prosze o porade.
zamierzam zmierzyc sie z freedivingim. jakie pletwy sugerujecie?
gara 2000? gara 3000? sporasub?
zaznacze iz jestem nowicjuszem w tej dziedzinie.
kiedys, jakies 5 lat temu, "zdobylam" najnizszy stopien w \CMAS (mama gdzies ksiazeczke, ale nawet nie wiem czy ta "zdobycz" tzn. stopien jest jeszcze wazny. czy jest?
teraz zamierzam schodzic bez sprzetu...
dzieki z gory za wszelkie porady.
es
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 08-04-2005, 21:10 Re: Pletwy do freedivingu
es_emka napisał/a:
zamierzam zmierzyc sie z freedivingim. jakie pletwy sugerujecie?
Jeśli dopiero zaczynasz zabawę z free, popływaj sobie w jakichś zwykłych kaloszówkach. W tzw. międzyczasie rozpoznaj środowisko, popożyczaj, potestuj, zobacz które będą dla Ciebie OK.
Z wymienionych przez Ciebie modeli pływałem jedynie w cressi - poprawny, solidny sprzęt bez ekstrawagancji. Jeżeli masz nagłe ciśnienie na długie pióra, to nie będzie to zły wybór. Ale jeszcze się porozglądaj.
PS. A zwierzchność prosimy o przeniesienie tematu do przynależnionego działu
Wiek: 56 Dołączył: 20 Paź 2004 Posty: 2801 Skąd: Warszawa
Wysłany: 09-04-2005, 01:44
Mam G2000 LD (wersja miększa w odróżnieniu od HF) od "nowicjatu" do teraz i jestem zadowolony. Zamienił bym na 3000 ale bez ciśnienia. Zastanów się nad mocą swoich nóg. Jeśli intensywnie biegasz lub rowerujesz to 3000 będą właściwe/akceptowalne. Jeśli nie to bierz G2000 bez stresu. Nie polecam Maresa Avanti Quattro Power (za miękkie i pękają w pewnym miejscu, mała wydajność) a tym bardziej wersji "Pipin" (masakrycznie twarde i kalosz strasznie niewygodny).
Innych nie znam więc nie doradzę.
Mierz na skarpety (minimum 3mm), boso to tylko basen i Afryka.
Polecam maskę Cressi Minima
Powodzenia
Zastanów sie nad mono. Koszt jest niewiele wiekszy, a z doswiadczenia Ci powiem, ze jak raz poplywasz to raczej do pletw nie wrócisz. Sprawdz tez stronke www.freediving.pl , tam jest wiekszosc informacji.
Pozdrawiam
marcineqq [Usunięty]
Wysłany: 01-05-2005, 18:12
Ja mam Gary 3000 i musze powiedziec ze sa swietne maja super kopa tylko jest taka sprawa ze ja mam mocne nogi i sadze ze jak ktos by mial slabsze to nie pociagnie za dlugo.
Sklepow internetowych jest duzo i maja calkiem ciekawy sprzet. Uzyj www.google.pl i wpisz płetwy, sklep
Pozdrawiam
es_emka [Usunięty]
Wysłany: 17-08-2005, 08:55 pletwy
dzieki za wszytskie posty.
zakupilam
wyprobowalam
jestem zadowolona,
to tak w skrocie.
kupilam w koncu gara 2000 hf.
sa ... wspaniale.
wlasnie w ostatni (13-15 sierpnia) weekend "testowalam" je nad jez. narie (Kretowiny). daly mi niezlego kopa. faktycznie sa dosc twarde ale przyzwyczaje sie.
wniosek- nie zman innych ale te moge spokojnie polecic.
pozdrawiam
es
ps: czy wiecie cos moze o jakims wyjezdzie?
wiem ze ostatnio bym nad hancza.
ja dopiero zaczyma f/d, ale patrzenie tez duzo mi daje (satysfakcja)
Brawo Bardzo dobry wybor Gary to obecnie najlepsze bi-płetwy, ktore nie sa carbonowe (zrobione z włókien węglowych), a tym samym nie kosztuja 1200 PLN i wiecej
Sam posiadam Gary 3000 i po 1,5 h treningu na basnie nie moge chodzic
To bardzo ciekawe ze kobieta zainteresowała sie freedivingiem
Zycze miłych i bezpiecznych nurkowań
PS.
Jestem ciekaw Twoich zyciowych wynikow es emko
es_emka [Usunięty]
Wysłany: 17-08-2005, 13:50
nawiazuje do Kretowin...
faktycznie.
moje krazenie zatrzymalo sie w niedziele po porannym freedivingu.
w poniedzialek bylo lepiej.
ciepla kowderke znalazlam w domku nr 20 kilka (drewniany 2 os). calkiem przyjemny i co wazniejsze z ciepla woda)))
na rowerku bylam, przyjemnie bylo w poniedzielek.
czesto tam jezdzicie?
ja bylam pierwszy raz, ale wroce tam jeszcze.
es
[ Dodano: Sro 17 Sie, 2005 ]
moje wyniki?
coz zaczelam nurkowac 8/9 lat temu. potem, jak to bylo w piosence "dlugo, dlugo nic". i stwierdzilam ze bardziej "podnieca"/nakreca (jakkolwiek to nazwac) freediving.
wieksza swoboda, w sensie ciezarow na sobie pod woda, ale bardziej ograniczone pole manewru, zalezne w zupelnosci odemnie bo to ja w koncu biore ten jeden magiczny, zyciodajny wdech i ... plusk.
i to mnie satysfakcjonuje.
dawno temu wstrzymalam oddech "statycznie" na 2:30 sec, teraz to porazka ale pracuje nad tym.
gara owszem daje wycisk, ale to przyjemnosc- czuje ze zrobilam wysilek))
podpowiedz prosze gdzie, jesli chodzi o Warszawe, wpuszczaja na basen z takimi pletewkami. nijak nie mozna ich przemycic...))
kobieta freediver?
hm, czemu nie.
mezczyzni zajmuja lokaty w tabeli f/d ale koebieta tez ma potencjal, wole, mozliwosci, zacietosc.
dziekuje za zyczenia
wzajemnie: tyle samo nurow i wynurzen.
milego dnia
es
Cześć wszystkim. Jestem tu nowy, i tak w temacie chciałbym poprosić o pomoc. Na razie nurkowałem z aparatem(czysto rekreacyjnie,nie zawodowo i wyczynowo), ale chciałbym zacząć nurkować we freedivingu, i zapytać o płetwy, myślałem nad czymś z beuchata i maresa. Do tej pory nurkowałem w gumowych beuchatach kaloszach(było fajnie) ale to był jakiś stary model pożyczony od kolegi, bo go nigdzie nie mogę znaleźć.
Generalnie nie chcę się nastawiać na żadne wyczynówki itp; podchodzę do tego CZYSTO rekreacyjnie, czy polecilibyście mi płetwy które nadawałby się do scuba i free, coś pośrodku? Wiem że wskazane jest posiadanie paskowych i kaloszowych, ale chciałbym uniknąć posiadania płetw dostosowanych do scuba i do freedivingu, chciałbym podkreślić że zamierzam się w to bawić, i wolę uniknąć kupowania czegoś tańszego, wychodzę z założenia że jak chce się coś robić regularnie to lepiej dołożyć parę dziengów i kupić cosik lepszego.
Na marginesie, czytałem że płetwy niby dobiera się do siły nóg pływającego, nie wiem ile w tym prawdy, ale mogę dodać że mam dosyć wytrzymałe nogi bo sporo pływam i biegam(półmaratony).
Zostałem odesłany do tego działu przez użytkowaników
Dziękuję za wszelkie podpowiedzi i odpowiedzi i jeszcze raz Witam WSZYSTKICH użytkowników tego forum
Wysłany: 27-06-2013, 17:53
Gdybyś już nie zerkał do swojego poprzedniego tematu:
Płetwy właściwe do użytkowania i we freedivigu i scuba nie istnieją.
Różne wymagania, możliwości, konstrukcje.
Płetwy kaloszowe "zwykłe" sprawdzą się do free w wersji całkowicie rekreacyjnej i do scuba w wersji: ciepłe wody, wejście z łodzi lub z piasku.
Płetwy paskowe nie sprawdzą się w freedivingu w ogóle. Doprowadzą Cie do szału: latają, wymagają buta, hamują.
Płetwy typu GARA (w dowolnej odmianie: mniejsze amatorsko, większe profeska) spełnią wszystkie Twoje wymagania odnośnie freedivingu. Polecam.
Do nurkowania scuba, zwykłe paskowe (na poziomie rekreacyjnym bez zagłębiania się w modele).
Jak chcesz miększe to Beucha Mundial Competition
Jak chcesz twardsze to Omer Millenium Black
Oba modele kaloszowe, sprawdzone i trudne do zniszczenia w naszych wodach otwartych, a Omerom nie straszne nawet kamieniste dno niektórych naszych rzek.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko