Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Pytanie o kurs na suchar Wroclaw i okolice - Luty br.
Autor Wiadomość
tete 

Stopień: resc + spec
Kraj:
Denmark

Wysłany: 02-01-2014, 13:18   Pytanie o kurs na suchar Wroclaw i okolice - Luty br.

Witam. Sory za smiecenie stricte prywatna sprawa :)
Mieszkam na stale w polnocnej Danii, co jak sie domyslacie skazuje mnie na suchar.
Z powodow jezykowych (i nie ukrywam finansowych) Pl ma nadal przewage :)))
Czy ktos mi moze pomoc w znalezieniu i zrobieniu kursu na suchar w lutym we Wroclawiu lub okolicach? help! :)))
Pozdr.TT

Olaff 

Stopień: SM / Into To Cave
Kraj:
United Kingdom

Wysłany: 02-01-2014, 15:14   

skontaktuj sie z wroclawska szkola submariner.pl

PiotrKl 

Stopień: Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2014, 21:07   

Witaj,
Masz jeszcze aquamatic.pl, oraz atmo.pl
W lutym liczę że będzie lód na zbiornikach :hihi-: :tak: i raczej może być problem z takim kursem

alimor 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 02-01-2014, 23:56   

ja polecam http://www.ultradive.com.pl/index.php

norbertkoziar 

Stopień: *** CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2014, 07:11   

hej, zdecydowanie Ultra Dive

tete 

Kraj:
Denmark

Wysłany: 03-01-2014, 10:23   

Dzieki serdeczne wszystkim za wpisy tu i na skrzynke :) "Nuras" Jest Wielki!
Zamykam temat i teraz dopiero mam zagwozdke :))))
Dzieki!
TT

ps. co do tego lodu, to jesli jutro wrzuce temat "gdzie najlepiej zrobic w lutym kurs na suchar w tropikach" to mnie zbanujcie albo kliknijcie w "ignore" :)))
podr't

ps.2
a moze ktos wie czy mozna zrobic kurs na suchar w lutym w Sharmie???? powaznie!
:))))))

ferret 

Stopień: Wystarczający
Kraj:
Switzerland

Wysłany: 03-01-2014, 11:36   

tete napisał/a:
Zamykam temat i teraz dopiero mam zagwozdke :))))
Dzieki!
TT

ps. co do tego lodu, to jesli jutro wrzuce temat "gdzie najlepiej zrobic w lutym kurs na suchar w tropikach" to mnie zbanujcie albo kliknijcie w "ignore" :)))
podr't

ps.2
a moze ktos wie czy mozna zrobic kurs na suchar w lutym w Sharmie???? powaznie!
:))))))

Kurs na na suchy można zrobić wszędzie, nawet w lutym w Dahab. To nie problem. Pytanie tylko po co? To nie jest żadna filozofia, jeśli masz partnura co ma doświadczenie w suchym to niech Ci pokaże parę trików w stylu przewrotki itp. Musisz wiedzieć co zrobić w przypadku gdy odwróci Ciebie do góry nogami i cały gaz pójdzie w nogawki, tak by nie wyjechać niekontrolowanie na powierzchnię nogami do góry. I to cała filozofia. Reszta to kwestia praktyki. Po kilkunastu nurkowaniach będzie OK.

tete 

Kraj:
Denmark

Wysłany: 03-01-2014, 12:01   

Oki Doki Kol. ferret - uwielbiam forumiane polemiki.
jesli masz swoj suchar, lodke, maszynki do blendowania nitroksu i zatopione czolenko w przydomowym oczku to jestes free :)
jak chce w Danii poplynac z lokalnym klubem na wrak w Morzu Polnocnym to zaczynamy rozmowe od przegladu plastikow: boat sp-OK, wreck sp-OK, itd. co kraj to obyczaj ale btw ciekawe jak w Chelwecji - to jakby nie bylo dosc konkretne panstewko...
To moze banal ale jak nie masz swojego suchara albo nie masz miesca w walizce zeby go targac np. za ocean to bez plastiku nie pozyczysz, adieu! nieprawdaz???

Dzieki za re, szczegolnie za triki. Zapamietam na dobry poczatek.
Pozdrawiam Ciebie i urocze kocie lby starego Zurichu ;)
tete

PiotrKl 

Stopień: Rescue
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2014, 17:27   

tete - ciężko uczyć się suchego po lodem na 20 metrowej linie ;)
Ale można ;)

piotr_c 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-01-2014, 20:10   

tete napisał/a:
jak chce w Danii poplynac z lokalnym klubem na wrak w Morzu Polnocnym to zaczynamy rozmowe od przegladu plastikow:

Boat i wreck to jeszcze rozumiem. Ale nikt nigdy i nigdzie nie pytał mnie o kurs na suchara - nawet przy wypożyczaniu. Dopytaj czy na pewno wymagają plastiku. Z tego co ostatnio usłyszałem w Finlandii robią większość OWD w suchych i wtedy nie wystawiają dodatkowego plastiku.
Ostatnio zmieniony przez piotr_c 03-01-2014, 20:11, w całości zmieniany 1 raz  

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2014, 20:36   

No dobra a jak chce podnosic kwalifikacje?Wiele organizacji na niektóre kursy wymaga zestawu papierów np.zestaw dwu butlowy,nitrox,suchy skafander.To znaczy ,że jak pójdę do obcego instruktora na kurs techniczny i mu powiem ,że umiem od szwagra ale papieru nie mam to mnie puści.A co powie prokurator,jak będąc na 50m.nadmucha mnie jak balon i wywali na wierzch a instruktor zostanie na dole.Co powie instruktor? Że głupi kursant nie miał papieru, ale zapomniał co mu mówił szwagier?
Ostatnio zmieniony przez makalu 03-01-2014, 20:37, w całości zmieniany 1 raz  

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2014, 20:49   

makalu napisał/a:
No dobra a jak chce podnosic kwalifikacje?Wiele organizacji na niektóre kursy wymaga zestawu papierów np.zestaw dwu butlowy,nitrox,suchy skafander.To znaczy ,że jak pójdę do obcego instruktora na kurs techniczny i mu powiem ,że umiem od szwagra ale papieru nie mam to mnie puści.

Niektóre organizacje - np. IANTD - dopuszczają, zamiast plastików "przekonanie instruktora, że się potrafi" - choć nie spotkałem takiego, który dałby się przekonać :D
W TDI nie mam formalnych wymogów co do okazania certyfikatu na twina czy suchy skafander. Obsługi twina uczysz się w ramach np. AdvNitrx&Deco Proc. Natomiast czy umiesz obsłużyć suchy, to widać w pierwszych minutach nurkowania.
makalu napisał/a:
A co powie prokurator,jak będąc na 50m.nadmucha mnie jak balon i wywali na wierzch

A niby jakim cudem?

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2014, 21:15   

JacekB napisał/a:
makalu napisał/a:
A co powie prokurator,jak będąc na 50m.nadmucha mnie jak balon i wywali na wierzch

A niby jakim cudem?

Tak teoretyzuję.Bo prokuratorzy też teoretyzują.Może zapytają instruktora:,,Czy wiedział Pan ,że kursant posługuje się sprzętem którego nie potrafi obsłużyc(brak reakcji kursanta na samo pompowanie suchara),a pomimo to uwierzył Pan na słowo i zanurkował z nim na 50m w trakcie kursu?

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2014, 21:21   

makalu napisał/a:
JacekB napisał/a:
makalu napisał/a:

A niby jakim cudem?

Tak teoretyzuję.Bo prokuratorzy też teoretyzują.Może zapytają instruktora:,,Czy wiedział Pan ,że kursant posługuje się sprzętem którego nie potrafi obsłużyc(brak reakcji kursanta na samo pompowanie suchara),a pomimo to uwierzył Pan na słowo i zanurkował z nim na 50m w trakcie kursu?

Szkoda, że nie czytasz postów w całości. A napisałem w nim:
JacekB napisał/a:
czy umiesz obsłużyć suchy, to widać w pierwszych minutach nurkowania.

50m to w każdej normalnej federacji bardzo poważny stopień techniczny a nurkowania odbywają się z dwubutlowym zestawie plecowym + 2 butle boczne. By dojść do tego etapu, jest do wykonania tyle skillsów, że jakiekolwiek problemy wyjdą zanim instruktor weźmie Cię na większą głębokość.

ptja
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2014, 21:34   

makalu napisał/a:
No dobra a jak chce podnosic kwalifikacje?Wiele organizacji na niektóre kursy wymaga zestawu papierów np.zestaw dwu butlowy,nitrox,suchy skafander.To znaczy ,że jak pójdę do obcego instruktora na kurs techniczny i mu powiem ,że umiem od szwagra ale papieru nie mam to mnie puści.

na nitrox pewnie poprosi o glejt EANx i ew. deep, ale innych nie widzę w wymaganiach np. IANTD (na stronie centrali)
Ostatnio zmieniony przez ptja 03-01-2014, 21:37, w całości zmieniany 3 razy  

makalu
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2014, 21:45   

Na ABC(takie Fundy)w Psai wymaga się suchy,nitrox,zestaw twin.A czy instruktorzy naprawdę sprawdzają nie wiem,przepisy wymagają.Aby potem zrobic zaawansowany nitrox trzeba właśnie kursu ABC,więc generalnie też na suchy skafander.

JacekB
[Usunięty]

Wysłany: 03-01-2014, 21:54   

makalu napisał/a:
Na ABC(takie Fundy)w Psai wymaga się suchy,nitrox,zestaw twin.A czy instruktorzy naprawdę sprawdzają nie wiem,przepisy wymagają.Aby potem zrobic zaawansowany nitrox trzeba właśnie kursu ABC,więc generalnie też na suchy skafander.

W Inowrocławiu masz Piotra Płuciennika: 501 367 716. Może zdzwońcie się, umówcie na nura, pogadajcie - a na pewno i będziesz zadowolony i wiele się nauczysz i - co nie mniej ważne - oszczędzisz sporo kasy. Piotr, tak jak ja, jest instruktorem TDI - obecnie największej na Świecie organizacji szkolącej nurków technicznych.

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 04-01-2014, 20:05   

JacekB napisał/a:
Niektóre organizacje - np. IANTD - dopuszczają, zamiast plastików "przekonanie instruktora, że się potrafi" - choć nie spotkałem takiego, który dałby się przekonać :D
Jest pewien kazus mCCR instruktor.
JacekB napisał/a:
W Inowrocławiu masz Piotra Płuciennika: 501 367 716. Może zdzwońcie się, umówcie na nura, pogadajcie - a na pewno i będziesz zadowolony i wiele się nauczysz i - co nie mniej ważne - oszczędzisz sporo kasy. Piotr, tak jak ja, jest instruktorem TDI - obecnie największej na Świecie organizacji szkolącej nurków technicznych.

AkademiaNurkowania napisał/a:

Dmuchając sam suchy skafander, gaz unosi nurka a pozostały ciężar dalej spoczywa na plecach - im go więcej, tym bardziej czuć.

Czy to brednia Piotra czy Jacka ?

Barak podstaw w elementarnej fizyce.

pozdrawiam rc

tete 

Kraj:
Denmark

Wysłany: 04-01-2014, 20:16   

piotr_c napisał/a:
tete napisał/a:
jak chce w Danii poplynac z lokalnym klubem na wrak w Morzu Polnocnym to zaczynamy rozmowe od przegladu plastikow:

Boat i wreck to jeszcze rozumiem. Ale nikt nigdy i nigdzie nie pytał mnie o kurs na suchara - nawet przy wypożyczaniu. Dopytaj czy na pewno wymagają plastiku. Z tego co ostatnio usłyszałem w Finlandii robią większość OWD w suchych i wtedy nie wystawiają dodatkowego plastiku.

abstrahujac od Danii gdzie wszystkiego wymagaja :) wybierajac sie do USA przeczytalem stronki kilkudziesieciu (!) baz na zach. wybrzezu - wiekszosc mialo w ofercie wypozyczenie suchara - wszystkie one wymagaly do tego certyfikatu.
Co do "boat i wreck", to ja szczerze mowiac Dunczykow nie do koncza rozumiem :) Czy znajdzie sie ktos kto nurkujac rekreacyjnie z lodzi lub na wrak zostal poproszony o odnosne certyfikaty???

Z drugiej strony wybralem sie faktycznie z Dunczykami na ten wrak gumowa lodka, mimo swiezo zrobionych certyfikatow warunki byly takie ze swiety boze nie pomoze :) do wraku nie dalo sie zejsc a wygwizdow byl taki ze odgryzlem ustnik z wrazenia, zapomnialem o oktopusie i wyskoczylem z powrotem, na szczescie po linie z plytkiej wody i bardziej od certyfikatow przydal mi sie gwizdek :)))

pozdr.tete

Yavox 

Stopień: T1 (GUE nTmx)
Kraj:
Poland

Wysłany: 04-01-2014, 20:41   

Motti napisał/a:
AkademiaNurkowania napisał/a:

Dmuchając sam suchy skafander, gaz unosi nurka a pozostały ciężar dalej spoczywa na plecach - im go więcej, tym bardziej czuć.

[...]

Barak podstaw w elementarnej fizyce.

No moment. Ja patrzę na to tak:

1. Bez twina, w samym suchym i ocieplaczu, mam kilkanaście kilo na plusie.

2. Sam twin plus worek, jakbym w czasie nurkowania nagle spod niego zniknął, poszedłby w dół jak kowadło, bo jest o te kilkanaście kilogramów przeważony.

W związku z tym - kiedy płynę w zestawie, to działa na mnie w skafandrze siła wyporu skierowana w górę, a głębokość zachowuję, ponieważ zestaw naciska na mnie tą samą co do wartości siłą skierowaną w dół. Nie jest to co prawda tak dolegliwe, jak te same kilkanaście kilo wiszące na dwóch kręgach kręgosłupa na pasie balastowym, ale żebym ciężaru tego zestawu tak zupełnie nie czuł leżącego na plecach, to tego raczej nie jestem w stanie powiedzieć ;)

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu