z tego co pamietam adv nx w cmasie (a masz w stopce p2) daje ci uprawnienia do używania 2 gazów deco z tlenem włacznie, nieograniczony czas decompresji, ale nie podnosi co głebokosci.
Wiec jesli masz uprawnia p2- do 40metrów
p3- do 50 metrów
pomijajac oczywiscie jakies tam zmiany które były w cmasie, czyli ostatnimi czasy zmniejszenie limitu głebokosci p2 i p3
Już mam p3 tylko nie uaktualniłem stopki. Właśnie wiem wszędzie zmiany, a nie wszędzie uaktualnione. Dlatego pytam, a z ciekawości dlaczego nie polecasz PN2.
PZDR
Wysłany: 27-09-2013, 11:10
Paweł, akurat adv ntx chyba we wszystkich organizacjach daje zbliżone uprawnienia- 45 m, jeden gaz deco 50 ntx i deco 10 minut ( okrutnie cięzko się w tych limitach zmieścić )
Ale po co Tobie z P3 adv.ntx? Nie możesz przeskoczyć na coś trimixowego od razu? Jest choćby adv trimix rec - tylko nie wiem, jak crossowanie wygląda z CMAS-em
Tymoteusz, pawlos nurkuje ..normalnie ! Mimo, że z P3 ( jeśli tego kursu właśnie nie polecasz... chociaż chyba się pogubiłam w tym, czego nie polecasz )
Ostatnio zmieniony przez lozerka 27-09-2013, 11:13, w całości zmieniany 3 razy
Może trochę źle napisałem, nie polecam takiego kursu jaki ja miałem, ale nie o tym tu piszemy.
Wg standardów to 4 nurkowania, wg mnie trochę mało, jeśli masz do ogarnięcia przejście z konfiguracji rec na tech, i zabawę z 4 stage (uprawnienia na pływanie z 2, ale ćwiczysz odbieranie od partnera)
Twinset to chyba masz wiec problemów nie będzie.
P3- hmm, na tym kursie (ja tak miałem) to na temat dekompresji za dużo się nie nauczyłem wieć odradzałbym ominięcie adv.nx i deco proc.
Tak naprawdę to sugerowałbym ci zrobić od razu combo czyli do poziomu max nurkowanie powietrzne i 2 stage i tlenem włącznie- coś co proponuje każda organizacja
Wysłany: 27-09-2013, 12:54
TYMOTEUSZ napisał/a:
z tego co pamietam adv nx w cmasie (a masz w stopce p2) daje ci uprawnienia do używania 2 gazów deco z tlenem włacznie, nieograniczony czas decompresji, ale nie podnosi co głebokosci.
Niestety ten kurs PN2 daje tylko możliwość używania jednego gazu deco
Dopiero kurs PT1 ( nTmx) daje mżliwość rozszrzenia o drugi gaz
Pozdrawiam Jacek
Bogdan Kobierzycki z łódzkiego Posejdona robi Advance'a NITROX tel 601357609
www.posejdon.com.pl
Pogadaj z nim. Ostatnio robił z chłopakami. Jest ujęty jako instruktor w CMAS , IANTD...
Cześć,
PSAI - Adv.Nitrox - 45 metrów, deco bez ograniczeń czasowych i gazowych - do 100 tlenu włącznie.
Witam ile butli dopuszczalnych, jest jakiś limit.
PZDR
Cześć,
szkolenie jest z jedną butlą deco, ale nie ma w uprawnieniach ograniczeń co do ilości butli, czasu i składu mieszaki. Wg mnie opanowanie drugiej butli deco to kwestia kilku nurków treningowych, najlepiej z ogarniętym partnerem.
Witam trochę odświeżę temat, jak to wygląda robiłem wszystkie szkolenia w SSI.
I chciałbym jakieś szkolenie by mieć uprawnienia do nurkowania z deco i stage ale do 50 metrów chociaż. Zrobiłem teraz sobie Adv Ntrx w SSi ale hmmmm ......
Niestety ten kurs PN2 daje tylko możliwość używania jednego gazu deco
Dopiero kurs PT1 ( nTmx) daje mżliwość rozszrzenia o drugi gaz
Pozdrawiam Jacek
bzdura!
po PN2 uzywasz tylu butli z Nx ilu chcesz i jakim chcesz. warunkiem jest nieprzekraczanie Ppo2 w fazie Bootom PPo2 1,4 Ata (zgodnie z podiadamymi uprawnieniakmi gł max), a w fazie deco 1,6Ata oczywiscie bez mieszanin helowych
Ostatnio zmieniony przez syn_biskupa 17-10-2013, 13:04, w całości zmieniany 2 razy
dokładnie- potwierdzam bo mam taki kurs.
Gdzieś juz pisałem - po adv nx w cmas mozesz nurkować i z 15 róznymi gazami deco z tlenem włacznie.
To co cię ogranicza to oczywiście ppo2, i głebokośc- ten kurs nie podnosi głebokosci wiec jesli masz p2- 40, p3-50 (tak było kiedyś,teraz coś podobno się pozmniejszało z głebokosciami)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko