Wysłany: 22-01-2014, 19:04 Gdzie i u kogo kursy techniczne w sidemount?
Czołem,
jakiś czas temu zakończyłem rekreacyjną ścieżkę szkolenia w PADI (m.in. Rescue + specjalizacje SM, Nitrox, Deep i Wreck) i przymierzam się do kursów technicznych pod kątem dłuższych i głębszych nurkowań *powietrznych* (bez ograniczeń w długości dekompresji, z możliwością użycia minimum dwóch gazów dekompresyjnych oprócz dennego, ze stosowaniem nitroxów do 100%).
Mam świadomość ograniczeń w nurkowaniu powietrznym (większe ryzyko DCS, narkoza, długość dekompresji, głębokość, itp.), ale z wielu powodów jestem przekonany do domknięcia tego etapu edukacji jeszcze bez trymiksów. Rozumiem też, że to może być wybór nie jednego (choć może są takie możliwości?), a raczej dwóch-trzech kursów.
I tu istotna uwaga - nurkuję praktycznie wyłacznie w *sidemount* i za żadne skarby go nie porzucę
Czy możecie mi polecić *organizację/kursy* i PRZEDE WSZYSTKIM *instruktorów*, u których warto zrobić taki(e) kurs(y)?
Szczególnie zależy mi na ludziach, którzy sami nurkują w SM jako podstawowej konfiguracji (lub chociaż równoważnej BM), a najlepiej też i tych organizacjach, które SM nie traktują jako ostatecznie dopuszczalnego zła koniecznego (dopowiem, że nie pływam w UTS Z-SM, więc nie mam manifoldu , a raczej stabilną, acz rozwojową konfigurację sprzętową.
Podpowiedź ostatnia, jeśli ma znaczenie: docelowo ciągnie mnie na wraki (co już w jakimś stopniu realizuję) i jaskinie (jeszcze nie spełnione marzenie).
Jako że jestem z Warszawy, to na miejscu oczywiście kursu nie zrobię, a wszędzie mi tak samo daleko, więc Bałtyk też jak najbardziej wchodzi w grę.
Dzięki za wszystkie propozycje, porady i uwagi. Wdzięcznym za nie setnie
Witam, ja polecam Jacka Konikowskiego z Bydgoszczy, też u niego robiłem SM w PSAI. Zadzwoń do niego, pogadaj, spoko koleś.Pozdrawiam
jego strona:
http://www.aquatek.pl/
Witam
Potwierdzam ja z kursow u Jacka Konikowskiego tez jestem bardzo zadowolony.
Jest mozliwosc przetestowania roznych uprzezy czy zestawow butlowych.
SM robi w PSAI do Full Cave , TMX warto przegadac temat.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony przez krzys76 22-01-2014, 22:19, w całości zmieniany 1 raz
Zapytaj Majkiego, Course Directora NAUI (www.cave-diving pl). Robi kursy techniczne do full-tmx włącznie a w zeszłym roku NAUI zdaje się wprowadziło oficjalny kurs SM, w którym to obszarze Michał jest w tej chwili zdaje się Instructor Trainerem.
Wiek: 48 Dołączył: 13 Maj 2008 Posty: 404 Skąd: Białystok
Wysłany: 23-01-2014, 13:50
Adam Leslie robi faktyczne kursy sidemount w jaskiniach. Smiało mogę polecić. Niewiele takich osób spotkałem w swojej "karierze " nurkowej. Nie wiem czy juz nie jest jednym z dwóch instruktorów, którzy moga szkolić na skuterach jaskiniowo. Posiada doświadczenie z masakrycznej ilości jaskiń na całym świecie. Szkoli tez tmx. Niestety na forum nie pisze bo poprostu nurkuje . No i co ważne... nie ma parcia na szkło!!!
Wysłany: 24-01-2014, 13:24
Dzięki wszystkim serdecznie za wszystkie uwagi, propozycje i wskazówki - na forum i w prywatnych wiadomościach.
Od poniedziałku zaczynam "negocjacje" z wybranymi instruktorami i dam znać, co w końcu z tego wyszło - może komuś przyda się taka wiedza na przyszłość.
Czołem!
[ Dodano: 03-09-2014, 02:17 ]
Gwoli dopowiedzenia historii - wybrałem Chochora (kursy SM Multistage, Adv Ean i Deco Proc w TDI robione na xDeep Stealth).
Doskonałe lekcje tak nurkowania, jak i pokory. Wymierzone w zakresie znacznie szerszym (czas!) i poważniejszym (skillsy i sprzęt!) niż ustawa przewiduje
Jeśli ktokolwiek chce się w przyszłości zmierzyć z sidemountowymi technikaliami, to z mojej perspektywy był to absolutnie świetny wybór.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko