Wysłany: 12-07-2012, 21:41 Advanced Nitrox
Witam,
tak się zastanawiałem gdzie umieścić ten temat aż w końcu postanowiłem w tym miejscu.
To jest jakby nie było wstęp do nurkowań technicznych więc temat dobry na ten dział.
Tak myślę.
Więc krótko i na temat.
Czy jest potrzebne robić specjalizację deep diver czy od razu można przejść do kursu Adv EANx ?
Myślę że dobry instruktor może nauczyć od razu wszystkiego na kursie i po co się bawić w specjalność która w wielu przypadkach nie daje nam za wiele jak tylko kolejny plastik.
Wolałbym osiągnąć więcej korzyści i umiejętności na konkretnym kursie gdzie wiem po co wykonuję wszystkie zalecane ćwiczenia i jak dalej ma wyglądać moja droga nurkowa.
Jak by nie było to jest wejście w zaawansowane nurkowania techniczne.
Więc wiedza i praktyka idzie razem.
I teraz konkretne pytanie. Czy te dane jakie wyciągnąłem z jednej strony sa wystarczające?
A mianowicie:
Pre-requisites: Advanced open water diver or equivalent, TDI Basic Nitrox or equivalent, 50 logged dives, minimum 18 years of age.
Jeśli tak to czy warto robić dodatkowo specjalizację deep czy od razu nauczyć się wszystkiego na konkretnym kursie Adv EANx ?
Ps. mam wystarczające predyspozycje od wymagań przystąpienia do kursu.
Ewentualnie nie wiem czy nie lepiej jak bym przed tym ADV EANx zrobił Rescue, czy to by nie było lepszym planowaniem rozwoju mojej "kariery nurkowej" w kierunku technicznego nurkowania.
Jeśli tak to czy warto robić dodatkowo specjalizację deep czy od razu nauczyć się wszystkiego na konkretnym kursie Adv EANx ?
wydaje mi sie, ze deep to tak jak intro dla nienurkujacego. sprawdzic, zobaczyc czy to jest to. bo z singlem na plecach w limitach NDL, to faktycznie nie poszalejesz. jesli natomiast olejesz NDL, z zapasowym zrodlem gazu i basic nitrox mozna zrobic akceptowalne czasy denne bez akcelerowanej dekompresji.
wszystko w zaleznosci od potrzeb i mozliwosci
T masz akurat wymagania dla Advanced EANx Diver w IANTD
Cytat:
Kandydat musi być certyfikowany jako IANTD EANx Diver oraz Deep Diver oraz posiadać minimum 30 zalogowanych nurkowań, lub wystarczające doświadczenie w nurkowaniu dla przekonania instruktora, że student ma możliwości i wiedzę do kontynuowania szkolenia na tym poziomie.
T masz akurat wymagania dla Advanced EANx Diver w IANTD
Cytat:
Kandydat musi być certyfikowany jako IANTD EANx Diver oraz Deep Diver oraz posiadać minimum 30 zalogowanych nurkowań, lub wystarczające doświadczenie w nurkowaniu dla przekonania instruktora, że student ma możliwości i wiedzę do kontynuowania szkolenia na tym poziomie.
Cześć,
no właśnie. Zawsze mnie to zastanawiało w wymaganiach IANTD. Czy np. Adv Ean w IANTD może zrobić nurek OWD z 20 nurkowaniami, jeżeli przekona instruktora o swoim doświadczeniu , wiedzy i umiejętnościach ?. Pytam zupełnie poważnie, może wypowie się instruktor tej organizacji ?
Pozdrawiam.
Tomek
I teraz konkretne pytanie. Czy te dane jakie wyciągnąłem z jednej strony sa wystarczające?
A mianowicie:
Pre-requisites: Advanced open water diver or equivalent, TDI Basic Nitrox or equivalent, 50 logged dives, minimum 18 years of age.
Danych dobrych zasięgnołes. Co do deep`a to jesli lubisz kolekcjonowac plastiki to rób, ale na kursie adv.nitrox + ew. deco proc. dowiesz i nauczysz zapewne się o wiele więcej niż na deep. Na kursie deep ucza ponadto nurkowań głębokich w NDL, te drugie kursy, o których wspomnialem uczą jak można pobyc trochę dłużej tam gdzie chcemy dopłynąć.
Zawsze mnie to zastanawiało w wymaganiach IANTD. Czy np. Adv Ean w IANTD może zrobić nurek OWD z 20 nurkowaniami, jeżeli przekona instruktora o swoim doświadczeniu , wiedzy i umiejętnościach
po kursie OWD na pewno nie będziesz miał takich umiejętności żeby przekonać instruktora w dodatku musisz mieć EANx. Jednak po AOWD i EANx już tak, oczywiście jeśli miałeś dobre podstawy na wcześniejszych kursach.
Ostatnio zmieniony przez juras93050 13-07-2012, 06:27, w całości zmieniany 1 raz
Jaroner
Kilka kwestii wyjaśnienia. Nie określiłeś dokładnie o jaki kurs i w jakiej organizacji Ci chodzi w związku z tym sytuacja przedstawia się następująco:
IANTD Advanced Nitrox to jest praktycznie Tan sam zakres co w TDI kurs combo Advanced Nitrox+Decampression Procedures.
W związku z tym jeśli pytasz jedynie o Advanced Nitrox to w TDI możesz go robić zaraz po kursie nitrozowym. Ten kurs daje uprawnienia do nurkowania z nitrozami powyżej 40%, aż do czystego tlenu włącznie – Uwaga – jako gazu plecowego! Nie korzysta się z butli bocznych. Dlatego też połączenie obu kursów jest sensowne i nazywa się combo Advanced Nitrox+Decampression Procedures.
W TDI zaleca się również, aby nurek przeszedł wcześniej Intro to Tech.
Zwróć uwagę, że na kursie Deco Procedures musisz zaliczyć nurkowanie przekraczające 30 metrów.
Nie ma konieczności posiadania specjalizacji deep, ale jest ona jak najbardziej zalecana.
Odnośnie wymagań TDI wszystko masz opisane tutaj:
http://www.tdisdi.pl/
Podczas kursu combo są ćwiczone również procedury ratownicze (to nie jest kurs Rescue, a jedynie ćwiczone są pewne elementy).
Osobiście polecam Ci następującą ścieżkę:
-Rescue
-Deep
-combo Advanced Nitrox+Decampression Procedures.
Decyzja oczywiście należy do Ciebie.
Zawsze mnie to zastanawiało w wymaganiach IANTD. Czy np. Adv Ean w IANTD może zrobić nurek OWD z 20 nurkowaniami, jeżeli przekona instruktora o swoim doświadczeniu , wiedzy i umiejętnościach
po kursie OWD na pewno nie będziesz miał takich umiejętności żeby przekonać instruktora w dodatku musisz mieć EANx. Jednak po AOWD i EANx już tak, oczywiście jeśli miałeś dobre podstawy na wcześniejszych kursach.
Cześć,
na pewno ?. A może jednak , może jestem mega-kozakiem i świetnie sobie radzę ?. Tam jest to magiczne "lub", które chyba kasuje formalne wymagania wymienione poprzednio. Ciekawi mnie, jak to jest w praktyce, czy instruktorzy wymagają czy wystarczy ich "przekonać" ?
Pozdrawiam.
Tomek
Cześć,
na pewno ?. A może jednak , może jestem mega-kozakiem i świetnie sobie radzę ?. Tam jest to magiczne "lub", które chyba kasuje formalne wymagania wymienione poprzednio. Ciekawi mnie, jak to jest w praktyce, czy instruktorzy wymagają czy wystarczy ich "przekonać" ?
Pozdrawiam.
Tomek
Wydaje mi się że jest właśnie tak jak pisze Tomek nawet w sumie jestem pewien bo znam osoby które miały jakieś stopnie w innych federacjach i robiły ten kurs
Wiek: 48 Dołączył: 08 Mar 2006 Posty: 1731 Skąd: Warszawa
Wysłany: 13-07-2012, 17:16
TomKur napisał/a:
no właśnie. Zawsze mnie to zastanawiało w wymaganiach IANTD. Czy np. Adv Ean w IANTD może zrobić nurek OWD z 20 nurkowaniami, jeżeli przekona instruktora o swoim doświadczeniu , wiedzy i umiejętnościach ?. Pytam zupełnie poważnie, może wypowie się instruktor tej organizacji ?
Pozdrawiam.
Tomek
Tak mógłby. Niemniej jednak mało takich nurków OWD widziałem żeby kurs faktycznie nie wymagał przerobienia materiału od AOWD po DEEP i w sporej większości przypadków z OWD
Pozdrawiam.
Tomek
Tak mógłby. Niemniej jednak mało takich nurków OWD widziałem żeby kurs faktycznie nie wymagał przerobienia materiału od AOWD po DEEP i w sporej większości przypadków z OWD
~Sebastian
Cześć,
dziękuję Sebastian. Właśnie takiej jednoznacznej odpowiedzi oczekiwałem.
Pozdrawiam.
Tomek
Wysłany: 18-07-2012, 21:43
Cytat:
Na to pytanie nie da się odpowiedzieć nie będąc z kimś wcześniej w wodzie.
Kursy są po to aby uczyć określonych umiejętności. Inne na deepie inne (bardziej zaawansowane) na Adv Nitroks.
Jeżeli ktoś nie ma opanowanych umiejętności których uczy się na deepie to na Adv nitroks sobie nie poradzi. Jak ma opanowane to kurs mu niepotrzebny.
Jak jest naprawdę to może stwierdzić instruktor albo nurkujący często z danym nurkiem albo po próbnym nurkowaniu.
MSC
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko