Strona Główna FORUM-NURAS
Froum dla nurkujących i nie tylko ...

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy    KalendarzKalendarz
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: DarekS
05-12-2011, 19:20
Nowy zegarek Swatch'a (Scuba) - prosba o opinie
Autor Wiadomość
es_emka
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2004, 09:16   Nowy zegarek Swatch'a (Scuba) - prosba o opinie

Witam,

Wlasnie pojawil sie zegarek Swatch'a Scuba.
- wskazowkowy
- pokazuje glebokosci do 40 m. (krotka wskazowka)
- czar nurkowania (dluga wskazowka)
- zapisuje czasy nurkowania
- kosztuje ok 340 PLN
- wyglada... , ladnie (masywny)

Pytanie czy warto:
z jednej strony pokazuje co trzeba, z drugiej strony nie pokazuje jak sie wynunrzac bez dekompresji

do czego mialby mi sluzyc?
do nurkow bezdechowych.

Prosze o pinie.
s

Przemek 

Stopień: DM+dry suit+nitrox
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-09-2004, 10:03   

Hmm no właśnie, ten zegarek to bardzo ciekawa propozycja.... czy ktoś się z nim zetknął???

es_emka... pamiętaj że dobrze mieć tabele pod wodą... mając max. głębokość i czas wiesz ile jeszcze możesz być pod wodą..... więc zegarek wg. mnie jest b.przydatny :)
pozdrawiam
przemek

Art 

Wysłany: 03-09-2004, 10:36   

Widziałem te zegarki jakieś 2 miesiące temu na lotnisku w Monachium

Jak je zobaczyłem - ooo mają głebokościomierz - KUPUJĘ!!!

ale po założeniu na rękę mój entuzjazm troszkę... opadł - jest to kawałek kolorowego lub BARDZO kolorowego plastiku i gumy za około 70 Euro

Do pracy go nie ubiorę bo musiałbym pracować na basenie lub w barze przy plaży więc pozostał on tylko miłym wspomnieniem choc bardzo lubię swatch'a ;)
Pozdrawiam

Mania 

Stopień: ale o co chodzi?
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-09-2004, 13:09   

Art napisał/a:

musiałbym pracować na basenie lub w barze przy plaży

Ale pomysl jakie mialbys wziecie....
a jakby zegarek mial jeszcze stoper to na przyklad damski turniej siatkowki plazowej....
Art ty sie nad tym dobrze zastanow...

Na powaznie - tez go ogladalam i sie nad nim zastanawiam. Szkoda tylko ze jest malo damski :mrgreen:
Mania

TOMA52 

Stopień: kilka
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-09-2004, 14:05   

Ale jest też w wersji komandoskiej/DIR (czarny) :cool: (http://www.swatch.pl/product_info.php?products_id=960&osCsid=4e576b90041261cd12bacb61026b6d40)

ja jednak wybrałbym uzywanego Digitala Uwateca - podobno można czasem trafić za podobną cenę.

Pozdrawiam,
Tomek

Art napisał/a:
Widziałem te zegarki jakieś 2 miesiące temu na lotnisku w Monachium

Jak je zobaczyłem - ooo mają głebokościomierz - KUPUJĘ!!!

ale po założeniu na rękę mój entuzjazm troszkę... opadł - jest to kawałek kolorowego lub BARDZO kolorowego plastiku i gumy za około 70 Euro

Do pracy go nie ubiorę bo musiałbym pracować na basenie lub w barze przy plaży więc pozostał on tylko miłym wspomnieniem choc bardzo lubię swatch'a ;)
Pozdrawiam

es_emka
[Usunięty]

Wysłany: 03-09-2004, 14:13   Swatch

... a moze ktos ma takkowego uzywanego na sprzedaz?
za godna cene?

es

Art 

Wysłany: 03-09-2004, 14:48   

Mania napisał/a:

Ale pomysl jakie mialbys wziecie....
a jakby zegarek mial jeszcze stoper to na przyklad damski turniej siatkowki plazowej....
Art ty sie nad tym dobrze zastanow...

Hmmm......
Myślisz Mania, że sam zegarek pomoże w tym "wzięciu"???
a skąd tu jeszcze tą plażę wziąć?
Ja teraz będę miął ciężkie 3 miesiące w pracy więc nawet na FN zaglądam ukradkiem a na plażę to się wybiorę w następnym roku więc zegarek się nie przyda...

Uściski dla Ciebie :usc:

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 03-09-2004, 15:43   

Na niemieckiej stronie Swatch'a pisze, ze zegarek nie jest urzadzeniem do nurkowania (nie zastepuje glebokosciomierza i komputera) ze wzgledu na mala dokladnosc pomiarow.

Dodatkowo "zasieg" glebokosciomierza tez jest w miare miarny...

Krzysio 

Stopień: PADI DM
Kraj:
Poland

Wysłany: 03-09-2004, 17:07   

Z tego co zrozumialem z opisu na stronie Swatcha, to pod woda wskazowki pokazuja glebokosc i czas nurkowania a na powierzchni przechodzi w normalna funkcje zegarka. Jak dla mnie cokolwiek dziwne. Pewnie by mi sie mylilo czy jestem od 10 minut na 30 metrach czy jest 15:10. Wdaje mi sie, ze to bardziej gadzet niz przyrzad.

Krzysztof

Marcin B 

Wysłany: 03-09-2004, 17:38   

Widziałem u Jubilera (dziwne troszkę:) ) w Lublinie w Tesco kolekcję zegarków Speedo, damskie, męskie, grube i cienkie jak żyletka ale równie kolorowe co Swatch z tymi samymi funkcjami, przynajmniej tak były reklamowane ;) , pięęęęęęęęęęękne, cena najdroższego 360 pln, czy ktoś już takowe widział?

werders 

Stopień: CMAS*, AOWD
Wysłany: 04-09-2004, 00:48   

Używam od roku zegara-analoga Timex'a Reef Gear.

Bardzo solidna koperta + obrotowy pierscień ze strzałką fluorescencyjną na 12. Szkło kwarcowe. Podświetlana tarcza (patent Timexa-Indiglo ). Max. głebokość 200m i to wszystko za cenę <>300 pln !

Tylko bransoleta metalowa nie bardzo mi leżała. Dokupiłem za parę groszy pasek gumowy-Timex Flix.

Polecam z całego :serce: jako uzupełnienie prawdziwego kompa.

Werders
---------

martin 

Stopień: SealTeam
Kraj:
Germany

Wysłany: 04-09-2004, 13:05   

Krzysio napisał/a:
Z tego co zrozumialem z opisu na stronie Swatcha, to pod woda wskazowki pokazuja glebokosc i czas nurkowania a na powierzchni przechodzi w normalna funkcje zegarka.

pod:
http://www.swatch.com/fs_...&unter=funscuba

Jest demo nurkowania...

Tiret 

Stopień: OWD
Kraj:
Poland

Wysłany: 09-09-2004, 15:16   

martin napisał/a:
Krzysio napisał/a:
Z tego co zrozumialem z opisu na stronie Swatcha, to pod woda wskazowki pokazuja glebokosc i czas nurkowania a na powierzchni przechodzi w normalna funkcje zegarka.

pod:
http://www.swatch.com/fs_...&unter=funscuba

Jest demo nurkowania...

Ten zegarek jest ładnym gadżetem, co Swatch sam przyznaje i ostrzega aby nie traktować go jako przyrządu pomiarowego. Jego możliwe zastosowanie to wskazanie roztargnionemu nurkowi bez komputera jak długo trwał nurek, jaka była jego głębokość max i zgrubsza można zobaczyć profil zanurzenia, który można zapisać do pamięci zegarka - mamy dostęp do ostatniego zanurzenia i do profilu zapisanego jako "ulubiony". Inne zastosowanie to np. dla snorklujących - mogą się pochwalić osiągniętą głębokością i czasem bycia pod wodą. Potencjalni nabywcy niech zwrócą uwagę na brak np. sekundnika i nieco nieczytelną tarczę w niektórych modelach. A poza tym zegarek jest moim zdaniem pikny...

PA, tiret

Marcin Kaczmarek 

Stopień: Resc.;Nit.;Podl.;Su.
Wysłany: 12-09-2004, 22:35   

Witajcie

Myślę, że wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, iż te piękne zegarki są tylko gadżetem. Natomiast pod wodę zabieramy profesjonalną pomiarówkę, tak żeby komfortowo i przyjemnie spędzić czas. Czego Wam wszyskim życzę. A Swatch-a napewno sobie kupię.

Pozdrawiam

Dodaj do: Wypowiedź dla Wykop  Wypowiedź dla Facebook  Wypowiedź dla Wyczaj.to  Wypowiedź dla Gwar  Wypowiedź dla Delicious  Wypowiedź dla Digg  Wypowiedź dla Furl  Wypowiedź dla Google  Wypowiedź dla Magnolia  Wypowiedź dla Reddit  Wypowiedź dla Simpy  Wypowiedź dla Slashdot  Wypowiedź dla Technorati  Wypowiedź dla YahooMyWeb
Odpowiedz do tematu