Wysłany: 13-06-2004, 22:11 Rewelacyjne warunki !!!!!!
Witam,
Dziś zrobiliśmy nurka w jez. Świętajno (Narty) miejsc. Warchały i muszę wam powiedzieć, że byłem zdumiony super widocznością jaka dzisiaj była. Był dość silny wiatr przed nurkiem, myślałem że będzie bryndza, a będąc na platformie na 11m widzieliśmy taflę wody i bojkę znaczącą platformę. Na gł. 20m jasno bez użycia latarek temp. ok 6,5C. Warunki idealne do nurkowania :help: . Na miejscu baza, a tam fachowa i miła obsługa. To było moje najlepsze nurkowanie w tym jeziorze. Polecam wszystkim.
Wysłany: 13-06-2004, 23:08
fakt to naprawde fajne miejsce tylko jeden problem z nim jest, jak tam przyjeżdzasz co tydzień to po miesiącu już ci się nudzi, bo cały czas po tych trasach pływać to przesada pozdrawiam
Wysłany: 13-06-2004, 23:58 Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!
Również na Zakrzówku była dzisiaj dobra widzoczność i została nawet potwierdzona przez specjalistów od odczytu widoczności. Po południu, ekipa na pontonie wyposażona w białą tarczę, wykonywała pomiary. Werdykt był ... zadziwiający ! 18 metrów widoczności !
Dwudziesto centymetrowa biała tarcza była widoczna na odległość 9 metrów - ponieważ światło musi wędrować do tarczy i z powrotem do oka, widoczność określono na 18 metrów.
Wiek: 62 Dołączył: 24 Maj 2004 Posty: 3728 Skąd: Katowice
Wysłany: 14-06-2004, 08:07 Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!
waldo napisał/a:
Dwudziesto centymetrowa biała tarcza była widoczna na odległość 9 metrów
Ja przepraszam, ale w tej sytuacji widoczność była 9 metrów, prawda? Nie wiem jakimi metodami posługują się specjaliści, ale dla mnie jak coś widać z 5 m, to widocznośc jest 5 m, a nie 10...
Wysłany: 14-06-2004, 10:43 Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!
lobster napisał/a:
Znaczy jak. Oczy nam sie swieca? To by wyjasnialo, czemu sie mnie dzieci boja...
Światło słoneczne musi przejść odległość od powierzchni do tarczy zanurzonej na 9 metrach i odbić się od tarczy z powrotem do oczu obserwatora - w sumie pokonując drogę 18 metrów. I jest to logiczne wytłumaczenie ustalenia widoczności z punktu widzenia naukowego, ale człowiek będący pod wodą, odległość liczy w jedną stronę
Ostatnio zmieniony przez waldo 14-06-2004, 11:05, w całości zmieniany 2 razy
Wysłany: 14-06-2004, 10:52 Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!
TomM napisał/a:
Ja przepraszam, ale w tej sytuacji widoczność była 9 metrów, prawda? Nie wiem jakimi metodami posługują się specjaliści, ale dla mnie jak coś widać z 5 m, to widocznośc jest 5 m, a nie 10...
Gdyby naukowców zanurzyć i kazać trochę popływać , to być może zmieniliby zasady pomiaru widoczności
Ostatnio zmieniony przez waldo 14-06-2004, 11:16, w całości zmieniany 1 raz
Nurkowałam w Świętajnie 12.06. Potwierdzam to ,że pod woda było zimno Widocznośc nie była aż tak rewelacyjna (widocznie jakieś inne mąciwody przed nami nurkowały) ,ale nie była też zła ( jakieś 4...5 m). Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne. Atmosfera w bazie miła......I jakie słodkie pieski tam mają Warto odwiedzić
maczaty [Usunięty]
Wysłany: 14-06-2004, 16:22
Rumelia napisał/a:
Widocznośc nie była aż tak rewelacyjna (widocznie jakieś inne mąciwody przed nami nurkowały)
Moze to ja???? Cwiczylem sobie zawisanie w toni i troche sie przy tym kurzylo...
Stopień: zdolny ale leniwy
Wysłany: 14-06-2004, 17:28 Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!
waldo napisał/a:
Światło słoneczne musi przejść odległość od powierzchni do tarczy zanurzonej na 9 metrach i odbić się od tarczy z powrotem do oczu obserwatora - w sumie pokonując drogę 18 metrów. I jest to logiczne wytłumaczenie ustalenia widoczności z punktu widzenia naukowego, ale człowiek będący pod wodą, odległość liczy w jedną stronę
Hmm. To na pewno byli naukowcy? Bo wyglada, jakby mieli cos wspolnego z marketingiem .
Wysłany: 14-06-2004, 18:34 Re: Rewelacyjne warunki !!!!!!
waldo napisał/a:
Dwudziesto centymetrowa biała tarcza była widoczna na odległość 9 metrów - ponieważ światło musi wędrować do tarczy i z powrotem do oka, widoczność określono na 18 metrów.
hm... gdyby "nurkową" widoczność pod wodą oprzeć na pomiarach krążkiem Secchiego, można by czasem doszukać się niewiarygodnych wyników nie tylko w polskich wodach...
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko