Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wysyłka do UK
Autor Wiadomość
kelka79 

Stopień: nTMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2013, 12:47   Wysyłka do UK

Witam

Ponieważ w tym temacie nie mam doświadczenia proszę forumowiczów o opinie. Sprzedałem towar klientowi w UK. Otrzymałem od niego informacja, że aby otrzymać należność na konto muszę wcześniej wysłać towar, a potwierdzenie przesłać do banku w UK. Wtedy otrzymam przelew z banku klienta. Czy to jest normalna procedura ? A może jest to próba wyłudzenia?

pozdrawiam

PanHavranek 

Stopień: umiarkowany
Kraj:
Virgin Islands

Wysłany: 22-02-2013, 12:54   

Stary jak świat "wałek nigeryjski" - ale przynajmniej sprzedałeś za dobrą cenę - co ? :ping:
http://www.wykop.pl/link/499777/oszust-na-allegro/
Ostatnio zmieniony przez PanHavranek 22-02-2013, 12:57, w całości zmieniany 1 raz  

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2013, 12:57   

IMHO to jest co najmniej przegięcie.
Czy przed sprzedażą nie ustaliliście jej warunków?

Ja bym się nie zgodził na to, jeśli nie znam i nie ufam odbiorcy.
Jeszcze pytanie: czy nabywca bywa też sprzedawcą? Czy od niego można coś kupić płacąc tak, jak on wymaga od Ciebie?

kelka79 

Stopień: nTMX IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2013, 13:06   

Na szczęście jeszcze niczego nie wysłałem :) Towar jest u mnie. Dzisiaj otrzymałem informacje od kupującego o kolejnych krokach do sfinalizowania transakcji i zapaliła mi się lampka ostrzegawcza. Stąd moje pytanie. Dodam jeszcze, że email jaki otrzymałem z 'banku"
na mojej poczcie ukazał się jako spam. Chyba tak nie powinno być. Stąd moje wątpliwości .

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2013, 13:08   

kelka79 napisał/a:
Witam

Ponieważ w tym temacie nie mam doświadczenia proszę forumowiczów o opinie. Sprzedałem towar klientowi w UK. Otrzymałem od niego informacja, że aby otrzymać należność na konto muszę wcześniej wysłać towar, a potwierdzenie przesłać do banku w UK. Wtedy otrzymam przelew z banku klienta. Czy to jest normalna procedura ? A może jest to próba wyłudzenia?

Nie sądzę dlatego że banku nie interesuje to co Ty sprzedajesz komuś.
Bank przelewa kasę na Twoje konto zgodnie ze zleceniem właściciela konta. Bank nie ma nawet upoważnienia do sprawdzania jakiegoś potwierdzenia nie będącego dokumentacją bankową!

Zatem uważam że to jakaś ściema. Nie wchodził bym w takie coś.
Myślę ze Twój temat dotyczy zwykłych paczek a nie jakichś grubych interesów korporacyjnych.

W praktyce jest tak że po umówieniu się na handel:
Właściciel konta może przesłać Ci potwierdzenie wysyłki kasy generowane w PDF przez bank.
Równolegle Ty możesz wysłać potwierdzenie listu przewozowego także w PDF (np niekiedy możesz o fakcie zlecenia wysyłki automatycznie poinformować za pomocą emaila ze strony zamawiania usługi przesyłki)
Albo możesz zrobić tak: np zlecasz wysyłkę firmie kurierskiej z terminem kilku dni i wtedy masz list przewozowy. Gdybyś nie dostał potwierdzenia bankowego mailem, zawsze możesz wstrzymać wysyłkę i prosić o zwrot kasy za zamówioną a nie zrealizowaną usługę kurierską.

A tak naprawdę wszystko leży w zaufaniu do sprzedającego/kupującego.
Albo wierzysz w jego uczciwość i handlujesz albo masz wątpliwości i się zabezpieczasz np jak wyżej.

[ Dodano: 22-02-2013, 13:15 ]
kelka79 napisał/a:
Dodam jeszcze, że email jaki otrzymałem z 'banku"
na mojej poczcie ukazał się jako spam. Chyba tak nie powinno być. Stąd moje wątpliwości .

Wiele firm i osób prywatnych jest przez automaty antyspamerskie traktowane jako spam. Tym bym się nie przejmował.

Mając dane banku SWIFT i/lub BIC, adres i nazwę "banku" możesz odnaleźć ów bank w internecie i zweryfikować prawdziwość tego listu.
Gdyby jednak okazało się że Twój interesant podszywa się pod bank w celach oszustwa, dostaniesz taką informację bardzo szybko i z pewnością bank wprowadzi jakieś działania policyjne aby wykryć oszusta i go zamknąć.

gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2013, 13:24   

Gdybyś używała PayPal nie byloby problemu - tzn i Ty i kupujący od razu jesteści zabezpieczeni przed ewentualną niuczciwością którejś ze stron.

Włodek K
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2013, 13:27   

PanHavranek napisał/a:

Stary jak świat "wałek nigeryjski" - ale przynajmniej sprzedałeś za dobrą cenę - co ? :ping:
http://www.wykop.pl/link/499777/oszust-na-allegro/

Na taką przewałkę nabrano na niezłą kasę jednego z moich odbiorców balastów.n :(
Z tego typu automatycznych płatności za grubsze handle, czekam na cyferki na moim koncie. :)

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2013, 13:33   

kelka79 napisał/a:
Dodam jeszcze, że email jaki otrzymałem z 'banku"/.../

krótkie pytanie: czy wyobrażasz sobie, żeby w PL bank zajmował się korespondencją z Twoimi sprzedawcami z Allegro?

A na serio: napisz jeden mail do "nabywcy": czekam na przelew na moje konto nr ... w banku o kodzie SWIFT .... do ..., a brak przelewu traktuję jako odstąpienie od umowy.
To maksimum czasu, jaki poświęciłbym na ten - najprawdopodobniej - wałek.

Jeśli to ebay albo allegro - wystaw negatywa po upływie terminu (i ew. wystąp o zwrot prowizji) i tyle.
Ostatnio zmieniony przez ptja 22-02-2013, 13:34, w całości zmieniany 1 raz  

Trajter 

Stopień: wystarczający
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2013, 13:36   

To, że o czymś nie wiemy to nie znaczy, że to nie istnieje.
Polecam zapoznanie się z tematem Akredytywa – może być na wikipedii.

Kelka79 – podeślij mi na priva, to sprawdzę co to jest.

PanHavranek 

Stopień: umiarkowany
Kraj:
Virgin Islands

Wysłany: 22-02-2013, 13:37   

Mechanizm jest prosty - Kali chcieć kupić telefon albo cuś dla wuja , ale albo on albo wuj jest np. w Londynie i strasznie zależy mu na czasie bo to prezent ma być - dlatego płaci podwójną cenę.
Na potwierdzenie dostajesz fałszywy wyciąg z banku - w którym na koncie pieniądze czekają
już tylko na potwierdzenie ,że towar wysłałeś .
Ot i cała misterna sztuczka ...
Wydrukuj sobie dowolny dowód nadania paczki i wyślij - zobaczysz wtedy siano na swoim koncie :509:
Ostatnio zmieniony przez PanHavranek 22-02-2013, 15:11, w całości zmieniany 1 raz  

gazeliusz
[Usunięty]

Wysłany: 22-02-2013, 13:46   

To ja jednak miałem szczęście.. Kupiłem prawie cały sprzęt w UK od prywatnej osoby.. Płatność robiłem przez PayPal po ustaleniach mailowych.. Zrobiłem przelew, gość nadał sprzęt kurierem i podesłał mi nr przesyłki abym mógł sobie ją śledzić. Dostałem to co chciałem plus jeszcze jakieś gratisy.. Z niemiec podobnie z ebay'a kupowałem płacąc przez PayPal. Może przelicznik waluty nie jest najlepszy ale szybko, pewnie komfortowo..

FABER 

Stopień: DiveLife
Kraj:
USSR

Wysłany: 22-02-2013, 14:28   

Temat smierdzi jak moje skarpet :aaa: odpusc Wasc

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2013, 17:19   

A daj linka do aukcji

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 22-02-2013, 18:21   

Trajter napisał/a:
Polecam zapoznanie się z tematem Akredytywa

Nie przesadzaj - wiesz jakie są procedury obecnie w bankach uzyskania akredytywy? Poza tym jest jest zbyt droga

Trajter 

Stopień: wystarczający
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-02-2013, 19:35   

nuras5 napisał/a:
Nie przesadzaj - wiesz jakie są procedury obecnie w bankach uzyskania akredytywy? Poza tym jest jest zbyt droga

No pewnie, że wiem. Dla pewności sprawdziłem jeszcze na swoim rachunku w UK. Rachunek mam w banku HSBC. Przy płatności mam opcje Letter of Credit i dalej Against Documents – dalej wybierasz rodzaj dokumentu np. Delivery note. Koszt obsługi takiej formy płatności wynosi 0 GBP – zero funtów.
Nie jest to może najczęściej spotykana forma płatności, ale miałem ja okazje praktykować w UK jak kupujący. Zaletą tego jest to, że jeśli Sklep sprowadza coś na zamówienie, to obciążają Twoje konto wtedy, kiedy towar wychodzi do Ciebie – nie musisz robić przedpłaty i nie musisz pamiętać, że za np. 4 tygodnie masz zapłacić za coś co zamówiłeś.
Inna sprawa jest akredytywa w Polsce dla firm. Kosztuje zazwyczaj sporo, bo bank traktuje to jak kredyt udzielany klientowi, a nie jako operację debetową (czyli, że odpowiednia kwota jest blokowana przez bank na okoliczność danej płatności z zasobów Twojego konta).

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu