Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Nowy magazyn dla nurasów?
Autor Wiadomość
Marcin B 

Wysłany: 11-05-2004, 20:30   Nowy magazyn dla nurasów?

Dostałem wiadomość którą tu przytoczę od koleżanki z agencji reklamowej...Szanowni Państwo

Prezentujemy Państwu nowy magazyn skierowany do wszystkich sympatyków nurkowania. „Wielki Błękit” poświęcony jest przede wszystkim turystyce nurkowej. Przyjęliśmy albumowy charakter pisma, aby w ten sposób pokazać czytelnikowi piękno podwodnego świata. „Zobaczyć znaczy uwierzyć” takie motto przyświeca naszemu tytułowi. Tworzymy produkt bardzo prestiżowy i dlatego współpracujemy z najlepszymi fotografikami i uznanymi autorytetami.
Wybierając taki profil magazynu chcemy dotrzeć przede wszystkim do ludzi ciekawych świata, szukających informacji i inspiracji do kolejnych wypraw. Grupa fokusowa to osoby zamożne, aktywne, czynnie i często uprawiające ten sport. W naszym magazynie znajdą relację z najdalszych zakątków świata, ale również z rejonów Morza Czerwonego, czy Śródziemnego, a także z Polski. Taki zestaw gwarantuje, że każdy znajdzie materiał dla siebie, odpowiedni do swoich zainteresowań i budżetu. Reportaże będą na końcu zawierać krótki poradnik turystyczno-nurkowy, tak aby ułatwić zainteresowanym organizację wyjazdu.
Dodatkowo w magazynie znajdą się testy i zestawienia sprzętu, cykl materiałów „akademia nurkowania technicznego” i „akademia fotografii podwodnej”, wywiady ze znanymi postaciami, których pasją jest nurkowanie, felietony nurkowe oraz wiele informacji z kraju i ze świata.
Bardzo istotny z punktu widzenia potencjalnego reklamodawcy jest fakt, iż magazyn poprzez swoją atrakcyjną wizualnie formę, trafi również do osób, które do tej pory nie były jeszcze przekonane do nurkowania. Pokazując im piękno podwodnego świata mamy nadzieję zachęcić ich od uprawiania tego sportu. Tak wiec nie tylko wypełniamy lukę, która w tej chwili istnieje na rynku, ale również poszerzamy ten rynek o kolejnych odbiorców towarów i usług reklamowanych na naszych łamach.

Wydawcą magazynu „Wielki Błękit” jest firma Platform Group. Istniejące od ponad 10 lat wydawnictwo publikuje 7 branżowych tytułów docierających do prawie 80 000 czytelników.

Nakład: 5000 egzemplarzy
Cykl wydawniczy: 8 wydań w pierwszym roku działalności, docelowo 12
Papier: okładka - kreda 200g, lakierowana, środki - kreda 90g
Format: 215 x 280 mm
Dystrybucja: salony EMPiK, Kolporter, Inmedio, Traffic, bazy własne wydawnictwa (sklepy, centra i szkoły nurkowe), prenumerata indywidualna, targi branżowe, imprezy promocyjne.
i nic więcej nie wiem....

CZACHO 

Stopień: NAUI TMX II
Kraj:
Poland

Wysłany: 11-05-2004, 21:19   

patrzac na grupe docelowa pewnie bedzie cholernie drogi :(

Jamko$ 

Stopień: TMX CMAS etc.
Kraj:
Afghanistan

Wysłany: 12-05-2004, 12:26   

Witam,
To swietna wiadomosc, ze ktos chce robic magazyn z nastawieniem na jakosc zdjec - bo chyba o to chodzi w stwierdzeniu ''charakter albumowy''. Jak patrze na niektore foty w magazynach juz ukazujacych sie, to az mi zal... Mam tylko watpliwosc, czy na polskim rynku jest mielsce na trzeci magazyn nurkowy, ale mam nadzieje, ze tak. Czy wiesz moze, kto jest naczelnym tego magazynu i kto znalazl sie w zespole redakcyjnym?
Pozdrawiam,
Marcin

Artur Kornacki
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2004, 20:33   

no wlasnie ktos cos wie wiecej:)
kto bedzie redaktorem naczelnym
kiedy sie pojawi
cena

Artur Kornacki
[Usunięty]

Wysłany: 12-05-2004, 20:34   

no wlasnie ktos cos wie wiecej:)
kto bedzie redaktorem naczelnym
kiedy sie pojawi
cena

Dorota i Wojtek 

Stopień: Instruktorzy GUE
Kraj:
Poland

Wysłany: 13-05-2004, 06:13   

...i jeszcze jeden nowy magazyn nurkowy:

"nitroX"

oto fragment listu, który dostaliśmy z redakcji tegoż magazynu:

(...) Z przyjemnością informujemy o pojawieniu się nowego magazynu nurkowego NitroX. Pierwszy numer ukazuje się w czerwcu - na początku kolejnego sezonu, w okresie planowania urlopów, poszukiwania nowych sposobów na aktywne spędzanie wolnego czasu. W odróżnieniu od innych czasopism istniejących na rynku, postanowiliśmy nie koncentrować się na prezentacjach sprzętu i egzotycznych miejsc nurkowych. Chcemy dostarczać kompleksową wiedzę dotyczącą podwodnego świata - z czytelnym i logicznym podziałem tematycznym, realizowanym konsekwentnie w każdym kolejnym wydaniu.
Spełnieniu tych założeń ma służyć m.in. ścisła współpraca z bazami i centrami nurkowymi. Magazyn NitroX jako jedyny będzie w każdym numerze publikować bezpłatnie listę takich miejsc. Wierzymy, że tego typu zestawienia pomogą Czytelnikom
w zaplanowaniu wyjazdów wakacyjnych, jak też weekendowych wypadów. Takie podsumowania są bardzo chętnie czytane przez płetwonurków zastanawiających się nad wyborem miejsca ich pierwszej w życiu wyprawy, jak też osoby doświadczone, szukające solidnych partnerów(...).

Redaktorem naczelnym nowego magazynu jest Maciek Tomaszewski.

Bardzo nas cieszy fakt, że zaczyna się coś dziać na polskim rynku wydawniczym. Mamy nadzieję, że pojawienie się nowych tytułów zmobilizuje wszystkich wydawców do wypełnienia magazynów treścią poszukiwaną, oczekiwaną i na tyle interesującą, że będzie w czym wybierać...

:wave:
Ostatnio zmieniony przez Dorota i Wojtek 13-05-2004, 06:48, w całości zmieniany 1 raz  

Kuba 

Stopień: Wodnik Szuwarek
Kraj:
Bangladesh

Wysłany: 13-05-2004, 08:24   

hmm, nazwisko redaktora naczelnego rowniez sugeruje, ze w "nitroxie" beda fajne i ladne zdjecia...
coz, zapowiada sie wiec bardzo ciekawa walka o czytelnikow w najblizszych miesiacach...
"niech wygra najlepszy" :)

Kuba

Miłosz 

Stopień: plastikowy
Wysłany: 13-05-2004, 13:36   

Dla mnie są tu dwie ważne informacje
a) wojna mediów - będzie się ostro działo: imprezy, konkursy, płyty DVD z filmami, większa uwaga na potrzeby rynku, niż dotychczas. Mniamś. Czytelnicy muszą na tym skorzystać.
b) skończy się era pisania o wszystkim, pewnie pisma trzeba będzie wyprofilować. Jeśli powstanie magazyn o podróżach, to zawalanie połowy numeru relacjami może stracić sens, bo jak będę chciał czytać o podróżach, to będę miał cały numer gdzie indziej. Tak się przynajmniej spodziewam.

Oby.
Pozdrawiam,
Nishigoi

Krzysztof Dębski
[Usunięty]

Wysłany: 14-05-2004, 21:33   

Obyś miał rację :-D
Mam nadzieję, że ruch na rynku wydawniczym wpłynie na stronę merytoryczną tych wydawnictw.

cad 

Stopień: PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 17-05-2004, 01:57   

czyli wynika z powyzszego, ze od czerwca startuja dwa nowe pisma? Wielki Blekit i Nitrox?
czekam z niecierpliwoscia...
kuba...

kmadej

Wysłany: 24-05-2004, 21:13   

widzialam dzisiaj wydruki probne magazynu wielki blekit. trafilam na nie przypadkiem i mialam tylko okazje pobieznie na nie zerknac, ale powiem wam, ze to zupelnie nowa jakosc na tym rynku. dla mnie na prawde przepiekne. pierwsze co sie rzuca w oczy to niesamowite zdjecia. jest ich bardzo duzo.
nie moglam poczytac tekstow, wiec nie wiem jak merytorycznie, ale wizualnie sa genialni. przynajmniej dla mnie :) aha i o ile dobrze zauwazylam to na okladce byla cena 9.90
naczelnego nie znam, ale to tez jakis fotograf.
to takie moje 5 groszy :)
kasia

Miłosz 

Wysłany: 24-05-2004, 23:17   

kmadej napisał/a:
to takie moje 5 groszy :)
kasia

Good job, Kasiu! Wartościowe info. :] A więc jednak będzie nurkowy National Geogr. A miesiąc był na okładce?
Skoro to próbny wydruk, to pewnie z miesiąc jeszcze, albo dwa...

Pozdro,
Nish

Arturro 

Stopień: Trener :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 28-05-2004, 23:18   

Witam,
Własnie odwiedziłem stronę nowego magazynu Wielki Błekit http://www.wielkiblekit.pl
Wygląda na to że już wkrótce ukaże sie ich pierwszy numer.
Pozdrawiam,
Arturro

Arturro 

Stopień: Trener :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 29-05-2004, 10:53   

Witam raz jeszcze:)
Nie chcąc być posądzonym o kryptoreklamę, podaję również adres strony Nitroxu http://www.nitrox.com.pl
Oba magazyny prezentują sie profesjonalnie, nie mogę doczekać sie już pierwszych numerów.
Życzę miłego weekendu,
Arturro

Miłosz 

Wysłany: 31-05-2004, 18:15   

Wielki Błękit trafia do sklepów 2 czerwca (środa). Kto pierwszy ten lepszy. :cool:

Uściski,
Nishi

Jacek Cholewinski
[Usunięty]

Wysłany: 03-06-2004, 09:53   Magazyn Nurkowy NitroX

Witam,

Nazywam się Jacek Cholewiński i jestem dziennikarzem radiowej Trójki.
Mam przyjemność razem z Maćkiem Tomaszewskim przygotowywać Magazyn Nurkowy NitroX,
który już wkrótce trafi do Waszych rąk.
Zainteresowanie jakie towarzyszy wydaniu
obu nowych czasopism nurkowych jest dla nas
dodatkowym bodźcem do podjęcia wszelkich starań,
by zaprezentować się z jak najlepszej strony
i nie zawieść Waszych oczekiwań.
Zapraszamy na naszą stronę internetową www.nitrox.com.pl,
gdzie znajdziecie podstawowe informacje o nas oraz naszych planach.
Pozdrawiam

Jacek Cholewiński
Redaktor Naczelny

Tomek Tatar 

Stopień: instruktor KDP/CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-06-2004, 11:10   

Nishigoi napisał/a:
Wielki Błękit trafia do sklepów 2 czerwca (środa).

No i co - znalazł ktoś, kupił? Ja w Empiku nie widziałem.

Pozdrawiam.

Kriss 

Stopień: CD DIR TIR CMADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2004, 10:23   

Widziałem , czytałem a raczej oglądałem - dużo fotografii , ładnie wydany , cena na okładce 9,90 . Jak na mój gust - przerost formy nad treścią - ale jak kto lubi ładne fotki to ok.
Jeśli chodzi o stronę techniczną wydania ok. dużo lepiej niż Nurkowanie .
Merytorycznie na razie mało . Pzdr- Kriss.

urwis 

Stopień: CMAS
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2004, 14:35   

Kupiłem , przejrzałem i nasuwa się uwaga za blady druk :okulary:
A kiedy będzie dostępny "NITROX" może ktoś wie?

Jacek Cholewinski
[Usunięty]

Wysłany: 07-06-2004, 15:07   

Witam,
Magazyn Nurkowy NitroX pojawi się na rynku pod koniec czerwca. Będziemy informować na bieżąco o wszystkich szczegółach.
Pozdrawiam
Jacek Cholewiński
Redaktor Naczelny MN NitroX

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu