Wysłany: 04-01-2013, 09:16 Helitrox Diver nowy kurs TDI
Tuż przed świętami w Dahab odbył się pierwszy w Polsce kurs wielopoziomowy TDI - Helitrox Diver i Ekstendend Range. Helitrox Diver jest kursem otwierającym nurkom drogę do nurkowań TMX jako alternatywny dla kursu Deco Procedur.
Mieszanka tmx używana na kursie 20/20 zwiększa margines bezpieczeństwa przy nurkowaniach głębokich, zmniejsza opory oddechowe, pośrednio SAC.
Kurs ten daje spore możliwości w nurkowaniu wrakowym i głębokim bez zbędnego narażania się na problemy związane z użyciem powietrza.Połączyliśmy kursy żeby mieć pełną możliwość
podziwiania Archa zarówno na tmx 20/20 jak i na powietrzu.
Minimalny wiek: 18 lat.
Kurs zawiera: minimum 4 nurkowania w tym 2 głębiej niż 30m.
Maksimum 4 kursantów na instruktora.
Wymagania wstępne:
Advanced Diver z specjalizacją Głębokie Nurkowania (Deep Specialty) lub TDI Intro to Tech Diver, Advanced Nitrox, 50 nurkowań.
Uprawnienia:
Nurek może nurkować dekompresyjnie na mieszankach helowych i nitroksowych bez bezpośredniego nadzoru przy spełnieniu poniższych wymagań:
Nurkowanie w zakresie odpowiednim do treningu.
Nurkowanie w środowisku odpowiednim do treningu.
Nurkowanie na mieszankach helowych z nie więcej niż 20% helu i nie mniej niż 21% tlenu (+-1%).
Maksymalna głębokość nurkowania dla absolwentów 45 m.
Uczestniczenie w kursie TDI Extended Range i TDI Trimix
Ostatnio zmieniony przez Bajkowe Nurkowania 04-01-2013, 13:28, w całości zmieniany 3 razy
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 04-01-2013, 17:01
D@rek - gratuluję świetnego pomysłu a kursantom jego realizacji
Bajkowe Nurkowania napisał/a:
Advanced Diver z specjalizacją Głębokie Nurkowania (Deep Specialty) lub TDI Intro to Tech Diver, Advanced Nitrox, 50 nurkowań.
Nie całkiem. Ma być:
Warunki wstępne dla kursanta
1. Ukończone minimum 18 lat.
2. Uprawnienia SDI Advanced Diver (ze specjalizacją Deep), lub TDI Intro to Tech, lub
równoważne wydane przez inną federację.
3. Uprawnienia TDI Advanced Nitrox Diver lub równoważne wydane przez inną federację.
4. Kursant może odbywac jednocześnie szkolenie TDI Helitrox i Advanced Nitrox.
5. Posiadać 50 zalogowanych nurkowań.
Zaawansowany Nitrox można zrobić łącznie z kursem Helitrox.
Myślę, że w zestawie jaki proponuje D@rek, jest to w tej chwili najbardziej wszechstronna i najlepsza oferta na rynku
Tak się zastanawiam: czy fundy GUE można uznać za równoważne kursowi Intro to Tech ?
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 04-01-2013, 17:03, w całości zmieniany 1 raz
Cześć,
czyli uprawnienia Advanced Nitrox są porównywalne z Advanced Diver w organizacji TDI ?. No bo to jakieś poplątanie z pomieszaniem - po co nurkowi TDI Helitrox Diver uprawnienia Advanced Nitrox ?. Na kursie pewnie ma teorię i praktykę nurkowań trimiksowych jak i nitroxowych. Z kolei Advanced Nitrox to chyba bardziej powinien celować już w Normoxic Trimix, czy może się mylę ?
Ostatnio zmieniony przez TomKur 04-01-2013, 19:11, w całości zmieniany 1 raz
Minimalny wiek: 18 lat.
Kurs zawiera: minimum 4 nurkowania w tym 2 głębiej niż 30m.
Maksimum 4 kursantów na instruktora.
Wymagania wstępne:
Uprawnienia:
Nurek może nurkować dekompresyjnie na mieszankach helowych i nitroksowych bez bezpośredniego nadzoru przy spełnieniu poniższych wymagań:
Nurkowanie w zakresie odpowiednim do treningu.
Nurkowanie w środowisku odpowiednim do treningu.
Nurkowanie na mieszankach helowych z nie więcej niż 20% helu i nie mniej niż 21% tlenu (+-1%).
Maksymalna głębokość nurkowania dla absolwentów 45 m.
Uczestniczenie w kursie TDI Extended Range i TDI Trimix
Po co w takim razie robic taki kurs?
Skoro na dobra sprawe nic on nie daje
Lepiej zrobic sobie P2 a nastepnie po nim TRYMIX
Nie, to Ty się mylisz. Teraz Twoja kolej na odbicie piłeczki.
Nie myli sie, To Ty sie mylisz bo nie rozumiesz programu kursow TDI jak i uprawnien jakie one daja, szczegolnie Adv Nitrox jak i Deco Procedures. Poczytaj o ww. kursach i rozjasni Ci sie jak pasuje do tego kurs Helitrox Diver jak i Ext Range.
[ Dodano: 04-01-2013, 22:42 ]
JacekKG napisał/a:
A jaka organizacja dopuszcza robienie kursu trymiksowego bezposrednio po P2 (bez zadnych dodatkowych uprawnien)??
Nie, to Ty się mylisz. Teraz Twoja kolej na odbicie piłeczki.
Nie myli sie, To Ty sie mylisz bo nie rozumiesz programu kursow TDI jak i uprawnien jakie one daja, szczegolnie Adv Nitrox jak i Deco Procedures. Poczytaj o ww. kursach i rozjasni Ci sie jak pasuje do tego kurs Helitrox Diver jak i Ext Range.
[ Dodano: 04-01-2013, 22:42 ]
JacekKG napisał/a:
A jaka organizacja dopuszcza robienie kursu trymiksowego bezposrednio po P2 (bez zadnych dodatkowych uprawnien)??
Cześć,
dokładnie tak jak piszesz, nie rozumiem programów kursów TDI. I swoje wątpliwości wyraziłem. Może ktoś mi rozjaśni, po kiego grzyba mam robić kurs Helitrox Diver po kursie Adv. Nitrox Diver (uprawnienia mam w PSAI) a nie od razu np. Normoxic Trimiks w IANTD ?. I po kiego grzyba robić Helitrox razem z Adv. Nitrox ?. Rozumiem, że mam wyłożyć 2 tysie po to, żeby sobie móc pooddychać trimiksem na 40 m. Czy tak ?.
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 05-01-2013, 06:16
TomKur napisał/a:
nie rozumiem programów kursów TDI. I swoje wątpliwości wyraziłem. Może ktoś mi rozjaśni, po kiego grzyba mam robić kurs Helitrox Diver po kursie Adv. Nitrox Diver (uprawnienia mam w PSAI) a nie od razu np. Normoxic Trimiks
Witaj
Kurs AdvEan w TDI uprawnia do:
"używania mieszanin od EAN21 do stu (100) procent tlenu do optymalnych
mieszanin oddechowych do głębokości czterdziestu (40) metrów / stu trzydziestu (130) stóp. Uczy korzyści, niebezpieczeństw i właściwych procedur używania mieszanin od EAN21 do stu (100) procent tlenu dla nurkowań niewymagających formalnej dekompresji. Techniki dekompresyjne mogą być włączone w zakres tego kursu decyzją instruktora."
Kurs ten jest wymagany, ale też można go łączyć z wieloma innymi szkoleniami TDI, więc nie ma potrzeby uczyć się zakresu "x" tylko dlatego, że interesuje nas zakres "y" - czyli takie rozdzielenie ułatwia życie i prostuje kręte
Natomiast rozważania typu "dlaczego ktoś ma wybrać co innego niż Ty byś wybrał" jest nieco nie trafione. Ludzie mają różne gusty i różne potrzeby, wiec chyba lepiej kiedy oferta jest szeroka i może te wymagania spełniać, prawda?
Dodatkowo w Twoim przypadku można mówić, że "punkt widzenia zalezy od punktu siedzenia" - oceniasz to ze zbyt wysokiego poziomu, bo Twoje wyszkolenie techniki dekompresyjne już objęło. Aby do oferty D@rka można to było porównać, musiałbyś rozpatrywać również kurs Ext.Range lub np. Technical IANTD.
Swoją drogą, wielu moich znajomych zrobiło Technicala/ExtRange, mając już w kieszeni kwity Norm. TMX
LAKOTA napisał/a:
Cytat:
Maksymalna głębokość nurkowania dla absolwentów 45 m
to Arch raczej niekoniecznie... czy nie łapię kontekstu?...
W ramach opisanego szkolenia był kurs ExtRange uprawniający do nurkowań dekompresyjnych z użyciem powietrza do głębokości 55m
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 05-01-2013, 06:30, w całości zmieniany 1 raz
Cześć,
dokładnie tak jak piszesz, nie rozumiem programów kursów TDI. I swoje wątpliwości wyraziłem. Może ktoś mi rozjaśni, po kiego grzyba mam robić kurs Helitrox Diver po kursie Adv. Nitrox Diver (uprawnienia mam w PSAI) a nie od razu np. Normoxic Trimiks w IANTD ?. I po kiego grzyba robić Helitrox razem z Adv. Nitrox ?. Rozumiem, że mam wyłożyć 2 tysie po to, żeby sobie móc pooddychać trimiksem na 40 m. Czy tak ?.
Dlatego warto ZNAĆ standardy danej organizacji aby wiedzieć na czym DOKŁADNIE kurs polega i za co się płaci pieniądze (najczęściej grube).
Wiele organizacji UKRYWA swoje standardy wiedząc, że jak byś porównał to co będzie na kursie np. z ceną za niego to byś zrezygnował.
Polecam szkolić się w takich, których standardy są ogólnie dostępne.
Na tym kursie bardzo wiele wiadomości, umiejętności to powtórzenie z kursu OWD, Nitrox.
Co zresztą jest bardzo dobre ponieważ większość osób mając "plastik" ich nie posiada.
Ale z kolei jeśli byłeś dobrym studentem i wszystko umiesz a nawet przewyższasz poziom?
Zauważ iż wiele kursów jest sztucznie dzielone.
Na przykład Nitrox 32, Nitrox 40 i Nitrox 100%.
Kursy nurkowania gdzie co 5 m. dodatkowej głębokości to już "nowe, specjalne" szkolenie. Nowy "plastik".
I bardziej "napompowany" "tytuł"
Ja nie bardzo się zgadzam z takim podejściem.
Co pewien czas organizuję szkolenia za darmo.
Ostatnie (dział "Reklama") było do Nowego Roku.
Czy cieszyło się powodzeniem? Tak.
W SSI w Sharm zabrakło podręczników.
Ilu rodaków skorzystało? ZERO. Nie zgłosił się nikt.
Ciekawe, że czytając takie odpowiedzi w sobotni weekend z rana od razu wiem jaka jest pogoda w Polsce i ogólnie nastroje.
U mnie jest przecudowne błękitne niebo, piękne słońce, ciepło (miłe opalanie), woda 24-25 C. Zupełny spokój.
Przyjedź, zanurkuj.
Poopalaj się na łodzi, plaży.
Podziwiaj gwiaździste niebo nocą.
Pobaw się w rozpoznawanie gwiazdozbiorów, planet.
Wypowiedz życzenia przy spadających gwiazdach.
Zobacz jak bajkowo jest na nurkowaniach
Nabierz chęci do życia.
Tryskaj pozytywną energią.
Bądź znowu Miły.
http://ksiega.4free.pl/ksiega.php?uid=350496
Ostatnio zmieniony przez Bajkowe Nurkowania 05-01-2013, 09:31, w całości zmieniany 1 raz
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 05-01-2013, 09:50
Na przykład Nitrox 32, Nitrox 40 i Nitrox 100%.
W której organizacji jest taki podział?
Dlatego warto ZNAĆ standardy danej organizacji aby wiedzieć na czym DOKŁADNIE kurs polega i za co się płaci pieniądze (najczęściej grube).
Cenę za kurs ustala instruktor a nie organizacja.
Ostatnio zmieniony przez jacekplacek 05-01-2013, 09:54, w całości zmieniany 1 raz
Cześć,
słuchajcie, mi nic do tego kto gdzie i za ile się szkoli. Po prostu trochę mnie dziwią wymagania na ten kurs w TDI - Adv. Nitrox. Albo Adv. Diver i Deep. Sorki, ale to trochę inna liga i inna droga rozwoju. Poza tym trochę mnie dziwi łączenie kursów - Adv. Nitrox i Helitrox. Nie za bardzo rozumiem, po co to łączyć (chyba nie dla dodatkowego plastiku i dodatkowej kasy ?). Rozumiem, że na kursie Helitrox mamy także teorię (i może też praktykę ?) nurkowań nitroxowych-dekompresyjnych. Rozumiem też, że po tym kursie można nurkować na zarówna trimiksie jak i nitroxie w zakresie uprawnienia, łącznie z nurkowaniem deco. Czy może nie można na nitroxie, tylko na trimiksie, a deco na powietrzu ?. W momencie wprowadzenia tego rodzaju kursów robienie przed (lub razem) kursu Adv. Nitrox jest po prostu bez sensu jak dla mnie. A sama idea tego rodzaju kursów jest jak najbardziej ok. I super, że TDI jak i inne organizacje je organizuje.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko