Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Albania - update
Autor Wiadomość
Ventr 

Stopień: AOWD + Deep
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-04-2016, 01:51   Albania - update

Cześć,

Poszukuję informacji nt, nurkowania w Albanii.
Regulacje prawne, informacje nt. baz i ew. miejsc nurkowych.
Słyszałem, że nie łatwo tam zanurać.

Z gór dzięki ;)

WW 

Stopień: P3 + dodatki
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-04-2016, 12:22   

Tworzy się grupa na niekomercyjny wyjazd do Albanii.

bell23 

Stopień: AOWD, EAN, Full Cave
Kraj:
Poland

Wysłany: 05-04-2016, 18:31   

a w jakim terminie ta grupa?

WW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 05-04-2016, 19:35   

Dopiero zaczynamy, a jako że to wyjazd niekomercyjny, to dopiero ustalimy. Polska baza pracuje tylko w lipcu i sierpniu i to determinuje ramy czasowe.
Ostatnio zmieniony przez WW 05-04-2016, 19:36, w całości zmieniany 1 raz  

Ventr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 06-04-2016, 09:11   

Dobra grupa grupą, ale mnie interesują informacje czysto organizacyjne i prawne.
Jak tam stoi litera prawa, czy nie ma tak, że przyjeżdża policja i mówi "Nie tutaj nie zanukrujecie".
Bo, że baz nie ma i infrastruktury to wiem.
Wdzięczny będę również za informacjie co można pod wodą zobaczyć i gdzie.

wpawlicki 

Stopień: Generał
Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2016, 06:32   

Nie wiem co się zmieniło przez ostatnie 2 lata, bo tyle minęło od naszej wizyty na południu (Ksamil, Butrint, Saranda). Kiedy my byliśmy był zakaz nurkowania, niemniej miejscowa Policja w odróżnieniu od naszej jako główne zadanie ma pomagać i nie jest opresyjna. Nie zetknąłem się z naciąganiem na mandaty czy kary porządkowe zarówno pod wodą jak i nad wodą, w tym podczas podróży.
Mimo zakazu nurkowałem codziennie z wyłączeniem dnia po grubszym świętowaniu. Zakaz jest niby po to żeby artefaktów przeszłości nie wyciągać, a udało mi się zanurkować z prywatnej plaży kustosza muzeum w Butrincie.
Ventr napisał/a:
czy nie ma tak, że przyjeżdża policja i mówi "Nie tutaj nie zanukrujecie"
Nikt się nami nie interesował ponad zwykłą dziecięcą ciekawość, czy to nurek z brzegu, czy też wypłynięcie z miejscowymi na wraki (trzymaliśmy się z dala od wód Grecji).
Ventr napisał/a:
Bo, że baz nie ma i infrastruktury to wiem
Jeżeli nic się nie zmieniło, to bazy są, niekoniecznie Polskie ale są. W samej Sarandzie chyba ze trzy legalne i 2 nieoficjalne. Nie wiem jak jawnych bazach, ale w Korali nie planuj wypożyczania sprzętu bo po pierwsze mają go niewiele, po drugie jest stary tak bardzo, że flaszki mają pięknie obrośnięte grubą warstwą rdzy.
Ventr napisał/a:
Wdzięczny będę również za informacjie co można pod wodą zobaczyć i gdzie.

Jak będziesz w Sarande podejdź do restauracji Korali (przez ulicę, prawie naprzeciwko legalnej bazy nurkowej) i zapytaj o nabicie gazów i gdzie możesz popłynąć. Gorąco polecam wrak Probitas (tutaj trzeba płynąć łodzią - z chłopakami z Korali jakieś 10 minut bo mają fajny szybki przemytniczy speedboat, inną łajbą pewnie godzinę), ponadto masz dostępny z brzegu wrak kutra rybackiego Peshkatarit.

Ventr 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2016, 10:58   

Podziękował, a jak cenowo wyglądał ten nurek speedboatem?
Ostatnio zmieniony przez Ventr 08-04-2016, 10:59, w całości zmieniany 1 raz  

WW 

Kraj:
Poland

Wysłany: 08-04-2016, 11:10   

wpawlicki napisał/a:
Nie wiem co się zmieniło przez ostatnie 2 lata, [...]

Wielkie dzięki za bardo cenne informacje. :beer3:
Mnie jednak taka partyzantka nie interesuje. To nie gonienie za rybami. :bee;
Skoro mam wpłacić nie tylko swoje, ale i znajomych pieniądze z góry, to interesuje mnie legalna baza, z siedzibą, kontem bankowym i umowa określająca precyzyjnie za co płacimy, oraz co będzie w przypadku, gdy z winy bazy - np. brak pozwolenia na nurkowanie - nasze nurkowania nie dojdą do skutku.

wpawlicki 

Stopień: Generał
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-04-2016, 13:51   

Ventr napisał/a:
a jak cenowo wyglądał ten nurek speedboatem?
- jeżeli pamiętam dobrze 20 Eur. dodatkowo powietrze 5 eur za flaszke 15.

WW napisał/a:
Skoro mam wpłacić nie tylko swoje, ale i znajomych pieniądze z góry, to interesuje mnie legalna baza

Jako organizator większej bandy też bym się nie zdecydował W czasie kiedy byłem legalne bazy stały po zmianie przepisów więc była to ostatnia deska ratunku. Płaciłem na miejscu codziennie po usłudze.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu