Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wyprawa do Indonezji - spearfishing,scuba,wędkarstwo morskie
Autor Wiadomość
spearo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2013, 14:29   Wyprawa do Indonezji - spearfishing,scuba,wędkarstwo morskie

Indonezja - 10 dniowy rejs w kwietniu. Pełnomorski 100 stopowy jacht nurkowy.
Ekipa międzynarodowa. Cały sprzęt , video filmowanie,miejscowi przewodnicy.
Polowania podwodne, wędkarstwo morskie i scuba.
Tuńczyki, groupery, trewale,makrele.
Jest jeszcze parę miejsc.

:)
=====================
http://spearo.republika.pl
Ostatnio zmieniony przez spearo 16-02-2013, 14:30, w całości zmieniany 1 raz  

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2013, 15:38   

Łowiectwo podwodne to niezbyt elegancka zabawa podobnie jak łowiectwo nawodne.
Może moderatorzy rozpatrzyli by sugestię aby w ogóle zlikwidować wątki dotyczące łowiectwa podwodnego, szczególnie że jak widać, nie są to szeroko dyskutowane wątki a i same tematy nie cieszą się dużą oglądalnością (czytalnością).
Potem ktoś przypadkowy pomyśli sobie, że nurkowie polują na ryby a stąd prosta droga i pretekst aby nas nie wpuszczać do obszarów chronionych bo przecież nie wiadomo co my pod tą wodą robimy, więc pewnie polujemy.
Rozumiem, że ktoś poluje na ryby żeby je zjeść, chociaż akurat polowanie z kuszą powoduje najczęściej odławianie najpiękniejszych i najspokojniejszych ryb ale w powyższym poście w mojej ocenie informacja o polowaniu podana jest w stylu "chodźcie i zabawcie się w strzelanie do ryb" więc tym bardziej mi się to nie podoba.
MSC

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2013, 16:13   

kraken napisał/a:

Może moderatorzy rozpatrzyli by sugestię aby w ogóle zlikwidować wątki dotyczące łowiectwa podwodnego,

jak najbardziej się przyłączam. tak mi się wydaje, że forów o wędkarstwie, czy pewnie i łowiectwie jest sporo i nie powinny być w moim przekonaniu z nurkowymi łączone.

ziemia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2013, 17:25   

Kraken :beer3: !!!!

spearo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2013, 18:39   

Żeby się wypowiadać to trzeba mieć pojęcie.

Zapolujemy i zjemy.

Ktoś założył ten dział.Jak ci nie pasuje to po co tu zaglądasz koleś,jeden z drugim.
Nie udawajcie takich świętych.

Rozumiem,że obaj jesteście wegeterianami. Jecie tylko groszek i marchewkę.
Czy tylko robicie zakupy? Wygodnie takie pierdoły wypisywać.
Ktoś za ciebie zabija kury,zwierzaki i ryby a ty tylko jesz produkty ze sklepu.
A nie przeszkadza ci jak się je hoduje i zabija. Pewnie nie lubicie też tych wszystkich co jedzą karpie na Święta. Czyli wszystkich.I pewnie sami też nie jadacie.Bo to taki kaprys.

Na charterach i wakacjach scuba też podają tylko marchewkę?? Widziałem zupełnie inne menu biedne pomordowane zwierzątka na stole.

Taki z ciebie obrońca? A co takiego zrobiłeś dla środowiska morskiego?
Bo ja i moi koledzy mamy się czym pochwalić.

A co do elegancji to proponuję się zapoznać jak nurkowie scuba zniszczyli i niszczą rafy choćby w Egipcie.Ci z Polski też.I nie jest to bezpodstawne twierdzenie.
Poczytaj, pooglądaj zdjęcia.
Ale każda baza nurkowa szczyci się jacy to oni ekologiczni. Nie wiem jak to nazwać ale nieeleganckie to za słabe słowo. Wszyscy zainteresowani o tym wiedzą.
Jakoś nigdzie nie rzuciły mi się w oczy ani wasze posty ani akcje w obronie raf.

To nie podwodni łowcy szabrują ,niszczą pod wodą tylko niestety co poniektórzy nurkowie scuba. I kłusują z kuszami też. Może weźcie sobie takich na celownik.

W razie problemu ze wzrokiem na stronie głównej forum pisze co poniżej
FORUM-NURAS
Forum dla nurkujących i nie tylko ...

I ode mnie. Może by tak więcej życzliwości, tolerancji i wyrozumiałości.
I będzie przyjemniej na forum. Chyba o to chodzi

=====================
Ostatnio zmieniony przez spearo 16-02-2013, 20:27, w całości zmieniany 2 razy  

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2013, 21:10   

A ja nie widzę nic złego w polowaniu ani na lądzie ani pod wodą, a miałem z do czynienia z jednym i z drugim (w większości biernie).
Jestem przeciw likwidacji działu lub poszczególnych wątków.
Ostatnio zmieniony przez ptja 16-02-2013, 21:38, w całości zmieniany 1 raz  

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2013, 21:22   

Jarku, widzisz, rzecz w tym, że chyba są fora dla polujących i tu i tu, prawda ?

I tam mozecie swobodnie dyskutować o swoich hobby. Natomiast na tym forum jest wiele takich osób, którzy w tym widzą wiele złego, jak i dla nich to hobby, które jest głównym tematem tego forum, kłoci sie z polowaniem podwodnym.

I dlatego, skoro to jest forum głownie dla nurkujących scuba, a są takie dla polujacych podwodnie, to po co tworzyć działy, które dużą część tych scuba po prostu burzą ?

niestety, działu ignorowac nie można...

bruner 

Stopień: nurek swobodny :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2013, 21:31   

lozerka napisał/a:
kraken napisał/a:

Może moderatorzy rozpatrzyli by sugestię aby w ogóle zlikwidować wątki dotyczące łowiectwa podwodnego,

jak najbardziej się przyłączam. tak mi się wydaje, że forów o wędkarstwie, czy pewnie i łowiectwie jest sporo i nie powinny być w moim przekonaniu z nurkowymi łączone.

Nie dosc, ze macie założony taki dział na forum, to w nurkowych periodykach pokazujecie jak wyglada 'skrecanie' sprzętu do nurkowania. Przyjrzyjcie sie jaki sprzet widać na tym zdjeciu z jednego z tych czasopism (nie bedę pisał, z którego, ale można go zamówic w internecie). I nie jest to zdjęcie z Norwegii, a długosć 'sprzętu' jasno sugeruje na jaki rodzaj nurkowania i gdzie sprzęt jest 'skręcany'.

A potem piszecie, żeby nie łączyć łowiectwa z nurkowaniem sprzetowym. Powinno Wam zalezeć, na tym, zeby mieć taki dział, dostepny wszem i wobec, i jasno w nim stawiać sprawę przed całym swiatem, że jak kusza to tylko na wstrzymanym oddechu i tam gdzie to dozwolone, a butle zostaja na brzegu. Bo wędkarze niestety łączą nurków sprzętowych z kłusowaniem z butlami. Zamiatając tematy pod dywan i udając, ze ich nie ma wywołuje się tylko skutek odwrotny.

Taka wyprawa jak przedstawiona w pierwszym poście to piękna przygoda. I nic wiecej. Istnieje cos takiego jak etyka łowcy podwodnego. I mogę zapewnić, ze SPEARO to pod tym wzgledem prawdziwy łowca. Jeden z najlepszych. Zanim coś jeszcze napiszecie to zajrzyjcie najpierw na jego stronę - jednym z najważniejszych działów są regulacje prawne dotyczące spearfishingu w różnych krajach świata.

P.S. Ciekawe czy ten post też zostanie skasowany jako ,niewygodny'...
Ostatnio zmieniony przez bruner 16-02-2013, 21:49, w całości zmieniany 5 razy  

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2013, 21:55   

lozerka napisał/a:
Jarku, widzisz, rzecz w tym, że chyba są fora dla polujących i tu i tu, prawda ? I tam mozecie swobodnie dyskutować o swoich hobby.

robimy to zawzięcie :-)

lozerka napisał/a:
Natomiast na tym forum jest wiele takich osób, którzy w tym widzą wiele złego, jak i dla nich to hobby, które jest głównym tematem tego forum, kłoci sie z polowaniem podwodnym.

może po prostu warto poznać, na czym polega łowiectwo podwodne? Może "wiele złego" widzisz w czymś, co nie ma nic wspólnego z ŁP? Nie raz spotkałem się ze zdziwieniem np. wędkarzy, gdy dowiadywali się, że nurkowanie na wstrzymanym oddechu połączone z polowaniem przy użyciu kuszy to taki sam "amatorski połów ryb" jak wędkowanie.

Pytanie na początek tej ciekawej wymiany zdań: czy wobec wędkarstwa masz takie same odczucia, co wobec łowiectwa podwodnego? Co konkretnie jest tak oburzającego w ŁP?

lozerka napisał/a:
I dlatego, skoro to jest forum głownie dla nurkujących scuba, a są takie dla polujacych podwodnie, to po co tworzyć działy, które dużą część tych scuba po prostu burzą ?

A skąd masz pewność, że Twoje wzburzenie podziela założyciel i właściciel FN? Dlaczego uważasz, że tylko Twoje racja jest właściwa?
Jeśli on podejmie decyzję o likwidacji działu, to oczywiście ją zaakceptuję (a może po prostu ten dział "zamknąć" i udostępnić tylko dla chętnych?).
Ale wydaje mi się, że skoro dział jest, to pewnie nie pojawił się przypadkiem.

lozerka napisał/a:
niestety, działu ignorowac nie można...

a dlaczego nie można?
no fakt, ja uważnie go czytam, ale Ty przecież - podobnie, jak zapewne nie zaglądasz na forum Stowarzyszenia Spearfishing PL - możesz nie zaglądać do tego działu?

I jeszcze jedno pytanie: czy wzburzenie powoduje wyłącznie świadomość, że ktoś zabija ryby w ten sposób czy jakieś konkretne wypowiedzi (moje lub innych łowców) na temat łowiectwa?

lozerka 

Kraj:
Poland

Wysłany: 16-02-2013, 22:16   

NIe bede się odnosić do poszczególnych wypowiedzi, bo jest to ostatni dział, w którym mam ochote sie udzielać.
Nigdy nie rozumiałam zadnego hobby, którego celem jest samodzielne zabicie zwierzaka- łowiectwa, wedkarstwa, polowania z kuszą, czy czegokolwiek w tym rodzaju. I to jest istota moich akurat odczuć. Nie to w jaki sposób, a że w ogole. Nie jadam dziczyzny, od czasu, gdy nurkuje nie jadam ryb. Nie mam ochoty poznawać etyki łowcy podwodnego, jak i etyki wedkarzy, ani mysliwych.

To nie jest kwestia uszanowania mojego zdania, a wzięcia pod uwagę zdania wielu nurków scuba, którzy po prostu tej formy aktywności nie tolerują i są jej przeciwni- i wlasnie dlatego, że dla fanów takiej aktywności są specjalne fora, gdzie mogą się do woli udzielac, przyłaczyłam się do apelu krakena. My nie mamy innych for, na których moglibyśmy o nurkowaniu rozmawiac.

nie można ignorowac działu, bo po prostu w skrypcie takiej funkcji nie ma .
Czego bym nie robiła, dział i nowe pojawiające sie wątki bedę widziała,bo wyświetlają się w nieprzeczytanych.
I zwyczajnie poprosiłam o uszanowanie naszej wrażliwości, bo...dla mnie np te tematy sa zwyczajnie przykre. I o ile mogę unikac zapoznawania sie z tematyka wedkowania, myśliwstwa nie wchodząc na tamte fora, o tyle tu..niestety trudno mi tego uniknąć.

Na szczęscie pozostaje jeszcze ignorowanie wątków.

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 16-02-2013, 22:47   

lozerka napisał/a:
Nie jadam dziczyzny, od czasu, gdy nurkuje nie jadam ryb.

no cóż, ja jadam mięso i nie uważam, żeby w rzeźni zwierzęta mniej cierpiały niż gdy dopadnie je nagle kula myśliwego lub strzała łowcy. Ba, wręcz jestem przekonany, że te z rzeźni cierpią znacznie bardziej.

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2013, 07:07   

A jak musicierpiec biedna marchewka co rosnie sobie przez pare miesiecy a nastepnie ktos ja wyrywa z ziemi, podtapia w wodzie, obcina glowe

pawelk282 

Kraj:
Albania

Wysłany: 17-02-2013, 08:05   

Ja tam nie wyobrazam sobie nurkowania bez kuszy i siatki na homary ;fuck:

ziemia 

Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2013, 09:50   

Dla mnie to trochę tak jakby na forum jeździeckim założyli sobie wątek przewoźnicy z transportów koni na rzeź, no bo niby temat dotyczy koni. Są fora wędkarskie i tam możecie sobie ich uświadamiać jakie to polowanie na bezdechu jest świetne. Jestem użytkownikiem Forum Nuras i mam prawo wyrazić swoje zdanie. Jestem również wegetarianką i wpierdalam biedną marchewkę. Niekoniecznie chcę czytać relacje jak to świetnie można polować na ryby. Ale to jest moje zdanie i mam do tego prawo, tak jak wy umieszczać swoje łowieckie treści.

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 17-02-2013, 10:43   

ziemia napisał/a:
Dla mnie to trochę tak jakby na forum jeździeckim założyli sobie wątek przewoźnicy z transportów koni na rzeź, /.../

Zwróć uwagę, że NIE "założyli sobie wątek", a "właściciel forum utworzył dział".
Bo zauważyłeś, że taki dział jest?
Czujesz różnicę?
Być może Ty widzisz tu forum jeździeckie, ale jest to raczej forum o koniach?
(było parę poprawek: 10:46)
Ostatnio zmieniony przez ptja 17-02-2013, 10:46, w całości zmieniany 2 razy  

Scaner 

Stopień: instruktor NAUI PSAI
Kraj:
Vatican

Wysłany: 17-02-2013, 11:50   Re: Wyprawa do Indonezji - spearfishing,scuba,wędkarstwo mor

spearo napisał/a:
Indonezja - 10 dniowy rejs w kwietniu. Pełnomorski 100 stopowy jacht nurkowy.
Ekipa międzynarodowa. Cały sprzęt , video filmowanie,miejscowi przewodnicy.
Polowania podwodne, wędkarstwo morskie i scuba.
Tuńczyki, groupery, trewale,makrele.
Jest jeszcze parę miejsc.

:)
=====================
Obrazek

A prądem też będziecie łowić ? Bo z tego co się orientuję tam granatami już się nie da.

Jaki wędki stosujecie, macie już coś takiego?
Wersja na akumulator
ech to były czasy

Skoro jest jeszcze parę wolnych miejsc to jako chętny mam pytanie- Czy takie zabawy dla twardzieli też urządzacie WOW!! Twardziele na rybkach
Ostatnio zmieniony przez Scaner 17-02-2013, 12:01, w całości zmieniany 1 raz  

SZymEK vel Tomek 

Stopień: OWD no i te inne też
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2013, 13:20   

spearo napisał/a:
Żeby się wypowiadać to trzeba mieć pojęcie.

Zapolujemy i zjemy.

a co to ma wspólnego z polowaniem? bo dla mnie to tak jak bym poszedł polować do zamkniętej zagrody, gdzie zwierzęta ufnie podchodzą (podpływają)

pawelk282 

Kraj:
Albania

Wysłany: 17-02-2013, 13:30   

SZymEK vel Tomek napisał/a:

a co to ma wspólnego z polowaniem? bo dla mnie to tak jak bym poszedł polować do zamkniętej zagrody, gdzie zwierzęta ufnie podchodzą (podpływają)

Powtórze za spearo: zeby sie wypowiadac, to trzeba miec pojecie.

Aero 

Stopień: st kpr pchor
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2013, 14:34   

a może zamiast robić nagonkę na kilku free z kuszą trzeba ograniczyć połowy masowe ....

JacekKG 

Stopień: hydrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-02-2013, 18:50   

Dlatego jestem za zdecydowanym popieraniem anoreksji, nie ucierpi ryba,prosiak a i marchewka bedzie rosla spokojnie

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu