopłacalne. Taniej będzie kupić nowy model. natomiast sami nurkowie podsunęli mi pomysł penetracji dna przy pomocy zwykłej kamery, lub kamery na podczerwień.
Po rozmowie z Policją wiem że nurt jest niewielki, wg Policji kluby płetwonurkowe bez problemu powinny dostać pozwolenie na nurkowanie.
Natomiast ze względu na koszty, skłaniałbym się za pomocą poszukiwania przy pomocy kamery i pontonu czy jakiejś wiosłówki.
Nie wiem czy zartujesz czy nie ale mieszkam nad samą wisłą( 100 m od linii wody) widok z okna wprost na wisle , ogolnie syf jak cholera, dosc mocny prąd i plytko po mojej stronie ale nie raz juz mialem pomysl jak dopadalo mnie cisnienie
Mam kilku znajomych ktorzy pracowali pod wodą przy budowie mostu pólnocnego- wizura max 30 cm
poszukaj wśród znajomych kogoś nurkującego, załatw pozwolenie na nura (o ile coś takiego jest tam potrzebne) to może ktoś za browara Ci pomoże. to będzie najtańsza opcja
Fridzia [Usunięty]
Wysłany: 26-04-2012, 23:09
TYMOTEUSZ napisał/a:
Nie wiem czy zartujesz czy nie ale mieszkam nad samą wisłą( 100 m od linii wody)
No tak tyle, że kolega mówi o Wiśle jakieś 300 km na południe od Ciebie
Wiek: 61 Dołączył: 24 Maj 2005 Posty: 2349 Skąd: Warszawa
Wysłany: 30-04-2012, 11:07
Jesli nawet bedzie to wielkości takiej jak pokazał Plotek to znalezienie tego w Wiśle będzie tak samo prawdopodobne jak wygranie w Totka. Jakiś czas temu z niejaką Hogatą szukaliśmy pod wodą kucyka, który się utopił " Panie gdzieś tu..... no sam widziałem". Szukaliśmy w czystym jeziorku.... i nic. Kucyk sam wypłynął po sześciu miesiącach...... wiec może poczekaj.
Fridzia [Usunięty]
Wysłany: 06-05-2012, 18:56
Bogdan WEG napisał/a:
Fridzia napisał/a:
No tak tyle, że kolega mówi o Wiśle jakieś 300 km na południe od Ciebie
Kolezanka, widze jest chetna na kurs nawigacji.
Niekoniecznie podwodnej.
niekoniecznie. Nuranie w Wiśle (rzece) uważam za poroniony pomysł bez względu na to czy na wysokości Krakowa czy Wawy... Chciałam jedynie zwrócić delikatnie kolegom uwagę, że Polska, ani Wisła się na Warszawie nie kończy, i że jak ktoś pisze, że coś mu wpadło do Wisły koło hotelu Forum to może warto spojrzeć, że kolega pisze z Krakowa, a nie wymądrzać się, że hotel Forum to już nie istnieje, albo że przy moście północnym wizura to max. 30 cm
Nuranie w Wiśle (rzece) uważam za poroniony pomysł bez względu na to czy na wysokości Krakowa czy Wawy...
Są tu na forum tacy, co w Wiśle nurkowali. I to właśnie w okolicach hotelu "Forum", który dalej stoi i to jakieś 30-50m od Wisły
Głębokość 4-5m. Wizura z tego co pamiętam 1m. Jak kogoś temat bliżej interesuję to poproszę, żeby wkleił jakieś foty.
Fridzia [Usunięty]
Wysłany: 06-05-2012, 23:49
JacekKG napisał/a:
Dlaczego nurkowanie w rzece to poroniony pomysl?
Podkreślę raz jeszcze, że jest to MOJE zdanie: nurkowanie w akwenie w którym widoczność nie przekracza metra, jest silny nurt i do tego mega zimno dla "przyjemności"* uważam za poroniony pomysł bo:
- jest b. niebezpieczne
- nie ma tam nic co mogłoby mnie pod wodą zainteresować
Takie jest moje zdanie
*pomijam oczywiście sytuacje ratowniczo-wydobywcze, ale pewnie każdy z tych nurków zawodowych, którzy mieli wątpliwą przyjemność brać udział w takich akcjach na Wiśle powie Wam, że z zabawą/przyjemnością nie ma to nic wspólnego...
[ Dodano: 06-05-2012, 23:55 ]
slawek290 napisał/a:
Fridzia napisał/a:
Nuranie w Wiśle (rzece) uważam za poroniony pomysł bez względu na to czy na wysokości Krakowa czy Wawy...
Ostatnio nurkowałem w Sole - to taki dopływ Wisły ekstremka na max . Znalazłem duży młotek 6 kg przy widoczności 50 cm . Adrenalina bezcenna .
Od dłuższego czasu przymierzam się do zanurkowania w Wiśle w okolicy Krakowa , ale trzeba czekac na odpowiedni moment.
[ Dodano: 06-05-2012, 21:31 ]
Rzeka to jest to .
odstępuję Ci całą tę rzekę! Nie będę robić tłoku
BTW 6 kg młotek w Castoramie kosztuje ok. 80 PLN, aleś się chłopie obłowił...
tu musze wtracic moje 3 grosze,nie samym pieniadzem czlowiek zyje(byc moze jestes wyjatkiem).
ze Slawkiem tego dnia w rzece sole zrobilismy fajnego nura,wiem glebokosc zadna bo 3,2m.max.lecz porywisty nurt,wizura 0,5-2m.,nowe warunki swoboda dostepu,no i jeszcze ta stara prawda:dwa razy do tej samej rzeki nie wejdzesz... potrafia zrobic wrazenie.(tu oko do stalych bywalcow koparek etc.)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko