Dwa lata temu, w sylwestra (chyba) 2010r podobne oberwanie chmury - burza była w okolicach Marsa.
Zdewastowało trochę budynków hoteli, np uległa uszkodzeniu kopuła w hotelu Abu Dabab, w innych przeciekały dachy, rozmyło skarpy w ogrodach. Woda spływająca z pustyni uedami przelewała się przez drogę i zmyła kilka samochodów.
Byłem w Marsa 3 tygodnie po ulewie wizura była zdecydowanie gorsza niż zwykle ale nie typu Piłakno. Dno w zatokach, tam gdzie spływała woda z błotem było pokryte warstewką mułku, który łatwo się wzbijał przy ruchu wody. Niestety koralowce w tych miejscach częściowo obumarły. Ale na szczęście tylko przy brzegu. Od strony otwartego morza było wszystko Ok.
Ów mostek został wybudowany po zejściu wody z gór kilka lat temu. Wówczas do morza zostało zmyte kilka zabudowań. Dlatego właśnie powstał ten mostek. Przy okazji, również w tym miejscu miał jedyny zamach bombowy. Na szczęście nie było powtórek.
Obawiam się że przez najbliższy rok nie ma po co do Dahab jechać .
W sumie po tym jak ostatnio mnie beżowi potraktowali w Dahab to i tak to miejsce mi na razie przeszło. Obawiam się że po rewolucji im się w dupach poprzewracało.
Jeśli ktoś ma podobne odczucia to proszę o odzew? Bo może tylko ja jestem uprzedzony.
Ostatnio zmieniony przez scuba 23-11-2012, 11:13, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 23-11-2012, 13:21
Ode mnie też chłopaki byli tydzień temu.
Słowem nie wspomnieli o jakimś innym traktowaniu niż zwyczajowa nachalność beżowych...
Napisz scuba o co chodzi...?
Ostatnio zmieniony przez Grotto8 23-11-2012, 13:22, w całości zmieniany 1 raz
W sierpniu bylem w Hurghadzie. W centrum moze z 5 turystow, gdzie normalnie nie dalo sie przejsc.
W Marsa (w tym roku byłam 2 razy) nie odczuwa się rewolucji. Wszystko jest tak, jak dawniej. Obsługa, traktowanie turystów - nawet lepiej, niż w latach ubiegłych (jednak tutaj przyczyną była ankieta dot. obsługi). W bazach, w hotelach pracują od lat ci sami ludzie.
Osoby, z którymi rozmawiałam, twierdzą, że ich rewolucja nie dotyczy - politycznie Egipt jest wyraźnie podzielony na północ i południe.
Co do ilości turystów - byłam zszokowana, kiedy zobaczyłam w Marsa kolejkę do odprawy (w godzinę odprawiali 8 samolotów, w poprzednie lata 1-2)
W lipcu w bazie nurkowej - jak zwykle, grubo ponad 100 nurków jednocześnie (baza jest przygotowana na obsługę 200 nurków). Fakt, że kilka baz zostało zamkniętych, ale akurat ta, do której jeżdżę, radzi sobie świetnie.
Moja wizyta w Egipcie w październiku, też nie różniła się niczym od poprzednich. Dalej jestem zauroczona tym krajem i nie odczułam jakiegoś innego traktowania
Tez byłem na przełomie września i października w Dahab mi się podobało wprawdzie nie wiem kiedy będzie następny raz o ile wogule będzie.
Chętnie bym tam wrócił ale na razie na to nie ma szans a szkoda.
Wiek: 43 Dołączył: 02 Sie 2012 Posty: 55 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 26-11-2012, 15:07
Byłem w październiku w Marsa i było bez zmian, jak to w Egiptowie, nom może oprócz burzy w dniu wylotu Ale w zeszłym roku w Sharmie byłem świadkiem mordobicia w lokalnym arabskim shisza barze, gdzie kilkunastu arabów się ze sobą ścieło.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko