Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Stałem się zabójcą
Autor Wiadomość
Tomasz Strugalski 

Wysłany: 20-08-2004, 14:47   Stałem się zabójcą

POST TOMKA ZOSTAL WYCIETY ZE WZGLEDU NA TO, ZE W STOPCE ZAWIERA CZYSTA REKLAME.
MANIA

Artur1234 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2004, 15:11   Kurcze super

"kurcze super gość naprawdę super" :mrgreen:
Jak by mnie spotkał nad wodą i opowiedziałbym mu że się nauczyłem urkować sam (zobacz moją polemike z innymi na poście pT. "Za mało mamy wypadków") to jak nic koleś by mnie zabił :mad:
Artur

jak go słucham to się ciesze że się sam nauczyłem i nie trafiłem na taki kurs jaki on prowadzi :lol:

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2004, 15:35   

No coz....wchodze na strone CMAS, tam jest historia i czytam:

On the 28th of September 1958, delegates from the following Federations: Federal Republic of Germany, Belgium, Brazil, France, Greece, Italy, Monaco, Portugal, Switzerland, the United States of America and Yugoslavia met in Brussels on the occasion of the congress of the independent International Confederation gathering all underwater disciplines.

With this aim, a meeting was held in Monaco on January 9, 10 and 11, 1959 and a decision to establish the "World Confederation of Underwater Activities" in brief C.M.A.S., was taken.

malo tego dokladnie wymieniono kraje ktora maja prawo uzywac nazwy "founding members"
Sprawdzcie sobie tutaj:

http://www.cmas2000.org/g...ion/historique/
Jakby ktos nie patrzyl nie ma tam "Poland". No chyba ze ktos nie umie czytac i inny kraj na P - Portugal - bierze za Polske. Albo chyba ze w CMAS klamia. Mnie tam wychodzi, ze CMAS jak nic przyszedl do nas z zachodu i nie jest nasz - Polska go nie zakladala. I nie ma prawa do uwazania sie za zalozyciela. Tomku - NIE JESTES ZALOZYCIELEM CMAS, OK?
To tylko moje 2 grosze. Co do reszty - juz nie mam sily.
Tomek prosze przestac obrazac ludzi. Po prostu.
Mania

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 20-08-2004, 15:41   Re: Stałem się zabójcą

Tomasz Strugalski napisał/a:
... Pisać w Internecie, że nurkowanie jest niebezpieczne, że nie wolno dopuszczać do nurkowań "na dziko" - poza strukturą organizacyjną baz. ...

Czytaj, poza bazami któe za to kasują pieniądze ....

O rany, teraz to i ja nie wytrzymałem.
Panie Tomaszu, jeśli przestanie Pan pobierać opłaty za swoją "opiekę" w czasie nurkowania to chyba nawet będę w stanie uwierzyć że nie jest to brudny marketing, a faktycznie stara się Pan coś zrobić w kierunku poprawy bezpieczeństwa.

Może to wykasować, bo faktycznie ktoś jeszcze wpadnie na taki pomysł aby zakazać nurkowania w Polsce poza bazami???

JarekN 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2004, 15:50   

Tomasz Strugalski napisał/a:
Dziś widzę, że STAŁEM SIĘ ZABÓJCĄ.

Ja uważem, że zabójcą stałeś się już dawno bo jak można nazwać zawodowego żołnierza ???
Przecież nie uczą w wojsku śpiewać :mrgreen:
Więc nie musisz pisać, że jesteś zabójcą bo to jest oczywiste. Przechodząc na zasłużoną emeryturę kontynuujesz swoje dzieło ale pod innym płaszczykiem.

newrek 

Wysłany: 20-08-2004, 15:50   Re: Stałem się zabójcą

"Podobnie trudno jest dyskutować z młodziutkimi nurkami-amatorami na forum czy pl.rec. Osobnik taki nurkuje od zaledwie paru lat, wykonał zaledwie paręset wejść a już myśli, że jest wielki i chce rozmawiać ze starym zawodowym instruktorem jak równy z równym! Jest to oczywiście niemożliwe."

Jestem właśnie typowym przykładem człowieka z których Pan wsadził do jednego worka i zamknął buzie...
To się nazywa mania wielkości i pachnie mi propagandą prosto z Naszego Dziennika i środowisk zblizonych do Radja Maryja...

KrzyHo 

Wysłany: 20-08-2004, 16:07   

Co za koleś! Wszyscy mu plują w twarz a on mówi, że to deszcz pada. :-D
To już jest nudne jak flaki z olejem.
Admin! do dzieła! Proponuję wyciąć konto i bana na to IP i będzie po kłopocie. A jak się zarejestruje ponownie z innego IP, to po pierwszym poście znów do kosza bez czytania głębokich myśli tego szowinisty, który nie może znieść, że jego elitarny sport (sztuka) się upowszechnił i już nie jest czarodziejem od wiedzy tajemnej tylko jednym z wielu. To musi boleć.
Może chłopie załóż jakąś sektę? Masz predyspozycje

Pzdr
KrzyHo

tsharny 

Stopień: nurek galaktyczny
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2004, 16:07   

Witam,
szanowny kolega napisał że nurkowanie jest NIEBEZPIECZNE i TRUDNE. I owszem jest w tym wiele racji, ale od razu twierdzić że brać nurkowa, która nie zrobiła certyfikatu w jedynej słusznej organizacji CMAS tylko PADI, to ludzie o wątpliwym "wyszkoleniu" to chyba przesada panie Strugalski. Znam wielu (dużo) nurków z tejże organizacji, którzy są bardzo dobrymi nurkami jak i instruktorami. Sądzę że również wielu nurków po kursach CMAS, może posiadać wątpliwe "wyszkolenie".

To że jest bardzo dużo wypadków zależy w głównej mierze od instruktora, jak i od samego kursanta. Świeży nurek po kursie powinien mieć dużo "oleju" w głowie i wiedzieć jak,gdzie, na jaką głębokość i z kim powinien nurkować. I to w zasadzie nie tyczy się "świeżego" nurka - tą zasadą raczej powinna się kierować cała brać nurkowa. Nie można mówić że, "świeży nurek" nie może nurkować ze swoim kolegą, z którym kończył kurs. To tak jakby powiedziec komuś, kto zrobił prawo jazdy, że nie może jeździć samochodem bo może spowodować wypadek. Jeśli się nie czuje pewnie niech poprosi o prowadzącego nurka, to przecież żaden wstyd! Ja przyznam się szczerze tak się uczyłem. Później nurkowałem z kolegą po kursie i do tej pory razem nurkujemy. Zawsze planowaliśmy tak nurkowanie, aby mozna było się wiele nauczyć i przy tym była zabawa, zabawunia, entertainment. Skąd ta niewiara w ludzi?

Nie mam zamiaru tym postem bronić organizacji PADI. Sam wiem że wiele oferowanych spcjalizacji jest hmm.. aby wyciągnąć kasę od ludzi.
Ale się muszę pochwalić - uczęszczam teraz na kurs RESCUE i jestem z tego bardzo zadowolony. Sam jestem ratownikiem wodnym od 15 lat i się bardzo cieszę że moge iść w tym kierunku ;)

Żyć jest bardzo niezdrowo, kto żyje ten umiera.

Z nurkowym pozdrowieniem
tsharny

Tomek G. 

Stopień: P3
Wysłany: 20-08-2004, 16:28   zabójcza przesada

Myślę, że TS trochę się zagalopował... Nie można być aż tak bezkompromisowym, tylko CMAS a PADI to ... Osobiście namówiłem znajomego do zrobienia uprawnień nurkowych.Bliżej miał do renomowanej bazy PADI (gość jest z Krakowa) i taki plastik dostał. Nurkowałem z nim wiele razy i muszę powiedzieć, że robi to bardzo dobrze. Nie widzę żadnej różnicy w nurkowaniu z nim (AOWD,Rescue) a kolegami posiadającymi P2(CMAS**). Wprawdzie wg TS jestem młodziutkim nurkiem tylko kilkaset nurkowań, więc moja opinia może nie być brana pod uwagę przez "starszych" kolegów. Co do tego czy PADI jest nastawiona na tzw. forsę, nie wiem, wiem jedno, na pewno w szeregach CMAS znajdę osoby nastawione na forsę bez specjalnego szukania. Morał z tego taki, że nie można generalizować i oceniać kogoś po tym, w której organizacji się szkolił ale po tym jak zachowuje się pod wodą i to zawsze staram się czynić nurkując z innymi.

Radol 

Stopień: MĹ�odszy Podw
Wysłany: 20-08-2004, 16:37   Re: zabójcza przesada

Tomek G. napisał/a:
.. wiem jedno, na pewno w szeregach CMAS znajdę osoby nastawione na forsę bez specjalnego szukania. Morał ....

Nie musisz długo szukać, zerknij na post Tomka Strugalskiego, a zrozumiesz czemu chciałby aby nurkowania odbywały się tylko w bazach. Pamietaj że za każdego takiego nurka koleś kasuje 50 zł, i strasznie boli jak kaska nie przepływa przez jego portfelik :) a jednynie gdzieś "na dziko". Więc trzeba wydumać troszkę historyjek i sekciarskich opowieści, aby sobie rynek napędzić.
Oj nieładnie panie Tomaszu, nieładnie ...

Pozdrawiam

Aisa 

Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2004, 17:03   

No nie, ludzie, nie wytrzymalam ! A obiecalam sobie siedziec cicho jak myszka pod miotla.

jak dobrze pamietam TS bronil sie przed tym ze pisze w swoich "filozofiach" cos przeciwko PADI - wszyscy przeciez rowni sa... czy sie myle ?

Poza tym na moim szkoleniu PADI:
1. zawsze mowilo sie ze nurkowanie jest niebezpieczne
2. mowilo sie o smierci
3. analizowalo sie wypadki
4. sluchalismy i dyskutowalismy z instruktorami (nie tylko PADI a byly wsrod nich wielkie slawy polskiego nurkowania) i wcale nie obszczekiwalismy sie tylko uwaznie sluchalismy i ROZMAWIALISMY

Ponadto:
Szkolenie zaczynalam w pieknych wodach Egiptu a dalej szkolilam sie w polskich jeziorach gdzie na poczatku zawsze wchodzilam z instruktorem potem juz z bardziej doswiadczonymi kolegami.

A na koniec: W takim razie Jacques Cousteau jest odpowiedzialny za to, ze nurkowanie stalo sie popularne - trzeba bylo nurkowac sobie spokojnie na obiegach zamknietych jak to robil i nie wymyslac obiegow otwartych

----------------
Autorka uwaza ze nurkowanie jest niebezpieczne ale robi to dla przyjemnosci. Posiada wyszkolenie w PADI oraz IANTD, nie zjadla wszystkich rozumow i dalej chce sie uczyc oraz dyskutowac z osobami madrymi z ktorymi mozna dyskutowac, jest inteligentna osoba, ktora uzywa bardzo czesto mozgu

Pitt_M 

Stopień: jest ;)
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2004, 17:16   

Z innego wątka - ale się sprawdza :razz:

Ryszard Szwajcer napisał/a:
Najśmiszniejsze jest w tych wszystkich dyskusjach to, że Pan Strugalski nic sobie z tych utyskiwań nie robi. Po prostu siądzie co jakiś czas przy kompie, coś tam naskrobie, puści w świat i wyłącza kompa do nastepnego razu, nie czytając odpowiedzi.
Przypomina mi to sytuację u znajomych: siedzimy sobie przy zastawionym stole w gronie przyjaciół, pełna kultura, rozmawiamy spokojnie, pies właścicieli leży w przedpokoju. W pewnym momencie pies się zrywa z posłania, przychodzi do pokoju, gdzie wszyscy siedzimy, staje przy stole, przeciąga się, ziewa.... puszcza bąka, po czym wraca na swoje miejsce w przedpokoju, zostawiając nas ze swoim smrodem.
Naprawdę nic Wam to nie przypomina???
Pozdrowionka
DELFIN

:lol: I faktycznie puścił bąka :mrgreen: :mrgreen:

WolfEeel 

Stopień: AOWD
Kraj:
Canada

Wysłany: 20-08-2004, 17:52   

Mam wielką proźbę do Darka i moderatorów.

Proszę NIE blokować konta Tomka Strugalskiego. Dzisiaj mam dość nudny dzień w pracy, a dzięki postowi pana Tomka dawno się tak nie uśmiałem!

:multi:

Panie Tomku proszę o więcej przemyśleń.[/b]

wiktor
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2004, 19:06   

:arrow: ... moim zdaniem zabanowanie kogokolwiek jak np. Somka Trupalskiego (jest to osoba całkowicie fikcyjna, a wszelkie skojarzenia przypadkowe) przyniesie oczekiwany skutek .... bo ponieważ:
- pan ST -co większość zauważyła- stosuje agresywny marketing; tzn. obraża większość w sposób dotkliwy, a następnie w tym samym poscie podsuwa reklamę swojej bazy nurkowej w Komnatkach Małych (patrz j.w.)
- efektywność reklamy jest tylko wtedy gdy jasno, wyraźnie i czytelnie (niezależnie od tekstu postu) zostanie podana firma (ST), adres (KM) i kontakt; a wykluczenie loginu "Somek Trupalski" pozbędzie najważniejszego tą bądź co bądź reklamę.

Wyobraźmy sobie, że to Kubuś Puchatek połyka królewnę Śnieżkę - czyż nie będzie to już zupełnie inna bajka ?

wiktor
[Usunięty]

Wysłany: 20-08-2004, 19:35   

sorry WolfE
wolę osobiście jak to teściowa podnosi mi ciśnienie - przynajmniej jest w zasięgu ręki :)

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 20-08-2004, 20:18   Re: Stałem się zabójcą

Mania napisał/a:
POST TOMKA ZOSTAL WYCIETY ZE WZGLEDU NA TO, ZE W STOPCE ZAWIERA CZYSTA REKLAME.
MANIA

Maniu, przy najblizszej okazji masz u mnie dowolny napoj bezalkoholowy albo duza flache dowolnego nitoxu :)

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2004, 20:31   Re: Stałem się zabójcą

martin napisał/a:

Maniu, przy najblizszej okazji masz u mnie dowolny napoj bezalkoholowy albo duza flache dowolnego nitoxu :)

W takiej sytuacji wybieram nitrox :mrgreen:
Mania

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 20-08-2004, 20:43   Re: Stałem się zabójcą

Mania napisał/a:
W takiej sytuacji wybieram nitrox :mrgreen:

Bardzo chetnie...Ooproznimy flache na MODerowanej glebokosci ;)

Andrzej Kosko 

Stopień: ten sam ,co przedtem
Kraj:
Poland

Wysłany: 20-08-2004, 21:06   

I to jest chyba najlepsza reakcja na bzdety:flaszka....nitroksu ( bezalkoholowego,hm,oczywiście)

Somek Trupalski 

Wysłany: 21-08-2004, 00:24   

wiktor napisał/a:
:arrow: ... moim zdaniem zabanowanie kogokolwiek jak np. Somka Trupalskiego (jest to osoba całkowicie fikcyjna, a wszelkie skojarzenia przypadkowe) przyniesie oczekiwany skutek ....

:evil: No, no, ostrożnie z tą przypadkową zbieżnością !!!

Oświadczam że jestem jak najbardziej realny i prowadzę bazę w Komnatkach Małych.

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu