Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
nurkowanie dekompresyjne a cechy osobnicze
Autor Wiadomość
gringo 

Stopień: AD Deco Vision, mkVI
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-08-2013, 21:00   nurkowanie dekompresyjne a cechy osobnicze

Mam prośbę - piszę prace dyplomową program do planowania nurkowania.
program bedzie modyfikowal plan nurkowania w zaleznosci od pewnych cech nurkujacego,
aby nie przyjmowac pewnych wielkosci jak mi sie wydaje postanowilem przeprowadzic ankiete
jak wam sie wydaje.
Nie ma byc to naukowe podejscie - tylko opierac sie na opiniach osob kotre maja jakies pojecie o nurkowaniach dekompresyjnych
tutaj link do ankiety:
http://www.ankietka.pl/an...nurkowaniu.html
a tutaj hasło
080813
dzieki
Tomek

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-08-2013, 21:10   

Ankieta zacna, ale jeżeli oczekujesz spójnych odpowiedzi od forumowiczów, chyba powinieneś napisać do niej instrukcję.

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 08-08-2013, 21:16   

A taka ankieta to nie jest trochę ustalanie wiedzy medycznej na podstawie głosowania? :)

mi_g 

Stopień: P2,Cave,nTMX
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-08-2013, 07:45   

ptja napisał/a:
A taka ankieta to nie jest trochę ustalanie wiedzy medycznej na podstawie głosowania?

Sadzisz że lepeiej rzucać kostką? :-) Jednak przeprowadzenie ankiety brzmi bardziej naukowo ;-)
Ostatnio zmieniony przez mi_g 09-08-2013, 07:46, w całości zmieniany 1 raz  

gringo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 09-08-2013, 10:10   

Cytat:
A taka ankieta to nie jest trochę ustalanie wiedzy medycznej na podstawie głosowania?

nie jestem na medycynie - wiec badan medycznych nie przeprowadze - a takowych nie znalazlem.
Odpowiedzi na pytania przerobie na "kary" dokladane do GF - byc moze wlacznie z informacja podawana przez program, ze najbezpieczniej jakby planujacy zrezygnowal z nurkowan dekompresyjnych :)

Program jest celem pracy dyplomowej - na tym etapie bez uwzglednienia "kar" program generuje proflie (GF30/80) minimalnie bardziej konserwatywne niz tabele IANTD - po uwzględnieniu kar profile będa jeszcze bardziej konserwatywne :)

zibi_pp 

Stopień: TMX, Instr. NAUI,HSA
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2013, 00:06   

mi_g napisał/a:
ptja napisał/a:

Sadzisz że lepeiej rzucać kostką? :-) Jednak przeprowadzenie ankiety brzmi bardziej naukowo ;-)

"Naukawo" Ta ankieta nie ma nic wspólnego z metodologią naukową.

uuidgen 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2013, 04:07   

zibi_pp napisał/a:
mi_g napisał/a:
ptja napisał/a:

No to trzeba przeformuować ankietę - zestaw pytań "jak długa powinna byc deko w przedstawionej sytuacji" potem line fitting, trochę interpolacji i mamy profile ze 'wsparciem ludu'...

gringo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2013, 08:45   

jak pisalem wczesniej ta ankieta ma zebrac opinie a nie ustalic fakty medyczne
uuidgen napisał/a:

moglbys rozwinac?

Cytat:
No to trzeba przeformuować ankietę - zestaw pytań "jak długa powinna byc deko w przedstawionej sytuacji" potem line fitting, trochę interpolacji i mamy profile ze 'wsparciem ludu'...

cza dekmpresja zalezy glownie od glebokosci czasu i mieszanek oddechowych uzytych podczas calego nurkowania - wiec pytanie musialoby zawierac takie przykladowe nurkowanie, a z tego ciezko byloby cos sensownego wyciagnac dla algorytmu

w celu rozjasnienia napisze jeszcze:
odpowiedzi z pytania 3 - pozwola mi okreslic wage poszczegolnych cech w karze
opowiedzi z kolejnych pytan - rozdzial punktow kary w ramach cechy

dla przykladu cecha plec:
w publikachach mozna znalezc, ze kobiety sa bardziej narazone na DCS'a
wiec jezeli z waszych odpowiedzi wyszloby, ze ta cecha dostala ogolnie 50/100
a punkty "kary" do podzialu to 80
to mezczyzna mialaby 0 punktow kary, a kobieta 40

zibi_pp 

Stopień: TMX, Instr. NAUI,HSA
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2013, 09:44   

gringo napisał/a:

moglbys rozwinac?

Nie jestem Twoim promotorem ale, mam prę ale :) .
Odpowiedz sobie na pytania poniżej:

1. Czy ankieta jest właściwym narzędziem do ustalenia czegokolwiek w tej dziedzinie?
(Poza zbieraniem danych o odbytych nurkowaniach.)
2. Jeśli już "badasz" opinie, to jak weryfikujesz ich prawdziwość?
3. Czy wiesz, jaką wiedzę i praktykę dekompresyjną posiadają osoby udzielające odpowiedzi?
itp.

Ankieta często jest nadużywana, sprawiając wrażenie naukowości podejścia.
W rzeczywistości ankieta jest trudnym narzędziem i wymaga solidnego warsztatu
budowania i interpretowania.

Grotto8 

Stopień: Inst SDI
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2013, 11:14   

Ankieta jest ciekawa. Daje pogląd na poglądy :) Nic więcej.
Jeśli wiedza z niej zaczerpnięta ma być "wykorzystana" w planerze deco, to ja bym chciał wiedzieć jak ten planer będzie się nazywał... :)

gringo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2013, 16:44   

Cytat:
1. Czy ankieta jest właściwym narzędziem do ustalenia czegokolwiek w tej dziedzinie?
(Poza zbieraniem danych o odbytych nurkowaniach.)

widzisz w literaturze sa okreslone faktory ryzyka ale w sumie nic wiecej - ja jak napisalem potrzebuje wiedziec jak nurkowie sami oceniaja udzial tych faktorow w planowaniu nurkowan - jak napisalem ZBIERAM OPINIE A NIE PROWADZE BADAŃ MEDYCZNYCH

zibi_pp napisał/a:
2. Jeśli już "badasz" opinie, to jak weryfikujesz ich prawdziwość?
Cytat:

jak weryfikuje prawdziwosc opini??? - no niestety musze zalozyc, ze jezeli ktos postanawia anonimowo wypelnic ankiete to nie wypelnia jej wymyslaljac sobie odpowiedzi tylko odpowiada tak jak naprawde uwaza - swoja droga jak mialbym zweryfikowac, ze to co mowisz to jest to co naprawde myslisz?
zibi_pp napisał/a:
3. Czy wiesz, jaką wiedzę i praktykę dekompresyjną posiadają osoby udzielające odpowiedzi?

no w dwoch pierwszych pytaniach jest o to wlasnie pytam - odpowiedzi na nie pozwola mi okreslic co mysla o swojej wiedzy i praktyce osoby ktore wypelniaja ankiete

pozniej mam mozliwosc porowania wynikow i ich przeanalizowania

Grotto8 napisał/a:
eśli wiedza z niej zaczerpnięta ma być "wykorzystana" w planerze deco, to ja bym chciał wiedzieć jak ten planer będzie się nazywał...

planer nie bedzie dostepny/upubliczniany - to ma byc praca dyplomowa i tyle
swoja droga cechy osobnicze beda tylko zwiekszaly konserwatyzm, a juz w tej chwili profile generowane z programu sa calkiem konserwatywne - w porownaniu np z tabelami IANTD
Ostatnio zmieniony przez gringo 10-08-2013, 16:51, w całości zmieniany 1 raz  

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2013, 16:52   

gringo napisał/a:
i taka ciekawostka przy okazaji testowania programy (bez uwzglednienia cech osobniczych) i porownywania z innymi programami jestem nieco zszokowany - czesc programow generuje

No nie trzymaj nas w niepewności i napisz, co generuje? Chyba, że to dopiero będzie w następnym odcinku...

uuidgen 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2013, 18:07   

gringo napisał/a:
jak pisalem wczesniej ta ankieta ma zebrac opinie a nie ustalic fakty medyczne
uuidgen napisał/a:
moglbys rozwinac?
Troche popsułeś cytowanie, bo to nie moje słowa, ale, że w sumie sie z nimi zgadzam:
- nie jest 'naukowym' ustalanie 'faktów naukowych' za pomocą ankiety - bo m.i. by wyszło że w USA Ziemia jest płaska
Cytat:
cza dekmpresja zalezy glownie od glebokosci czasu i mieszanek oddechowych uzytych podczas calego nurkowania - wiec pytanie musialoby zawierac takie przykladowe nurkowanie, a z tego ciezko byloby cos sensownego wyciagnac dla algorytmu
O! I tu już piszesz sensownie, ale skoro zależy od tylu zmiennych to jaki sens ma pytanie o 'widzimisie' ludzi bez wykształcenia kierunkowego?
Zauważ, że zarówno dział 'wypadki nurkowe' jak i raporty dan zawierają sporo opisów przypadków 'doświadczony nurek myślał, że zna swój organizm i dcs go przy {...-do wyboru głebokim, powtórzeniowym, ping-pong, przy odwodnieniu...} nurkowaniu nie spotka'
Cytat:
w celu rozjasnienia napisze jeszcze: odpowiedzi z pytania 3 - pozwola mi okreslic wage poszczegolnych cech w karze opowiedzi z kolejnych pytan - rozdzial punktow kary w ramach cechy
Sorry, ale pachnie mi to brakami w przygotowaniu teoretycznym.
Algorytm który stosujesz imo niepotrzebnie 'usprawniasz' wymyślonymi karami podczas gdy wystarczy odpowiednie operowanie m-value. Zamiast 30/80 + kary mozesz robić przecież 10/90 albo 40/60 zależnie od tego na ile ma być 'bezpiecznie.
Cytat:
dla przykladu cecha plec: w publikachach mozna znalezc, ze kobiety sa bardziej narazone na DCS'a wiec jezeli z waszych odpowiedzi wyszloby, ze ta cecha dostala ogolnie 50/100 a punkty "kary" do podzialu to 80 to mezczyzna mialaby 0 punktow kary, a kobieta 40
Gdyby wyszło z ankiet... Chciałbyś, żeby lekarz wychodził z gabinetu i ankietował innych pacjentów co ci jest,czy zajrzał do literatury?
Tak samo z dekompresją - skoro w literaturze masz np. 'kobieta - względne ryzyko +5%' to dajesz w programie opcję 'uwzględnij płeć' i przeliczasz ryzyko całkowite z uwzględnieniem tego, a nie wprowadzasz 'ankietową' poprawkę. google scholar i pubmed powinny dostarczyć trochę danych.

gringo 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-08-2013, 18:48   

uuidgen,
ciagle widze, ze szukacie dziuru w calym, tam gdzie jej nie ma
mam napisac prace dyplomowa czyli udowodnic ze potrafie wykorzystac wiedze,ktora zdobylem na studiach - napisac program - porownac jego wyniki z innymi, moglem rownie dobrze wybrac inny temat - to mnie akurat interesuje

algorytmy liczenia dekompresji sa powszchnie znane i nic nowego nie wymyslilem i nie zamierzam

idea nie jest wymyslalnie nowego algorytmu tylko inne podejscie do tematu
np
zanim program sie uruchomie poprosi o wypelnienie ankiety - jedno z pytan jest o posiadany stopien nurkowy - wiec jezeli ktos wprowadzi PADI owd - to nie wprowadzi do planowania ani glebokosci przekraczajacej jego uprawnienia ani tez nie wprowadzi innego gazu niz powietrze

jezeli ktos np napisze, ze pali bardzo duzo, jest alkoholikiem z otyloscia i ma 99 lat - program mu odradzi nurkowanie dekompresyjne i ustawi GFy na 0/0 z blokada mozliwosci zmiany tego parametru itd

Kiedys w rozmowie z doktorem Krzyzakiem uslyszalem, ze co z tego ze mamy komputery nurkowe, programy do planowania dekompresji jezeli nie potrafimy ich rozsadnie uzywac - tzn wielu znas ani nie rozymie po co sa GF ani tego dlaczego takie, a nie inne ich ustawianie zmienia profil, nikt sie nie zastanawia, ze palac i przy braku kondycji powinien sie zastanowic czy aby GF 30/80 to dla niego odpowiednie ustawienie etc.

albo np sa sa rozne metody podejscia do GF np.
- GFy ustawiane od planowanej glebokosci
- GF ustawiane dopiero od pierwszego przystanku dekompresyjnego

podsumowujac program bedzie zaostrzal ustawienia programu od podstawowych na podstawie opini osob deklraujacych ze maja pojecie o dekompresji i nurkowaniach dekompresyjnych

a tak swoja droga przyklad z nurkowiska:
robisz plan nurkowania i twoj kolega alob instruktor z duzym doswiadczeniem (ale bez wyksztalcenia medycznego i odpowiednich badan medycznych) z boku doradza Ci, ze twoj plan jest nieco za malo konserwatywny to nie bierzesz tego pod uwage? a jak jeszcze z 5-10 osob powie to samo?

[ Dodano: 10-08-2013, 18:59 ]
uuidgen napisał/a:
skoro w literaturze masz np. 'kobieta - względne ryzyko +5%'

mozesz podac zrodlo?
Ostatnio zmieniony przez gringo 10-08-2013, 18:51, w całości zmieniany 1 raz  

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu