hm, a Leon chyba tylko robi w SSI , a to chyba egoztyczna szkola?
Poprawcie mnie, bo jak kiedys czytlaem to byly najbardziej znane CMAS I PADI, a SSI to nie wiem?:)
oczywiście że GUE czy też UTD to świetny wybór, jednak bez jakiegokolwiek doświadczenia szanse na zaliczenie kursu z dobrymi ocenami są mniejsze niż w przypadku innych kursów rekreacyjnych,
Piotrze, czy też na OWD GUE nie zalicza się czasem dzielenia gazem i wynurzania wielopoziomowego w toni?
to są dosyć trudne do opanowania umiejętności, zwłaszcza na początku drogi nurkowej, choć nie przeczę, że jeśli kursant łatwo się uczy wtedy taki kurs to bardzo dobry wybór
Ostatnio zmieniony przez bigplik 28-06-2011, 21:50, w całości zmieniany 1 raz
A czy nie jest tak, ze jesli zaczne w padi lub cmas czy ssi to rzutuje pozniej finansowo na dalszą moją "karierę nurkowa".?
Bo czy stopnie z jednej szkoły sa uznawane przez inne szkoły? Bo jesli nie są, to jest dość istotna decyzja gdzie zaczne sie szkolić.
stopnie są uznawane, szkól się stary gdzie Ci się podoba, potem nie ma problemu ze zmianą organizacji czy też zrobieniem kursu w innej,
no chyba że chciałbyś się rozwijać w GUE, wtedy radzę od razu rozpocząć przygodę w tej organizacji, gdyż nie uznaje ona corssoverów, i trzeba wszystko zaczynać od początku, nawet jeśli będziesz doświaczonym nurkiem,
powodzenia
Ostatnio zmieniony przez bigplik 28-06-2011, 22:16, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 28-06-2011, 21:57
Moim skromnym zdaniem zacznij od wyboru instruktora a nie organizacji .Masz kolegę z Lublina . Młody instruktor pracuje na markę . Pewno może poświęcić Ci więcej czasu . Nurkuje w płycie . Pogadaj z gościem co i jak . Umów się na spotkanie . Pewno będziesz mógł spróbować i w jakecie i w płycie. Zapytaj z kim będziesz mógł potem nurkować po kursie .Pewno Paweł będzie się starał abyś mu potem tyłka nie obsmarował tyłka na necie . Ja jestem nurkiem SDI / TDI . Moim zdaniem to dobra organizacja , z lekkim zacięciem technicznym .No i miałem przyjemność trafić na dobrych instruktorów .
Ostatnio zmieniony przez slawek290 28-06-2011, 22:04, w całości zmieniany 1 raz
Moim skromnym zdaniem zacznij od wyboru instruktora a nie organizacji .Masz kolegę z Lublina . Młody instruktor pracuje na markę . Pewno może poświęcić Ci więcej czasu .......
Slawek - a ile Pawel bierze za OW od niepelnosprawnych, bo mam tak kolezanke.....??
Ostatnio zmieniony przez pawelk282 28-06-2011, 22:17, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 28-06-2011, 22:48
pawelk282 napisał/a:
HAhahhahhahahha juz dano sie tak nie usmialem hahhahaha
Szkoda słów . Jak chcesz poślę ci kilka dolarów byś się mógł dowiedzieć na rogu - za ile .
Gwarantuję ulży ci .
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 28-06-2011, 22:48
bigplik napisał/a:
czy też na OWD GUE nie zalicza się czasem dzielenia gazem i wynurzania wielopoziomowego w toni?
to są dosyć trudne do opanowania umiejętności, zwłaszcza na początku drogi nurkowej, choć nie przeczę, że jeśli kursant łatwo się uczy wtedy taki kurs to bardzo dobry wybór
Czegoś w tych zdaniach nie rozumiem. Niby tylko GUE wymaga zaliczenia awaryjnego wynurzenia, dzieląc się gazem z zachowaniem wszelkich zasad?
Jacek, chodzi mi o to, że w GUE czy też UTD, umiejętności typu wynurzenie wielopoziomowe z jednoczesnym dzieleniem się gazem (długi wąż, komunikacja świalem), bojka etc. powinny być wykonywane w trymie, pewne umiejętności są do wyuczenia na kursie ale inne muszą być wypływane (tzn. potrzeba trochę czasu pod wodą, obycia ze sprzętem, konfiguracją itd. - to nie są moje słowa, tylko mojego instruktora z GUE z wysp), dzielę się tu moim doświadczeniem, choć zdaję sobie sprawę, że kazdy może mieć inne
Ostatnio zmieniony przez bigplik 28-06-2011, 23:01, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko