Wysłany: 13-07-2012, 15:59 nurkowanie a operacja siatkówki
proszę o rade , miałem niedawno operację oka odkleiła mi się siatkówka może mi ktoś podpowiedzieć czy można po takim zabiegu nurkować
jeden okulista radzi bym się wstrzymał przynajmniej na rok , drugi mówi że to nie ma nic wspólnego i można nurkować
czy ktoś spotkał się z takim problemem
Nurkuj - nic zlego Ci sie nie stanie - co najwyzej zostaniesz bez oka - ale wtedy mozesz nosic opaske jak pirat, a to +10 lansu na nurkowisku
Człowieku czy Ty wiesz co piszesz? Może fakt, forum nurkowe nie służy do otrzymywania porad i diagnoz lekarskich ale proszę...bez takich komentarzy. Z tego co zrozumiałem k5311 szuka nurków, którzy przeszli podobny do jego zabieg lub mają wiedzę w temacie a nie ciętej riposty (IMHO mało śmiesznej)
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 14-07-2012, 12:07
Czy to był zabieg ''laserowania'' siatkówki, czyli lekarz używał lasera aby ''przypalić'' punktowo odklejającą się siatkówkę do błony naczyniowej oka (obrazowo to takie punktowe strzelanie laserem, takie punktowe spawy - powiedzmy bezinwazyjna technika) czy był to bardzo poważny zabieg-witrektomia, czyli ingerencja mechaniczna w struktury oka, wycięcie części ciała szklistego i lokalny zabieg przy dnie oka?
Przy pierwszym zabiegu, nie dochodzi do naruszenia struktury oka, nacięcia rogówki i ''wkładania'' narzędzi aby dostać się do dna oka. Przy witrektomii, nacina się powierzchnię oka, wkłada narzędzia, wstrzykuje płyny irygacyjne aby utrzymać stabilną komorę oka ( zapobieganie zapadnięciu komory przedniej/tylnej oka ). Przy tym zabiegu w miejsce wyciętego częściowo ciała szklistego, wstrzykuje się odpowiednie płyny, które wypełniają wolną przestrzeń po wycięciu, tak aby utrzymać odpowiednie ciśnienie wewnątrz oka, kluczowe dla odpowiedniego '' dociśnięcia'' odklejającej się siatkówki od błony naczyniowej oka..
Kilka lat temu, miałem pierwszy rodzaj zabiegu - laserowanie.. Robię wszystko, łącznie z nurkowaniem bez obaw..
Przy drugim rodzaju zabiegu, byłbym BARDZO!! ostrożny.. Blizny po nacięciach rogówki muszą się zagoić.. musi się ustabilizować ciśnienie wewnątrz gałki ocznej.. należy to kontrolować..Ciśnienie wewnątrz gałkowe to kluczowa sprawa. Ogólnie odklejanie siatkówki to BARDZO poważna sprawa. jeżeli tego nie opanujemy, to odklejona siatkówka ( odpowiadająca za widzenie - na niej są umieszczone fotoreceptory - czopki i pręciki - zamieniające fale świetlne które są na niej ogniskowane-skupiane na impulsy elektryczne wysyłane do mózgu ) to siatkówka obumrze (ponieważ nie będzie odżywiana przez błonę naczyniową do której jest przyklejona.. Jeżeli siatkówka obumrze miejscowo, to tracimy część widzenia, jeżeli większa powierzchnia, to niestety tracimy wzrok nieodwracalnie..
Chcę zaznaczyć, że nie jestem lekarzem i moja wypowiedź ma jedynie charakter informacyjny.. sam miałem zabieg laserowania siatkówki i tak się złożyło, że zawodowo od jakiegoś czasu jestem związany z okulistyką..
Ostatnio zmieniony przez gazeliusz 14-07-2012, 12:08, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko