Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Khao La, wrzesień 2014
Autor Wiadomość
Zetkazet 

Kraj:
Panama

Wysłany: 01-10-2014, 10:09   Khao La, wrzesień 2014

Khao La, Thailandia
Ponieważ większość rezerwatów po zachodniej stronie Tajlandii jest zamknięta do listopada, poleciałem na wyspie Khao La po wschodniej stronie. Sama wyspa to wierzchem olbrzymiej góry, z linia brzegowa obsypana centrami nurkowymi i mnóstwem barów, knajpek, rozrywek położonych głębiej lądu. Taka trochę imprezownia po całodziennym nurkowaniu. W nocy hałas z dyskotek i party. Bardzo drogo. 3-4 razy drożej niż np w Bangkoku. Za to nurkowania dosyć tanie, bo 800 THB w pakiecie (łącznie ze sprzętem) , nocleg w bazie od 100 THB. Nie robiono mi żadnych problemów mimo ze nie miałem przy sobie swojego patentu ani sprzętu. Łodzie nurkowe duże 2wu pokładowe, kawa, herbata plus ciasteczka, a w przerwie między nurkowaniami owoce, do woli, wliczone w koszt. Tu sprzęt trzeba nosić :) - i dobrze. Za mamę kaczkę robi Nui - dwudziestoparoletnia Tajka - uprzedzam by się nie martwiła jeśli zniknę jej pod woda bo nurkuje solo. Błysk zaniepokojona w jej oczach ale OK. ( no może nie do końca bo w kolejnym zejściu przydzieliła mi anioła stróża - dziewczynę która pływała nieustannie za mną trzymając się jednak na granicy widoczności - bawiło mnie to , ale nie przeszkadzało. Odprawa przed nurkowaniem profesjonalnie przygotowana z mapkami i zdjęciami. Nui się stara, popryskala mi nawet maske antyfrogiem
Pierwsze nurkowanie i od razu mam Malapasque w pigułce. Jest wszystko poza kosogonami. A dodatkowo duże strzepiele ( nie bardzo duże, tak ok 1m, ale za to na każdym prawie kroku), duże 1m rogatnice (trigger fish) atakujące gdy się zbliżyć, żółwie, węże mnóstwo ryb paletek, ryb praktycznych . Mnóstwo życia nie tylko na rafie i skałach ale też w toni. Ryby niespecjalnie uciekają. Widoczność trochę słaba bo w okolicach 15-20m. Pływamy pomiędzy wielkimi głazami jak na Gato Island na Malapasqua. Koralowce pomieszane z miękkimi i z ukwiałami stanowią ciekawa kompozycje.
Drugie i kolejne podobnie. Mnóstwo , mnóstwo ryb. Tereny piękne. Mogło być lepiej z widocznością, po zachodniej stronie jest podobno znacznie lepiej. Ale i tak stawiam to miejsce po Belize, na równi z Egiptem . Niestety odezwało się niedorzeczne ucho i musiałem przerwać pobyt, z nadzieja ze nim dojadę do kolejnego miejsca nurkowania już w Kambodży wszystko będzie już dobrze

dariusznow 

Stopień: aowd
Kraj:
Poland

Wysłany: 01-10-2014, 18:53   Re: Khao La, wrzesień 2014

Zetkazet napisał/a:
Khao La, Thailandia
Nie robiono mi żadnych problemów mimo ze nie miałem przy sobie swojego patentu ani sprzętu. Za mamę kaczkę robi Nui - dwudziestoparoletnia Tajka - uprzedzam by się nie martwiła jeśli zniknę jej pod woda bo nurkuje solo.

;rez;

Mocno zastanawiam się nad celem pisania takich "wspomnień" :?:

Mamy podziwiać czy besztać? A może naśladować... :?;

I to człowiek z dużym doświadczeniem życiowym... :stop;

Zetkazet 

Kraj:
Panama

Wysłany: 02-10-2014, 01:02   Re: Khao La, wrzesień 2014

dariusznow napisał/a:

Mocno zastanawiam się nad celem pisania takich "wspomnień" :?:

Mamy podziwiać czy besztać? A może naśladować... :?;

I to człowiek z dużym doświadczeniem życiowym... :stop;

Zawsze możesz nie czytać...!
.....ale jeśli już to pomogę (w zakresie cyt fragmentu) -są na świecie miejsca gdzie nurkuje się trochę inaczej niż Ciebie wytresowano, a nurkowanie nie tylko z nazwy jest swobodne....
Możesz besztac, podziwiać lub naśladować, a najlepiej nurkuj i daj nurkować innym.

Pozdrawiam

nuras5 

Stopień: P3.Nitrox TDI
Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 02-10-2014, 08:41   

Nie słuchaj jego =- ja zawsze z dużą przyjemnością czytam posty

dariusznow 

Kraj:
Poland

Wysłany: 02-10-2014, 12:39   Re: Khao La, wrzesień 2014

Zetkazet napisał/a:

-są na świecie miejsca gdzie nurkuje się trochę inaczej niż Ciebie wytresowano, a nurkowanie nie tylko z nazwy jest swobodne....

Pozdrawiam

Nikt mnie nie "tersował" a Ty z umiejętnością nurkowania raczej się nie urodziłeś :????:

W Twoim wieku wypadałoby ważyć słowa :tak:

ciekaw jestem co inni bardziej doświadczeni ode mnie nurkowie :ojoj:

nuras5 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 02-10-2014, 20:55   

Nie wiem czy jestem bardziej doświadczony - nurkuję dopiero od 1977r , nurkowałem prawie na całym świecie - nie byłem jeszcze tylko na polinezji.
ale posty ze wspomnieniami czytam z zaiteresowaniem.

dariusznow 

Kraj:
Poland

Wysłany: 03-10-2014, 17:54   

Wspomnienia jak najbardziej OK ale mnie chodziło o nurkowanie solo i łamanie zasad jakie obowiązują :tak:

a może się myle.. :co:

Piotr TAKATO 

Stopień: DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-12-2014, 13:46   

a kto powiedział że nie można nurkować solo ? PADI ? lub inne organizacje nastawione na zysk ? Można nurać solo i jest to b. przyjemne ! Polecam ! tak samo jak czytanie relacji w dlugie zimowe wieczory :)
Ostatnio zmieniony przez Piotr TAKATO 18-12-2014, 13:46, w całości zmieniany 1 raz  

Jacek Wo 

Stopień: AOWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 18-12-2014, 17:23   

Piotr TAKATO napisał/a:
a kto powiedział że nie można nurkować solo ? PADI ? lub inne ?

Nie wiem jak "inne organizacje nastawione na zysk", ale PADI tak nie mówi, wręcz przeciwnie (no może nie tak do końca, ale) na oficjalnej stronie PADI znajdziemy m.in. taki opis
Cytat:
PADI Self-Reliant Diver
Although most scuba dives are made with a buddy, an experienced diver may want or need to make dives without a partner. During the Self-Reliant Diver course, you learn about potential risks of diving alone and the value of equipment redundancy and necessary back-up gear. During three scuba dives, you develop skills for self-reliance and independence, while becoming a stronger partner in a dive pair or team.

Turlogh 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-12-2014, 18:01   

Piotr TAKATO napisał/a:
a kto powiedział że nie można nurkować solo ?

Pan Strugalski :)
Ostatnio zmieniony przez Turlogh 18-12-2014, 18:02, w całości zmieniany 1 raz  

Piotr TAKATO 

Kraj:
Poland

Wysłany: 18-12-2014, 18:02   

No i co ? Nawet PADI mówi że się da. Oczywiście kursik jakiś przy okazji się sprzeda.Nie obrażam się na "organizacje nastawione na zysk" trzeba tylko mieć świadomość. Wiadomo że bezpieczniej jest nurkować z kumplem tego nikt nie neguje.

nuras5 

Kraj:
Antigu and Barbuda

Wysłany: 19-12-2014, 09:06   

Piotr TAKATO napisał/a:
Wiadomo że bezpieczniej jest nurkować z kumplem tego nikt nie neguje.

Ja neguję - wolę sam nurkować niż ciągle oglądć się na partnera i o niego martwić - odbiera mi to całą przyjemność.

Piotr TAKATO 

Kraj:
Poland

Wysłany: 19-12-2014, 13:48   

Ja też wolę sam zwłaszcza jak robię foty . ;)

PawelF76 

Stopień: TMX
Kraj:
Norway

Wysłany: 06-01-2015, 12:13   

Uważam, że najważniejsze jest jak kto waży własne bezpieczeństwo, docenia swoje umiejętności, na ile wyobraźnia włącza blokadę "...a jak sie zdarzy to co?", oraz na ile świadomie się to robi. Jeśli jesteś pewien swoich możliwości... czemu nie? Historia zna przypadki, gdzie dwóch nurków nie było sobie w stanie pomóc. O ile w nurkowaniu z pojedynczą butlą rozsądniejsze jest mieć towarzystwo o tyle w technicznym nurkowaniu zwiększa się margines bezpieczeństwa gdy nie jesteś sam. Ja nigdy sam nie nurkuję ale nie neguję tych którzy to robią. Partner mi w niczym nie przeszkadza i zwracanie uwagi na partnera też w niczym nie rozprasza.
Myślę, że nurkowanie to sport pełen ryzyka ale gdzie go nie ma?

Piotr TAKATO 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2015, 19:43   

Khao La, Thailandia
Ponieważ większość rezerwatów po zachodniej stronie Tajlandii jest zamknięta do listopada, poleciałem na wyspie Khao La po wschodniej stronie.
Zetkazet napisał/a:

Trochę odeszliśmy od relacji z podróży ale wracam do tematu.
Nie bardzo wiem gdzie jest ta wyspa czy mogę prosić o wskazówki jak tam dojechać będę na Phuket w styczniu i...........?

Delikwent 

Stopień: GUE fund
Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2015, 21:37   

Również jestem zainteresowany wyspą Khao La. To nie jakaś literówka? W styczniu także jestem z żoną w Tajlandi w miejscowości Khao Lak !!!. Planujemy zanurkować z http://www.khaolakscubaadventures.com/ Obowiązkowo Similany plus jeden z lokalnych wraków.

Ceny jednak są znacznie wyższe. 700 THB trzeba zapłacić za bilet na Similany. Średnio znalazłem pomiędzy 4000 a 6000 THB (2 nury) w zależności od centrum ze sprzętem lub bez.

Piotr TAKATO napisał/a:
będę na Phuket w styczniu i...........?

Gdzie się zatrzymujesz?

Piotr TAKATO 

Kraj:
Poland

Wysłany: 22-09-2015, 23:44   

No właśnie czy to literówka czy wyspa po stronie zatoki Tajlandzkiej ?
Od 13 I jesteśmy z żoną na Phuket i zrobiłem jakieś wstępne rezerwacje ale mój plan to wynajęcie skutera lub auta i pojechanie wzdłuż wybrzeża na północ
Też myślałem o Khao Lak
Co do nurkowania to nie wiem czy brać szpej przy tych cenach???
Piotrek Paulo z też podał podobne ceny "Jeden dzień +/- 5500+800 park fee" to jakieś 200$
Ale jak to mawiał JAMES BOND nigdy nie mów nigdy więc może coś nurniemy,
czasem trzeba zrobić rozpoznanie na miejscu.
A 27 I wracam do Kuala i na Filipiny tam się wynuram do bólu.

nurkujniebiegaj Tajlandia 

Kraj:
Thailand

Wysłany: 07-10-2015, 23:11   

jesli chodzi o południową Tajlandię to zapraszam do Arowana Diving Center na wyspie Koh Lanta, pracuję tam od 3 lat i zawsze chętnie nurkuję i pomaga rodakom którzy chcą spróbować tajskiej przygody, zapraszam na moją www

pozdrawiam Tomek Biegaj

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu