to gorąco polecam jez. Staw między Gawrych Rudą a Płocicznem
Potwierdzam jeziorko o pięknej wizurze ... moje rodzinne strony
ptja [Usunięty]
Wysłany: 25-08-2012, 12:56
Jeszcze dodam: jeziorko zasilane jest strumieniami podwodnymi ponoć wydajnymi tak, że napełniłoby się w 4,5 dnia, wizura zazwyczaj co najmniej 4-5m (zazwyczaj znacznie więcej, ale w lipcu w okolicach środka przy 10-13 m było jednak gorzej), w płytkiej części dno jest praktycznie całe zarośnięte ramienicami i inną florą, a z fauny są płocie (albo wzdręgi, muszę popracować nad rozpoznawaniem ), okonie, szczupaki, raki (sygnałowe) i podobno też sumy. Jest też trochę wraków (znaczy zatopionych kryp)
Jeziorko w południowej części jest idealne też do snorklowania - polecam odnalezienie rur odprowadzających wodę w kierunku Wigier (są na kierunku Pn-Pd przy samym końcu): na jednym końcu jest zatopiona łódka, a na drugim krata na wlocie porośnięta gąbką (która nb rośnie tylko w czystych wodach) i w pobliżu norki z rakami i żerujące okonie - na głębokości ok. 4m, największej w tej części jeziora.
Ostatnio zmieniony przez ptja 25-08-2012, 13:00, w całości zmieniany 1 raz
Powietrze da radę nabić nawet w samym Augustowie u p. Marcina (kom. 505501541) [od razu informuję, że pytałem o go o zgodę na podanie jego telefonu]. Ponadto można wypożyczyć u niego podstawowy sprzęt do nurkowania (butle/balas/AO).
Co do jezior: zgadzam się z przedmówcami (Serwy/Staw) + dodam, że w okolicy jest pełno jezior innych jezior. Zależy czego szukasz- jeżeli zorganizowanego CN nad samym jeziorem to Hańcza. Jeżeli "tylko" zorganizowanego CN bez bazy nad jeziorem- żabka nurek w Suwałkach. Coś słyszałem o tym, że w Augustowie ma być/jest jakieś CN w okolicach ulicy mostowej ale nie jest to pewna informacja. Jeżeli chcesz "tylko" ponurkować w okolicznych "augustowskich" wodach to przykładowo dodam jeszcze te większe: j. Białe, j. Studzieniczne, j. Sajno; no i oczywiście j. Wigry . Ale wizura jest w nich b. "różna" i chimeryczna- może być przyzwoicie (a jak masz szczęście to nawet fajnie ) ale możesz trafić na "mleko" max. 0,5 m.
Trochę przydatnego info o nurkowaniu w okolicach północnego Podlasia znajdziesz w moim małym artykule dot. jez. Wigry w marcowym wydaniu Nuras.info (nr 27).
pozdrawiam a w razie czego pisz na priv
gazeliusz [Usunięty]
Wysłany: 28-08-2012, 17:19
nowy napisał/a:
Białe, j. Studzieniczne, j. Sajno; no i oczywiście j. Wigry . Ale wizura jest w nich b. "różna" i chimeryczna- może być przyzwoicie (a jak masz szczęście to nawet fajnie ) ale możesz trafić na "mleko" max. 0,5 m.
Bardzo dawno temu - dzieckiem będąc - byłem pod namiotem z rodzicami
niedaleko Augustowa (chyba na południe od Augustowa) nad bardzo ciekawym
jeziorem, które miało krystalicznie czystą wodę. O ile nie dotknęło się dna,
bo to natychmiast wzbudzało chmurę mułu. Chciałbym tam kiedyś zanurkować,
ale kompletnie nie mam pojęcia gdzie to było.
Co pamiętam:
- do jeziora chodziliśmy po bardzo długim pomoście zbudowanym nad mokradłami
- widoczność była zachwycająca - widać było z łodzi dno na 8-10 metrach
- dno było muliste - miejscami bardzo jasne (coś podobnego do białej ścianki
na Trześniowskim, ale bardziej miękkie)
- na środku jeziora była płycizna - rosły tam trzciny (albo tatarak? nie wiem
jak się nazywają te zielone "rurki" wypełnione takim białym "styropianem)
witam bede na dniach w Augustowie, zamierzam zanurac na serwach i jeziorze staw , prośba o aktulne namiary do baz gdzie wypożycze butle balast i docieplenie z kapturem
Tymczasem wyszukałem i spróbuje pod ( jeszcze nie wiem czy sa aktualne ) :
"Powietrze da radę nabić nawet w samym Augustowie u p. Marcina (kom. 505501541) [od razu informuję, że pytałem o go o zgodę na podanie jego telefonu]. Ponadto można wypożyczyć u niego podstawowy sprzęt do nurkowania (butle/balas/AO). "
lub "go divers"
pozdrawiam
[ Dodano: 15-08-2015, 12:51 ]
Sprzęt można wypożyczyć w Go divers, bardzo dobry kontakt
Pozdrawiam
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Administrator FORUM-NURAS uprzejmie informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania i edytowania, w ciągu 24 godzin, postów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy tez propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady regulaminu.
Przypominam, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Serwis wykorzystuje pliki cookies, które są zapisywane na Twoim komputerze. Technologia ta jest wykorzystywana w celach funkcjonalnych, statystycznych i reklamowych. Pozwala nam określać zachowania użytkowników na stronie, dostarczać im odpowiednie treści oraz reklamy, a także ułatwia korzystanie z serwisu, np. poprzez funkcję automatycznego logowania. Korzystanie z serwisu Forum-Nuras przy włączonej obsłudze plików cookies jest przez nas traktowane, jako wyrażenie zgody na zapisywanie ich w pamięci urządzenia, z którego korzystasz.
Jeżeli się na to nie zgadzasz, możesz w każdej chwili zmienić ustawienia swojej przeglądarki. Przeczytaj, jak wyłączyć pliki cookie i nie tylko