Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Targi " Podwodna przygoda 2013" dobiegły końca
Autor Wiadomość
Martin Kasiński 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2013, 18:19   Targi " Podwodna przygoda 2013" dobiegły końca

Targi Podwodna Przygoda 2013 dobiegły końca, były ciekawe z wielu względów. Tu wspomnę o jednej nowości sprzętowej, a mianowicie o oledowym bottom timerze firmy Xdeep.

Inna ciekawostka to Sidemount rebreather o którym mówił Krzysiek Starnawski na swoim wykładzie "Meksyk - nurkowanie jaskiniowe dla początkujących i zaawansowanych" - ten wykład naprawdę zgromadził tłumy.

D@rek 

Stopień: instruktor SDI/TDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-02-2013, 21:15   

byłem na nich pierwszy raz i mile mnie zaskoczyły.Wystawcy dopisali, trochę nowości sprzętowych. Pojawił się pierwszy raz na polskim rynku instruktor rEvo, wprawdzie zlokalizowany w Marsylii ale zawsze.Wkłady jak pisał Martin grube, szczególnie filmy
Krzyśka z jaskiń i Piotrka Kardasza cieszyły oko. A kuluarowe spotkanie przy piwku to już wisienka absolutna.Porównując te w Londynie do warszawskich bo tylko na tych byłem to nie mamy żadnego powodu do kompleksów. Cieszy też coraz większa ilość polskich producentów sprzętu nurkowego. Jednym słowem idzie w dobrą stronę.
Ostatnio zmieniony przez D@rek 10-02-2013, 21:19, w całości zmieniany 1 raz  

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2013, 00:10   

Targi były fantastyczne.
Dla mnie najciekawsze punkty to: komputer xdeepa i stealth 2.0 (piękny!) oraz płyty Tomka, niesamowite i leciutkie (nie ma porównania z moja ciężką blachą H) , potem reb JJ u Piórewiczów- mniejszy i zgrabniejszy od hammerheada, z bardzo prostą "uprzężą", defibrylatory Maxa H. (szkoleniowe i te prawdziwe), które były na samym końcu wystawy- i w fajnych cenach, przystępnych dla szkół nurkowania.
Poza tym miło było zobaczyć wszystkich znajomych i poznać nowych :)

zbigniewb 

Stopień: Autonomus Diver
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2013, 11:03   

Prezentacje Starnawskiego i Kosuta - klasa pod każdym względem.
Kamil Iwankiewicz - nurkowanie w wysokich jeziorach, super projekt.
Automaty Holisa no i ... kot Margity. ;OK;

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2013, 11:10   

Największy HIT targów?... Bez dwóch zdań- OLED ze stoiska XDEEP!

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 11-02-2013, 11:25   

zbigniewb napisał/a:
kot Margity

Zdecydowanie stawiam na KOTA. Choć i rybek nie był bez zalet - do tego ARTYSTA! :D

diveadventure 

Stopień: DIVE MASTER
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2013, 11:29   

No a mnie najbardziej spodobał sie napis ze strzałką "NURGRES" :)

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2013, 11:42   

diveadventure napisał/a:
No a mnie najbardziej spodobał sie napis ze strzałką "NURGRES" :)

:-D wykaligrafowany na wysokiej klasy papierze czerpanym :-D

a serio, mi- najbardziej podoba się idea, możliwość spotkania tylu ludzi/ znajomych w jednym miejscu :)

dziękuję wszystkim, z którymi udało się- dlużej, krócej pobyć, porozmawiac, wyściskać :)
Ostatnio zmieniony przez lozerka 11-02-2013, 11:45, w całości zmieniany 1 raz  

BitPump 

Stopień: DIR-ektor
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2013, 11:54   

diveadventure napisał/a:
mnie najbardziej spodobał sie napis

Z napisów mnie rozbawiły koszulki jednej z ekip "nurkujemy nawet w wodzie".
Żart, a może już znak czasów....? ;-)

Wilczy 

Stopień: R'n'd
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2013, 11:59   

lozerka napisał/a:
dziękuję wszystkim, z którymi udało się- dlużej, krócej pobyć, porozmawiac, wyściskać :)

No właśnie! Tu akurat mam niedosyt, bo wiem, że z niektórymi z Was minąłem się o włos, tudzież o całą czuprynę. Dobrze, że cały rok przed nami :)

A z organizacji targów - bardzo podobała mi się idea zakupu biletu przez Sieć. Nie widziałem też kolejek do kasy, ale to może dlatego, że łaziłem po targach dość krótko.
Ostatnio zmieniony przez Wilczy 11-02-2013, 12:02, w całości zmieniany 1 raz  

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2013, 12:06   

Wilczy napisał/a:
ale to może dlatego, że łaziłem po targach dość krótko.

no właśnie... chyba dlatego o ten włos...a szkoda :(

TYMOTEUSZ 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 11-02-2013, 13:41   

Dziękujemy wszystkim za odwiedzenie naszego stoiska
Imprezę uważam za mega udaną -odświeżone stare kontakty, i nawiązanych wiele nowych

Potargowo zostało nam sporo sprzętu - a ceny dalej promocyjne więc zapraszamy

Do zobaczenia za rok

Syrenka_013 

Stopień: NAUI/DAN/EFR instr.
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-02-2013, 14:09   

zbigniewb napisał/a:
i ... kot Margity. ;OK;
oh, oh :serce: dziekuje w imieniu Kocura :tak:

[ Dodano: 11-02-2013, 14:12 ]
jacekplacek napisał/a:

Zdecydowanie stawiam na KOTA. Choć i rybek nie był bez zalet - do tego ARTYSTA! :D

no to teraz raz jeszcze dzieki w imieniu Tycjana (pan Rybek) i Kocura o wielu imionach czyli Blue Inari :ping: jesli ktos z Was jest ciekawy - zapraszam na jego bloga: http://bluekot.bloog.pl/?ticaid=6100ba

Wszystkim, ktorzy nas odwiedzili dziekuje serdecznie :pa: Szczegolnie pozdrawiam i sciskam Tych, ktorzy dodatkowo towarzyszli mi na spektaklu w Och-teatrze, a potem na nurkowej imprezie :serce:

jackdiver 

Stopień: Instruktor CMAS, SSI
Kraj:
Poland

Wysłany: 12-02-2013, 12:24   

Hej
Byłem już na nich 3 raz i dalej te same słabe strony
Targi słabo rozreklamowane w mediach
Brak jakiegokolwiek baneru na zewnątrz
Za krótko
Powinny trwać od piątku do niedzieli a nie do niedzieli do godz. 15
Czas też niezbyt trafiony bo to była przecież końcówka ferii w Warszawie i wielu warszawiaków było na nartach
Ta sama mała, kręta powierzchnia jak co roku co przy nieco większym tłumie może się kiedyś źle skończyć.
Frekwencja oprócz wykładów Starnasia słaba, większość to Ci sami znajomi co roku.
Mało klientów spoza środowiska nurkowego

Plusy to oprócz fajnej atmosferki nieco nowinek wspomnianych wcześniej i
wodoszczelny Radio-lokalizator VHS-GPS LifeLine
oraz nareszcie nowa mieszałka nitroxowa od chłopaków z Tarnowa
Pozdrawiam Jacek
:cool:

diveadventure 

Stopień: DIVE MASTER
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-02-2013, 11:03   

Wiadomo spotkać sie jest fajnie. Pogadać miło i zaplanować wypad też świetnie, ale rzeczywiście organizacyjnie i (medialnie) nie było juz tak super. Napisałem o tym szerzej tu http://www.dive-adventure...=article&id=23, jest tez parę zdjęć. Może juz czas, by zmienić datę i miejsce, bo "ratusz" pękał w szwach?

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2013, 11:09   

jackdiver napisał/a:
Byłem już na nich 3 raz i dalej te same słabe strony

Ja byłem pierwszy raz i jako nowicjusz podzielę się swoimi uwagami celowo nie pozytywnymi. Pozytywy bronią się same. Przy czym nie chciał bym być uznany za malkontenta :)

- brak baneru - łaziliśmy wkoło PKN aż dopytaliśmy gdzie to to jest :(
- niemiłosierny tłok - przejścia wąskie poprowadzone jak we Wrocławskiej IKEI Coś jak kanały do przeprowadzania bydła. Powodzie ludzkie były mocno uciążliwe :( .
- ze względu na ścisk trzeba było się przekrzykiwać - też mi gardło siadło :(
- jako potencjalny wystawca dla mnie ceny za boks okazują się porażające zwłaszcza że tłok był nie do zaakceptowania. Tłok ten i zaduch wpływa na komfort pracy wystawców :( .
- myślę że opłata za wejście dla nurków powinna być zniesiona skoro wystawcy płacą nie małe pieniądze. Może plastyk nurka powinien wystarczać do wejścia za free. Przy czym to najmniejszy problem z tych które zauważyłem. Bo np dość dziwne było gdy ja jako instruktor wszedłem za darmo zaś akurat mój absolwent musiał płacić a to on był potencjalnym klientem jednej z firm wystawiających.

Myślę że w tej formule takie targi to zły pomysł.
Aby zgromadzić więcej wystawców trzeba przemyśleć ceny za boksy aby były realne.
Widział bym to zorganizowane w większym, jaśniejszym pomieszczeniu, lepiej wentylowanym może takim które zostało do tego celu stworzone?.
Myślę że nie musi to być Warszawa i nie musi to być ciasny i ciemny PKN.
Program fajny choć z braku czasu nie skorzystałem z żadnego spotkania :( .

Czasu nie oceniam ponieważ bylem tylko około 6 godzin. Jednak Jacek zapewne ma rację co do zwiększenia czasu funkcjonowania tej imprezy.

Marcin13736
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2013, 12:13   

Proponuje przenieść imprezę do Łodzi. Lepszy dojazd, tańsze ceny za box'y i z pewnością mniejsze korki, niż w W-wie. I do tego więcej miejsc parkingowych...
Może następnym razem w MTŁ

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2013, 12:17   

Ja też byłem pierwszy raz - w tym pierwszy raz na JAKICHKOLWIEK targach nurkowych, więc pewnie moja opinia nie będzie zbyt popularna :)
Nie mniej jako targowemu nuworyszowi... podobało mi się niesamowicie. Nawet nie zauwazyłem, że nie ma strzałek, gdzie te targi się odbywają - jakoś intuicyjnie uznałem, że skoro nurkowe = musik być głównym wejściem, bo niby dlaczego by innym? Dla służby? :D
Samo wejście, czyli kasy i kontrola biletów rozwiązane perfekcyjnie: zero kolejki i nieporozumień a przecież przepływ ludzi był ogromny i mogło się zdarzyć.
Co do organizacji wnętrza - stali bywalcy jednogłośnie mówili, że ta edycja była największą. Jak dla mnie, układ stoisk i przejścia zorganizowane doskonale i mocno intuicyjnie - przede wszystkim był prawie natychmiastowy i bezpośredni kontakt z wystawcą a nadmiar przestrzeni nie budował zbędnego dystansu. Dla mniejszych, mniej zamożnych firm była znakomita opcja wykupienia stoiska wspólnie z innymi - z czego wielu skorzystało a i my z Piotrem rozpatrujemy taką opcję w przyszłym roku - wspólne stoisko nie tylko obniża cenę, ale znakomicie uzupełnia ofertę co wychodzi dla dobra wszystkich W sumie wad jakichś nie widziałem, natomiast o ile mogę sugerować delikatne korekty, to:
- zorganizowanie kącików dla kameralnych spotkań z klientem - tak by nie obciążały one kosztowo wystawcy
- wprowadzenie automatów z napojami
- wpłynięcie na administratora auli wykładowych, by lepiej panował nad nagłośnieniem, wentylacją i światłem
Z mojej strony targi uważam za wielce udane a szczególne słowa uznania należą się NoGravity i 'Śledziowi" za wspaniałą nocną imprezę - takiej integracji środowiska oby jak najwięcej :D

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2013, 13:21   

jacekplacek napisał/a:
Jak dla mnie, układ stoisk i przejścia zorganizowane doskonale i mocno intuicyjnie

Jasne, tylko po co zastępować intuicję korytarzem? Zwłaszcza że inaczej się nie dało przejść, bo dość trudno było by przedzierać się przez kojce :)
Polecam jako wzorzec BOT Diseldorf. Mimo mas ludzkich dało się chodzić inaczej niż po bazarze Różyckiego (też byłem w dawniejszych latach)

Cytat:
- zorganizowanie kącików dla kameralnych spotkań z klientem - tak by nie obciążały one kosztowo wystawcy

Na wszystkich targach na jakich bywałem takie miejsce jest na stoisku np X-deep miał stolik. Choć trudno nazwać to kameralnym miejscem ze względu na ścisk na samym stanowisku. Kameralne miejsce np na jakichś targach Poznańskich było na zapleczu stoiska, cicho i przytulnie - można było spokojnie pogadać. Nie znaczy to że to nie dobry pomysł tyle że nie wiem czy realny.

jacekplacek napisał/a:
że skoro nurkowe = musik być głównym wejściem, bo niby dlaczego by innym? Dla służby? :D

To nie tak, że patrzy się na swój koniec nosa i za jego pomocą namierzasz cel. Naprawdę zdał by się baner, jakich kilka wisiało na PKN, mówiący że to tu jest to najważniejsze wejście pod słońcem.

Marcin13736 napisał/a:
Proponuje przenieść imprezę do Łodzi. Lepszy dojazd, tańsze ceny za box'y i z pewnością mniejsze korki, niż w W-wie. I do tego więcej miejsc parkingowych...
Może następnym razem w MTŁ

Myślałem także o Łodzi ale także o MTP Poznań a być może w Warszawie też znajdują się odpowiednie miejsca?
Jestem przekonany, po zapytaniu pana Google, że są :)
Ostatnio zmieniony przez Włodek K 13-02-2013, 13:23, w całości zmieniany 1 raz  

jacekplacek
[Usunięty]

Wysłany: 13-02-2013, 13:39   

Włodek, ja nie zamierzałem z nikim polemizować - mi się po prostu podobało co wyraziłem i nie sądzę, bym miał zmienić zdanie. Jeżeli za rok będzie jeszcze lepiej - tym lepiej, prawda? :)
Włodek K napisał/a:
na stoisku np X-deep miał stolik

Tak, duże firmy miały takie miejsca. Nie mniej przydałby się kącik także dla mniejszych - coś w rodzaju kawiarenki, gdzie nie tylko wystawcy mogliby usiąść i pogadać. Targi to także okazja do spotkań po latach a bufet na zewnątrz i tak pękał w szwach :)
Nie mniej, to tylko sugestia, bo przecież na stojąco i bez koli i ciastka, też można pogadać, wymienić telefony itp. :)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu