Wysłany: 26-02-2013, 14:53 CMAS PNA, PNO, PE a inne organizacje
Witam,
wiadomym mi jest, że mając P1 wydane w tym roku przed kursem na P2 muszę zdobyć specjalizacje PNA, PNO i PE. Czy można zrobić to w innej organizacji a potem przystąpić do kursu P2 ? I proszę nie dociekać dlaczego!!
Wysłany: 26-02-2013, 15:01
Jak najbardziej można.
Zarówno robiąc te specjalizacje samodzielnie albo kończąc kurs AOWD w którejś z organizacji.
(AOWD plus Rescue to byłby odpowiednik P2).
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 26-02-2013, 15:03
Mi chodzi tylko o te 3 specjalizacje wymagane przed kursem P2. Kurs P2 już w CMAS
Wysłany: 26-02-2013, 15:29
gazeliusz napisał/a:
Mi chodzi tylko o te 3 specjalizacje wymagane przed kursem P2. Kurs P2 już w CMAS
Tak są to obowiązkowe specjalizacje i jak najbardziej PNO i PNA mogą być zrobione w innych organizacjach.
Co do specjalizacji PE to trudno przyrównać ją do innych kursów.
Może mając w PADI AOWD i specjalizacje: Doskonała pływalność oraz Puszczanie bojki
Pozdrawiam Jacek
maran, akurat wiem, ale nie w KDP, a w LIFRAS i tutaj nikt nie wymaga specjalizacji by podejść do P2. Ogólnie to do P3 to chyba wszystko jest w kursie.
Wiek: 51 Dołączył: 21 Mar 2004 Posty: 651 Skąd: Bialystok
Wysłany: 26-02-2013, 16:08
Voltek napisał/a:
Jednym słowem: Jest CMAS i CMAS
Myślisz że rozpoczynającego wątek obchodzi jakiś Lifras czy inne baja bongo. Zadał konkretne pytanie, dał dodatkowo link do strony KDP. Więc nie pytał o baja bongo w hono lulu tylko o KDP w Polsce.
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 26-02-2013, 16:32
Baja bongo i banja luki też poszerzają horyzonty Widać co się dzieje w ''organizacji'' na świecie.. Ale fakt, moje pytanie dotyczy naszego podwórka.. Czy te specjalizacje to oddzielne plastiki czy pieczątki w dzienniczku?
Wysłany: 26-02-2013, 16:45
Te specjalizacje to zarówno wpis do Książeczki Płetwonurka jak i plastik (oficjalne stanowisko KDP -bo rozumiem że cały czas mowa o KDP - jest takie że plastik jest obowiązkowy-jak jest w realu każdy wie sam).
Szkoliłem się w CMAS jeszcze starym systemem i na kilkanaście kursów i specjalizacji nie mam ani jednego plastiku CMAS.
Jak jest w przypadku osób robiących np. same specjalizacje w KDP i nieposiadających książeczki - nie wiem...
...choc z doświadczenia wiem że w KDP pewnie bedą wymagali żeby kupic książeczkę...
Wysłany: 27-02-2013, 16:27
A ja jako że robiłem P2 dawno temu to teoretycznie powinienem się zgłosić i dostać brakujace specjalizacje po opłaceniu plastików. Ale w sumie nie wiem czy jest mi to potrzebne...
jacekplacek [Usunięty]
Wysłany: 28-02-2013, 10:10
gazeliusz napisał/a:
wiadomym mi jest, że mając P1 wydane w tym roku przed kursem na P2 muszę zdobyć specjalizacje PNA, PNO i PE. Czy można zrobić to w innej organizacji a potem przystąpić do kursu P2 ? I proszę nie dociekać dlaczego!!
Słusznie padło pytanie "w którym CMAS masz zamiar sę szkolić". Piszesz, że zależy Ci na P2. Szkoląc się w PZPn CMAS pewnie żadnej specjalizacji nie potrzebujesz - instruktorem jest to np. Włodek Kołacz, szkoda, że się nie wypowiedział, ale uderz do Niego na priv, na pewno wyczerpująco odpowie.
Drugim z CMASów w Polsce jest LOK CMAS,gdzie nie widzę wszystkich specjalizacji, które wymieniłeś. Stopień wyższy *** w LOK CMAS ma forumowy Hajowatha i też zapewne z przyjemnością opowie Ci o szkoleniach i niezbędnych specjalizacjach
Ostatnim z polskich CMASów - a historycznie pierwszą polską organizacją, jaka wystarała się w CMAS o członkostwo - jest KDP CMAS, czyli dokładnie ta, gdzie masz te udziwnione nazwy stopni i specjalizacji (na świecie nie ma czegoś takiego jak P1, P2, XY-HWC.... są natomiast gwiazdki i konkretne nazwy. Sprawa komplikuje się o tyle, że np. spełniając "z górką" wymogi jednego polskiego CMASa, możesz nie być dopuszczony do kursu w drugim, ale mając stopień na który dopuszczono Cię w dowolnym, już NIKT nie ma prawa go podważyć - jak dla mnie komedia.
Może przemyśl sobie "który instruktor wyszkoli Cię najlepiej" a potem kombinuj ze specjalizacjami. Pod wodą liczy się umiejętność a nie federacja czy ilość specjalizacji - bo te, jak będą zrobione "na sztukę" niewiele pomogą.
Aby nie kombinować przesyłam zapis z standardów szkolenia KDP/CMAS na 2013r
Warunki uczestnictwa w kursie P2:
• ukończone 16 lat,
• posiadanie stopnia Płetwonurka KDP/CMAS*(P1), potwierdzonego certyfikatem KDP/CMAS lub równorzędnego stopnia innej organizacji,
• posiadanie stopni specjalistycznych, potwierdzonych certyfikatami KDP/CMAS z zakresu nurkowania nocnego (PNO), nurkowania nawigacyjnego (PNA) i nurkowania
eksploracyjnego (PE) lub równorzędnych stopni innych organizacji,
• zalogowane 30 nurkowań (łącznie z nurkowaniami szkoleniowymi), w tym przynajmniej 10 na głębokość większą niż 15 m,
• zgoda rodziców lub opiekunów prawnych w przypadku osób niepełnoletnich,
• orzeczenie lekarza o zdolności do uprawiania płetwonurkowania.
Więc jak widać mogą to być specjalizacje z innych federacji
Ostatnio zmieniony przez Martin Kasiński 28-02-2013, 10:15, w całości zmieniany 1 raz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko