Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Zasady moderacji
Autor Wiadomość
arkac123 

Stopień: RD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 12:41   Zasady moderacji

martin napisał/a:
arkac123 napisał/a:
Martin, od kilkunastu stron tego wątku pojawiają się prośby o więcej modów, i jednocześnie o określenie jasnych zasad moderacji.

Prosze bardzo, stan aktywnie do zadania – napisz zasady, zostan moderatorem. Do tej pory wszyscy „proszacy“ podwijaja ogon jak tylko maja sami cos zrobic.

Martin, propozycje zmian padły już w wykasowanym wątku......

Ale dobrze, można zacząć jeszcze raz.

Propozycja z mojej strony: każde niekulturalne, obraźliwe zachowanie skutkuje ostrzeżeniem.

Moderatorzy mogliby wycinać obraźliwe posty w każdym dziale, jednak ciąć wątki i wydzielać tematy powinien już admin odpowiedzialny za dany dział - żeby nie było bałaganu, i wojny modów.

Potrzebujemy, oprócz już działających, kilku nowych moderatorów.
Moja propozycja: Yavox, Loozerka, Tymoteusz.

Prośba do wszystkich, aby wpisywali swoje własne sugestie i propozycje zmian i moderatorów....

Może tym razem się uda coś zmienić :ping:
Ostatnio zmieniony przez arkac123 27-06-2013, 14:21, w całości zmieniany 2 razy  

piotrkw 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 12:56   

arkac123 napisał/a:
Potrzebujemy, oprócz już działających, kilku nowych adminów.

???????? To aż tak daleko chcesz się posunąć , ;-) toż to rewolucja , zabieranie własności "bogatym" rozdawanie "biednym" ;-) :)

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 27-06-2013, 12:58   

arkac123 napisał/a:
jednak ciąć wątki i wydzielać tematy powinien już admin odpowiedzialny za dany dział

To jest nie do ogarniecia przez jedna osobe, kazdy z nas ma prace i zycie realne.

arkac123 napisał/a:
Moja propozycja

I znow sie zaczyna: nie pokazuj palcem tylko podnies go do gory ;)

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 27-06-2013, 12:59   

Wklejam to co niesłusznie poleciało do kosza (wpisy, które wg mnie poleciały słusznie - tam zostały).

sowa napisał/a:
wprowadzić obowiazkowa imienna rejestracje z podaniem imienia nazwiska i numeru licencji nurkowej (tylko do wiadomosci admina)
zeby uczestnicy forum nie byli anonimowi
masz wtedy brak oszustów, brak wielu multibytów, brak obrazania imiennego itp

gringo napisał/a:
sowa napisał/a:
masz wtedy brak oszustów, brak wielu multibytów, brak obrazania imiennego itp

a to problem zostac "Janem Kowalskim" z numerem licencji 666777???

TomS napisał/a:

Wtedy Właściciel zapewne podpadnie już pod zarządzającego bazą danych osobowych a to nie jest mu potrzebne i pewnie się nie zgodzi. Bilans korzyści i potencjalnych problemów będzie niewłaściwy. Ale było by to świetne rozwiązanie. Czytać FN można bez rejestracji (i dobrze) ale pisanie powinno być mocno obwarowane narzędziami identyfikującymi piszącego (z poziomu administracji), włącznie z nr telefonu :) Nic tak nie rozładowuje napięcia jak porządna pogadanka :)

Ja wstępnie proponuję aby:
- każdy mod miał uprawnienia wszędzie - to bardzo ważne; opieka nad działem to jedno ale możliwość działania wszędzie to drugie...
- jak najszybciej wymienić CAŁY skład modów bez koleżeńskich refleksji, większość i tak nie funkcjonuje i ich "obecność" jedynie myli i drażni zarazem
- spisać wielostronicowy dokument pomagający w moderacji (coś jak interpretacja regulaminu), oczywiście rozszerzyć regulamin
- uruchomić narzędzia do jawnej identyfikacji miejsca logowania się użytkownika (np. obok lub zamiast ikonek o systemie operacyjnym i rodzaju przeglądarki) - ograniczy to nieco mnożenie bytów a przynajmniej ułatwi identyfikację

piotr_c napisał/a:
TomS napisał/a:
Wtedy Właściciel zapewne podpadnie już pod zarządzającego bazą danych osobowych a to nie jest mu potrzebne i pewnie się nie zgodzi. Bilans korzyści i potencjalnych problemów będzie niewłaściwy. Ale było by to świetne rozwiązanie.

Wystarczyłoby logowanie z użyciem konta facebooka. Wtedy oni trzymają bazę i nikt nie podpada pod polskie przepisy.

To środowisko jest małe a liczba piszących na forum jeszcze mniejsza, więc nie oszukujmy się - przecież 95% osób piszących na forach bardzo łatwo zidentyfikować i jakoś nikt się nie hamuje.

TomS napisał/a:

Najbardziej chodzi o wyeliminowanie tych, którzy z premedytacją, posiadając wiedzę o funkcjonowaniu "internetu", tworzą sobie kilka osobowości głównie aby siać zamęt i pisać prowokacyjnie dla samej prowokacji, tchórzliwie chowając i zmieniając twarze. Gdy jedna postać zostaje odkryta / zidentyfikowana / zdemaskowana / zawstydzona itp.... to pojawiają się pod inną i zabawiają swoje podłe móżdżki cudzym kosztem. Chodzi o osoby niestabilne psychicznie i ich agentów w innych lokalizacjach (uciekanie od identyfikacji IP).

(Uwaga: absolutnie nie mam na myśli Mottiego ani Scanera, żeby nie było głupawych dociekań).

TomS napisał/a:

piotr_c napisał/a:
facebooka

Były już na FN głosy "nigdy przenigdy" odnośnie FB zatem odciął byś w ten sposób pewne osoby od możliwości pisania. Oddzielna sprawa to stosunek Admina do obcej firmy :)

krzys76 napisał/a:
Witam
piotr_c
Wystarczyłoby logowanie z użyciem konta facebooka.

TomS
Były już na FN głosy "nigdy przenigdy" odnośnie FB zatem odciąłbyś w ten sposób pewne osoby od możliwości pisania.

Własnie nie każdy jest na tym niebieskim portalu zalogowany bo nie chce wcale tam być a tu jest już zalogowany i chce kozystac dalej z FN wiec logowanie się przez FB to pomylka
Pozdrawiam

gringo napisał/a:
piotr_c napisał/a:
Wystarczyłoby logowanie z użyciem konta facebooka.

...eee na FB tez mamy pelno fejkow :)

pawlos1976 napisał/a:
Witam ale na fb ktoś sobie założy konto jako Jan Kowalski i dalej mamy to samo.

lozerka napisał/a:
nie wiem, skąd wiara w to, że ujawnienie danych osób tu piszących będzie miało jakikolwiek wpływ na funkcjonowanie forum, skoro przynajmniej od 2 lat, od kiedy ja jestem na forum, największe awantury dzieją się z udziałem osób doskonale znanych z imienia i nazwiska, niemal miejsca zamieszkania, zawodu i jeszcze mających w podpisach wszystkie możliwe stopnie nurkowe, nr licencji, patentów, czy czego tam chcecie :)

Co do tego, co zrobić :) ? Niestety, ja jestem zdania, że żadne regulaminy, żadne nowe zasady tak naprawdę nie zadziałają. Przez lata juz chyba zaniechań, towarzystwo tutaj się mocno rozpasało i w przypadku tak dużej grupy, jeśli ona sama nie będzie wykazywała woli zmian, nawet duża grupa moderatorów chętnych do siedzenia i pracy na pełen etat- nic tu nie zmieni.

Nie zmieni, jeśli sami użytkownicy nie będą mieli woli zmian. I nie chodzi tu o pisanie w temacie, dygresje itp- to pikuś, z tym 2-3 dobrych moderatorów z udziałem guziczków "scalaj, przesuń" jest w stanie sobie poradzić. I do tego tak, potrzebni sa dobrzy moderatorzy. Zresztą- do tego bałaganu też mozna przywyknąć i nie boli :)
Natomiast moderatorzy nie pomogą nic na najwiekszą bolączkę forum.
Chodzi o wzajemne odnoszenie się do siebie, kulturę- nie tylko rozumianą, jako brak wulgaryzmów, agresji itp- ale także prowokowania- czasem mniej, czasem bardziej wyrażnego. Niektórzy naprawdę świetnie opanowali manipulowanie drobnymi akcentami, pochlebstwami rozmówcami, rozmową w taki sposób, że większość nie dostrzega, że jest manipulowana. Szczególnie, że dzieje się to bez naruszania zasad savoir vivre. Nie będę personalizować, wskazywać osób- ale tak myślę, że niektórzy będą wiedzieć, że piszę o nich, bo widząc metody nie mam zadnych wątpliwości, ze jest to w pełni świadome działanie. A wielokrotnie prowadzi ono też do wiekszych, czy mniejszych potyczek.

No i kolejna rzecz- starajmy się na siebie, na to, co piszemy patrzeć zyczliwie. Pamiętajmy, że na pismie nie każdy umie oddać intencje. Nawet jeśli umie, to i tak łatwo je przekręcić. Nie zakładajmy złej woli piszącego- zanim uznamy, że ON/ONA na bank chce nam dosr..ć, weżmy głęboki wdech i poczytajmy jeszcze raz... i nie zaperzać się.

Miało być w pkt. i o konkretach, ale- moim zdaniem- to nie one są receptą na zmiany. Idealistycznie powiem, ze jeśli będziemy to miejsce traktować jak nasze i dbać o nie nie okazyjnie, przy okazji takich wątków, tworząc takie wątki, a w zwykłych dyskusjach- to jedynie to może zmienić. Utworzenie setnego wątku pt. co zrobić, aby było dobrze nie da nic- bo taki watek sobie, a obok w dyskusjach osoba go tworząca dowala rozmówcy w niewybrednych i mocno niekulturalnych słowach. Tak, Sławek, tym razem to personalnie do Ciebie.

Więc- kultura na "codzień" i dużo tolerancji i akceptacji dla innych

[ Dodano: 27-06-2013, 13:03 ]
martin napisał/a:
I znow sie zaczyna: nie pokazuj palcem tylko podnies go do gory
To nie jest takie proste :) Ktoś, kto podnosi palec przeważnie nie do końca się nadaje :D Potrzebne są kandydatury a później zgody kandydatów, może nawet namowy ze strony innych użytkowników.

TomM 

Stopień: Adv. Tmx
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 13:04   Re: Zasady moderacji

arkac123 napisał/a:
kilku nowych adminów

Lepsze bywa wrogiem dobrego.

arkac123 napisał/a:
Moja propozycja

Ostrożnie z życzeniami, bo moga się spełnić i wtedy, to naprawdę będzie już klops.
Czy naprawdę tak rozpiera co poniektórych pycha, że nie mogą się powstrzymać od próby merdania ogonkiem? Przecież logowanie sie do forum internetowego to nie jest imperatyw kategoryczny. To Forum to nie kółko różańcowe, domek dla lalek ani różowy pudelek. W razie potrzeby można przecież zakupić zestaw "Barbie tez nurkuje" i dokupić kucyka pony, który zmoderuje Kena jak puści bąka i sprawa załatwiona.

Co w człowieku powoduje, że pod hasłem naprawiania niby to wspólnego świata próbuje w istocie ustawić go wedle własnej wizji?

TomS 

Stopień: instr. SDI/TDI, PADI
Kraj:
Greenland

Wysłany: 27-06-2013, 13:05   

:roz: piotrkw, nie rozwalajmy tego pierdołami, poproszę :roz:

[ Dodano: 27-06-2013, 13:07 ]
TomM, Uważasz, że powinno zostać tak jak było?

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 27-06-2013, 13:17   

TomM napisał/a:
Co w człowieku powoduje, że pod hasłem naprawiania niby to wspólnego świata próbuje w istocie ustawić go wedle własnej wizji?

Tomku, dziekuje.

[ Dodano: 27-06-2013, 13:21 ]
TomS napisał/a:
To nie jest takie proste

Pewnie ze nie. Wychodzi pewna mentalnosc - chce zeby bylo zajebiscie i zeby inni zrobili to za mnie...

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 13:22   

Żeby taki wątek jak ten miał szanse przynieść korzyści, to powinien tu zaingerować administrator. W przeciwnym wypadku temat zostanie przez moderatora usunięty, tak jak poprzedni, ponieważ na 100% pojawią się tutaj personalne propozycje zmian i usunięcia części moderatorów.

Swoją drogą, bardzo możliwe, że poprzedni temat został usunięty właśnie przez DarkaS.

martin 

Kraj:
Germany

Wysłany: 27-06-2013, 13:25   

Grotto8 napisał/a:
W przeciwnym wypadku temat zostanie przez moderatora usunięty
Grotto8 napisał/a:
Swoją drogą, bardzo możliwe, że poprzedni temat został usunięty właśnie przez DarkaS.

Przestan siac teorie spiskowe - nie.

napoleon604 

Stopień: oczywiście jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 13:26   

Motti, Scaner, Sławek 290
Będzie cudnie :bee;

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 13:27   

Od samego początku jestem tego zdania - to forum istnieje znacznie dłużej, niż większość reformatorów słyszała w ogóle o nurkowaniu. Jego forma i wyraz nie zmieniły sie istotnie przez ten czas - niektórzy odchodzą, inni przychodzą - powody są różne. Jedni nie żyją, innym się znudziło. Niektórzy wracają, potem znów odchodzą. Wolność.
Wirtualna społeczność w miniaturze.
Moderacja jest nie do uniknięcia - choćby z powodów prawnych.
Przy braku ciekawych treści, gdy wionie nudą - pojawia się jak zawsze w takim wypadku zadyma i naprawianie świata - jako tematy zastępcze i zarazem arcyciekawe.

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 13:43   Re: Zasady moderacji

arkac123 napisał/a:
Moja propozycja: Yavox, Loozerka, Tymoteusz.

Gosiu, miło Cię proszę, nie proponuj osób bez wcześniejszej z nimi konsultacji. Ja jestem użytkownikiem, który potrzebuje trzymającego go raz na jakiś czas za twarz moderatora a nie kandydatem. Za bardzo lubię pisać, komentować, ironizować i filozofować, żebym się nadawał do ogarniania takiego zamieszania. Trzeba sobie zdawać sprawę ze swoich deficytów.

martin napisał/a:
Wychodzi pewna mentalnosc - chce zeby bylo zajebiscie i zeby inni zrobili to za mnie...

Martin, proszę Cię - jeżeli jeździsz pociągami i w niektórych się drzwi nie zamykają, to masz prawo wypowiedzieć swoje życzenie poprawy z perspektywy klienta firmy i wtedy propozycja, że jak się nie podoba to wysiadaj albo sam sobie napraw te drzwi nie jest do końca na miejscu.

Część z nas - użytkowników, wypowiada się właśnie z perspektywy klientów owego forum. Nie chcemy być jego moderatorami czy współwłaścicielami, mamy natomiast pewne oczekiwania. Jeżeli firma uważa, że dzięki ich realizacji może coś zyskać, że będzie miała z tego jakieś korzyści, to niech spróbuje coś z tych postulatów wdrożyć. Jeżeli uważa, że nie ma sensu - niech napisze, że odmawia.

Słowa nie pisnę na temat zmian ani narzekań, nie stęknę nawet jeden raz w temacie moderacji od tej pory nawet, jeśli Darek założy temat w którym napisze - zdecydowałem, że będzie dalej tak, jak jest, tak postanowiłem, kropka.
Ostatnio zmieniony przez Yavox 27-06-2013, 13:51, w całości zmieniany 1 raz  

connan1973 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 13:47   

Przy niektórych nowych kandydaturach wyjdzie kabaret a przy innych sekcja zwłok.

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 14:01   

martin napisał/a:
Grotto8 napisał/a:
W przeciwnym wypadku temat zostanie przez moderatora usunięty
Grotto8 napisał/a:

Przestan siac teorie spiskowe - nie.

Bardzo mnie to cieszy.

TomM napisał/a:

Czy naprawdę tak rozpiera co poniektórych pycha, że nie mogą się powstrzymać od próby merdania ogonkiem? Przecież logowanie sie do forum internetowego to nie jest imperatyw kategoryczny. To Forum to nie kółko różańcowe, domek dla lalek ani różowy pudelek. W razie potrzeby można przecież zakupić zestaw "Barbie tez nurkuje" i dokupić kucyka pony, który zmoderuje Kena jak puści bąka i sprawa załatwiona.

Za Boga nie rozumiem o co chodzi ... :)
Jeśli jesteś za dołożeniem modów, a nie za ich wymianą, to napisz, że jesteś za dołożeniem modów, a nie za ich wymianą. A nie zawracasz sobie głowę jakimiś kucykami i bąkami.

Co do jednej z propozycji:
arkac123 napisał/a:

Propozycja z mojej strony: każde niekulturalne, obraźliwe zachowanie skutkuje ostrzeżeniem.

Popieram, pod warunkiem, że "obraźliwe zachowanie" będzie bardzo dobrze zdefiniowane, a nie pozostawione pod interpretację moderatora, który to używa do tej interpretacji przycisku "ostrzeżenie" a nie mózgu.

Co do kandydata:
Na dzień dzisiejszy widzę tylko TomS.
Jest ich oczywiście więcej, ale tylko on na razie zgłosił swoją kandydaturę. (pomimo, że ostatnio coś tam pokrzykuje, że On to nie, bo się zmęczył, zezłościł, obraził czy coś tam...)

TomM napisał/a:

Co w człowieku powoduje, że pod hasłem pozostawienia "wspólnego świata" takim jakie jest, próbuje w istocie pozostawić go zgodnego z własną wizją?

TomM napisał/a:
.
Przy braku ciekawych treści, gdy wionie nudą - pojawia się jak zawsze w takim wypadku zadyma i naprawianie świata - jako tematy zastępcze i zarazem arcyciekawe.

Nikt z "tych awanturujących się" nie chce uniknąć moderacji.
A temat jest beznadziejny, niestety konieczny, a przynajmniej zaznaczający problem.
Tematy zastępcze? - Przecież podobno powstaje 3 tyś postów miesięcznie.
Jest o czym gadać.

Haaaa... :) ... właśnie przeczytałem:
"Czy jest możliwość reklamacji?
Jeżeli uważasz, że niesłusznie dostałeś ostrzeżenie zawsze możesz spróbować się odwołać. Prawie na każdym forum jest miejsce gdzie rozmawia się na tematy dotyczące spraw forum."
Tak jest takie miejsce. Najczęściej w koszu. :)
Ostatnio zmieniony przez Grotto8 27-06-2013, 14:08, w całości zmieniany 1 raz  

connan1973 

Stopień: P1
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 14:10   

Chyba wszyscy zapomnieli że jest jeszcze czat :) i shoutbox :)

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 14:13   

Grotto8 napisał/a:
Za Boga nie rozumiem o co chodzi ...

Czasem nawet inteligentni ludzie czegoś nie rozumieją.

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 14:33   

TomM napisał/a:
Grotto8 napisał/a:
Za Boga nie rozumiem o co chodzi ...

Czasem nawet inteligentni ludzie czegoś nie rozumieją.

TomM, miałam o Tobie bardzo pozytywne zdanie.

Tymczasem czytając, że niezgadzanie się na chamstwo, i wyrażanie swojej opinii to "merdanie ogonkiem", już nie wiem, co o Tobie sądzić....

Jeśli nie masz swoich propozycji - bardzo Ciebie proszę, nie pisz tutaj. Masz do tego wątek obok.

TomM 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 14:44   

arkac123 napisał/a:
bardzo Ciebie proszę, nie pisz tutaj

Zawsze możesz kliknąć mi ignora i po sprawie. BTW: Dystrybutor Mattela jest
tutaj. Tak, mam propozycję. Niech zostanie, jak było, a jak komuś się nie podoba, to ma forum obok.
Ostatnio zmieniony przez TomM 27-06-2013, 14:46, w całości zmieniany 1 raz  

KasiaK 

Stopień: full tmx IANTD
Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 14:55   

TomM napisał/a:
Od samego początku jestem tego zdania - to forum istnieje znacznie dłużej, niż większość reformatorów słyszała w ogóle o nurkowaniu. Jego forma i wyraz nie zmieniły sie istotnie przez ten czas - niektórzy odchodzą, inni przychodzą - powody są różne. Jedni nie żyją, innym się znudziło. Niektórzy wracają, potem znów odchodzą. Wolność.
Wirtualna społeczność w miniaturze.

nie ma przycisku "Lubię to!" a z pewnością bym teraz kliknęła.
Nic dodać, nic ująć.

Dziękuję.

arkac123 

Kraj:
Poland

Wysłany: 27-06-2013, 15:06   

TomM napisał/a:
BTW: Dystrybutor Mattela jest
tutaj.

TomM, bardzo dziękuję za linka do Mattela. Co prawda sama bawię się trochę innymi zabawkami, ale moja najmłodsza córa na pewno skorzysta...... ;)

Widzę już, że ten wątek powoli staje się farsą, więc bez modyfikacji załączam propozycje zmian Mottiego:

Motti napisał/a:

To się zgłaszam.
Dzieci mam synek po studiach, synowa i córka studiują.
Grubasem nie jestem, piwa nie piję.
Prawo jazdy posiadamy: ja, synek i córka.

Zasady mam proste.

1. Wolno pierniczyć na tematy luźno związane z nurkowaniem. Kurczowe trzymanie się konkretnego tematu pozbawia wiele dyskusji duszy. Spłycając je.
2. Wolno być idiotą użytkownikiem, na dowolnym stopniu wyszkolenia.
3. Nie wolno mówić nie kulturalnie, także posługiwać się mową nienawiści, ubraną w akceptowane słowa.
4. Pomówienia są karane natychmiast ostrzeżeniem tymczasowym.
Jeśli pomawiający nie dołączy materiału dowodowego w wyznaczonym terminie, to otrzymuje drugie ostrzeżenie i te są trwałe, wchodzą w dorobek użytkownika forum.
Jeśli materiał będzie dobrze dokumentował potencjalne pomówienie, to zdejmowane jest bez śladu ostrzeżenie za pomówienie tymczasowe.
5. Ostrzeżenia przyznawane jedno osobowo to wypaczenie systemu prawnego, dlatego jest możliwa publiczna negocjacja. Lecz tylko i wyłącznie na podstawie materiału dowodowego. A nie paranoicznego przeświadczenia użytkownika. Moderator ma obowiązek wspierać się w decyzjach na fachowcach z danej dyscypliny.
6. Moderatora można odwołać, nie musi to być fala rzygowin jaka zmyła pewną moderatorkę.
7. Moderator który włazi w dupę konkretnym użytkownikom, może być odwołany.
8. Wolno negocjować treść ostrzeżenia, teraz często treść ostrzeżeń pokazuje że moderator nie ma kompetencji do obsługi kasownika w autobusie.
9. Określenia wartościujące jako element polemiki skutkują trwałym ostrzeżeniem.
Zbyt wiele osób nie radząc sobie posługuje się takimi metodami.
10. moderator wszczynający zadymy, szczególnie i rażąco czepiający się pewnych osób. wylatuje z forum.
Ostatnio zmieniony przez arkac123 27-06-2013, 15:10, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu