Wysłany: 19-09-2013, 20:29 podłączenie BOV'a
Ostatnio postanowiłem zrobić trochę porządku jeśli chodzi o podłączenie BOV’a. Mam jakieś cudactwo w postaci szybkozłączki o potężnej masie, w dziwny sposób połączonej z jakimiś grubymi wężami. Dodatkowo ta szybkozłącza jest w takim miejscu, że nijak do niej nie ma dobrego dostępu. W związku z tym decyzja o przejściu na złącze Swagelok QC6. I tutaj zaczęło się kilka niewiadomych.
Po pierwsze złącze QC6 jest złączem jednokierunkowym. Kierunek przepływu jest od części żeńskiej do części męskiej. Nie wynika to wprost z rysunku w katalogu, ale dotyczy to również złącz DESO - taką odpowiedź dostałem bezpośrednio z firmy.
Ponieważ wielokrotnie widziałem podłączenie odwrotne - część męska była podłączona do węża wychodzącego z 1 stopnia - mam pytanie: Czy ktoś z Was spotkał się z jakimiś problemami przy przepływie gazy w takim układzie i/lub z problemami z podłączaniem lub rozłączaniem szybkozłącza?
Kolejny problem to przykręcenie węży. Wiem, że bezpośrednio na złączkę QC6 wiele osób wkręca tą część złączki, która jest przeznaczona do podłączenia 2 stopnia. Problem w tym, że to są różne gwinty (maja inny skok). Daje się to wkręcić, ale ciężko i jest to mało eleganckie z technicznego punktu widzenia. Czy orientujecie się, gdzie można kupić odpowiednie przejściówki? Ta sama sprawa dotyczy podłączenia drugiej strony węża - gdzie można kupić przejściówki? Swagelok ma takie bardzo kombinowane złącze, przez przejściówkę PC, ale jakoś strasznie mało przekonujące jest to połączenie, więc szukam czegoś lepszego - przejściówki jako jednego elementu.
Ponieważ wielokrotnie widziałem podłączenie odwrotne - część męska była podłączona do węża wychodzącego z 1 stopnia - mam pytanie: Czy ktoś z Was spotkał się z jakimiś problemami przy przepływie gazy w takim układzie i/lub z problemami z podłączaniem lub rozłączaniem szybkozłącza?
Nie mialem z tym zadnych problemow.
Trajter napisał/a:
Czy orientujecie się, gdzie można kupić odpowiednie przejściówki? Ta sama sprawa dotyczy podłączenia drugiej strony węża - gdzie można kupić przejściówki? Swagelok ma takie bardzo kombinowane złącze, przez przejściówkę PC, ale jakoś strasznie mało przekonujące jest to połączenie, więc szukam czegoś lepszego - przejściówki jako jednego elementu.
hm u mnie idzie z męskiego do żeńskiego bez problemu. Redukcje dorobił mi kolega z nierdzewki. Jak ktoś potrzebował mam jeden komplet na zbyciu. Zainstalowałem po stronie tlenowej ale rzadko korzystam.
pamiętajcie że podłączając cokolwiek pod wodą, dostaje się do układu niewielka ilość wody. Podłączałem tak na wyjeździe w Adriatyku tlen Off i okazało się że zardzewiał mi solenoid !!!!!
Ja podłączam odwrotnie z racji konstrukcji gasblocku co prawda używam QC4 ale jest to dokładnie to samo -nieco mniejsze.
Trajter,
Cytat:
Na swagelokowych złączkach zamknietych?
Układ był cały czas pod ciśnieniem w wszystkich wężach?
Tak woda włazigłównie do części męskiej, nie pytaj mnie jak. Generalnie producenci i użytkownicy eCCR odradzają podłączania off-board tlenu pod wodą z diluentem powinno być mniej problemu - ale trzeba to czyścić potem z kamienia i innego syfu...
Wysłany: 08-10-2013, 18:46
Sprawa dotyczy BOV, więc wszelkiego rodzaju problemy z solenoidem odpadają.
Koncepcja tego połączenia jest trochę inna. Chce sprawdzić sensowność następującego układu:
-BOV połączony jest z automatem 1-go stopnia na butli diluentowej. Połączenie to zrealizowane jest wężem (faktycznie to 2 węże) ze złączem QC6 umieszczonym w okolicach przeciwpłuca tak, żeby można je było rozłączyć pod wodą.
Po co taka kombinacja?
Są trzy powody:
Po pierwsze wąż w okolicach pętli mam umocowany w taki sposób, że przeplatanie go przy każdym demontażu pętli jest lekko meczące, więc wole rozłączyć złączkę QC6 i zdemontować fragment węża razem z pętlą.
Po drugie podczas płukania pętli i jej dezynfekcji nic nie wpływa do wejścia 2 stopnia automatu w BOVie.
Po trzecie w razie problemów przełączam się pokrętłem w BOVie, a następnie mogę wpiąć się bezpośrednio do butli bailoutowej przez złącze QC6. Nie musze wtedy przechodzić na automat bailoutowy - tutaj 2 zalety - pętla nie merda się w niewiadomym miejscu, gdyż cały czas jest w paszczy - automat bailoutowy mam jeszcze w razie czego dla siebie, partnera lub kogoś kto się zgubił. Dodatkowo mogę się pod woda przepinać na gazy deco, cały czas mając BOVa w paszczy.
Konfiguracja butli bocznych to automat pierwszego stopnia z zainstalowanymi:
-manometr
-wąż zakończony automatem 2-go stopnia
-wąż inflatorowy - do podłączenia do przeciwpłuca lub ewentualnie inflacji suchego i/lub skrzydła
-wąż zakończony złączką żeńską QC6
Wadą takiego rozwiązania jest to, żeby rozsądnie poukładać węże na stagu trzeba zastosować pierwszy stopień TEC-3.
Chętnie zapoznam się z merytorycznymi opiniami na temat tej koncepcji.
Jeszcze wracając do kierunku przepływu w złączce QC. Kiedy dokładnie się przyjrzeć się tej złączce to widać, że przepływ od części żeńskiej do męskiej minimalizuje ryzyko zablokowania się złącza przez jakąś oderwaną uszczelkę lub cos co może dostać się do środka.
Podczas łączenia i rozłączania jeśli cześć żeńska jest częścią połączona z zasilaniem gazu to dochodzi do samooczyszczenia się złącza przez wydmuchanie gazu. Kiedy zasilana jest cześć męska nie dochodzi do tak dokładnego oczyszczenia podczas łączenia. Szczególnie ważne wydaje się to pod wodą - tutaj dodatkowo jest ważne, żeby w każdym wężu było utrzymywane nadciśnienie w stosunku do ciśnienia otoczenia, czyli przed wejściem do wody, każdy wąż należałoby napełnić gazem.
Konfiguracja butli bocznych to automat pierwszego stopnia z zainstalowanymi:
-manometr
-wąż zakończony automatem 2-go stopnia
-wąż inflatorowy - do podłączenia do przeciwpłuca lub ewentualnie inflacji suchego i/lub skrzydła
-wąż zakończony złączką żeńską QC6
Wadą takiego rozwiązania jest to, żeby rozsądnie poukładać węże na stagu trzeba zastosować pierwszy stopień TEC-3.
niekoniecznie. ja mam DS4 i gasblocki- 4 weze wchodza- jak na foto.
Ponizej tez masz rozwiazanie zasilania gazami z mojego reba. kolorami oznaczyłem listwy. Czerwony to Off- mogacy byc tez gazem zasilajacym np przy zmianie gazów.
Niebieski to butla 3l, ja jej czesto uzywam do zasilania skafadra powietrzem, bo tylko taki gaz mam na plecach, a argonówkę jako backup. jescze mam w planach podłacznie QC6 do niebieskiej linii- ot taka filozofia
[ Dodano: 08-10-2013, 21:48 ]
a tak wygląda listwa od PKSa foto 371
Ostatnio zmieniony przez syn_biskupa 08-10-2013, 21:49, w całości zmieniany 2 razy
Motti [Usunięty]
Wysłany: 08-10-2013, 22:07
Trajter napisał/a:
złączce QC
Jaki ma wydatek dla 10 at to złącze a jaki złącze stosowane w pneumatycznych systemach. Niemcy z Draeger i Auer stosują większe złącza w lądowym sprzęcie.
Ponizej tez masz rozwiazanie zasilania gazami z mojego reba
bardzo ładnie i koncepcyjnie Ale ile razy się zdarza że beilaut air a 3l TMX np. większość
wraków. Zużyjesz pół stejdża i co dalej z nim np. 10/70 ani to beilaut ani główny,przetaczając tracisz gaz. Reb to nie tylko maszyna do nurkowania to też strategia Ja zostałem tylko z tlenem Off. Resztę wpinam w CL.
Ostatnio zmieniony przez D@rek 09-10-2013, 07:52, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: 09-10-2013, 08:13
Motti napisał/a:
Jaki ma wydatek
Maximum Flow Rate at 20 C - Water Flow (L/min)
QC4 - 15
QC6 - 22
Z punktu widzenia gazów zapas jest spory. Z praktycznego punktu widzenia - QC4 tam gdzie są względnie małe przepływy np. zasilanie selenoidu.
Do zasilania BOV zdecydowanie lepiej QC6 - mniejsze opory przepływu + wygodniejsza obsługa ze względu na rozmiar złącza.
Motti [Usunięty]
Wysłany: 09-10-2013, 09:08
Trajter napisał/a:
QC4 tam gdzie są względnie małe przepływy np. zasilanie selenoidu.
Robisz to z pełną świadomością, wybacz że sprawdzałem.
Ponizej tez masz rozwiazanie zasilania gazami z mojego reba
bardzo ładnie i koncepcyjnie Ale ile razy się zdarza że beilaut air a 3l TMX np. większość
wraków. Zużyjesz pół stejdża i co dalej z nim np. 10/70 ani to beilaut ani główny,przetaczając tracisz gaz. Reb to nie tylko maszyna do nurkowania to też strategia Ja zostałem tylko z tlenem Off. Resztę wpinam w CL.
NA bailout mam stage 11l lub 13l. Na pojedyncze nurkowanie zużywam znikome ilosci- tylko do CL, Skrzydło zasilam AIR. A jak spada cisnienie do około 160-170 AT (lub do poziomu bezpiecznego bailoutowania) to poprostu sobie domieszam i znów mam TMX jaki chce. W ten sposób miszaam gazy raz a nie kilkanaszcie. Patrzac na mozliwosci rozwiazan kazdy gospodaruje gazami jak mu wygodniej.
P.S Zmieniajac gazy w locie tez zuzywasz z bailoutów i tez je musisz pozniej dobijać, a w konstrukcji jak u mnie włączam shut-off w ADV i zmieniam na DIL AIR bez koniecznosci noszenia dodatkowej butli. Pozatym wygodniej bo w CL cały czas mam wpiete 2 gazy
Ostatnio zmieniony przez syn_biskupa 09-10-2013, 09:55, w całości zmieniany 2 razy
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko