Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Wysyłka / transport / zakup Sofnoline na Filipinach
Autor Wiadomość
Pawel_B 

Stopień: Instruktor MSDT
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-06-2014, 12:38   Wysyłka / transport / zakup Sofnoline na Filipinach

Cześć,

Problem:
- w mojej bazie na wyspie Malapascua (okolice Cebu) nie ma Sofnoline 797 - 1,00-2,5 mm (jest tylko CD o większej granulacji).

Pytania:
Czy ktoś z Was ma doświadczenie w takich sprawach? Zastanawiałem się nad wysyłką (mam jeszcze półtora miesiąca). Poczta Polska chce około 220 zł za paczkę 20 kg (a muszę tam wysłać minimum 40 kg), cena jest do ugryzienia. Szczególnie, ze na miejscu wapno (to, którego nie chcę) kosztuje ponad 50 zł za kilogram :boom:
Nie wiem tylko, czy miejscowi urzędnicy nie wpadną na pomysł obłożenia tego jakimś dodatkowym cłem, albo czy nie przyczepią się co do zawartości wysyłki.

A może uda się to jakoś wepchać do samolotu, jako dodatkowy bagaż?

Jak ktoś ma sugestie, proszę o uwagi :)

Pozdrawiam, Paweł

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 05-06-2014, 12:59   

W.g. LBA Sofnolime nie jest materialem niebezpiecznym.
http://www.lba.de/SharedD...publicationFile

Po uzgodnieniu pewnie bedziesz mogl go nadac jako dodatkowy bagaz, cena wyjdzie pewnie z ~100€ w jedna strone.

W przypadku podrozy z wapnem jako bagaz, masz wiecej mozliwosci reakcji jesli chodzi o clo, niz w przypadku gdy wyslesz to poczta.

Torpeda 

Stopień: Tech instruktor
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-06-2014, 18:40   

Napisaliśmy do linii lotniczych, z singapurskimi jest na razie jakiś problem, ale może uda się załatwić.
Jak na złość, na Filipinach jest CD, a ja do mojego zwierzątka potrzebuję 797. I to z 50kg, ponieważ wylatuję na dwa długie miesiące. Na miejscu nic nie ma, a FedEx chce 4 tysiące za dostarczenie paczki, więc to jakaś masakra...

I tak się średnio widzę, niby na crossfit chodzę, do najsłabszych nie należę, ale w jednym ręku skrzynia z rebem, w drugim 50kg wapna, w zębach plecach z resztą...
Może się nie udać ;)
Ostatnio zmieniony przez Torpeda 06-06-2014, 18:43, w całości zmieniany 1 raz  

andrzej z 

Stopień: nurek :)
Kraj:
Poland

Wysłany: 06-06-2014, 20:41   

Trzeba było na OC zostać nie było by dylematów :)

syn_biskupa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-06-2014, 22:56   

na CD tez mozesz pływac, tylko trzeba sjkrócic czas ochronny w stosunku do czasu jaki stosujesz dla wapna o mniejszej granulacji
Ostatnio zmieniony przez syn_biskupa 06-06-2014, 22:56, w całości zmieniany 2 razy  

Torpeda 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2014, 05:20   

Wiesz co, ja jestem świeża, ale zarówno w instrukcji do Vision Pawła (aksjalny), jak i od mojego instruktora słyszałam, że to nieszczególny pomysł, więc wolałabym zrobic po bożemu.

A dodatkowo, grubszy granulat przy scrubberze radialnym, a taki mam ja, to chyba już w ogóle niekoniecznie...?

steve1973 

Stopień: Ext. Range
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2014, 08:49   

Zainteresowała mnie Wasza dyskusja ale w kontekście wapna. Po co Wam wapno? Pytam poważnie bo chciałbym o tym coś więcej poczytać a nie mam punktu zaczepienia. Podajcie prosze jakieś słowa klucze.

Torpeda 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2014, 09:04   

No z tym wapnem to takie trochę uproszczenie :)
Chodzi o transport absorbentu dwutlenku węgla, używanego w obiegach zamkniętych (czyli rebriderach) - który to wygląda trochę jak żwirek dla kota :) Wsypujesz kilka kg (w zależności od pojemności kanistra, który masz) do maszyny, to w trakcie nurkowania absorbuje CO2 z gazu, którym sobie oddychasz i który krąży po pętli i dzięki temu można dłużej, zdrowiej, itp :)
Linki "do poczytania" wyślę na pw :) !

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2014, 09:13   

Tutaj jest trochę o rebach:
http://nurkopedia.pl/index.php?title=Rebreather

Chodzi o absorbent CO2 który w popularnej wersji to Sofnolime 797 o gradacji 1-2,5 mm. Nazywany jest popularnie wapnem chociaż właściwie wapno w uproszczeniu tworzy się w nim (z niego) dopiero po absorpcji CO2
Niestety często w egzotycznych miejscach jest słabo dostępny.

Torpeda, pytałaś jaki radzi sobie lokalna kadra?
MSC

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 07-06-2014, 09:14   

Torpeda napisał/a:
który to wygląda trochę jak żwirek dla kota

Znalazlas rozwniazanie. ;) SCNR

Torpeda 

Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2014, 11:16   

Lokalna kadra stosuje grubszy żwirek, CD grade, który im w tym pelagianach hula :(
Jest za to ogromny problem ze sprowadzeniem 797, drobnego, które jest mi potrzebny i dlatego zastanawiam się jak to ogarnąć.

Pokusa, żeby nasypać "benka" lawendowego jest coraz silniejsza ;)

kraken 

Stopień: Course Director PADI
Kraj:
Poland

Wysłany: 07-06-2014, 12:04   

Moim zdaniem używaj CD grade pilnując częstszej wymiany - przyjmij 2 godziny i będzie OK.
Spora część świata na tym nurkuje bo 797 nie ma w okolicy i tyle.
W Egipcie jest głównie CD i też ludzie używają.
Moim zdaniem trzeba się starać czyli jak się tylko da używać 797 bo tak zaleca producent a jak trzeba wybierać sofnolime CD albo nie nurkować to dodać konserwatyzmu i nurkować.
Ja generalnie zawsze patrzę co robią lokalesi i z pewną dozą ostrożności ich naśladuję (poza Czechami którzy jak wiadomo mogą pić piwo i przed i po nurkowaniu ale inne nacje nie mogą).
MSC

TomekR 

Stopień: emeryt
Kraj:
Micronesia

Wysłany: 07-06-2014, 14:45   

Sprobujcie zapytac na RBW, albo na forum Thortonow - sa tam ludzie z tych okolic - moze ktos przerabial temat.

Nie wiem jakie macie pochlaniacze, ale wielokrotnie uzywalem grubszy material(Sodasorb) bez klopotow w roznych rebach. Odwrotnie, nurkujac na Lar V z 797, zdarza sie ze najdrobniejsze granule, przechodza przez otwory w ekranach pochlaniacza.

Wiem, ze do niektorych odleglych lokalizacji np Truk Lagoon, ludzie wysylaja Sofnolime frachtem. Tyle tylko, ze trwa to znacznie dluzej (trzeba zaczac zalatwiac okolo 1/2 roku przed wyjazdem.

Bawcie sie dobrze!
Tomek

wpawlicki 

Stopień: Generał
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-06-2014, 09:12   

Torpeda napisał/a:
FedEx chce 4 tysiące za dostarczenie paczki, więc to jakaś masakra...

Proponuję zapytać lokalne (Polskie oddziały) międzynarodowych firm logistycznych typu Solid Logistics. Za wysyłkę paczki 76 kilo do Korei Południowej i powrotnie transportem kombinowanym (lotniczo lądowym) zapłaciłem w ubiegłym tygodniu 426 eur. calość zajęłą 3 tygodnie w obie strony.
W TNT paczka 56 kg z Filipin włącznie z obsługą celną występuje w regularnej cenie 400 EUR lotniczym, na cle za 3 dni, w firmie za 5.

syn_biskupa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2014, 11:43   

Kiedys na ostarycie pływali i było dobrze a teraz sie wszyscy boja wapna do tego przystosowanego tyle ze grubszego....w dodatku na axialu....
Jak masz aksjala o tyle bedziesz miec łatwiej sprawdzic stan jego zuzycia po nurku- zasyp, przepływaj tyle ile bozia kaze i wysyp- zobacz do jakiego poziomu jest zuzyte. Warunek:
pochałaniacz nie moze stac pomiedzy nurkami zbyt długo, musi byc odpowiednio przechowywany, oraz nie zapędz sie i nie zrób nurków wymagajacych wysiłku pod koniec czasu ochronnego bo zadyszka Cie chwyci i zawroty głowy ;)
Z radialami jest gorzej.
jak tego nie wiesz tego to doczytaj zeby krzywdy sobie nie zrobic

bez obrazy
bez podtekstow
bez miedzywierszy

DiveSafe!

Motti
[Usunięty]

Wysłany: 10-06-2014, 12:30   

TomekR napisał/a:
ale wielokrotnie uzywalem grubszy material(Sodasorb) bez klopotow w roznych rebach.
Czy pamiętasz jak dzielnie się czepiałeś do mnie, mówiłeś że drobne ma 2 krotnie większą chłonnśc' ? Jest to w Twoich wpisach.

http://rebreathers.pl/forum/download.php?id=39
To informacja z materiałów Molecular.
Z tego można oszacowac' minimalne skrócenie czasu, jeśli umiemy obliczyc' czas zalegania. ALBO nauczymy się jak wydłużyc' tą wartośc'.

pozdrawiam rc

syn_biskupa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2014, 14:02   

A przepraszam- umknęło mi ze masz radiala. Na axialach pływali znajomi i nie było biedy, natomiast na radialu - nie wiem jak bede miał mozliowsc to sam sprobuje bo mnie ciekawosc ssie. A co na to producent CCra na którym pływasz?

Torpeda 

Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2014, 15:16   

Mam radiala, w HH, więc grubsze wapno kompletnie odpada. Potrzebuję 797 i tyle.
Ja nie kombinuje co by tam nasypać, tylko jak przewieźć odpowiednie wapno ze sobą. Nie będę kombinować ;)

wiesiek01 

Stopień: Jest
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2014, 20:17   

Torpeda napisał/a:
jak przewieźć odpowiednie wapno ze sobą.

Stać na reba, stać na wyjazd daleki a nie stać na 2000 PLN aby na miejscu kupić wapno ?
To tak jakby kupić Porche i przerabiać je na gaz aby było taniej... Nie rozumiem .....

slawek290 

Stopień: Lista Wildszte
Kraj:
Poland

Wysłany: 10-06-2014, 20:25   

wiesiek01 napisał/a:
To tak jakby kupić Porche i przerabiać je na gaz aby było taniej... Nie rozumiem .....

Stare Porsche nie nadaje się do przeróbki na gaz . System mechanicznego wtrysku wyjątkowo gazu nie toleruje . Taki przerobiony samochód z lat 1980 - 1990 traktuje się jako totalnie " zkundlone " z zachowaniem szacunku dla zwierząt auto .
Nowsze lepiej tolerują lpg ale też takiej przeróbki nie rozumiem .

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu